Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gramatica limbii romane

Featured Replies

https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/laugh.gifhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gifhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/71.gif am dres-o eu cu capodoperele literare cumva ...
  • Author

Ia sa pun si eu o intrebare aici...

Uneori ma uit la tv la romani. Nu ma intrebati de ce, ca nu stiu sa va raspund :). Dupa 20 de ani de emigrare, iaca uneor simt nevoia sa-mi fac tensiunea sa creasca necontrolat.

Saptamanile trecute, ma uitai la Romanii au Talent. Si-l auzii pe Andi Moisescu, si apoi si pe altii, cu expresia " ma bucur tare".

Tare cum?

De cand e corecta asa o exprimare? Sau am uitat eu si bruma de limba romana pe care o stiam? :)

Te pupic, merci mare, ma bucur tare..... :)

Si tot la Romanii au talent, cei doi martafoi (penibili) din culise (Smiley si Bartos) l-au luat pe bai, esti nebun in brate. In special Smiley..... Mi se pare penibil. Zici o data de doispe ori, da' chiar mereu???? ? Asa limitat ti-e vocabularul?? Atunci, stai bade acasa, nu te mai baga unde nu-ti fierbe borsu'!

Eu am incercat mai zilele trecute sa vad un clip pus pe FB cu o tipa care o imita pe premiera si actorul ala, cred ca Bendeac, atat de exagerat si de enervant putea sa rada...o exhibitie ingretosanta. Nu am putut sa ma uit, desi tipa care imita pe "Veorica" (probabil ca asa o sa i se scrie si pe piatra de pe mormant...) era convingatoare.

Si, despre inventivitatea lexicala a romanilor 71.gif. Preefer de zeci de ori expresiile astea, decat pe cele care mi se par absolut vulgare in care posteriorul din multe expresii de mai jos este inlocuit cu organul genital masculin. Sincer...nu cred ca a fost data sa nu fi iesit pe strada si sa nu aud asta macar o data cand am fost in tara in ultimele dati 12.gif

52783786_2510568512318875_366060045458210816_n.jpg

In functie de intonatie si context si "cacat" poate avea diverse semnificatii.

Edited by dragos

Ia sa pun si eu o intrebare aici...

Uneori ma uit la tv la romani. Nu ma intrebati de ce, ca nu stiu sa va raspund =)). Dupa 20 de ani de emigrare, iaca uneor simt nevoia sa-mi fac tensiunea sa creasca necontrolat.

Saptamanile trecute, ma uitai la Romanii au Talent. Si-l auzii pe Andi Moisescu, si apoi si pe altii, cu expresia " ma bucur tare".

Tare cum?

De cand e corecta asa o exprimare? Sau am uitat eu si bruma de limba romana pe care o stiam? :scratch:

Te pupic, merci mare, ma bucur tare..... =))

Si tot la Romanii au talent, cei doi martafoi (penibili) din culise (Smiley si Bartos) l-au luat pe bai, esti nebun in brate. In special Smiley..... Mi se pare penibil. Zici o data de doispe ori, da' chiar mereu???? ? Asa limitat ti-e vocabularul?? Atunci, stai bade acasa, nu te mai baga unde nu-ti fierbe borsu'!

Dar ce au? Mă bucur tare = mă bucur mult, nu cunoști expresia pentru că e cumva apărută mai de curînd, dar nu cred că evoluția unui anume limbaj ar fi ceva nemaipomenit. Ticurile verbale mă deranjează mult mai mult, aceeași expresie repetată de 10 ori într-o frază, din ce în ce mai de întîlnită la lume.

Printre expresiile cele mai tîmpite și idioate deopotrivă, și dacă nu e destul pot să adaug și cretine și stupide și oligofrene, regăsim ”știi ce zic?”. Nu l-oți fi întîlnit, că e mai mult verbal, dar denotă o clară lipsă de creier a celui care o folosește, bine-nțeles după părerea mea lipsită de amabilitate sau înțelegere pentru cretini.

Pe mine mă agasează inversarea lui ”BUNĂ ZIUA” în ”O zi bună”, pentru că la asta din urmă nu pot să răspund decît cu ”mulțumesc, la fel”, nu cu un ”bună ziua”, urare clasică și foarte frumoasă pe vremea mea. De asemenea îmi sînt neplăcute excesele de urări atît la întîlnirea cu cineva, cît mai ales la despărțirea de cineva sau încheierea unei conversații la telefon cu cineva, sau chiar prin mesaje. Nu mai știi cînd intenționează să se despartă de tine, zici ”la revedere”, zice ”pa, te pup”, mai zici și tu ”pa”, zice ”să ai o zi bună”, zici ”bine, mulțumesc”, urmează un ”ai grijă” etc etc etc, adică o putem ține așa o oră la telefon cu urări de toate felurile. La telefon am început să zic ”pa” și să închid imediat, altfel mai conversăm cîteva minute inutile și agasante. Pe viu e mai greu, dar nu imposibil, să le zic ”pa” și să întorc spatele și să plec dacă o luăm iar la înșirat tot ce ne-a învățat mama noastră acasă. Dar dacă intru în chestiuni despre care să fie conținutul unei comunicări și nu forma acesteia, nu mai termin niciodată. Poți să scrii corect dar să spui numai prostii, și invers. Recunosc că-mi place stilul Geany cu multe chestii proprii ei ca greșeli, dar povestite savuros și concis, cu o bogăție de reprezentări vizuale sau chiar auditive, un om născut sau format de mediu să fie un povestitor. În ziare și reviste sau chiar în cărți publicate în ultimii ani regăsești mai greu stilul ăsta, cei mai mulți crezînd că îmbogățesc o creație literară dacă scriu mult, inclusiv pe bloguri, rețele de socializare sau forumuri.

Dar ce au? Mă bucur tare = mă bucur mult, nu cunoști expresia pentru că e cumva apărută mai de curînd, dar nu cred că evoluția unui anume limbaj ar fi ceva nemaipomenit.

da, n-am mai comentat, doar am zis ca doamnele de afara percep altfel multe uzante de-acum, de la vorbe pan' la fapte =))

Pe mine mă agasează inversarea lui ”BUNĂ ZIUA” în ”O zi bună”,

eu percep altfel, buna ziua e o urare de intampinare, de inceput, o zi buna incheie intrevederea. n-as spune ca-mi displace.

De asemenea îmi sînt neplăcute excesele de urări atît la întîlnirea cu cineva, cît mai ales la despărțirea de cineva sau încheierea unei conversații la telefon cu cineva, sau chiar prin mesaje. Nu mai știi cînd intenționează să se despartă de tine, zici ”la revedere”, zice ”pa, te pup”, mai zici și tu ”pa”, zice ”să ai o zi bună”, zici ”bine, mulțumesc”, urmează un ”ai grijă” etc etc etc, adică o putem ține așa o oră la telefon cu urări de toate felurile. La telefon am început să zic ”pa” și să închid imediat,

cum l-ai scapat pe Doamne-ajuta! asta e mamal si tatal urarilor de incheiere :scratch:

• Author

Da, pe "Stii" il stiu prea bine. :) Bag imediat: nu, nu stiu! :D

Si apoi urmeaza reactiile: nu ma baga in seama, nu clipeste, nu se modifica tirul verbal..

Se opreste, ca izbit de zid. Ce palaria mea zici? ? Pe ce lume traiesti??? Cam asa zic fetele respectivilor.

Da, stiu ca nu stii. Dar asa vorbesc eu! ?

• Author

Ma bucur tare, mi se pare in regula, nu zic nu. De obicei se zice ma bucur tare mult, da' na, unora li se raceste gura zicand inca un cuvant.

Dar merci mare, ma scoate din minti.

O zi buna mai zic si eu, la final de conversatie. Nu la inceput.

Ma bucur tare, mi se pare in regula, nu zic nu. De obicei se zice ma bucur tare mult, da' na, unora li se raceste gura zicand inca un cuvant.

Dar merci mare, ma scoate din minti.

O zi buna mai zic si eu, la final de conversatie. Nu la inceput.

Hîîîî?!?! Nu l-am auzit pana acum fuckme.gif "Merci mare", auzi!

da stii ce zic asta n-o fi venind din americana?

mi s-a intimplat de multe ori sa aud vorbind engleza americana la televizor si m-a zghiriat pe creier de cite ori zic you know care presupun ca e prescurtarea de la You Know What I Mean

ce ziceti?

Ia sa va intreb si pe voi ce parere aveti:

" Ati scris "Pentru a putea deveni profesor aici, se absolvă un studiu special, în funcție de tipul școlii unde dorești să profesezi." Corect este "Pentru a putea deveni profesor aici, se absolvește un studiu special, în funcție de tipul școlii unde dorești să profesezi." Cf. DEX: https://dexonline.ro/definitie/absolvi"

M-am consultat cu o prietena jurnalista, am gasit pe net o sursa care spune ca ambele variante ar fi legitime. Mie insa imi suna absolut aiurea. Este ca si cum as spune in loc de "se dizolva" "se dizolveste". Voi ce credeti?

• Author

da stii ce zic asta n-o fi venind din americana?

mi s-a intimplat de multe ori sa aud vorbind engleza americana la televizor si m-a zghiriat pe creier de cite ori zic you know care presupun ca e prescurtarea de la You Know What I Mean

ce ziceti?

La cei pe care-i stiu eu, cred ca pur si simplu e tic. Un cuvant de umplutura.

Azi am fost la magazin si stii, am luat ce-mi trebuia. ? De ce as sti? Iti fac eu lista de cumparaturi???? ?

In engleza, nu stiu de unde apare... Poate e dialect??

• Author

Ia sa va intreb si pe voi ce parere aveti:

" Ati scris "Pentru a putea deveni profesor aici, se absolvă un studiu special, în funcție de tipul școlii unde dorești să profesezi." Corect este "Pentru a putea deveni profesor aici, se absolvește un studiu special, în funcție de tipul școlii unde dorești să profesezi." Cf. DEX: https://dexonline.ro/definitie/absolvi"

M-am consultat cu o prietena jurnalista, am gasit pe net o sursa care spune ca ambele variante ar fi legitime. Mie insa imi suna absolut aiurea. Este ca si cum as spune in loc de "se dizolva" "se dizolveste". Voi ce credeti?

Suna nitel fortat si absolva, in urechea mea. Da' nici nu-l folosesc / intalnesc des, recunosc!

Eu am facut socierea cu un verb similar ca fonetica, " a dizolva" si m-am gandit cum ar suna "se dizolveste". Nici eu nu il folosesc des in romana la conjunctiv prezent, de asta ma contrariaza...

La cei pe care-i stiu eu, cred ca pur si simplu e tic. Un cuvant de umplutura.

Azi am fost la magazin si stii, am luat ce-mi trebuia. ? De ce as sti? Iti fac eu lista de cumparaturi???? ?

In engleza, nu stiu de unde apare... Poate e dialect??

tre sa ne lamureasca cineva din America, sa vedem daca impresia mea e reala

habar n-am de unde si de ce a trebuit sa apara stiul asta pe romaneste =))

Se numesc filler words, pause fillers sau hesitation forms : uh, um, like, right, so, you know, literally, let me tell you, well si altele. Let me tell you something for nothing - asta l-am auzit doar aici smile.gif

Cred ca cel mai folosit acum este "like" si ma scoate din minti. Inclusiv copiii mei. Daca sunt numai cu mine si imi povestesc ceva se controleaza, adica mai si respira in timp ce vorbesc. Daca le auziti cand sunt cu prietenele, va doare mintea! Minim al treilea cuvant e "like"

Graham Norton Show are un episod cu Miriam Margolyes si Will I Am. Miriam incearca sa il dezvete pe Will I Am de "like". Le-am spus fetelor sa-si imagineze ca eu sunt Miriam

Edited by alpha

cred ca-i ceva asemanator cu "gen" in romana de-acum.

ma duc la mall sa-mi iau extensii, gen!

m-am murdarit la gura de engleza, gen!

e tipic persoanelor snoabe, ce educatie precara si se face misto se ironizeaza astfel de ticuri verbale.

Diriginta din clasele V-VIII, profesoara de romana, avea oroare de ããããã, îîîîî, deci si altele de genul folosite doar ca sa castigi timp si sa-ti acoperi lacunele

Cand vorbesc romaneste am o grija deosebita biggrin.gif Cand vorbesc engleza si ma grabesc, ma surprind cateodata folosind "you know". Am impresia ca nu vorbesc suficient de repede si interlocutorul asteapta prea mult. Mai fac ceva enervant: am o prietena din Wellingborough si vorbeste mult mai rar decat se vorbeste aici. Uneori cand imi povesteste ceva ii termin propozitia. Nu se supara si nici nu comenteaza in acest sens, dar stiu ca pe mine m-ar enerva / stresa, asa ca imi revizuiesc atitudinea

N-am auzit "gen" niciodata.

Ultima data m-a amuzat "multu" in loc de "multumesc"

Ultima data m-a amuzat "multu" in loc de "multumesc"

sirop ieftin de FB sau WA, multu, frumi, supi (suparat) - retard mintal, asa cred.

"buna dimi" - a intrat in limbajul actual, odata cu emisiunea de succes "Neata cu Razvan si Dani", care deja are 100 ani de existenta si nu e de subcultura. Eu pun pe seama faptului ca toata lumea "sufera" de prescurtari si viteza, atat in limbaj, cat si in comportament. Buna dimi, mie imi place, il folosesc si eu cateodata, in schimb chiar daca imi plac si folosesc prescurtari in limbajul informal, nu imi plac, de ex: neata sau seara, ca si forma de salut! Pentru mine, buna dimineata, buna ziua, buna seara sunt saluturi care includ si o urare: sa ne fie ziua buna. Neata sa ai tu!

frumi si supi le aud doar la adolescenti

multu, este la fel ca si thx, nu mi se pare lipsa de cultura. Se folosesc foarte multe prescurtari acum, in secolul vitezei. Ms, in loc de merci; U in loc de you; xoxo, LOL, OMG, pls/plz, LMA, BTW, MO (pt mmicrounde), WE (pt weekend), aka, RIP, WTF ... etc Nu ma deranjeaza, nu le vad absolut deloc ca pe un retard/stupid, ...desi pe unele nici nu le inteleg IMAO ? Daca in engleza se poate (acum le vad folosite si pe mail intre colegii de munca din multinationale), in limba romana de ce nu? Noi suntem mai puristi?

Ne-am obisnuit sa scriem foarte repede si sa prescurtam cat mai multe cuvinte, chiar pe toate daca putem, si sa folosim chair si fraze prescurtate in care nu mai respectam constructia gramaticala corecta in comunicari informale, de tipul: facut o oala de sarmale, pus vinetele coapte la scurs, acum relax, scris cu toate literele mici.

Ok, si, ce-i cu asta? Eu nu vedeam ca asta e subiectul pt topicul acesta.

Folosim un limbaj comun, pe care il intelegem cu totii, ... , sau atunci cand vorbim cu prietenii si nu ne judecam pentru asta, stim cine suntem. Asta nu inseamna ca poti folosi astfel de prescurtari, sau limbaj urban in testele de la scoala, sau in comunicarea formala. Sunt doua lucruri complet diferite, pentru mine ... Daca ai un job (care iti ocupa tot timpul), unde trebuie sa ai un comportament si comunicare formala, doresti ca in coumunicarea din timpul liber, macar cu prietenii, sa renunti la scortosenii ... pierzi tot fun-ul.

Altele, pe care le-ati mentionat aici, nu le-am intalnit chiar niciodata : merci mare, se absolveste.

Nici mie nu-mi suna bine gen, la final de fraza si da il aud des, ar trebui folosit de tipul/de genul si sa urmeze ceva dupa.

Poate in loc de gramatica limbii romane, astea ar trebui trecute in revista, intr-un topic numit "dictionar urban", sau dictionar de prescurtari folosite in limbajul informal (nu doar virtual, ci si sms, etc). Spre exemplu:

KISS – Nu este deloc ceea ce pare a fi, ci este prescurtarea de la „Keep it simple, stupid” cool.gif

Edited by Daniella