Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gramatica limbii romane

Featured Replies

nu stiu ce sa zic, mie nu-mi plac nici sa le-aud, de folosit nici nu poate fi vorba.

hai, ma, Dani, R&D fac emisiuni...de care? de cultura?

nu le urmaresc decat f rar, dar sunt niste matinale la gramada, au destul de multi invitati de duzina, neica-nimeni sau chiar controversati, impusi de trust, no!

or fi ei tipi ok, chiar cred ca-s ok, dar, per total, emisiunea mi se pare slaba rau. poate-o fi mai buna decat alte matinale tv - mai sunt si altele?

de fapt, matinalele au un anumit public tinta, cine-i acasa de la 8 la 12 zilnic?

mi-amintesc cu cata smerenie si consideratie vorbea R cu popa ala pedofil, cum ii zice, chipurile il invitau sa dea pilde bisericesti si sa cante pricesne. no, no! si pedofil, si evazionist.

iar pe O Barabancea o aveau invitata imediat dupa Colectiv si-si dadea aia cu parerea ca e voia lui DD ce s-a intamplat cu rockerii aia...si unu' n-a intervenit sa-i zica cucoana, bati campii! asta ptr ca ea era implicata in productiile trustului.

cred ca i-as agrea mai mult daca nu i-as vedea la Antene.

ma rog, nu tre sa fim neaparat de-acord.

Pomohaci, l-am gasit imediat cu google search "popa pedofil"

am zis ca nu sunt de subcultura, asta nu inseamna musai contrariul, sunt de relax si fun, cate o informatie ... Nici eu nu urmaresc decat f rar, ca e in timpul programului de lucru al majoritatii persoanelor ce au un job, altfel imi place de ei ...

cum adica nu folosesti? nu scrii MO, WE, DD etc?

eu de fapt, nu ma uit la TV deloc, pt mine l-as scoate maine la tomberon ... , dar deschid altii si nu pot sa le dau cu facaletul peste degete ... Prin urmare, eu habar nu am de personajele amintit de tine ...

Edited by Daniella

cum adica nu folosesti? nu scrii MO, WE, DD etc?

nu pe-astea, de prescurtari precum multu, supi...frumi, de-astea gen pitzi =))

io folosesc la greu si prescurtari de-astea de scoala, pp, tb, str, nr, vb - dar parca-i altceva.

si-apoi si-un pic de prosteala, o accept altfel de la un om pe care-l stiu asumat si scrie/vorbeste corect cand e de vb =)) corect.

sau o intruziune din engleza, depinde de la cine vine, de multe ori coloreaza limbajul, ii da un pic de sare si piper, il face mai alunecos si potrivit in a-i raspunde, eventual la fel.

Frumi supi multu biggrin.gif mie-mi suna ridicol! Cand vorbesti nu spui thx biggrin.gif

nuuu, spui 10X :lol:

Mai fac ceva enervant: am o prietena din Wellingborough si vorbeste mult mai rar decat se vorbeste aici. Uneori cand imi povesteste ceva ii termin propozitia. Nu se supara si nici nu comenteaza in acest sens, dar stiu ca pe mine m-ar enerva / stresa, asa ca imi revizuiesc atitudinea

dar o face numai cu tine sau asa vorbeste cu toti?

ca mi-ai amintit de unul, acu muuuuulti ani care punea toate verbele la modul infinitiv cind vorbea cu mine

si l-am intrebat de ce

si a zis pai ca sa ma intelegi (ca eram straniera :lol: )

si i-am zis, stai tranquillo ca te inteleg oricum :lol:

desi pe unele nici nu le inteleg IMAO ?

presupun ca e in my opinion, la fel ca "My two cents"

aici managerii astia moderni si tinerei folosesc des abrevieri

Fyi=for your information

assp=as soon as possible

Ultima data m-a amuzat "multu" in loc de "multumesc"

sirop ieftin de FB sau WA, multu, frumi, supi (suparat) - retard mintal, asa cred.

Thank you!!! Am zis ca sunt eu prea pretentioasa, ba mi s-a mai si spus ca sunt o "chitroasa" si "intransigenta" cand am atras asta unei persoane de 54 de ani care se si prezenta ca mare fan de literatura si cititor vorace...

cred ca-i ceva asemanator cu "gen" in romana de-acum.

ma duc la mall sa-mi iau extensii, gen!

m-am murdarit la gura de engleza, gen!

e tipic persoanelor snoabe, ce educatie precara si se face misto se ironizeaza astfel de ticuri verbale.

Urasc! Asta nici macar nu are scuza anglicismelor...

Fyi=for your information

assp=as soon as possible

da, Fyi este foarte folosit, de cand cu mailul, nu doar de catre manageri tineri wink.gif

la mine in organizatie ASAP este prescurtarea lui as soon as possible icon_scratch.gif

Ok, am lamurit treaba cu " a absolvi". Atat in semnificatia lui de a incheia un curs/o facultate cat si in aceea de a ierta pe cineva de pacate formeaza reflexivvul cu forma "se absolva".

Nu Adriana, asa vorbeste ea. Are viteza mica

Aici daca le spui ca nu-ntelegi, vorbesc mai tare, dar la fel de repede

dar cat de gangav si poticnit vb Monica Totoiu va place? extrem de obositoare!

aici imi vine in minte mama sau soacra-mea care cind vorbesc la telefon au un voluuuum :lol:

la care eu si Stefano ridem ca zicem, cum persoana de pe partea cealalta o fi departe, tre sa vorbeasca tare ca sa le auda :lol:

Fyi=for your information

assp=as soon as possible

da, Fyi este foarte folosit, de cand cu mailul, nu doar de catre manageri tineri wink.gif

la mine in organizatie ASAP este prescurtarea lui as soon as possible icon_scratch.gif

da, asa e, am invirtit eu a-ul cu s-ul :lol:

Copilul unor prieteni romani de aici a fost in vacanta la bunici, si mamaie ii intreaba: "ce sa-ti fac sa mananci?" la care el "I want two eggs"! mamaie, normal: "Nu inteleg ce-i aia!" la care baiatul, rar si apasat "I....WANT.... TWO..... EGGS!" :rolleyes: (copilul vorbeste si intelege si romana si engleza, dar pe vremea aia o fi crezut ca toti is bilingvi ca el)

Copilul unor prieteni romani de aici a fost in vacanta la bunici, si mamaie ii intreaba: "ce sa-ti fac sa mananci?" la care el "I want two eggs"! mamaie, normal: "Nu inteleg ce-i aia!" la care baiatul, rar si apasat "I....WANT.... TWO..... EGGS!" :71: (copilul vorbeste si intelege si romana si engleza, dar pe vremea aia o fi crezut ca toti is bilingvi ca el)

laugh.giflaugh.giflaugh.gif macar el a zis si mai rar, si mai tare Sa fie sigur!

• 3 weeks later...

RÂNCEZÍ, pers. 3 râncezește, vb. IV. Intranz. și refl. (Despre materii grase) A deveni rânced prin descompunere parțială în contact cu aerul. – Din rânced.

sursa: DEX '09 (2009)

LÂNCEZÍ, lâncezesc, vb. IV. Intranz. (Despre oameni) A se afla într-o stare de slăbiciune sau de moleșeală; a nu avea chef de nimic. ♦ Fig. (Despre activități) A stagna. – Din lânced.

RÂNCEZÍ, pers. 3 râncezește, vb. IV. Intranz. și refl. (Despre materii grase) A deveni rânced prin descompunere parțială în contact cu aerul. – Din rânced.

LÂNCEZÍ, lâncezesc, vb. IV. Intranz. (Despre oameni) A se afla într-o stare de slăbiciune sau de moleșeală; a nu avea chef de nimic. ♦ Fig. (Despre activități) A stagna. – Din lânced.

Daca postul asta refera la ce am scris eu la rancezitul intr-o slujba, exact asta am vrut sa zic, ca se invechesc acolo, stau acolo pana se imput :rolleyes: , si era o figura de stil. Nu ca lenevesc acolo ci ca stau mult si bine.

La modul general, precizarea e bine venita.

Si apoi sa stii ca eu graseiez-nu ca vreau eu, ci ca defect de vorbire, asa ca poate uneori vreau sa zic rancezi si se aude lancezi :((

Edited by black_cat

Daca postul asta refera la ce am scris eu la rancezitul intr-o slujba, exact asta am vrut sa zic, ca se invechesc acolo, stau acolo pana se imput :rolleyes: , si era o figura de stil. Nu ca lenevesc acolo ci ca stau mult si bine.

Si apoi sa stii ca eu graseiez-nu ca vreau eu, ci ca defect de vorbire, asa ca poate uneori vreau sa zic rancezi si se aude lancezi :((

Da, la ăla se referea, dar am zis că nu ne tragem de mînecă, de aceea nu am scos în evidență cine, unde și cum -_- Indiferent ce ai vrut tu să spui, mi-a venit ideea că e o precizare binevenită și pentru alții.

Daca postul asta refera la ce am scris eu la rancezitul intr-o slujba, exact asta am vrut sa zic, ca se invechesc acolo, stau acolo pana se imput :(( , si era o figura de stil. Nu ca lenevesc acolo ci ca stau mult si bine.

Si apoi sa stii ca eu graseiez-nu ca vreau eu, ci ca defect de vorbire, asa ca poate uneori vreau sa zic rancezi si se aude lancezi -_-

Da, la ăla se referea, dar am zis că nu ne tragem de mînecă, de aceea nu am scos în evidență cine, unde și cum :D Indiferent ce ai vrut tu să spui, mi-a venit ideea că e o precizare binevenită și pentru alții.

Da' sa stii ca poti sa ma tragi cand gresesc ca nu ma sifonez. Nu doar tu,oricine adica. Ca sigur nu le stiu eu pe toate si numa refer doar la gramatica aici. Si daca nu stiu ca gresesc, nu stiu ce trebuie sa corectez. :rolleyes:

nu ma sifonez.

citeam si ma gindeam ce-o fi ala sifonez -_- ca ma gindeam la sifon :rolleyes:

abia dupa un timp mi-am dat seama ca e șifonez :(( :D

Este și "sifona"

SIFONÁ, sifonez, vb. I Tranz. 1. A trece un lichid dintr-un vas în altul cu ajutorul sifonului (1). 2. A turna un material într-un tipar cu ajutorul sifonului (1). 3. A acidula un lichid cu dioxid de carbon. – Din fr. siphonner.

Are și un sens figurativ, care se referă la a trage niște bani, fonduri de la o destinație la alta. Sînt dați pentru autostrăzi, dar tu spui că faci studiu de fezabilitate și îi dai la o firmă de consultanță.

ha, ha, eu l-am inteles in argou, adica nu fac clabuci, nu ma ambalez, nu ma supar :lol:

Blackie, nu e gresit deloc a aplica in sensul pe care l-ai folosit la han, se foloseste curent.

Oricum mi se pare ca suna mai bine si-i mai usor de folosit decat a face cerere - ma rog, asta era contextul discutiei de-acolo.

Si eu il prefer.

Are și un sens figurativ, care se referă la a trage niște bani, fonduri de la o destinație la alta. Sînt dați pentru autostrăzi, dar tu spui că faci studiu de fezabilitate și îi dai la o firmă de consultanță.

si alt sens, tot in argou: a da pe goarna :lol:, a da de gol, a spune un secret, ex: ai inceput sa sifonezi, nu ma asteptam sa sifonezi tot ce ti-am zis, sau chiar: esti sifonar! - paracios adica