Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pastrame de tot felul

Featured Replies

• Author

Vedeta platoului de Craciun a fost lonzino-ul(cotlet de porc decu diametrul de 6 cm

Cand l-am spanzurat in camara, am legat de el din nou coji de salam de Sibiu cu exteriorul (mucegaiul) inspre carne. Acestea s-au inmuiat si dupa 4 zile le-am inlaturat.

Dar s-a innobilat:

[center].

post-168-13249068572029_thumb.jpg

.[/center]

Textura e ferma asemanatoare cu cea de la jamon serrano, insa dintr-un punct de vedere extrem de subiectiv eu zic ca-l intrece datorita complexitatii aromelor date atat de condimentare cat si procesele chimice ce s-au desfasurat. In ciuda faptului ca nu am folosit nitrati culoarea a ramas cea care se vede.

La fel ca si cu pastramele anterioare pastrez pentru sfarsitul mesei 4-5 feliute subtiri. Buchetul lor - mici orgasme gustative - staruie timp indelungat sub bolta palatina.

.

A doua felie:

[center].

post-168-1324906887827_thumb.jpg

.

post-168-13249068811028_thumb.jpg

.

post-168-13249068669686_thumb.jpg

.[/center]

O deshidratare suplimentara nu mai necesita, asa ca l-am invelit in hartie de pergament si il pastrez in figider.

Am epuizat definitiv subiectul?

Nu stiu.

Poate dupa ce voi mai face anul viitor, in ianuarie inca doua experimente care pur si simplu imi stau pe creier.

Ualelei cum arata lonzino!Mi-e raaau!

Al meu inca nu e uscat asa cum vreau eu, inca umed, nu-mi place, il mai las!Din pacate n-am camara, balconul are calorifer, asa ca sta in frigi!

Asta de-l facusi acu, am inteles bine, e reteta aia cu 7 zile in sare si fro 2 saptamani la aer, in condimente, in camara, da?

• Author

Ualelei cum arata lonzino!Mi-e raaau!

Al meu inca nu e uscat asa cum vreau eu, inca umed, nu-mi place, il mai las!Din pacate n-am camara, balconul are calorifer, asa ca sta in frigi!

Asta de-l facusi acu, am inteles bine, e reteta aia cu 7 zile in sare si fro 2 saptamani la aer, in condimente, in camara, da?

Un spatiu racoros (sub 10 grade) si ventilat face mult...

Muschi - condimente - sare+zahar - infoliat - 7-10 zile in frigider - spalat cu vin - 4-14 zile la uscat.

A nu se face economie la cantitatea de condimente.

Eu tavalesc carnea prin condimentele macinate pana nu se mai vede deloc muschiul.

Se poate consuma si dupa 2-3 zile de uscare si e grozav si atunci chiar daca e mai moale. In prima saptamana, condimentarea se simte mai puternic, dupa 10 zile aroma condimentelor se estompeaza si lasa locul aromei carnii.

Cam ca la oameni. Adolescentii sunt mai impetuosi, cei maturi - mai experimentati. Fiecare isi are calitatile lui.

Vedeta platoului de Craciun a fost lonzino-ul...

...pot lua lectii chiar si cei mai renumiti producatori de produse din carne!!!

Arata super!!!

Am inteles, n-am nicio sansa sa iasa ca al tau din frigi, o sa-l refac la tara, ca sa-l pot pune in camara.

Oricum, este de vis!Felicitari maxime! Am vazut in Mega, ceva asemanator, e 60 de lei kilu! :snorting:

Vedeta platoului de Craciun a fost lonzino-ul(cotlet de porc decu diametrul de 6 cm

Cand l-am spanzurat in camara, am legat de el din nou coji de salam de Sibiu cu exteriorul (mucegaiul) inspre carne. Acestea s-au inmuiat si dupa 4 zile le-am inlaturat.

Dar s-a innobilat:

[center].

.[/center]

Textura e ferma asemanatoare cu cea de la jamon serrano, insa dintr-un punct de vedere extrem de subiectiv eu zic ca-l intrece datorita complexitatii aromelor date atat de condimentare cat si procesele chimice ce s-au desfasurat. In ciuda faptului ca nu am folosit nitrati culoarea a ramas cea care se vede.

La fel ca si cu pastramele anterioare pastrez pentru sfarsitul mesei 4-5 feliute subtiri. Buchetul lor - mici orgasme gustative - staruie timp indelungat sub bolta palatina.

.

A doua felie:

[center].

.[/center]

O deshidratare suplimentara nu mai necesita, asa ca l-am invelit in hartie de pergament si il pastrez in figider.

Nu stiu.

Poate dupa ce voi mai face anul viitor, in ianuarie inca doua experimente care pur si simplu imi stau pe creier.

WOW, WOW, WOW!

Sunt impresionata! Trebuie sa iau lectii serioase. La anul sper ca am sa ma mut la casa si o sa incep si eu in sfarsit sa fac asemenea bunatati. Si se pare ca am profesori tare buni pe aici :floare:

Prima mea pastrama, a fost din carne de vita, am lasat-o o saptamana atarnata la rece, ieri am incercat-o, musafirii au fost foarte incantati.

post-479-13250159620617_thumb.jpg

muschiuletul tb sa-l incerc si eu ca tare bine arata

• Author

Prima mea pastrama, a fost din carne de vita, am lasat-o o saptamana atarnata la rece, ieri am incercat-o, musafirii au fost foarte incantati.

Nici nu-i de mirare :notworthy:

Cati musafiri mai au ocazia sa fie serviti cu bresaola home-made-facuta'n-casa? =))

Wellcome to ză club!

Maestre, muschiuletul ala arata sublimissim :tongue3:

Nu stiu daca se gaseste cu usurinta în România pimenton picante ahumado, altfel spus paprika afumata, dar daca aveti ocazia, luati fara ezitare.

Am testat pe o pastrama de piept de rata, a iesit exceptional.

• Author

Maestre, muschiuletul ala arata sublimissim :)

Nu stiu daca se gaseste cu usurinta în România pimenton picante ahumado, altfel spus paprika afumata, dar daca aveti ocazia, luati fara ezitare.

Am testat pe o pastrama de piept de rata, a iesit exceptional.

pimenton picante ahumado

Am facut o comanda online.

Offtopic:

Secretara de la noi de la fuckultate:

- Cretule, aveti telefon ?

(Da, acum 30 si de ani, stateai 4-5 ani cu o cerere de instalare de telefon si nici atunci nu era sigur ca se aproba)

Sile (Cretu)

- Nu, dar avem sa ne bagam :)

Vazui/citii de multa vreme despre paprika afumata si mi-am spus: Do it yourself!

Cel putin cea picanta.

Sunt patru cinci ani de cand imi cumpar spre toamna chili organici crescuti la soare, cel mai adesea din soiul Cayenne, cateodata Serrano, sau Fresno. I insir pe ata (acum am trei ghirlande in camara) si i las sa se usuce.

Inainte de a-l folosi il trec prin flacara de la aragaz, pana se innegreste putin si aerul din interior il umfla si il face lucios. Nu este deosebit de iritant pentru ochii sau caile respiratorii, daca nu bagi nasul chiar acolo, in schimb aroma fabuloasa ce se dezvolta se simte la doua camere distanta. :)

Stiti cum creste nivelul de vitamina C din varza prin murare?

Tot asa se innobileaza gustul ardeiului afumat. Sau mai apropiat, diferenta dintre ardeiul fiert si cel copt.

Il las sa se racoreasca cinci minute si devine din nou friabil, apoi il toc din cutit si macin in creuzetul de portelan. Pentru o versiune mild - fara seminte, pentru cea hot - cu seminte cu tot.

Si prepar doar cat folosesc in ziua respectiva. Cateodata doar o treime de ardei.

Si da, l-am folosit si la pastrame, cred ca am scris pe undeva.

Cine are , sau gaseste de cumparat ardei iuti, sau dulci uscati (la noi in piete am vazut si in iarna acesta) e invitat sa incerce macar odata. Cu siguranta ca i va intra in obicei.

Dupa multe aventuri cu spalare-uscare-vinturare am "scapat" si eu de experimentele mele cu pastramele si ma declar multumita :105: De departe cel mai bine a iesit jambonul, probabil pentru ca e taiat trasversal pe fibra si a avut amestecul de sare cu zahar putere mai mare de extragere a lichidelor din carne, iesind astfel numai bine de uscat si foarte frageda carnea, adica usurel de mestecat, restul fiind foarte bune la gust dar destul de virtoase la mestecat. O sa mai fac numai cind o sa am un spatiu special pentru agatat si depozitat carnuri de genul asta, eventual cind o sa am si afumatoare :hug: Pentru perioada sarbatorilor frigiderul meu, din categoria celor mai mari in volum, devine neincapator si asta ma face foarte nervoasa, pentru ca trebuie sa folosesc cutii unele peste altele, orice oala, cratita, canțarolă e atent cintarita din ochi daca mai incape sau nu, ce e mai putin pretentios se impacheteaza bine si se da pe o terasa unde ma rog sa nu creasca prea tare temperatura si tot asa. Asa ca acum cu atitea pastrame, sunci si cirnati a fost tare greu sa ma descurc. De cind au fost gata am tot dat cadou din ele, mi-am mai servit colegii intr-o zi cu un platou din de toate si am vazut ce s-a mincat cel mai repede: bine-nteles jambonul :71: cirnatii... si ceapa rosie :tongue3:

Sefule, cotletul arata incredibil de apetisant!

in afara de cojile de salam de sibiu, ce tratament i-ai aplicat? tot sare+zahar la frigi cateva zile, apoi spalat si pudrat cu mirosenii?

• Author

Sefule, cotletul arata incredibil de apetisant!

in afara de cojile de salam de sibiu, ce tratament i-ai aplicat? tot sare+zahar la frigi cateva zile, apoi spalat si pudrat cu mirosenii?

I-am rapspuns si lui Vali mai la deal:

Muschi - condimente - sare+zahar - infoliat - 7-10 zile in frigider - spalat cu vin - 4-14 zile la uscat.

Dar imi place sa fac vorbire despre subiect asa ca nu-i bai =))

Si ador sa experimetez, dupa cum veti vedea mai la vale.

• Author

Nu stiu.

It ain't over till the fat lady... gentleman sings

Cum sa o numesc?

[color=#0000FF]Pancetta(bresaola, lonzino, pastrama, etc.) montanara / alpina / PaParotti =))[/color]

O transa experimentala de 1,5 kg de burta de porc (pancetta) proaspat scoasa din frigider de la imbalsamare.

[center].

post-168-13256699845153_thumb.jpg

.[/center]

Daca urmatoarea combinatie de arome mai este folosita in contextul carnii conservate - pastrame, bresaola, lonzino, pancetta, etc. - nu-mi ramane decat sa ma felicit ca am avut aceeasi idee.

Daca este o contributie personala nu-mi doresc decat ca reteta sa faca adepti, cariera.

Cele trei ingrediente de taina le puteti vedea cu usurinta in imagine. (Sper ca nu socotiti si globurile =)) )

cetina de brad tocata din satar, fructe uscate de ienupar si piper verde prospat macinate.

[center].

post-168-13256700190499_thumb.jpg

.[/center]

Data viitoare - da, cu siguranta voi recidiva si cu vita, eventual cu vanat - ma socotesc sa maruntesc condimentele in robot astfel incat uleiurile eterice din cetina de brad sa aiba mai multe planuri de separatie, prin care sa imbalsameze carnea.

Combinatia e foarte fresh, echilibrata si are unitate stilistica, iar in cazul primelor doua atat de inrudire indepartata cat si de localizare geografica.

Efecte secundare neplacute ca si amareala, gusturi ciudate, etc. nu am decelat. Gustul e minunat, pe masura aromelor cu care sunteti familiari.

Nu era mistret, era porcus domesticus.Marinat in vin rosu.Deci ce fac cu el?

Capocollo.-este un mezel de origine calabreza.Si se foloseste ceafa de la porc.

Trei zile in sare.Am schimbat sarea o data.Sare 60% zahar 30% si restul ierburi.

Azi am clatit-o rapid cu apa si otet de mere.

Am presarat usturoi praf+piper+ardei picant si ardei dulce praf.

Am oparit in doua ape un stramp(ciorap).Nefolosit bineinteles. =))

Am bagat bucata de carne, am legat strans.

post-9-1323084179813_thumb.jpg

Asa se usuca uniform pe toate partiile.Deocamdata e iar la rece.Revin cand o fi si daca o iesi ceva.

Dupa 3 saptamani am scos carnea de la ciorap. =))

post-9-13257713899529_thumb.jpg

Persista inca mirosul de vin, deci imi place.

Ma declar satisfacuta!

inainte de Craciun am pus la facut si o pancetta, am taiat-o azi,dar dupa parerea mea mai tb sa stea la uscat.Oricum imi place ce iese, urmatorul in plan este muschiuletul

post-479-13260292221531_thumb.jpg

post-479-13260293605226_thumb.jpg

• 1 month later...
  • Author

Asta-i bucata care mi-a mai ramas.Am taiat-o in trei si am bagat-o la congelator.Gata, ne vedem la iarna.

Excelent s-a uscat :D

Imi dau seama dupa dungile fine verticale.

Eu mai am o bucata in frigider infoliata, inca cruda, cu condimente cu tot. Sta acolo de dinainte de Craciun si o folosec drept condiment.

Tai feliute subtiri din ea, le pun in interiorul ciupercilor portobello, invelesc in staniol si dau la cuptor 10-25 minute. Condimentele nespalate si sarea de pe pancetta aromeaza extraordinar ciupercile si contribuie la un sos divin ce abureste cand desfac poleiala.

I'm ;) si a inceput Postul Mare ;)