Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odiseea fundamentalismului

Featured Replies

De ce sa te nervozez? :P Asta e adevarul, doar discutam. Cum spuneam, de pacatuit pacatuim toti. Eu recunosc cu mîna pe inima ca de 1-2 poate chiar 3 ori pe an mai halesc si cîte un burger de la McD, si tot cu mîna pe inima va recunosc ca jumatate de ora dupa, fac în pantaloni! Nu-mi prieste, stiu, si totusi îmi încerc norocul cîteodata :love3:

Cu mezelurile nu ma omor, dar gasesc prosciutto crudo cît si cotto, fara chestii nasoale. Chiar si salamuri. dar nici asa nu ma dau în vînt dupa ele! Totusi, mai halim si de astea.

Idem aici! Eu ti-am mai zis eu mai demult, ca avem niste chestii foarte similare. La mine nu e MC'Do, e KFC. Si aceeasi reactie. Asta pentru ca produsele de acolo sunt cele mai ieftine, manipulate genetic si injectate cu tot ce vrei. E si normal ca organismul sa se revolte. Dar sa recunoastem ca potentiatorii astia de gust is reusiti :floare:

Mie McDonalds-ul chiar nu-mi place. Daca vreau un burger adevarat, avem cateva locuri in Toronto unde il fac pe bune (din carne de vita organica sau miel -mmm o minunatie) ... deci tot ce e Mc sau altele eu nu pot sa mananc. KFC (sau Kepsi cum ii zice nepota-miu) alta mancare de peste. Lui ii place f mult (nu are voie decat rar..) si avem rutina noastra de dus la film si dupa la Kepsi...dar asta rar (ca-l mai pacalesc si mergem la restaurant unde eu TREBUIE sa-mi comand tochitura ca sa imi manance el carnaciorii mici :) )

Daniella, prosciutto crudo pe care il iau eu are doar sare.

Eu nu o sa fiu niciodata capabila sa nu dau iama in anumite chestii -dar am observat ca nu mai functionez la parametrii de acum niste ani..si cum stiu clar ce greseli fac (adica dintii aia dulci) incerc sa re-obisnuiesc corpul cu chestii mai sanatoase.

De exemplu ieri la cina am mancat doua felii de pepene verde :) Si mi-a trecut si foame si pofta de dulce :)

Si eu dau iama in anumite chestii, pentru ca imi propun sa nu ma abtin in anumite situatii.

Dar pe multe altele (majoritatea dulciurilor si snacksuri din comert , McD si multe care stiu sigur ca sunt incarcate de porcarii si nu au nimic nutritiv) nu le mai poftesc. Rar de tot ma apuca o pofta irezistibila. Spre ex acu 2 saptamani am avut pofta de Pringles. Si am mancat 1 cutie si ...

Luni si marti de wisky-cola. :floare: si am baut cate doua sonde.

dar acu' gata, sunt back in business ... :love3: si de altfel, cand imi pierd autocontrolul, a doua zi am remuscari ...

Am gasit la pret corespunzator piperat si mezeluri curate. Ce am gasit eu pana acum:

- crudo

- speck

- culmea, mortadella.

Dar, nu toate sunt curate. Eu de fiecare data cand cumpar, de fapt cand vreau sa cumpar, ca nu ajung mereu sa-mi indeplinesc dorinta, incep sa pun intrebari sau citesc, pana se enerveaza ori soata ori vanzatorul.

Asta-i viata. Nu mananc in fiecare zi, asa ca atunci cand am pofta vreau sa fie cum vreau eu.

Am mai gasit salamuri facute de tarani, dar ma duc in varful muntelui dupa ele. Sunt la preturi rezonabile si superbune. Doar ca ma duc de cateva ori pe an acolo.

Nu va mai spun ca si in cartea tocata am gasit zahar... e ceva ce ma depaseste aici. Eu sunt moarta dupa mici si soata ne-ar face in fiecare duminica, doar ca in ultimul timp ma lovesc de carnea tocata cu zahar. Imi vine sa bat pe cineva, da' pe cine?

Cu puiul la rotisor, aceeasi chestie. Mai am si eu o pofta cate o data si nu am chef sa-l fac, asa ca e normal sa-l cumpar. O intreaga epopee pana sa-l gasesc de domnul pui fara zahar. Da' cu fooooooaaaarrrttteeee multa rabdare l-am gasit.

Si multe altele.

A, branza topita, tot la fel de-o pofta. Dupa doi ani am reusit sa gasesc o branza topita adevarata si nu facuta cu ser din lapte.

Exemplele sunt multe... concluzia e simpla: multa rabdare si ochii cat cepele. Exista posibilitatea sa gasim si ceva curat.

Sorina, scuza-mi insistenta, nu am inteles exact:

- crudo

- speck

- culmea, mortadella.

le gasesti la hipermarket la galantarul de Gastronomie, sau la un caseificio, sau unde? La gastronomie e coada de 10-15 persoane, vanzatorii habar nu au, cum procedezi? ii pui pe ei sa citeasca etichete? sau ai gasit cele mentionate la raft la raionulk de mezeluri?

si inca o intrebare, daca tot te-am prins: Crudo este de regula "curat"? Asta mi se pare mai aproape de natural, dar retin ca am vazut si pe el ceva in neregula, insa posibil sa imi amintesc o eticheta de la filetto staggionatto.

multumesc :floare: mult de tot ca ai raspuns apelului meu :love3:

Nu-mi imaginez cum prosciutto crudo ar putea avea zahar in el.

Aici e legea care zice cum trebuie facut cel de Parma, e drept ca aici e numit dulce dar asta pentru ca e mai putin sarat decit altele, ca cel din Toscana sau San Daniele, de exemplu

http://www.prosciuttodiparma.com/it_IT/consorzio/disciplinare-produttivo

apoi normal ca peste tot sunt falsuri si mi se ridica parul in cap cind ma gindesc la ce se vinde in afara Italiei ca fiind original italian

vanzatorii habar nu au, cum procedezi? ii pui pe ei sa citeasca etichete?

yes baby, dacă nu au etichete, au un catastif cu ingredientele, să vezi cum vin vinzătorii cu dosaru' la galantar, să citească ce conţin mezelurile. eu nu am nici o reţinere să intreb. la "tărani" tot aşa şi ei au catastife, aşa am aflat că majoritatea fructelor uscate au zahăr şi chimicale adăugate. foarte rar sunt uscate natural in [i]uscător

[/i]

Sorina, scuza-mi insistenta, nu am inteles exact:

- crudo

- speck

- culmea, mortadella.

le gasesti la hipermarket la galantarul de Gastronomie, sau la un caseificio, sau unde? La gastronomie e coada de 10-15 persoane, vanzatorii habar nu au, cum procedezi? ii pui pe ei sa citeasca etichete? sau ai gasit cele mentionate la raft la raionulk de mezeluri?

si inca o intrebare, daca tot te-am prins: Crudo este de regula "curat"? Asta mi se pare mai aproape de natural, dar retin ca am vazut si pe el ceva in neregula, insa posibil sa imi amintesc o eticheta de la filetto staggionatto.

multumesc :floare: mult de tot ca ai raspuns apelului meu :love3:

Da, le gasesc la raionul de mezeluri de la orice supermercat. Nu-ti inchipui ca gasesc de toate peste tot de fiecare data. Sau azi gasesc, maine schimba marca si nu mai gasesc.

La raion e randul meu, asa ca nu ma intereseaza, am devenit nesimtita. Imi citeste eticheta, sau ma lasa pe mine sa o citesc. In ultimul timp au aparut si cartile cu toate produsele din magazin cu ingredientele de rigoare. Doar ca unele sunt mai bine facute decat altele. Spre ex, la Despar-ul de langa mine imediat gasesti orice te intereseaza, pe cand la Auchan plangi cu vorbe. Nu stiu cine la facut, da' prost la mai intocmit.

Asa ca de fiecare data intreb si de fiecare data mi se raspunde.

Daca nu ramane varianta frigidere, dar acolo e o exceptie sa gasesc ceva. Plec din start cu ideea ca acolo nu e nimic bun pt mine.

Si 'da' crudo adevarat e intodeauna curat.

Crudo nu se injecteaza, Daniella. Ca atunci ar fi supa :floare:

Cotto, sigur se injecteaza cu ceva apa+sare si eventual condimente... poate.

Nici eu nu am vazut sunca cruda cu zahar. Doar fum si sare, sau sare si fara fum.

Sorina, cum carne macinata cu zahar? Asta chiar nu am mai auzit!

Pai vinde macelarul carne macinata cu zahar?

Macina-ti singura si mînca mici la fiecare we! Poti sa te iei de mîna cu Dan. Nu-l mai satura nimeni de mici! :love3:

aşa am aflat că majoritatea fructelor uscate au zahăr şi chimicale adăugate. foarte rar sunt uscate natural in [i]uscător

[/i]

ciiih! :)

Adriana :floare: , merci de link, am gasit:

Gli unici ingredienti sono la carne di suino italiano e un pizzico di sale. Da sempre, non si utilizzano né conservanti, né additivi e il risultato è un prodotto gustoso e completamente naturale. A questi due soli ingredienti sono da aggiungere l’abilità dei maestri salatori e l’aria asciutta e delicata delle profumate colline parmensi della zona tipica di produzione.

Deci, asta cu DOC Parma nu are voie sa contina decat putina sare. Avem o certitudine! aveati dreptate, prosciutto crudo di Parma e fara porcarii.

Mie imi mai trebuie o certitudine pt uleiul de masline extravirgin :love3:

Bravo, Dexter! :floare:

A, ca am uitat... mai sunt magazine care atunci cand iti tiparesc hartiuta cu pretul au si ingredientele scrise pe respectivul biletel. Asa ca daca ii e lene sa se duca sa citeasca imi printeaza hartiuta si citim impreuna ingredeientele.

Sa stii ca pana acum toata lumea mi-a raspuns. Nu a fost unul care sa se dea lovit. Si daca nu a stiut sa se descurce a chemat pe altcineva sau l-am instruit eu, ca de, am experienta. Stiu ce vreau si stiu cum sa obtin ceea ce vreau. Mai ramane si sa aiba... asta-i partea a doua a problemei.

Da, Maya, carne tocata cu zahar... pt ca zaharul este un bun conservant. Si nu e vorba de macelar, ca acolo mi-o macina in fata. Doar ca nu reusesc sa ajung mereu la macelar, asa ca imi mai iau si de la supermercat.

A, si am gasit intr-un supermercat si carne tocata monti, adica cu fructoza... imi venea sa intru in spate (ca astia au si macelaria lor) si sa-i strang de gat. Acelasi motiv... dureaza mai mult.

Acum m-am suparat si mi-am luat congelator. Am zis ca ma duc si-mi iau 10kg de carne tocata si o pun in pungute la congelator. Cand am nevoie imi scot una si gata, problema rezolvata.

eu ma gandesc cand merg in hipermarket la voi (la HiperCoop) la raionul de gastronomie si e un galantar urias cu mezeluri, zeci de feluri de crudo, nu stiu cate de cotto, de speck, de coppa, mortadella, salamuri, pancetta etc ... Eu mor de drag si mirosul ma ameteste... :floare: Raionul ala imi place cel mai mult din tot hipermarketul... Poftesc numai cand ma gandesc ... Deci ce ii zic de acum lui nenea/tanti?

cu prosciutto am inteles, oricum ceream de Parma. Am observat ca si aia e pe luni. Mie imi place mai tender, de care trebuie sa cer?

la caseificio, nu ar trebui sa fie produse traditionale/naturale?

post-685-13384780485823_thumb.jpg

post-685-13384780740707_thumb.jpg

In primul rand ii spui ca vrei, sa zicem, speck, apoi ii zici fara zahar, glucoza, zaharoza, amidon. Ea probabil se va duce spre cele mai scumpe si va incepe sa citeasca ingredientele.

Sau daca are cartea de care ziceam inainte sa-ti vina randul te pui frumusel pe citit, vezi ce ti se potriveste si apoi cand e randul tau ii spui exact ce vrei.

Astea sunt variantele.

Pentru atat? Vezi de treaba!

Mi-e rau de nu mai pot si acum trebuie sa plec la munca. Nici nu reusesc sa ma misc.

Va pupacesc! Fug la munca.

Asa stiu si eu ca Prosciutto crudo adevarat e doar uscat, cu sare. Si asta scrie si pe eticheta (il cumpar de la un magazin mare italian, de unde cumpar si parmezanul) Scumpe, dar bune..si mai bine putin si bun decat mult si prost.

Asta cu carnea tocata - pe mine m-au mirat preturile in USA la carne tocata (adica ieftine) -se vindeau la niste "tuburi" facute din plastic colorat, nici nu vedeai ce si cum.

Eu am "masina" de tocat carne la KA si o fac eu in trei miscari. Toaca super bine.

Cu micii, si eu as manca mereu (chiar cand facem la BBQ aduc si o portie acasa ca-mi plac si reci) -dar are cuscra o reteta super, si asa ii fac ca ce gasesc la magazinul romanesc e o chestie dubioasa cu multa sare.

EDIT: Sanatate Sorina!

Am zis ca ma duc si-mi iau 10kg de carne tocata si o pun in pungute la congelator.

de la macelar ca sa fie fara zahar, da?

chiar m-ai facut curioasa, o sa ma uit si eu pe cutiute sa vad

sau investesti mai putin de 100 de euro si-ti iei masina de tocat, cind ai timp macini si pui la congelator

sper ca ti-ai revenit :rolleyes:

Multumesc fetelor! O sa-mi treaca, asta e, m-am invatat, nu-i ca am prea multe solutii.

Carnea tocata am sa o iau de la macelar, si ideea ta cu masina de tocat nu e rea deloc, dar nu acum. Mai astept un piculet.

Si eu visez la KA. Am inceput sa-mi pun bani de-o parte. Sper pana la sfarsitul anului sa reusesc sa intru si eu in posesia unei astfel de frumuseti.