Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tofu

Featured Replies

A doua data cand am preparat tofu am fost mult mai relaxat. As putea spune nonchalant chiar :scratch: iar rezultatul a fost pe masura.

De data asta am lasat la procesat boabele circa 2-3 minute. Vasul l-am umplut cam de o treime cu boabe si apa cat sa le acopere si in urma procesarii s-a umplut pana sus cu alifia din imagine:

[center].

post-168-126915998073_thumb.jpg

.[/center]

In ceaun am avut cel putin 15 cm de smantana. Cand mi-a cazut lingura inauntru nu s-a scufundat.

[center].

post-168-126916017267_thumb.jpg

.[/center]

Am continuat sa amestec mintea fiindu-mi bantuita de incantatiile:

[i][color=#800080]Vrajitoarele:

Hopa-n oala fermecată Ca să mi-te fierb îndată.

Toarnă-i, toarnă-i, zoru-i mare, Foc şi clocot la căldare !

.....

Faci fiertura grea şi deasă, Iar gustoasă ca să iasă

Bagi de tigru măruntaie în căldare pe văpaie.

Toarnă-i, toarnă-i, zoru-i mare, Foc şi clocot în căldare !

- Macbeth - William Shakespeare[/color][/i]

Cand a inceput sa fiarba, toata spuma s-a incorporat si la fel ca data trecuta s-a creat si caimacul pe care l-am lasat la filtrat impreuna cu tofu.

Din 500 g de boabe de soya a rezultat si un castron de capacitate 2l plin cu okara.

Personal nu stiu daca sa-mi placa acesta mai mult decat tofu. Am pus-o bine in frigider.Se pastreaza fara probleme la rece timp de o saptamana.

Nu am mai lasat atat de mult tofu la presat ca data trecuta si am obtinut textura silky - matasoasa iar atunci cand pun "branza" la marinat absoarbe mai bine aromele.

M-am tinut de promisiune si am incercat sa prepar si kefir din laptele de soya.

Dupa nici 20 de ore, se pare ca functioneaza!

"laptele" s-a strans iar zerul pare ca are deja o usoara aciditate

[center].

post-168-126916042161_thumb.jpg

.[/center]

Mai las pana maine si trag concluzia

Simona, interesant si pare asa de usor!

Am vazut facut si din bob,Vicia faba.Tot tofu se cheama sau e alta mancare(de peste)?M-as incumeta.Mai ales ca aici bobul e pe toate drumurile.

Go for it!

:D :D :D

Si apoi share-uieste cu noi.

Eu il gasesc doar la magazine pardon un magazin de produse naturiste si e de doua ori mai scump ca soya.

De ce nu am si eu drumuri ca ale tale? :D

Permiti macar sa-l naşesc eu in avans?

Bofu :D

• Author

Sefule, si la mine tot sambata e ziua de facut tofu. Astept sa vad daca a iesit chefirul

Eataly, pe mine ma tenta sa incerc din fasole dar timpul asta parca nu-mi ajunge.

Eram datoare cu reteta.Adica reteta e relativ aceiasi.Dar rezultatul nu ma multumeste pe deplin.

Am facut din 200 gr bob uscat fulgi(Vicia Faba).

post-9-126951179006_thumb.jpg

Puse la inmuiat in apa rece 12 ore.

post-9-126951182915_thumb.jpg

Am inceput sa le mixez cu robotelul, dar nu mi le facea cum trebuie.Am inceput sa ma descurajez.Am continuat cu cel vertical.Cam asa mi-a iesit.

post-9-126951193221_thumb.jpg

Am avut o bucata de tule, am pus-o in 4, plus un cosulet sita de la o ricotta.Sa nu uit, eu am folosit lamaie, asa cum am gasit reteta pe un blog in italiana.

post-9-126951196707_thumb.jpg

Rezultatul ar fi acesta:

post-9-126951209452_thumb.jpg

Nu mi-a iesit ca a voastra, compacta, pare neinchegata.Mai mult un pireu intarit.

post-9-126951218292_thumb.jpg

Gustul:puternic de bob, fasole, naut, in fine.

• Author

Eataly, aceeasi consisenta am obtinut-o si eu cu lamaie. Nigari e sarea amara. Am vazut ca se mai numeste si epson salt.

Inca ceva.........ai strecurat laptele ca sa obtii reziduurile(okara)? Daca ai trecut peste asta nu se va inchega.

Succes in cautari.

Permiti si mie sa sintetizez pe scurt?

OK!

1. Inmuiere

2. Procesare (macinare, mixare)

3. Fierbere minimum 10 minute

4. Filtrare (Strecurare) ==> rezulta lapte de soya + okara

5. Reincalzire la circa 80 grade. Se stinge focul.

6. Coagulare (cu ajutorul sarii amare, etc) timp de 10-15 minute

7. Filtrare, presare ==> rezulta tofu

Probabil ca nu ai fotografiat sau scris toate etapele din lipsa de timp.

Daca totusi ai sarit vre-una ...

• 6 months later...
Bine v-am regasit. Am cumparat si eu o punga de boabe de soia si incerc sa fac tofu. Am insa o nelamurire. Ce fac cu okara - resturile?

Bine v-am regasit. Am cumparat si eu o punga de boabe de soia si incerc sa fac tofu. Am insa o nelamurire. Ce fac cu okara - resturile?

Bine ai (re?) venit !

In nici un caz sa nu o ţâpi !

Se poate pastra in frigider pana la 4 zile. Mai mult nu stiu ca in intervalul respectiv am mancat-o.

Nu mai necesita cine stie ce prelucrari termice ulterioare. Eu am folosit-o in loc de cus cus cu ceva legume saltate in tigaie.

Gustul mi se pare super-delicios, mai bun decat al tofu-ului. Are ceva de miez de nuca tanara, cand inca se poate curata pielita.

Am mai mancat-o cu un sos rece facut din untdelemn, sos de soya, miere si otet balsamic.

Se mai poate adauga la supe asiatice, sau locale in loc de orez sau taitei, in ghiveciuri de legume, etc. E foarte versatila si lasa mult spatiu pentru imaginatie.

Mi-ai facut o pofta .... ;)

Am citit ca se poate folosi in compozitia aluaturilor de paine.

Multumesc pentru raspuns. Azi incerc sa fac tofu. Sa vad ce iese.

Iar in legatura cu re.venirea..re..gasirea ma refeream la regasira pe acest site. Dupa cum se vede abia m-am inscris. (asta fiind off topic. sper sa nu fiu taxata :)))

• 9 months later...

Simo,daca ai fi de acord,eu as muta topicul asta la Vegetariene.

Nu credeam ca e asa simplu sa faci Tofu de casa.

Se poate face si cu altceva în afara de sare amara/MgSO4?

Arata perfect,exact ca cel pe care-l cumpar eu.

Cît timp trebuie sa stea în ulei aromat,sa traga bine?

E ok daca-l muti la vegetariene.

Se poate face si cu lamaie sau calciu lactic. Cu lamaie a iesit acru rau si nu s-a inchegat cum trebuie. Cand am folosit calciu a avut gust neutru dar parca nu avea textura potrivita. Eu cumpar sarea amara de la farmacie.

Ca sa capete gust bun il tin cel putin doua zile in ulei aromat.

Merci pentru raspunsurile rapide!

O sa pun azi si eu o portie în ulei aromat.Daca ai idei sau tipsuri ce condimente se potrivesc mai bine,sau dau mai bine la papila,nu ezita sa-mi spui si mie! :D

• 1 year later...

A inceput postul si scot topicul de la naftalina.

Am umblat azi dupa boabe de soya de mi s-au tocit picioarele pana la ... derrier :D

Tocma' li se gatase. :thumleft:

In patru magazine cu profil naturist.

Dar nu m-am lasat si am rezolvat in final.

Pun boabele la inmuiat si maine incep productia.

shefule,

Imi poti spune te rog frumos ai si prajit tofu facut? ma refer prajit cum il prajesc chinezii/japonezii. Parca ma incanta si pe mine ideea ca asta din magazin nu`i bun nici asa dar mai sa il si prajesti. Si inca ceva: nu ai incercat din boabele de soia fermentate sa faci tempeh?

• 3 weeks later...

shefule,

Imi poti spune te rog frumos ai si prajit tofu facut? ma refer prajit cum il prajesc chinezii/japonezii. Parca ma incanta si pe mine ideea ca asta din magazin nu`i bun nici asa dar mai sa il si prajesti. Si inca ceva: nu ai incercat din boabele de soia fermentate sa faci tempeh?

Imi cer scuze de enorma intarziere.

Da, tofu l-am si prajit in ulei aromatizat cu ghimbir, chili si usturoi si la final l-am stropit cu sos de soya.

Il folosesc si in supele de inspiratie asiatica.

L-am marinat in ulei

L-am marinat in "moare" de kimchi.

Okara o folosesc cum folosesc arabii cus-cus-ul, dar cu chinezarii pe langa dansa. Si pot spune ca imi place mai mult chiar decat tofu.

De tempeh acum aud prima data si-ti multumesc mult. :)

Dupa ce ma voi documenta poate voi incerca deoarece sunt un mare fan al alimentelor fermentate

De tempeh acum aud prima data si-ti multumesc mult. :D

Dupa ce ma voi documenta poate voi incerca deoarece sunt un mare fan al alimentelor fermentate

Si eu multumesc ptr raspuns!

Astept sa faci tempeh :D

Salut

bine v-am gasit!

W Mamadeus, voiam sa iti spun ca fasole fava gasesti in magazinele arabesti sub denumirea de fasole foul cu 12 ron kg. In Bucuresti, din ce am citit mi-a iesit ca esti din Romania :appl:. Eu am luat de la un magazin arabesc de langa piata 1 Mai. Insa nu e decojita si evident, nici nu e fulgi.

Salut

dupa ce am cautat ieri mai toata ziua ce boabe precipita in afara de soia, ma declar multumita si vin a va spune ca si canepa precipita exact ca si soia. Am facut aseara o bucatica mica de hemp fu caci asa se numeste acest tofu, acum e la marinat. Din ce am citit, in Japonia se fac mai multe tipuri de tofu, insa cu alte metode, cu ingrosare, se face un fel de jeleu. Un exemplu ar fi goma dofu care este un tofu din susan (tahini) si kuzu ( o radacina) care ingroasa. Cele doua ingrediente insa se combina pe foc pana se face o budinca mai ferma, ulterior se pune in forme dreptunghiulare si din ce am citit se serveste rece in zilele calduroase de vara, cum ar fi la noi in Postul Sfintei Maria.

Informatiile nu imi apartin insa nu mai am linkurile exacte, sunt informatii de pe net. Ce am retinut e ca Hempfu se comercializeaza in Italia, daca nu e considerata reglama dau si situl, daca e cineva interesat.

Am mai gasit o informatie pe un site, un user, Vegimator parca ii spunea, cum ca se poate face tofu prin coagulare din seminte de dovleac; avand in vedere ca nu e scump, incerc si va spun.

Multumim pentru informatii.

Intr-adevar sunt traitor in Romania, dar un capitala.

Semintele de dovleac decojite. No way sa fie mai ieftine decat boabele de soya, insa suna incitant.

Fasolea fava (bobul) stiu de unde sa o cumpar - magazin Krishna...something.

Ateptam sa ne impartasesti rezultatele experimentelor. :love7:

Salut

am facut si tofu de seminte de dovleac. A iesit cel mai bun la gust si cu cel mai apropiat gust de branza de vaci. Insa nu sta ferm, sau nu l-am scurs eu suficient, bine nici nu am ustensile necesare.

Cel de canepa insa e groaznic, l-am lasat la marinat si cu asta basta. Mai am la frigider la invechit o 'branza' de nuci braziliene si caju cu niste probiotice. Astept sa se faca parmezan :rolleyes: . Dupa ce imi iese, sper in viata asta, vin sa va servesc :tongue3: . In rest nu am mai incercat nimic, am tot citit insa despre soia si ce rea e, ca nu e buna, ca e modificata ca ne transformam in pastai, etc, etc, etc.

un weekend minunat va doresc!

Salut

Am mai gasit o informatie pe un site, un user, Vegimator parca ii spunea, cum ca se poate face tofu prin coagulare din seminte de dovleac; avand in vedere ca nu e scump, incerc si va spun.

Nu sunt scumpe? dar nici ieftine nu mi se par semintele de dovleac decojite (6,5 lei 150gr parca)si la dovlec cand il blenduiesti ramai cu o mina nu`i ca soia.

woooow! Va multumesc pentru acest topic. pentru prima data in viata am prins curaj sa fac tofu. Sper sa imi si iasa :P)) am citit tot, tot, acum ramane sa fac rost de bobul fermecat :P))) Sper sa gasesc in satul meu, daca nu tot pe net ramane speranta :P)) revin cu impresii cat de curand. Pana una alta, mai postati voi, mai prindem si noi idei :P