Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ale NOASTRE :) Azi in bucatarie - la gramada

Featured Replies

• Author

Azi in bucatarie am avut - inca mai am caci unele activitati sunt in plina desfasurare - o zi plina ochii.

In functie de prescriptiile religioase (miercuri-zi-de-post), dietele si pretentiile (a se citi mofturile ;) ) membrilor familiei am facut:

1. Risotto cu ciuperci si piept de pui - Deja gata, partial hailt.

2. Bors de stevie cu macris si leurda - Deja gata, partial halit

3. Supa de gaina de la tara - am luat spuma si curatat leguma. Pe aceasta o pun doar dupa 3 ore de fiert caci fu pensionara gaina.

5. Ciuperci prajite in untdelemn de masline cu cepa verde si usturoi verde. O leaca de vin, un bob de piper si unul de sare.

6 Am oparat taratea pentru o noua transa de bors la putina

7. O salata de cruditati (castraverzi, ceapa verde si ceapa bulb, laptuci, rosii, leurda)

Tocmai am bagat la cuptor prajitura marmorizata a lui Eataly. De-abia astept sa gust!

Ma duc sa fac ceva (inca nu stiu sigur ce) cu niste piepti de pui. Revin dupa ce-mi vin ideile si le pun in practica.

De dimineata:

- am scos branzica din sedila (a se citi batic ;) ) si am pus-o intr-un castron cu ceva sare si la frigider

- am facut o salata de ton fara ardei ca n-am avut, dar cu rosii uscate la soare, maioneza (de cumparat, am terminat-o si sper ca alta sa nu mai cumpar in veci!), unt, ceapa si crema de branza (tot de cumparat)

- am facut o salata din conopida clocotita putin, maioneza de-aia cumparata si niste capere - bunicica. mi se ofilea in frigider si mi s-a facut mila de ea; tocmai am terminat-o de mancat

Maya, unde ai plantat rasadurile de rosii? Si de unde le-ai cumparat? Desi pentru mine nu cred sa fie relevant ca-s cam departe de germania, dar avem Lidl si Aldi :floare: .

Maya, unde ai plantat rasadurile de rosii? Si de unde le-ai cumparat? Desi pentru mine nu cred sa fie relevant ca-s cam departe de germania, dar avem Lidl si Aldi :floare: .

Am cumparat plante de rosii(de 30-40 cm),si le-am plantat în sera.Cumaprate de la Globus-Baumarkt(sectia de gradinareala :lol: )

• Author

Oare ce am facut azi in bucatarie?

Am varsat apa pe jos cand am spalat valsele=))

Supa mai aveam, asa ca doar am incalzit-o.

Aveam si o punga de trunchi de merluciu congelat, cumparata in drum spre casa.

Am aromatizat cu 2 catei de usturoi untdelemn de masline, am prajit o idee pestii intr-insul, am adaugat sos de soya, miere, bulion de rosii de casa, piper de cayenne, un ciot de ghimbir ras, vin rosu si am lasat la foc mic pana s-a ingrosat sosul. Sa tot fi fost o ora.

La plecarea din bucatarie am covârlit :thumleft: (regionalism din Bihor - am amestecat)in putina cu bors si in borcanul cu kefir.

ieri am facut 18 briose, am curatat si-am fiert legumele si carnea ptr o salata boeuf.

azi am facut maioneza, am maruntit totul si am savarsit-o.

numai pe fuga.

maine gratare!

• Author

Azi m-am ocupat in principal de o bucata mare dintr-o pulpa de manzat.

Am fasonat-o, dezpielitat-o cu simt de raspundere si am portionat-o in functie de diversele destinatii.

Trei dintre ele s-au infaptuit deja, as putea spune chiar patru:

- saltimbocca alla romana (s-a mancat cu piure de cartofi facut de Dumneaei)pentru Giunor.

- gulas - A mea a avut gust de mancarea austro-strungara si nu m-a lasat sa o fac eu.

- pastrama "grav-ox"

- cateva bucati pentru carpaccio (dar tavalite prin condimente si lasate la maturat)

- si o bucata destinata tot consumului in stare cruda (tot de catre Mandea (Mandeadeus ? :) - preaumilul vostru prieten) insa de data aceasta marinata in kefir, cu piper verde macinat si frunze proaspat culese de salvie, tocate marunt

Mi-am mai tras si o salata de tije de flori de papadie.

Pe lista era si trasul borsului la sticle.

Mi-a fost lene...

Am amestecat o data cu linguroiul in el, sa nu zica nu i-am acordat nici un pic de atentie.

eu - salata caesar cu pui teriyaki

fetele - snitel de pui taiat cat degetul de gros(chicken chippies)

soata, spaghetti langa multe legume la abur

si a mai trecut o zi :)

unii gratare, cum zisei.

eu- o paine integrala, o garnitura de varza noua scazuta si din 2 buc mici-cartofi rantalitzi. cre'ca n-am mai mancat de 3 ani!

Avem in casa o vorba, nu ne apartine, dar pe care am adoptat-o tocmai pentru ca ne amuza. Nu prea stiu daca persoana de a scos chestia asta pe gura avea habar de limba romana (desi avea ceva studii superioare si era director de banca la momentul producerii . Cand muncea mai mult prin casa spunea ca "a muncit ca o escroaca" adica a muncit din greu in acceptiunea ei. Cand se termina cate o zi din asta la sfarsitul careia cad lata, spun si eu ca "am muncit ca o escroaca".

Ce am pregatit eu astazi:

- dimineata, o salata de icre, facuta cu gris fiert pentru ca nu o mancam cu paine ci cu salata de rosii,

apoi:- pasca -prajitura (e o reteta de-a mea, pe care nu am apucat inca sa o postez), un Chocolate and raisin cheesecake (postata dincolo de Rroxana) pe care eu am botezat-o Pasca Dots pentru ca am facut-o sub forma de pasca, prajitura lenesa cu gris si mere, 2 checuri (reteta asemanatoare cu cea postata de Sava Laura), o rulada de ciocolata cu stafide si visine (nu-mi cereti reteta ca e ceva rezultat dintr-o trauma culinara, dar are un gust tare bun), friptura de miel la cuptor, ciorba de miel, varza murata fiarta scazut (pentru cei ce mimeaza deocamdata cura de slabire, adicatelea moi). Chiar ca am muncit....

Ieri o' fost 1 Mai (muncitoresc) voi cum l-ati sarbatorit?!! Eu dis de dimineata am muncit ca disperata si mi-am facut balconu'bec(spalat geamuri si pe jos gresia,facut ordine prinprejur'da' in dulapu' sotului cu minuni nu am avut acces asa ca cine se'ncumeta sa-l deschida cre' co' sa-i cada un munte de tampenii in cap...o promis ca face curat acolo el:cand?...joi dupa pasti.. :hungry: )Am facut o friptura la cuptor,am facut vizita la parinti ,am iesit cu ei la o terasa la o halboaca de bere(desi o cam batut vantu'da terasa mea era mai la dos),ne-am abtinut din rasputeri sa nu luam mici(ca ne e frica de intoxicatie)si ne-am intors cu totii la mine pe balcon unde ca in fiecare an e terasa noastra personala,si in ciuda micilor,am servit un platou cu :cas proaspat,mezelicuri,ridichi,ceapa verde,si branza mea feta murata,care s-o lins :P ...muzica la maxim la gramada pana tarziu sa moara dusmanii :biggrin: ...si bere rece...Azi iesim iara la terasa sa ne dregem,ca-i cald si fain afara... :biggrin:

P.s. nu-i asa de cald cum parea de la mine de la geam,am iesit si-i racorica si bate vantu' :P ...da sa vedem pana dupamiaza cum se mai face :floare: ...

• Author

Pe aici sunt deja 17 grade. Gata cu primavara! :biggrin:

O luna a fost destul, ca ne invatam rau.

Am facut beefteck tartar

O rulada de biscuiti cu nuca de cocos.

Ambele preparate sunt la frigider.

(cat pe-aci sa fac si lichiorul de cocos, dar il las pentru sfarsitul lunii cand am musafiri)

Promit sa trag si borsul la sticle dar mai pe sara.

:biggrin:

Lichioru' e de cocos fruct sau cocosh?!cucuriguu.... :biggrin:

Eu am fost intrebata la racitura de cocos(h),si am ramas masca,fiindca, chiar nu ma gandisem :biggrin: ... :hungry:

stir fry cu pui pt familie

eu, un pic de brie cu niste pasta de prune langa ea si cateva boabe de struguri negri, iar acum ma delectez cu un pa'rut de chianti

daca mi s-o face foame am ingrediente pt o caesar salat

Stateam cu mîinile în sold,dupa ce am aspirat casa...si am întrebam ce sa fac de mîncare...ca în multe alte zile cînd nu ma pupa muza :toothy9;

Dupa îndelungi cugetari,am inventat pe loc o reteta de piept de pui în sos de vin aromat cu salvie.Gîndit,facut,executat.

Între timp, ma întrebam ce sa fac pe lînga.

Pentru ca tot ma zapacesc fetele astea cu mazarea lor proaspata si eu nu am,am scos din congelator,am dezghetat-o rapid în apa calda,si am sotat-o rapid în unt cu putina sare si piper,un strop de zahar,3-4 linguri de apa si ceva marar.În 5 minute a fost gata,mazarea fiind foarte tînara.Ok,si asta era facut.Mie mi-ar fi ajuns si asa,dar Denise vrea sigur si un pireu mic la toate astea.Asa ca am mai curatat si vreo cîtiva cartofiori,si am facut si un piure.

Chiar am reusit sa le pastrez calde pe toate,pîna au intrat ai mei pe usa :scratch:

A fost taaare lecker,si ne-a picat bine! :hungry:

• Author

Stateam cu mîinile în sold,dupa ce am aspirat casa...si am întrebam ce sa fac de mîncare...ca în multe alte zile cînd nu ma pupa muza :floare:

Dupa îndelungi cugetari,am inventat pe loc o reteta de ...

Maya, U R my ... man :scratch: :toothy9;

Sunt zile in care ma calca sa incerc o reteta sau tehnica noua vazuta/citita aici sau aiurea. Pun la punct logistica, strabat orasul in lung si-n scurt :hungry: sa procur ingredientele, mai consult net-ul, etc.

Si apoi sunt multe, multe zile in care las partiturile deoparte si improvizez in functie de ce gasesc prin camara/frigider.