Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Intrebari despre fotografie - Tips & Tricks

Featured Replies

Iara vin cu intrebari.

Are cineva asa ceva?Vad ca obiectivele macro sunt cam piperate la pret si am tot citit ca inelele astea ar fi o alternativa,dar parca mi-e teama sa ma arunc asa fara sa stiu sigur ce e cu ele.Le cunoasteti?Le aveti?Daca nu le aveti,vi le-ati cumpara?

Zwischenringe für Macrofotografie

Inelele sînt foarte bune, numai ca s-ar putea sa nu mai ai acces chiar la toate functiile automate.

Da?Dar reglajele manuale le mai pot face?Daca da,atunci cred ca mi le comand.

Mersi,Alexandru! :biggrin:

• Author

Si eu cred ca inelele sînt mai bune decît Nahlinse,unde se pierde mai mult din calitatea imaginii.

Reglajele manuale le mai poti face,dar daca le folosestei pe toate odata,s-ar putea sa-ti iese alieni prin imagini :floare:

Am auzit odata ca ar exista un obectiv Cosina Macro cu MF(nu cu AF),care cica nu ar fi scump,cam la fel ca un set de inele de alea,si ca ar face treaba mai buna decît inelele sau lentilele.

De asta stie careva ceva?

Si eu cred ca inelele sînt mai bune decît Nahlinse,unde se pierde mai mult din calitatea imaginii.

Reglajele manuale le mai poti face,dar daca le folosestei pe toate odata,s-ar putea sa-ti iese alieni prin imagini :floare:

Am auzit odata ca ar exista un obectiv Cosina Macro cu MF(nu cu AF),care cica nu ar fi scump,cam la fel ca un set de inele de alea,si ca ar face treaba mai buna decît inelele sau lentilele.

Haha,faina faza cu alienii.

Daca ar fi ok obiectivul de care zici,ar fi si asta super.Inca nu-mi iau nimic,dar ma bate asa un gand,ca si asa se apropie Pastele :pupic: si vreau sa aflu si de la voi mai multe.In orice caz de Paste vreau ceva pentru aparat sa-mi aduca iepurasul .

• 2 weeks later...

Lapo draga,

Iti raspund aici in legatura cu intrebarea de la dulciuri,ca sa fie treaba buna :)

Am intr-adevar o lentila fixa (canon 60mm macro) de anul trecut ,numa ca n-am stiut cum s-o folosesc,eh...si nu-i numa` `asta ,asa cum spunea si Narnia :) ,tre sa sti sa-ti folosesti echipamentul,eu invat incet,incet,ca asa sta treaba,am pierdut 3 cursuri de photo din cauza serviciului,chiar mi-e ciuda ca nu reusesc sa ajung.

Visez intr-adevar la o lentila zoom ,dar sa vedem,poate un 7D? :)

• Author

Cu lentila fixa te referi la un obiectiv canon 60 mm?

Cool ca faci foto curs!Ar trebui sa veniti aici mai des cu Tipps & Tricks,zgîrcitilor! :)

Ce obiectiv zoom vrei mai exact?

Laponica,tu parca ai primit un 7d,sau 5d? Nu mai stiu.Cum e?

Da macro 60mm.

Am vrut eu ceva zoom ,dar am zis nu am nevoie de 10 obiective,2-3 si alea sa -si faca treaba,nici n-as avea posibilitatea sa iau cate as vrea,sunt excesiv de scumpe,dar....merita ce mai.

Am intentia sa iau un obiectiv 24-70 tot canon ,care e un all-in -one,e foarte piperat si-atunci ,ma gandeam daca o sa pot sa iau un 7D ,nu stiu nik deocamdata,vise,vise,dar clar imi trebuie un zoom,mi-am dorit lentila 60mm,dar nu o pot folosi chiar peste tot acolo unde as vrea,etc..,

Strang din dinti pana oi vedea ce-o mai fi,

Toate cursurile sunt de la 7-45 seara ,cand eu sunt inca la treaba, :)

Cat despre tips and tricks cred ca tu,draga Maya ,ar trebui sa stai la catedra,si sa ne mai inveti si pe noi cate ceva.

Nu-mi pierd rabdarea ,chiar daca cateodata ma prinde 4-5 dimineata,daca ar avea gura aparatul asta sa vorbeasca... :)

Dar mi-a prins bine ca invat incet,invat sa folosesc lumina,etc,daca stiam eu pe ce drum am apucat-o... :)

• Author

Hhahahamtu glumesti? Ce sa va învat eu care fac dupa ochiometria personala sau mai rau din mers :)

Voi,cei care mergeti la cursuri,sinteti detinatorii de secret! :)

Las' ca daca vreodata o sa ajung si eu la vreun curs,o sa va spun ce tricksuri se învata acolo!

Un 24-70 mm,da e fain si taaare scump.Creca peste 1000 euroi,sau?

Mai,eu zic ca dupa modul în care ai persevrat,meriti un 7D.As spune ca dintre toti cei pe care-i stiu cu DSLR,tu ai cele mai mari merite,cu cele mai bune rezultate,în cel mai scurt timp.Si Peter le fel,dar din pacate el nu ne mai rasfata cu minunatele imagini,mai ales peisaje :)

Si eu ma gîndeam mai dedemult ca mi-ar place alt aparat,dar am stat strîmb si am gîndit drept...nu merit!Nu pentru ca nu as fi eu fata faina,ca sînt! :) ,dar eu chiar am stagnat,si sincera sa fiu nici nu am interse sa învat.Cîndva aveam,dar de o perioada lunga mi-a cam trecut.Dar poate o sa-mi revin,si ies din starea asta de ...

Reglajele manuale le mai poti face,dar daca le folosestei pe toate odata,s-ar putea sa-ti iese alieni prin imagini :hug:

Da, se pare ca optica e bunuta, dar mecanica e de calitate mediocra.

Mai exista o smecherie, anume inele de adaptare pentru obiectivele wide angle, care îti permit sa le folosesti pe dos, adica partea dinspre aparat întoarsa catre subiect.

Mai,eu zic ca dupa modul în care ai persevrat,meriti un 7D.As spune ca dintre toti cei pe care-i stiu cu DSLR,tu ai cele mai mari merite,cu cele mai bune rezultate,în cel mai scurt timp.Si Peter le fel,dar din pacate el nu ne mai rasfata cu minunatele imagini,mai ales peisaje :hug:

Sunt total de acord cu Maya.

Vorbind la modul general cred ca suntem toate autodidacte.Sau a facut vr'una cursuri si nu ne zice si noua.

Maya e pacat sa nu semeni pe un teren fertil ca al tau.Nu ma bag in viata omului, cred ca fiecare are pasiunile lui, hobby-urile lui.Tu stii, dar e pacat.Pozele tale si ale lui Nico sunt "de revista".

De ce nu faceti o revista on line de bucatarit?Exista una in romaneste?In italiana sunt vro' doua facute de foodblogger-ite, mai mult sau mai putin profesioniste.Sunt foarte "clikate".Fotografii minunate cu retete minunate.

• 2 weeks later...

Si eu ma gîndeam mai dedemult ca mi-ar place alt aparat,dar am stat strîmb si am gîndit drept...nu merit!

Cind o sa meriti, daca il vinzi pe asta de acu, ma pun in lista pe locul 1, poate dupa aceea o sa fac si eu poze frumoase ca voi.

Nico, mersi mult de raspuns!

Maya, 7D, cu tot cu profesor, atasat :biggrin: Dar eu raman fidela camerei mele, 7D-ul nu mi se lipeste de mana...imi trebe amandoua ca sa o tin. Din pacate nu am timp sa vin la discutii, altfel as imparti ce am mai invatat si eu. In orice caz, un lucru e esential de stiut: camerele -corpusul- functioneaza pe acelasi principiu, ca e Olympus, ca e Canon, Nikon etc. Cele din clasa semi-professional si professional nu difera in privinta capacitatilor. Secretul unei fotografii (si aici exclud in totalitate prelucrarea cu diferite programe) sta in obiectiv, accesorii si abilitatile/gustul/ochiul fotografului. La fel, obisnuiti-va sa faceti poze in RAW, dupa care sa le ajustati. Gata, ma tirez! :biggrin:

• Author

Nico, mersi mult de raspuns!

Maya, 7D, cu tot cu profesor, atasat :lol: Dar eu raman fidela camerei mele, 7D-ul nu mi se lipeste de mana...imi trebe amandoua ca sa o tin. Din pacate nu am timp sa vin la discutii, altfel as imparti ce am mai invatat si eu. In orice caz, un lucru e esential de stiut: camerele -corpusul- functioneaza pe acelasi principiu, ca e Olympus, ca e Canon, Nikon etc. Cele din clasa semi-professional si professional nu difera in privinta capacitatilor. Secretul unei fotografii (si aici exclud in totalitate prelucrarea cu diferite programe) sta in obiectiv, accesorii si abilitatile/gustul/ochiul fotografului. La fel, obisnuiti-va sa faceti poze in RAW, dupa care sa le ajustati. Gata, ma tirez! :hug:

Cine are timp de facut raw + prelucrare?Eu fac un shot,si apoi le micsorez în masa(adica tot fisierul odata) cu PSE9.Pîna si scrisul îl am sub forma de stampila ...ca nu am tip sa bibilesc fiecare poza în parte.

Raw,numai asa,la poze personale.

Si eu zic ca ochiometria fotografului e cea mai importanta,apoi obiective,filtre,usw.

• Author

Si eu ma gîndeam mai dedemult ca mi-ar place alt aparat,dar am stat strîmb si am gîndit drept...nu merit!

Cind o sa meriti, daca il vinzi pe asta de acu, ma pun in lista pe locul 1, poate dupa aceea o sa fac si eu poze frumoase ca voi.

Sorella,tu faci poze frumoase si asa!Eu nu vînd camerele.Le am pe toate,începînd de la alea cu film,de care învîrteam de manivela pentru urmatoarea fotografie :hug:

Eu nu ma pot desparti de anumite lucruri :)

Las ca poate îti aduce mos craciun un DSLR,si atunci eu vin la tine si îti spun ce si cum :lol:

Cine are timp de facut raw + prelucrare?Eu fac un shot,si apoi le micsorez în masa(adica tot fisierul odata) cu PSE9.Pîna si scrisul îl am sub forma de stampila ...ca nu am tip sa bibilesc fiecare poza în parte.

Raw,numai asa,la poze personale.

Si eu zic ca ochiometria fotografului e cea mai importanta,apoi obiective,filtre,usw.

Aici ai pus punctul pe i. De asta eu recomand tuturor iubitorilor de fotografie sa se gandeasca bine inainte de a investi intr-o semiprofessional, daca au timp sa isi exercite hobby-ul si sa "creasca" pentru ca este o indeletnicire care cere investitii mari de timp, efort si bani. Fotografia inseamna multa fizica, tehnologie, matematica...si necesita multa informare. DIn punctul meu de vedere obiectivele joaca rolul primordial.

Eu ii sfatuiesc pe cei care tatoneaza terenul si is atrasi de fotografiat sa inceapa cu o camera combi. Nu are nici un rost o investitie intr-o DSLR, atata timp cat se foloseste doar programul automatic. Mai bine investesc inntr-un KA :P Evident ca si bucatareala necesita foarte mult timp, efort fizic si ...papila si ochi artistic :P

Eu trag doar in RAW, asa m-am obisnuit si asa mi se pare cel mai avantajos. . Asta e si motivul pentru care de multe ori nu reusesc sa postez pozele repede pentru ca nu am mereu timp sa le prelucrez imediat. Pe de alta parte, mi se pare o pierdere sa compresez imaginea si sa reduc din start caliatea imaginii si posibilitatea de a o corecta fara compromisuri de calitate.

Bineinteles, nu ma refer la pozele cu mancare, unde de cele mai multe ori nici nu folosesc DSLR-ul, bridge-ul meu vechi, Fuji, e mai mult decat suficient.

In ceea ce priveste achizitionarea unui aparat nou, parerea mea este ca ai ajuns la momentul in care trebuie sa-ti cumperi un aparat mai bun, doar atunci cand il stapanesti foarte bine pe cel vechi si ai ajuns la limitele lui tehnice. In sensul ca, tu ai vrea sa faci mai mult cu el, stii cum, dar aparatul nu poate mai mult. Altfel, risti sa constati cu surprindere ca nici cu noul aparat nu iti ies pozele asa cum ai vrea. :P

Welcome back :P

Te pup cu mare drag. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/pupic.gif

Adevarul e ca mi-era dor de voi. De gatit tot n-am ce sa postez, dar macar va mai citesc.

Maya, cum scris sub forma de stampila?Ca pe mine asta ma enerveaza sa scriu pe toate, la unele am sarit, n-am chef, bla, bla, lene mondiala.

Eu la inceput le faceam Raw, acum nu.Mare lucru nu modific.Balantul de alb sau curba de culori, unde este nevoie.Altceva nici nu stiu sa fac.

Acum folosesc trepiedul si lucrez numai in manual la mancare.La restul...Dumnezeu cu mila!

• Author

Maya, cum scris sub forma de stampila?Ca pe mine asta ma enerveaza sa scriu pe toate, la unele am sarit, n-am chef, bla, bla, lene mondiala.

Eu la inceput le faceam Raw, acum nu.Mare lucru nu modific.Balantul de alb sau curba de culori, unde este nevoie.Altceva nici nu stiu sa fac.

Acum folosesc trepiedul si lucrez numai in manual la mancare.La restul...Dumnezeu cu mila!

Pai mi-am facut o "stampila" în pse,asa cum se vede pe ultimele mele imagini,si dupa ce micsorez în masa toate imaginile cu pse,deschid cite o imagine în pse si aplic aceasta stampila pe fiecare imagine.

Poti sa scrii si automat pe fiecare imagine.La pse poti alege înainte de micsorarea unui întreg fisier de imagini,unde vrei sa-ti apara scrisul/pozitia,apoi alegi fontul si culoarea si îi dai drumu...dar pentru ca eu nu vreau sa apara la toate intr-un anumit colt/sau alta pozitie identica,aplic asa zisa stampila unde vreau eu :)

Eu nici macar balantul de alb si nici curba de culori nu modific.Cum ziceam Click,si gata poza :o (singura chestie care o mai folosesc e autofocusul manual...in rest,la haleala nu ma agit)...de aia m-am oprit din a ma uita dupa alte aparate.Ca sa-mi iau doar ca sa am,nu e nevoie :)

Tot îmi propun sa-mi scot trepiedul din dulap...nici asta nu fac...

Pai Maya tu esti profi.Mai era o food photographer care pozeaza fara trepied, fara lumini, fara studiou.Imi scapa numele.

Eu n-am acces la prea multa lumina naturala si desi am stabilizator la zoom , tot am nevoie de trepied.Dar il folosesc de putin timpde o 1 luna.

Eu acum am descoperit dupa 1 an, ca aparatul meu regleaza si dioptriile. :) Poti sa fotografiezi si fara ochelari, in cazul celor care au nevoie normal.

Mai mult nici eu nu cer.Ma incanta si pe mine inelele alea de macro, alea de care vorbea Petu.

Mai, voi cum le curatati?

Eu am doar pensula d'aia cu aer.Voi?Ce mai folositi?

• Author

Curba de culori o modific doar cand am subiectul foarte intunecat, foarte rar.Mai ales la portrete.

Balansul, uite ce diferenta:

post-9-13002028886824_thumb.jpg

post-9-13002029040711_thumb.jpg

Mai mult de atat nu-mi trebuie!

Ei,diferenta asta e iar o chestie de ochiometria personala.

E foarte frumoasa luminata,dar mie îmi place si conditia naturala :)

Eu nu mi le balansez..daca n-am lumina,n-am lumina..si basta :o

• Author

Pai Maya tu esti profi.Mai era o food photographer care pozeaza fara trepied, fara lumini, fara studiou.Imi scapa numele.

[color=#9932CC]Profi la ce? :)[/color]

Eu n-am acces la prea multa lumina naturala si desi am stabilizator la zoom , tot am nevoie de trepied.Dar il folosesc de putin timpde o 1 luna.

[color=#9932CC]Eu am o mîna linistita(asa zicea Peter :P )[/color]

Eu acum am descoperit dupa 1 an, ca aparatul meu regleaza si dioptriile. :o Poti sa fotografiezi si fara ochelari, in cazul celor care au nevoie normal.

Mai mult nici eu nu cer.Ma incanta si pe mine inelele alea de macro, alea de care vorbea Petu.

Mai, voi cum le curatati?

Eu am doar pensula d'aia cu aer.Voi?Ce mai folositi?

[color=#9932CC]Obiectivul?Aer si am si o chestie fina de microfaser :)[/color]