Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nelamuriri si informatii nemtesti

Featured Replies

• Author

Apoi , d-asta este peste tot , fata moshului... :wasted:

Io iau de la Kaufland si o folosesc la poale-n-brau.

Apoi crec' la voi in Hessen fata babii, ca aciia numai la Rewe dau de ea. Si se cumpara intr-o fericire. dar ma bucur ca am dat de ea!
  • 2 weeks later...
  • Author

Am fost azi la Ausländerbehörde pt cetatzenie , sa intreb ce si cum. Cica am nevoie de la consulatul nostru de o adeverintza cum ca romanii n-au nimic impotriva cetatzeniei duble.

Bun , vin acasa , sun la consulat , raspunde o tanti , spun ca vreau Beibehaltungsgenehmigung....zice: spunetzi d-na in romaneste , ii spun , im da la tel un nene , nenea spune ca-i ciudat , ca-s prima care cere asa ceva , ca scrie in lege ca avem voie sa avem dubla cetatzenie , dar sa astept...

Astept , si ca muta nu-l intreb unde scrie exact in lege...dupa o vreme vine la tel si spune ca sa-i trimit un mail cu o cerere, sa platesc 30 Euro la ei in cont si imi trimite adeverintza.

Acum , 3o de Euroi pt moi , 30 pt al meu , plus traducerea de rigoare.....ii scriu un mail si-l intreb unde scrie in lege , ma gandeam ca poate merg la tanti aia cu legea si ma lasa-n pace...

Imi scrie sec : in legea cetatzeniei din 91 cu modificarile ulterioare.........

Ce? O fi prost sa-mi mai spuna dupa ce poate lua banii de pe mine?

Stitzi voi cumva unde scrie? Tre sa fie vb de o modificare in lege de prin 2007 , dar n-o gasesc.....

Io legea nu o stiu...da mi se pare ciudat sa platesti inainte, pai cum palaria mea?

Ia zi mai multe despre treaba cu cetatenia, ce conditii tre sa implinesc?

• Author

tre sa ai 8 ani de stat oficial aici , platit la asigurari sociale si servici-venit stabil.

Io pot mai repede ca m-o asteptat al meu , cand implinesc 4 ani de Deutschland pot cu el o data...., o facem in 2 :pupic:

Am fost azi la Ausländerbehörde pt cetatzenie , sa intreb ce si cum. Cica am nevoie de la consulatul nostru de o adeverintza cum ca romanii n-au nimic impotriva cetatzeniei duble.

Bun , vin acasa , sun la consulat , raspunde o tanti , spun ca vreau Beibehaltungsgenehmigung....zice: spunetzi d-na in romaneste , ii spun , im da la tel un nene , nenea spune ca-i ciudat , ca-s prima care cere asa ceva , ca scrie in lege ca avem voie sa avem dubla cetatzenie , dar sa astept...

Astept , si ca muta nu-l intreb unde scrie exact in lege...dupa o vreme vine la tel si spune ca sa-i trimit un mail cu o cerere, sa platesc 30 Euro la ei in cont si imi trimite adeverintza.

Acum , 3o de Euroi pt moi , 30 pt al meu , plus traducerea de rigoare.....ii scriu un mail si-l intreb unde scrie in lege , ma gandeam ca poate merg la tanti aia cu legea si ma lasa-n pace...

Imi scrie sec : in legea cetatzeniei din 91 cu modificarile ulterioare.........

Ce? O fi prost sa-mi mai spuna dupa ce poate lua banii de pe mine?

Stitzi voi cumva unde scrie? Tre sa fie vb de o modificare in lege de prin 2007 , dar n-o gasesc.....

E prima oara cand aud de asa ceva... Mie nu mi-au cerut nici o adeverinta care sa ateste ca romanii nu au nimic impotriva dublei cetatenii... Cred ca ai dat peste un functionar mai cu motz :floare:

E prima oara cand aud de asa ceva... Mie nu mi-au cerut nici o adeverinta care sa ateste ca romanii nu au nimic impotriva dublei cetatenii... Cred ca ai dat peste un functionar mai cu motz :floare:

Nici noua nu ne-a trebuit nici o hîrtie,nimic.

tre sa ai 8 ani de stat oficial aici , platit la asigurari sociale si servici-venit stabil.

Io pot mai repede ca m-o asteptat al meu , cand implinesc 4 ani de Deutschland pot cu el o data...., o facem in 2 :)

E prima oara cand aud de asa ceva... Mie nu mi-au cerut nici o adeverinta care sa ateste ca romanii nu au nimic impotriva dublei cetatenii... Cred ca ai dat peste un functionar mai cu motz :)

Nici mie nu mi-a zis nimeni de nici o hartie.Eu n-am inca 8 ani,dar am voie sa fac cetatenia.Mi-au dat de la Landratsamt niste hartii,mi-au zis ca trebuie sa merg sa fac cursul ala de politica sau asa ceva,sa tau testul din ce imi dau sa invat la cursul ala si pot sa revin la ei cu hartiile completate dupa ce am luat testul.N-am intrebat exact de preturi ca nu am intentia sa fac anul asta(nu am chef de cheltuieli)

• Author

Stai asa, deci anii de studiu is nuli?? :rolleyes:

nu stiu , tre sa intrebi la aia.....la biroul de Einbürgerung....

• Author

Io pot mai repede ca m-o asteptat al meu , cand implinesc 4 ani de Deutschland pot cu el o data...., o facem in 2 :rolleyes:

E prima oara cand aud de asa ceva... Mie nu mi-au cerut nici o adeverinta care sa ateste ca romanii nu au nimic impotriva dublei cetatenii... Cred ca ai dat peste un functionar mai cu motz :scratch:

Nici mie nu mi-a zis nimeni de nici o hartie.Eu n-am inca 8 ani,dar am voie sa fac cetatenia.Mi-au dat de la Landratsamt niste hartii,mi-au zis ca trebuie sa merg sa fac cursul ala de politica sau asa ceva,sa tau testul din ce imi dau sa invat la cursul ala si pot sa revin la ei cu hartiile completate dupa ce am luat testul.N-am intrebat exact de preturi ca nu am intentia sa fac anul asta(nu am chef de cheltuieli)

a

Petu , testul nu costa decat 25 de euro , iar taxa pt statul german este 255..........cel putzin la noi in land....

Voi stiati ca orasul german de Koln ( cu umlaut) e tradus in engleza COLOGNE?

Am un ziar ( Metro, data de 10 martie) si se povesteste despre Cologne la sectiunea de travel, calatorii. Eu nici nu stiu sa pronunt Cologne, stiu sa zic "Kioln". E vorba despre acelasi oras. Ti se face parul se face parul cret de la asa diferenta. Niciodata nu mi-as fi inchipuit ca Koln e tradus Cologne in engleza. Titlul articolului e " Cologne excited the sences" si apoi ca subtitlu" In Cologne, you can feel quite relaxed walking by Rhine or with Kolsch in your hand." Dupa cum vedeti, jurnalistii canadieni nu sunt toti scoliti si nu stiu sa foloseasca punctuatia. Mi s-a intamplat sa fiu derutata si sa creez deruta cu Munich in loc de Munchen sau Turin in loc de Torino...

Aaa, revin: pentru cei care nu au Umlaut, adica alea doua puncticele deasupra vocalelor ä, ö, ü, acestea se pot transcrie clasic astfel: ae, oe, ue.

Tot pentru cei care nu stiu: kölsch este berea tipica regiunii. Si daca stiti germana foarte bine si vine un Kölner sadea si va vorbeste si aveti impresia ca turuie pe chineza, atunci sa stiti ca vorbeste plattdeutsch - un dialect.

Aaa, revin: pentru cei care nu au Umlaut, adica alea doua puncticele deasupra vocalelor ä, ö, ü, acestea se pot transcrie clasic astfel: ae, oe, ue.

Tot pentru cei care nu stiu: kölsch este berea tipica regiunii. Si daca stiti germana foarte bine si vine un Kölner sadea si va vorbeste si aveti impresia ca turuie pe chineza, atunci sa stiti ca vorbeste plattdeutsch - un dialect.

Aceeasi impresie o am inca si cu cei ce vorbesc bavareza.Daca vorbesc rar,ii inteleg,dar daca mai si vorbesc repede,m-am pierdut.

Aceeasi impresie o am inca si cu cei ce vorbesc bavareza.Daca vorbesc rar,ii inteleg,dar daca mai si vorbesc repede,m-am pierdut.

Pai nici nemtii get-beget nu se-nteleg mereu intre ei! Daca-ncepe bavarezu' sa turuie, kölnerezu' :floare: se uita la el crucis. Cu greu se-nteleg daca vorbesc rapid si-n dialectele lor de-acasa.

Pai nici nemtii get-beget nu se-nteleg mereu intre ei! Daca-ncepe bavarezu' sa turuie, kölnerezu' :rolleyes: se uita la el crucis. Cu greu se-nteleg daca vorbesc rapid si-n dialectele lor de-acasa.

Asta cred ca e valabil pt toate natiile intre ele.Si eu am probleme cu unele dialecte de la noi din Romania,nu inteleg bine.

Si ce noroc ca Româna are patru dialecte: dacoromâna – cunoscută în general ca „română”, vorbită în România de astăzi, istroromâna, meglenoromâna şi macedoromâna (sau Aromâna) vorbite la sud de Dunăre. Ca in Germania si alte tari dialectul se schimba odata cu regiunea ,judetul chiar si satul vecin.Restul sunt doar regionalisme si nu dialecte.

Tot pentru cei care nu stiu: kölsch este berea tipica regiunii. Si daca stiti germana foarte bine si vine un Kölner sadea si va vorbeste si aveti impresia ca turuie pe chineza, atunci sa stiti ca vorbeste plattdeutsch - un dialect, adica despre berea la halba

Fixed :tongue7:

Vielen Dank Monsieur pentru precizare :tongue7: Deci despre asta erea vorba. Da' sa fim 'tzeleshi: daca veniti pe la carbunari, comandati un pils!
Ah, deci cu Paulaner esti? Da, e Weizenbier. Si mie imi place, dar in special vara intr-un Biergarten. Atunci te si va invit - -normal ca fara Mme. de Bouteille nu te primesc- la un Warsteiner sau Veltnis. Cu mare drag!