Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce am mai cumparat pentru bucataria noastra

Featured Replies

Carmella, vin si eu cu parerea contrarie. De multa vreme vroiam sa iau o friteuza, dar pentru o singura persoana zau ca nu se merita. Sotul avea una, o Tefal Stylea, de muuulti ani si a fost folosita la greuceanu. Pupa-i-as nasu'. Sunt super incantata de friteuza. Nu o folosim des, de 5-6 ori pe an, de regula la party-uri, ideala pentru fritat finger-food, la Craciun si Paste eventual. Am folosit-o pentru orice. Ce imi place enorm este ca eu pregatesc ce trebuie (de regula aluaturi gen minciunele, gogosele, langosi, creveti tempura, "snitelele" romanesti si, evident, chiftelele, bulete de branza, de peste etc) si cand sotul e acasa il scot cu friteuza si cu toate alea pe terasa. Am facut de multe ori chiftele si carne la ea, dar nu s-a prins nimic. Cand s-a racit uleiul, scurg si sterg bine cu laveta si prosoape de hartie. Cu uleiul fac asa: in functie de ce anume prajesc si ce cantitate, daca uleiul poate fi refolosit la o adoua prajire, il strang si dau prin sita fina de doua ori si il refolosesc. De cand am friteuza, in casa la mine nu a mai mirosit a prajeala. Me happy, iar chestiile care ies la friteuza sunt foarte crunchy. Asta se datoreaza reglarii temperaturii necesare. Singurul vas in care am facut ceva si a iesit la fel de bun a fost cel de la Le Creuset. se intampla sa mai fac in el cand avem doar pentru noi doi doi langosi umpluti. De cele mai multe ori o scot la interval cand e big time :love7: Acum am de la soacra una nou-nouta, industriala, deci cu capacitate mai mare, dar nu am folosit-o inca.
Merci, Lapo, dar tot nu-mi iau :love7: Eram cam de parerile pe care mi le-a impartasit Maya, dar am zis sa mai intreb. Daca era mai mic si usor de depozitat poate as fi luat, dar ocupa si mult loc. Ma si stiu cum sint, o tigaie e mai usor de spalat si tot o mai las cu ulei in ea pina am chef de bagat mina in apa, dar sa tin uleiul ala in friteuza citeva zile nu cred ca ii place. Pe de-o parte scap de spalat aragazul, dar dau peste friteuza... si nu, n-am masina de spalat vase :love7:

Pentru 5-6 ori pe an, se poate folosi o oala cu mult ulei încins. Nici macar nu e nevoie de sita. Eu am avut de-a lungul anilor mai multe friteuze, din toate categoriile. Cu vas care se scoate afara, mai usor la curatat, cu ulei care se scurge printr-o putzisoara, si, si... pe asta care se face cu putin ulei nu am avut-o, dar pentru ca am vazut si probat pe la altii, nu ma tenteaza deloc. E mare, ia loc, si nu ies cartofii asa cum lauda multi... degeaba. Dar hai sa nu ajungem la contraziceri :love7:

Ultima de la Tefal, scumpa cu toate alea si filtre extra wow, cu carbuni si cu reduceri de miros, etc, e tot o laie. A ajuns la gunoi (ala care trebuie, la reciclare :love7: ) Nu exista prajit ( în orice friteuza ) fara împutire de piele, perdele, etc! E clar ca alea mai bune scapa mai putin miros, dar tot pute! Po' sa aibe filtrul lui filtru! Afara pe terasa e ok. Oricum, mirosul e gretos! Iar uleiul normal/de floarea soarelui, rapita, etc, refolosit este extrem de nesanatos. Grasimile speciale, alea hidrogenate rezista mai bine temperaturii, clar... dar miros groaznic, toate, inklusiv de la Biskin incolo. De alea ieftine nici nu pomenesc, ca put nasolescu rau :love7:

Daca prajesti doua rînduri de chiftele (ca acum daca faci 20 de exemplu, nu intra toate odata), tot cosul e maro. În oricare dintre friteuze, a fost la fel. Eu le-am tot schimbat, cu speranta ca voi gasi friteuza friteuzelor. Toate le-am folosit putin. Satisfactie 5 % si neplaceri 95%.

Daca o folosesti rar, nu poti sa tii grasimea - nici macar filtrata (oricare ar fi), in friteuza, ca se rîncezeste relativ rapid, dupa ce a fost folosita...

Nu ma întelegeti gresit, nu vreau sa ma iau de cap cu nimeni, doar vreau sa-mi expun punctul meu de vedere, de patita tîmpa cu multe friteuze... Nu faceti ca mine :love7:

Maya, tare fain SodaStream si eu ma tot invarteam sa iau unul, tot asa ca al tau cu sticlele din sticla.Da eu taman invers fata de tine, caci voiam bule mai putine si toate apele medii care le incercam erau prea acidulate.Acum am gasit una care-mi place si o primesc si acasa.

Al meu voia SodaStream ca sa-si faca cola :love7:

Pai da, de ce nu? :love7:

Chestia e, ca nu e ca si CC originala la gust :love7:

Am luat siropelul ala de kiwi si para, e cel mai cumparat, dar nu prea ma convinge. O fi el destul de natural, dar gustul nu e chiar asa cum credeam. Poate cu apa rece o fi mai bun. Dar las ca vin ele fructele, si-mi fac eu siropele :love7:

Nu stiu care e aia in care se fac cartofi prajiti cu ulei putin, a mea e clasica. Daca e sa imi fac cartofi prajiti, pai ii fac cum trebe :love7: Eu folosesc la prajit ulei normal, de floarea soarelui si nu se rincezeste. Il tin in borcan inchis ermetic, jos in boxa, unde temperatura este scazuta. Sa fiu sincera, eu nu am auzit ca uleiul de floarea soarelui ar fi nociv, daca il refolosesti. Cat am trait in comunism si aveam ulei la ratie, toate lumea il refolosea. La fel untura se foloseste si refoloseste (cel putin la noi, in Moldova). Acum, normal, cand faci panade si cand faci in cantitati mari, nu mai poare fi refolosit uleiul caci se arde, dar eu uleiul de la facutul cartofilor pai il pot refolosi, fie sa fac in el apoi tot cartofi, ori ceva panade. Atata timp cat este clar, curat si nu miroase (bine, o aroma lejera de prajit are) il filtrez si il refolosesc. Uneori il pun si la salate, pentru ca imi place aroma aia de prajit :love7:

Carmella, treaba cu spatiul este o belea, inteleg perfect. Acum m-am pricopsit de la soacra cu asta, cu o masina de facut paine si un taietor. M-am bucurat, e adevarat, dar in bucatarie nu am unde sa le pun...Eu am camara/subsol, jos in casa si am un raft pe care le tin. Dar ma enerveaza teribil ca de cate ori imi trebuiesc trebuie sa fac jde mii de drumuri sus jos. La fel si cu masina de spalat, aoleu!

Ce vroiam sa mai spun: pentru mine a fost decisiv faptul ca nu mai trebuie sa prajesc in casa, urasc mirosul de prajit imbibat in toate alea in casa.

N-are rost sa mai spun, deci friteuza nu e un lucru bun, parerea mea bineînteles.

Gata, deci nu iau. Cam asa ma gindeam si eu ca se intimpla, chiar daca n-am avut si n-am folosit niciodata. O sa-mi iau niste tigai noi cu capace de sticla care sa se potriveasca perfect si sa pot vedea ce e prin tigaie. Am mai avut dar am spart capacele si daca pun capac prin care nu vad, la fiecare ridicare de capac sare uleiul in toata bucataria.

Merci, Maya!

Eu am friteoza si cred ca am folosit-o de doua ori. Si e buna, se poate regla temperatura, ecc.

Sta degeaba in dulap.

Eu frig foarte rar, dar de ex cand frig peste, nu se compara absolut deloc friptul in tigaie cu cel din friteoza.

Pestele fript la tigaie e mult mai bun! Tigaie e mai larga, pestele se scalda acolo cum trebuie :love7: .

Eu cu riscul de a face miros in casa, frig la tigaie, asa cum s-a intamplat acum vreo 2 saptamani. Al meu mi-a zis sa frig la friteoza, binenteles ca imi convenea mai mult, nu stropeam tot aragazul, puteam sa si plec din bucatarie intre timp ca se programeaza, are ceas, dar prefer papa bun in schimbul comoditatii.

Carmella, nu ti-as recomanda. Investeste in altceva.

:lol: Deci Carmella, treaba cu friteuza-i clara: perceptie 100% subiectiva.

Any, tu vorbesti de pestele panada la tigaie? Ori de peste prajit clasic la tigaie? Ca de prajit, si eu numai la tigaie il prajesc, cu manta de faina de malai ori de grau, in functie de pofta de moment.

:lol: Deci Carmella, treaba cu friteuza-i clara: perceptie 100% subiectiva.

Any, tu vorbesti de pestele panada la tigaie? Ori de peste prajit clasic la tigaie? Ca de prajit, si eu numai la tigaie il prajesc, cu manta de faina de malai ori de grau, in functie de pofta de moment.

Lori, eu daca frig peste, frig numai de ala mic de tot de cativa cm, de-l mananci ca pe caramele :-*.

Il dau prin faina remacinata de grau dur si la fript cu el.

Deci un fel de panada, mmmmmmmmmmm. Pfuai oare de ce-am citit, oare de ce te-am intrebat? Mor de pohta, fata draga! Si si de invidie, ca ai niste minunatii proaspete, dar eu de unde palaria mea sa le iau? A-propos de Sicilia, noi ne uitam, adica revdem, La Piovra. Si ieri i-am zis eu lu' Enigelu ca stiu eu o romanca frumoasa, care traieste in Sicilia. Da' el de colo: Si e mafioata ori nu, ca daca nu e nu ma intereseaza :lol: Sper sa nu te superi, Enigelu' e cam dus cu pluta de felul lui :-*

lapo, ce-i panada, că ne mai auzind termenul mă uitai in dexionar şi cică-i supă :lol:

edit, nevărmaind, că m-am autolămurit, nu văzusem şi explicaţia de sub linie

Am folosit penseta de peste si merge excelent :-* Deci ma bucur.

Si eu am avut 2 friteuze, una veche careia ii puteam desface doar capacul si filtrul si alta careia i se scotea recipientul in care e uleiul, una e la munte alta pe raft nefolosite. Prefer sa prajesc in wok cite putin, ca prajitul oricum e bun mincat imediat deci se poate face cite un pic, e drept ca cine prajeste se sacrifica putin dar asta e. In felul asta se foloseste putin ulei care se poate arunca apoi fara probleme. Temperatura la fel se poate controla cu un termometru eventual si apoi e suficient sa prajesti cite putine chestii si astfel nu risti sa coboare prea mult temperatura uleiului. Probleme cu mirosul eu n-am ca prajesc numai pe terasa.

Deci Carmella, parerea mea data de experienta e ca daca ai prajit bine in tigaie pina acu poti continua la fel :) Dar daca simti ca nu mai poti trai fara friteuza atunci te inteleg si la senzatia asta nu mai conteaza nici un sfat :lol:

Orice ulei refolosit se arde cîte putin si elibereaza compusi toxici care pot duce la aparitia anumitor boli (pentru informatii mai detaliate, google)... destule, inclusiv cancer. Aldehidele toxice - rezulta prin degradarea acizilor grasi în ulei. Unele sînt volatile, altele ramîn însa si dupa prajire. Dar na, asta n-o fi singura chestie nesanatoasa care ajunge prin matzul nostru :-*

Cum spune si Any, uleiul de arahide e ideal pentru prajit avînd punctul de ardere la peste 230°C. La fel cel de susan, palmier, rapita, avocado chiar la peste 270°C. Atentie, vorbim de uleiuri rafinate. Cele nerafinate au punctul de ardere la temperaturi muuult mai mici. Cel de floarea soarelui nerafinat, chiar la 107°C. La fel si cel de arahide, nerafinat arde la 160°C.

Eu nu vreau sa conving pe nimeni sa nu-si cumpere friteuza, ca doar si eu mi-am luat si stiam aia si aia, si cealalta, dar cum zice Adriana, cine simte ca nu mai poate trai fara, îsi cumpara oricum=)) Eu nu simteam asta, dar tot voiam sa gasesc una ideala... în final mi-am dat seama ca prajesc faoarte rar chestii de astea "de friteuza", asa ca tot mai buna e tigaia. Si la cuptor se pot face barabulele cu olea' ulei, si ies super! :)

Carmellei, voiam doar sa-i împartasesc o parte din frustul meu, legat de friteuze... atît tot :lol:

Aburisteamerul meu a auzit cum v-am povestit eu de vasul aburitor Pyroflam, si azi mi-a spus adio! De ceva vreme nu mai mergea display-ul, si de fiecare data cînd îi dadeam drumul, apasam pe bumbi la plezneala, pîna o lua din loc si aburea :lol: Ei, azi n-a mai vrut si pace! Pentru ca aveam deja cartofii alesi de aceeasi marime, frumosi, curatati si spalati, si-i voiam neaparat aburiti pentru o salata aproximativ orientala, mi-am scos si eu instalatia de inox, de la setul de oale Berndes. E ceva de genul asta : oala. Un vas cu gauri ce potriveste în una din oalelele din set, capac si abureste super. Pîna acum am folosit vasul cu gauri doar la strecurat pastele de apa :)

Totusi daca dau de vasutul Pyroflam cu sita de sticla, o sa-l iau :-*

Deci Carmella, parerea mea data de experienta e ca daca ai prajit bine in tigaie pina acu poti continua la fel :-* Dar daca simti ca nu mai poti trai fara friteuza atunci te inteleg si la senzatia asta nu mai conteaza nici un sfat :lol:

Ba pot trai bine merci, daca am trait si pina acum :) Am zis ca poate voi toate o sa-mi spuneti ca aveti, o folositi si nu stiti cum ati trait fara friteuze pina cind v-ati cumparat. Fiind exact pe dos, renunt la idee. O sa incerc sa fiu mai grijulie, sa sterg imediat stropii de ulei care sar pe aragaz, sa dau focul potrivit sa nu sara ulei imprejur si sa umblu mai usor cu chestiile puse la prajit sa nu le mai trintesc. Mai ales ca sint si eu obsedata de prajitul cu acelasi ulei de mai multe ori. Pastrez uleiul poate doar daca fac 2 oua si stiu ca mai fac peste citeva ore alte 2 oua, altfel schimb uleiul la fiecare prajire, sau il folosesc la mincarea facuta atunci. De exemplu pentru o mincare de mazare prajesc mai intii carnea de pui si uleiul rezultat il folosesc pentru mincare, la fel pentru o fasole, tocana de cartofi, varza etc.

Eu ziceam pané la felul in care se fac, se fac pané. Panada ii zic la maglavaisul prin care se da.

învăţai ceva nou, n-am auzit în viaţa mea de panada, numai de maglavais :lol:

Eu am primit acum cateva zile o ustensila cu care se taie capatul oului fiert.

Nu am apucat sa-l probez, dar m-am bucurat de jucarie, ca doar ce-am vazut-o la televizor folosita de unul din aspirantii la Master Chef Romania

Arata ca cel din imagine. O bila grea de metal culiseaza pe tija si cazand pe paharutul metalic, cica face lucrarea Domului :)

[center]

http://i-cdn.apartmenttherapy.com/uimages/kitchen/2011_03_30-EggCutter.jpg[/center]

Misto scula Paparotti !https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_thumleft.gif

Si eu tot la Masterchef am vazut-o, la reteta somelierului, nu?

Si zicea ceva de genul ca dupa decupare pielita aia trebuie taiata cu un cutit....

Maestre, foarte fain design-ul la chestia aia de curatat oua. De rest nu ma pasioneaza ca stiu ca ar sta in dulap mult si bine la mine.

Oua cu coaja alba n-am mai vazut de-un car de ani!