November 15, 201114 yr comment_111048 Moatza, aici cafeaua se facea intr-o cafetiera care se numea napoletana pare insa ca au adus-o aici francezii, facuta din 2 parti egale, intr-una se punea apa si deasupra cafeaua,cind apa fierbea se intorcea cu fundul in sus si se "infuza" cafeaua in apa fierbinte care cadea peste eahttp://www.neronero.it/shop/images/stories/Caffettiera_napoletana_2.jpgApoi a aparut Moka care cred ca o stie toata lumeahttp://2.bp.blogspot.com/_GHAPhkdk-lE/SpUHN1TTKQI/AAAAAAAAAKg/dMp9EisHddI/s320/caffettiera+moka+alluminio.jpgsi apoi masinile care le imita pe cele de la bar ca cea a Mayei si celelalte automate.Ibric nu e aici. Chestia cu masinile cu cialde e ca atrag poporul cu publicitatea, pentru ca masinile alea de foarte multe ori sunt gratis adica iti dau masina sa o folosesti dar n-o platesti pentru ca platesti doar cialdele, te obliga sa cumperi o anumita cantitate intr-o anumita perioada si masina e gratis,de obicei chestia asta o fac birourile, coafezele, locuri in care se beau multe cafele pe zi ca sa poata renta o asemenea afacere, dar cunosc si oameni normali ca noi care o au, daca lor le place Mie cialdele nu-mi plac pentru ca deseul lor e un amestec de cafea,plastic si aluminiu care se arunca la gunoiul cel general, si e o cantitate deloc nesemnificativa, pe vreme ce cafeaua care iese din masina mea se arunca la gunoiul organic adica in cazul meu in groapa din gradina. Ba uneori fiecare la rindul ei e intr-o punguta de plastic,cialdele sunt asteahttp://www.quimall.com/qm/images/gruppo04/large/187315A1.JPG Report
November 15, 201114 yr comment_111051 Adriana, masinile alea din birouri (din cate stiu eu) sunt in general cu capsule, nu cu cialde.Pe mine personal nu m-a atras nimeni, asta a mea cu cialde am luat-o pentru ca mi-a placut culoarea in primul rand .Eu de asta vara beau cafea la moka de pe foc, masinaria asta nu mi-am dus-o la mare, asa ca pentru acolo am cumparat o moka noua de 6 cafele Bialetti alba. Am redescoperit gustul cafelei la moka, superb, in special cu Lavazza Oro 100% arabica. Eu decafeinata nu mai beau demult, de cand ne-a zis medicul cum e facuta. Si am baut o perioada buna numa' de asta. Din pacate. Report
November 15, 201114 yr comment_111054 Atunci zi si mie cum e facuta. E tratata cu "candeggina" (inalbitor, hipoclorit ?) si alte porcarii. Report
November 15, 201114 yr comment_111055 la voi au apărut maşinile de cafea cu barcode? adică le bagi codu de pe un disc şi ştiu să-ţi facă băutura preferată: cafea, capuccino, ceai, cacao, etc Report
November 16, 201114 yr comment_111084 Atunci zi si mie cum e facuta. Exista mai multe metode de extragere a cafeinei. Ce stiu eu este, ca boabele de cafea înca în stare cruda, se supun unui tratament cu aburi pentru a deveni mai poroase, apoi prin diferite metode mai mut sau mai putin chimicalizate se extrage cofeina, dupa care se clatesc cu apa si se usuca. Cea mai des folosita substanta folosita pentru acest proces este acetatul de etil, dar se mai foloseste sau se folosea si benzen, acetona, clorura de metilen and who knows what else...Mai exista si metoda decafeinizarii cu dioxid de carbon, dar fiind extrem de scumpa, este foarte rar folosita si asta doar de foarte putini producatori de marci mai luxoase. Report
November 16, 201114 yr comment_111087 O masina de aia cu capsule e tentanta pentru multi din cauza confortului, dar exact la asta m-am gîndit si eu. Cum pompeaza apa fierbinte in capsula aia de aluminiu cu capac de plastic si clateste cafeaua. Iese zeama de...? Cialdele alea de care vorbiti voi, si la noi se numesc Pads, am avut si eu pe vremea cînd foloseam aparatul de la Senseo. Nu era rea cafeaua. Mai buna ca cea de la filtru în orice caz.Niste poze mai vechi cu cafea facuta de aparatul Senseo, cu pads/saculeti de aceeasi marca, care contineau cafea Douwe Egberts. Nu avea crema densa ca un espresso(avea presiune de doar 4-5 bari), dar o spuma destul de frumoasa. Report
November 16, 201114 yr comment_111107 De fapt eu tot de pads vorbeam nu de capsule.Nici mie nu-mi venea cuvantul. Yenyuey, raman fidela espressorului si moka-i.E comoda ca o poti pune si-n valiza. Maya, cafeaua Splendid e mai economica decat Illy, dar imi place la gust.Pe Illy de 250 dau aprox 6 euro, iar pe Splendid de 500 gr dau 5 euro.Acasa beau numai eu si musafirii.Ca Mr.Eataly bea numai la bar. Report
November 16, 201114 yr comment_111117 De fapt eu tot de pads vorbeam nu de capsule.Nici mie nu-mi venea cuvantul. Yenyuey, raman fidela espressorului si moka-i.E comoda ca o poti pune si-n valiza. Maya, cafeaua Splendid e mai economica decat Illy, dar imi place la gust.Pe Illy de 250 dau aprox 6 euro, iar pe Splendid de 500 gr dau 5 euro.Acasa beau numai eu si musafirii.Ca Mr.Eataly bea numai la bar. La noi, Illy, o doza de 250 g costa 7,90 la Globus. Singurul loc unde o gasesc. Dar cînd si cînd o comandam de la o cafenea din Garmisch-Partenkirchen, Caffe Milano, care o aducea direct din Italia, dar trebuia sa iau mereu 12 doze a 250 g, adica un carton întreg, si îmi venea 5 euro si cîtiva centi pro doza. Acum s-a scumpit si la ei. 12 doze la 6,40 pro bucata. Ar merge, dar ma enerveaza faptul ca tre sa iau asa multe deodata, mai ales ca sotul nu se da în vînt dupa Illy... asa ca, daca am pofta, îmi cumpar de la Globus cîte o doza. Singura cafea care niciodata nu am vazut-o la oferta! Sotul tau de ce nu serveste cafea (si) acasa? Report
November 16, 201114 yr comment_111120 [Sotul tau de ce nu serveste cafea (si) acasa? Ca-i place numai aia de la bar.Am o scuza: nu pot sa-i duc cafeaua la pat! Report
November 16, 201114 yr comment_111152 Mie nu-mi place Illy, de cate ori beau ma ia cu agitatii si nici aroma nu e cine stie ce pentru mine. Report
November 16, 201114 yr comment_111159 Mie nu-mi place Illy, de cate ori beau ma ia cu agitatii si nici aroma nu e cine stie ce pentru mine.Fiecare... cu papila din dotare Va place cafeaua mai prajita sau mai neprajita?Arabica sau/si robusta? Solo sau amestecata? În ce raport? Eu prefer arabica 100%, dar merge si combinata Report
November 16, 201114 yr comment_111165 Mie nu-mi place Illy, de cate ori beau ma ia cu agitatii si nici aroma nu e cine stie ce pentru mine.Fiecare... cu papila din dotare Va place cafeaua mai prajita sau mai neprajita?Arabica sau/si robusta? Solo sau amestecata? În ce raport? Eu prefer arabica 100%, dar merge si combinata Normal doar de asta suntem aici, ca sa ne dam cu parerea, fiecare cu ce-i place sau nu !Eu in ultimele luni am redescoperit gustul cafelei la moka, cu cafea lavazza oro 100% arabica. Am luat odata cafea cu aroma de alune parca, era o noutate, zic hai sa vedem cum e....am aruncat-o din pacate. Report
November 16, 201114 yr comment_111198 Maya, frumusica masinuta,se asorteaza cu Ken-ul:).Sa va serveasca mult timp de aici inainte.Care illy folosesti?sa incerc si eu si poate ne combinam:)) Adriana si eu mi-am luat cafeaua de la Coop si mi-a placut. Eu beau cafea din obisnuinta, ca altfel si eu daca beau ma duc sa dorm imediat.Eu sper ca masinuta mea sa ma tina cat mai mult,o am de 2 ani si sunt f multumita de ea,singurul lucru care ma deranjeaza e ca e zgomotoasa cand macina cafeaua.Eu in ultimul timp folosesc numai Lavazza neagra. Report
November 16, 201114 yr comment_111200 Maya, frumusica masinuta,se asorteaza cu Ken-ul:).Sa va serveasca mult timp de aici inainte.Care illy folosesti?sa incerc si eu si poate ne combinam:)) Adriana si eu mi-am luat cafeaua de la Coop si mi-a placut. Eu beau cafea din obisnuinta, ca altfel si eu daca beau ma duc sa dorm imediat.Eu sper ca masinuta mea sa ma tina cat mai mult,o am de 2 ani si sunt f multumita de ea,singurul lucru care ma deranjeaza e ca e zgomotoasa cand macina cafeaua.Eu in ultimul timp folosesc numai Lavazza neagra. Am aflat ca masinuta mea nu ajunge saptamîna asta, abia saptamîna viitoare ((((((((((((((((((((( Illy boabe, cu capac rosu sau negru. Fara cofeina noi nu bem. http://www.allvendo.de/blog/wp-content/uploads/2009/08/caffe-in-grani-per-espresso-673x390.jpg Ce masinuta ai? Poate te-ai laudat dar eu nu mai stiu. Report
November 16, 201114 yr comment_111202 Eu in ultimele luni am redescoperit gustul cafelei la moka, cu cafea lavazza oro 100% arabica. Am luat odata cafea cu aroma de alune parca, era o noutate, zic hai sa vedem cum e....am aruncat-o din pacate.Lavazza e buna în general.Nici eu nu le am cu cafelele aromatizate. Am încercat eu sa mi le aromatizez cu cardamom sau scortisoara, dar nici asa nu-mi place. Cafeaua mea, tre' sa aiba gust de cafea Report
November 16, 201114 yr comment_111206 Am aflat ca masinuta mea nu ajunge saptamîna asta, abia saptamîna viitoare ((((((((((((((((((((( Illy boabe, cu capac rosu sau negru. Fara cofeina noi nu bem.Ce masinuta ai? Poate te-ai laudat dar eu nu mai stiu. E , nu mai e mult pana departe , acusic trece saptamana. Eu am o Espression Supremma de la Solac,ce-mi place la ea e ca are 18 bari,ceea ce e destul pt o masinarie "de casa".Am sa incerc si eu Illy,am fost tentata de cateva ori sa o incerc da am ezitat. Report
November 16, 201114 yr comment_111212 Cred ca masinile de la Solac sînt mai bune decît Jura si alte marci de astea scumpe. Cafetiera mea a fost de la Saeco si a tinut destul de mult dupa faima pe care o are marca asta Eu nu mai sînt dispusa sa dau atîtea sute pe o masina. Abia l-am convins pe Dan. El ochise una de la Gastroback cu 17 bari(am Siebträger)... dar sper sa fie ok asta ce am comandat-o, ca de nu, sigur la aia ajung... si nu mai vreau sub nicio forma asa o masina. La Saeco ma enerva la culme treaba cu scos tot interiorul si curatatul. Galagia, enervanta si ea, si la macinat, si la presat, dar asta nu era o tragedie La astea cu Siebträger, macar nu e asa mult de curatat. Daca citeste Dan pe aici, crede ca am sabotat masina Report
November 16, 201114 yr comment_111222 singurul lucru care ma deranjeaza e ca e zgomotoasa cand macina cafeaua.si a mea face un zgomot infernal cind macina si deschide supapa ca sa lase cafeaua E drept ca la astea automate e neplacuta treaba cu scosul blocului din interior si curatat, si trebuie facuta si decalcifierea sau cum i-o zice, noi a trebuit s-o ducem la reparat o data din cauza asta. Any,nu mi-ai zis ce ti-a zis medicul despre decofeinata. Report
November 16, 201114 yr comment_111228 singurul lucru care ma deranjeaza e ca e zgomotoasa cand macina cafeaua.si a mea face un zgomot infernal cind macina si deschide supapa ca sa lase cafeaua E drept ca la astea automate e neplacuta treaba cu scosul blocului din interior si curatat, si trebuie facuta si decalcifierea sau cum i-o zice, noi a trebuit s-o ducem la reparat o data din cauza asta. Any,nu mi-ai zis ce ti-a zis medicul despre decofeinata. Scrisesem mai sus.Decafeinata ne-a recomandat sa nu mai bem pentru ca e tratata cu tot felul de prostii, printre care si hipoclorit.Noi beam amandoi decafeinata, de atunci n-am mai cumparat. Report
November 16, 201114 yr comment_111232 Asta am inteles si am citit si eu dar ma interesa de ce e periculoasa, credeam ca asta v-a zis. Report
November 16, 201114 yr comment_111240 Asta am inteles si am citit si eu dar ma interesa de ce e periculoasa, credeam ca asta v-a zis. Eu nu stiam si nici nu citisem, m-am informat pe urma, insa mi-e de-ajuns sa stiu doar chestia asta sa nu-mi mai trebuiasca si sa nu mai dau banii de pomana pe ea. Report
November 16, 201114 yr comment_111241 ce frumoase-s cescutele, Chef! fetelor, eu va inteleg pasiunea ptr cafea, da' mie nu-mi spune nik! beau cafea ca sa fiu in rand cu lumea, rar are vreun efect revigorant, in esenta as putea trai f bine fara.dar ce vreau sa va-ntreb: de ce afara se bea cafea doar facuta la masina? aia de la ibric, de-aia clasica, fiarta...ce-are? e chestie de comoditate, lipsa de timp sau..ce? Hihihihi, viu eu sa stric subiectul asta asa de frumos elaborat, cu masini care mai de care, sa zic ca traiesc intr-o tara unde poate dupa Italia (doar presupun fiindca inca n-am ajuns sa vizitez ) se beau cele mai bune cafele expresso, dar eu beau cafea la ibric. Portughezii au aclimatizat arborele de cafea in Brazilia si din anii 1750 importa boabele rezultate amestecandu-le cu cele produse in fostele colonii din Africa. Aici exista un nume pentru fiecare mod de preparare si servire a cafelei, de 8 ani sunt aici si inca nu le stiu pe toate. Luati notite ca sa stiti ce sa comandati cand viajati in Portugalia. Cu ajutorul internetului vi le zic pe cele mai raspandite. Cafeaua expresso se cheama "bica" (cam 3 inghitituri in cescuta) iar daca doresti mai diluata "bica cheia" (cescuta plina). Competitia e foarte mare intre multele cofetarii si o bica vine mereu cu jumate de desht de spuma. Costa 0,7 € intr-o cafenea obisnuita. Daca doriti energie maxima si palpitatii, cereti "cafe duplo". Cafeaua expresso amestecata cu cativa stropi de lapte se cheama "pingado". Exista si "duplo pingado".Expresso se mai serveste si in ceasca obisnuita, ca ale Shefei, cele 3 inghitituri de expresso peste care se toarna lapte cald pana se umple ceasca: "meia de leite de maquina". Aceeasi chestie servita intr-un pahar se cheama "galão". Daca se doreste ceva mai slabut, exista varianta "garoto", e o cafea trecuta prin masina imediat dupa ce s-a servit un client precedent, adica ar fi a 2-a mana, peste care se toarna lapte pana se umple canutza cea mica pentru expresso.Sper sa va fie de folos. Daaaar, cu toata oferta asta bogata, eu nu-mi dezmint originea balcanica si am comandat la pachet din Romania 2 ibrice de inox. Unul e pentru casa, altul pentru servici. La servici fac infuzii de plante. Eu beau juma' de litru de cafea turceasca (sau pishvasser cum ii ziceti voi) in fiecare dimineata, taie pofta de mic dejun si se adauga la cantitatea zilnica de lichide pe care ma lupt s-o beau. Daca ar vedea portughezu' de rand cum beau eu cafeaua acasa m-ar declara vrajitoare si m-ar da pe mana Inchizitiei sau a lui Dexter . Ca pentru Jean Baptiste Grenouille is prea batrâna. Nici macar soacra nu stie cum fac eu cafeaua. E secret! Barbate-miu isi face singurel cafeluta la expressorul pe care am avut placerea sa-l cumparam impreuna (ca sa aproxima-citez un coleg forumist), insa-l foloseste doar el. Cele mai bune marci locale sunt accesibile ca pret, intre 2,5 si 4,0 € 250g. Mie-mi plac 2 marci: Nicola si Delta Pentru cafea instant ador Starbucks, aici nu se gaseste, am primit cadou de la o prietena din US of A anul trecut pe vremea asta si inca mai am, o pastrez ca pe sfintele moashte. Cand s-o termina mi-oi comanda de pe net. Da'-i destul de scumpa. Report