Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chocolate crinkles

Featured Replies

Dupa atatea reusite, era cazul sa vina si niste dezastre :( .

Acum ceva vreme, sotul trimis la cumparaturi a venit cu 5 pachete de ciocolata amara, da' AMARA. Fara pic de zahar. Atunci mi-a venit sa-l bat :rolleyes: . Acum am zis ca e perfecta pentru reteta, mai ales ca prima portie pe care am facut-o mi s-a parut prea dulce si ma gandeam sa reduc zaharul. Am purces la treaba, am pus ciocolata la topit dupa care mi-am dat seama ca nu am faina alba, de grau. Dar nu merge oare cu faina de orz? Paiii :( ... sa vedem. Dupa ce am adaugat ciocolata mi s-a parut ca nu era consistenta potrivita, iar dupa ce am inceput sa adaug faina m-am si convins, dar nu era cale de intoarcere. Am pus numai jumatate din cantitatea de faina, ca nu s-a putut mai mult. La modelat n-am avut probleme, dar asta a fost toata partea pozitiva. Mi-au iesit niste bombe, n-au crapat, gustul nu rau, dar ziceai ca mananci nisip de ciocolata :( .

M-am incapatanat sa folosesc ciocolata fara zahar la inca o portie, de data asta cu faina alba, tot niste bombe au iesit, dar parca mai rele la gust :D .

Totusi, s-ar putea sa fi fost calitatea ciocolatei de vina, nu neaparat ca n-a fost indulcita (am folosit Baker's). Deci sotul ar fi meritat o bataie, ca mai am 3 pachete, ce pisici fac cu ele :D ?

Mitu la mine in primele poze se vede cam cam cum e biluta cu zahar pe ea, eu nu le scutur absolut deloc de zahar inainte de a le baga la cuptor.

E ciudat si imposibil sa nu se lipeasca zaharul de aluatul crud :rolleyes: .

Nu stiu cum sa explic. Pe bilute a ramas doar o pelicula fina de zahar pudra care s-a topit in cuptor instantaneu, nu le-am scuturat deloc. Ultimele le-am pus in tava cu un moţ de zahar deasupra dar tot nu arata ca in pozele de aici. Am folosit 2 cioco cu lapte si jumate de Schogetten dark.

• Author

Dupa atatea reusite, era cazul sa vina si niste dezastre :( .

Acum ceva vreme, sotul trimis la cumparaturi a venit cu 5 pachete de ciocolata amara, da' AMARA. Fara pic de zahar. Atunci mi-a venit sa-l bat :rolleyes: . Acum am zis ca e perfecta pentru reteta, mai ales ca prima portie pe care am facut-o mi s-a parut prea dulce si ma gandeam sa reduc zaharul. Am purces la treaba, am pus ciocolata la topit dupa care mi-am dat seama ca nu am faina alba, de grau. Dar nu merge oare cu faina de orz? Paiii :( ... sa vedem. Dupa ce am adaugat ciocolata mi s-a parut ca nu era consistenta potrivita, iar dupa ce am inceput sa adaug faina m-am si convins, dar nu era cale de intoarcere. Am pus numai jumatate din cantitatea de faina, ca nu s-a putut mai mult. La modelat n-am avut probleme, dar asta a fost toata partea pozitiva. Mi-au iesit niste bombe, n-au crapat, gustul nu rau, dar ziceai ca mananci nisip de ciocolata :( .

M-am incapatanat sa folosesc ciocolata fara zahar la inca o portie, de data asta cu faina alba, tot niste bombe au iesit, dar parca mai rele la gust :D .

Totusi, s-ar putea sa fi fost calitatea ciocolatei de vina, nu neaparat ca n-a fost indulcita (am folosit Baker's). Deci sotul ar fi meritat o bataie, ca mai am 3 pachete, ce pisici fac cu ele :D ?

Ce pot sa-ti zic ?

Zici ca prima data cand ai pus ciocolata peste crema de oua ti-ai dat seama deja ca nu avea consistenta potrivita. Ce consistenta avea? Tre' sa fie moale, e crema moale de tot de oua si zahar plus ciocolata topita.

In cuptor cat le-ai tinut?

Iar gustul daca e rau, inseamna ca trebuie sa revezi calitatea ingredientelor :D .

Mitu la mine in primele poze se vede cam cam cum e biluta cu zahar pe ea, eu nu le scutur absolut deloc de zahar inainte de a le baga la cuptor.

E ciudat si imposibil sa nu se lipeasca zaharul de aluatul crud :( .

Nu stiu cum sa explic. Pe bilute a ramas doar o pelicula fina de zahar pudra care s-a topit in cuptor instantaneu, nu le-am scuturat deloc. Ultimele le-am pus in tava cu un moţ de zahar deasupra dar tot nu arata ca in pozele de aici. Am folosit 2 cioco cu lapte si jumate de Schogetten dark.

Fetele au folosit si ciocolata cu lapte si le-a iesit foarte bine, deci nu e ciocolata de vina.

Nu stiu ce explicatie sa dau. Imi pare tare rau.

Si eu tot in seara asta fac aluatul pentru trei portii si maine le coc :)

Any, eu te banuiesc c-ai avea vreo cofetarie si nu vrei sa ne zici! :) Cred ca ai facut saci de prajiturele, harnico care esti tu!

fetelor, eu i-am facut de doua ori si mai bine mi-au iesit cand aluatul nu a fost f rece. pe aluatul mai caldut s-a lipit mai bine zaharul pudra. eu prin zahar tos nu i-am dat deloc.

Adi, ciocolata neagra nu numai ca n-are zahar, dar si grasime are mai putina si cred ca si asta are importanta. in plus, ai schimbat si faina...sigur conteaza.

Eu as folosi ciocolata neagra la ganache, corectezi cu zahar cat vrei. La fel, poti face spume, glazuri...as vrea-o eu. :)

am facut si eu portie dubla azi. au iesit bine. am pus o cutie separat sa i-o dau soacrei ca ce tare a mai laudat astea data trecuta :)

Am uitat sa zic- dar se vede din poza- i-am scuturat de zahar, ai mei baieti au cerut sa nu fie pudrati prea tare si m-am conformat :D

Cum ai reusit sa le faci sa ramana cu zaharul pe ele? Tocmai ce le-am terminat si eu dar, din pacate, mi se topeste aproape tot zaharul :D Aluatul e foarte usor de manevrat, am respectat reteta... Degeaba... Le-am facut de multe ori si la fel am patit. Am macinat zaharul inca o data fiindca nici macar nu se lipea de bilute. Sunt foarte bune la gust dar farmecul lor sta in zaharul crapat ce mie nu-mi iese :D

Eu nu i-am dat prin zahar tos pt ca asa cum am spus nu ii vroiam pudrati tare.

Daca vrei sa se lipeasca bine zaharul de ei trebuie sa ai mainile calde- in felul asta compozitia devine un pic lipicioasa( s-au sa-i invarti mai mult timp in mana) si daca suprafata nu este neteda mai mult zahar se lipeste de bile.

• Author

Si eu tot in seara asta fac aluatul pentru trei portii si maine le coc :D

Any, eu te banuiesc c-ai avea vreo cofetarie si nu vrei sa ne zici! :D Cred ca ai facut saci de prajiturele, harnico care esti tu!

fetelor, eu i-am facut de doua ori si mai bine mi-au iesit cand aluatul nu a fost f rece. pe aluatul mai caldut s-a lipit mai bine zaharul pudra. eu prin zahar tos nu i-am dat deloc.

Adi, ciocolata neagra nu numai ca n-are zahar, dar si grasime are mai putina si cred ca si asta are importanta. in plus, ai schimbat si faina...sigur conteaza.

Eu as folosi ciocolata neagra la ganache, corectezi cu zahar cat vrei. La fel, poti face spume, glazuri...as vrea-o eu. :D

Moatzo anul asta facind Craciunul la noi acasa, am mai mult chef de pregatiri, etc.

Si vreau sa ies cu brio :D !

am facut si eu portie dubla azi. au iesit bine. am pus o cutie separat sa i-o dau soacrei ca ce tare a mai laudat astea data trecuta :D

Si soacra-mea e inebunita dupa ele :D !

La cererea publicului...inca o tura :D ....

wowww ce ma bucur, public multumit inseamna!

Stella am terminat si eu acum cateva minute 3 portii, am modelat bilute de mi-o iesit ochii :D !

• Author

3 portii am facut, mi-au iesit de data asta 142 de biscuiti.

post-13-13245744933223_thumb.jpg

post-13-13245745022928_thumb.jpg

post-13-13245745333133_thumb.jpg

Am umplut o cutie de tabla cu ei.

post-13-13245746770372_thumb.jpg

post-13-13245746906617_thumb.jpg

Ziceti-mi va rog daca am facut bine: am pus pe fundul cutiei hartie de copt (numai pe fund), am pus biscuitii si i-am acoperit cu un servetel.

E ok :scratch: ?

Sper sa uit de ea pana sambata.

Eu am facut o portie. Au iesit 50 crinkles. E ok, nu?

Au iesit foarte bine, au crapat frumos, sînt fragezi, gustul cioco-vanilos(am pus maduva unei pastai de vanilie + 2 lingurite din extractul natural facut de mine) e bun,

dar mie nu-mi place stratul gros de zahar pudra :D Aspectul comercial e tzais, dar prea multa pulbere în gura :D

-aluatul a fost beton din frigi, aproape ca am îndoit lingurita :D

-fiecare biluta a cîntarit 15 g... na bun, cîte una si 16 g :D

-bilutele s-au rolat frumos, am facut strat fin de material ciocolatos în palme :D

-zaharul tos sa lipit excelent, in strat fin

-zaharul pudra l-am cernut, si s-a lipit de numa

-ca sa se prinda strat extra gros, pudra trebuie mereu afînata, iar bilele rolate prin pudra, ca si cînd rolati bulgarele prin zapada/ pentru om de zapada

-neapart folositi un zahar pudra din comert, amestecat cu 3-5% de amidon

-cu zahar tos macinat pudra, nu obtineti aspectul "original"

-nu s-au umezit deloc. Nici la rolat, nici dupa copt.

-am preîncalzit cuptorul la 200°C si dupa ce le-am bagat am coborît la 170°C

-caldura i-a facut sa crape rapid, iar interiorul a ramas fraged pufos

-facute cu faina de spelta(tip 812) intra 30 g în plus. Asta daca mai e careva interesat de spelta.

-cui nu-i place foarte dulce, poate reduce linistit jumatate din cantitatea de zahar din aluat

-am folosit ciocolata amara de 70% si 85%

-am si poze, dar nu stiu cînd ajung sa le scot din aparat :D

Any, merci! :scratch:

Eu sunt de părere să le pui colo, mai după 3 ianuarie, să nu ne traumatizezi înainte de sărbători... :scratch:

Deşi, uff, mă roade curiozitatea ( de pisică :D) de numa-numa... da" tu fii tare pe poziţie, nu te lua după mine , fă ce trebuie pentru binele nostru... :D

Eu sunt de părere să le pui colo, mai după 3 ianuarie, să nu ne traumatizezi înainte de sărbători... :scratch:

Deşi, uff, mă roade curiozitatea ( de pisică :D) de numa-numa... da" tu fii tare pe poziţie, nu te lua după mine , fă ce trebuie pentru binele nostru... :D

Daca e vorba de mine, sa stii ca iar am poze nasparlite! Nu am lumina deloc! La noi de cîteva zile, la 13.00 e deja întunecat! Avem o vreme de cacao, zapada s-a dus... ploua, e întuneric, e umed. Dar înca sper, ca vom avea olecuta zapada de Craciun :D

Aaaa, si sa nu crezi ca au iesit bilute perfecte(ce e aia perfect? :D ), dar eu zic ca-s frumoase, mai ales, ca eu înca-s la jonglat/faza de testare cu faina de spelta. Ma asteptam la o catastrofa. Cînd am vazut ca am încurcat ordinea si am pus faina în ouale spumuite, si abia dupa aia am turnat ciocolata topita cu unt. Sau cînd am vazut ca se indoaie lingurita în aluatul betonat, ma gîndeam ca e prea tare. Dar probabil ca era asa tare doar din cauza ca a stat peste 24 de ore la figider.

• Author

Eu am facut o portie. Au iesit 50 crinkles. E ok, nu?

Au iesit foarte bine, au crapat frumos, sînt fragezi, gustul cioco-vanilos(am pus maduva unei pastai de vanilie + 2 lingurite din extractul natural facut de mine) e bun,

dar mie nu-mi place stratul gros de zahar pudra :D Aspectul comercial e tzais, dar prea multa pulbere în gura :D

-aluatul a fost beton din frigi, aproape ca am îndoit lingurita :D

-fiecare biluta a cîntarit 15 g... na bun, cîte una si 16 g :D

-bilutele s-au rolat frumos, am facut strat fin de material ciocolatos în palme :D

-zaharul tos sa lipit excelent, in strat fin

-zaharul pudra l-am cernut, si s-a lipit de numa

-ca sa se prinda strat extra gros, pudra trebuie mereu afînata, iar bilele rolate prin pudra, ca si cînd rolati bulgarele prin zapada/ pentru om de zapada

-neapart folositi un zahar pudra din comert, amestecat cu 3-5% de amidon

-cu zahar tos macinat pudra, nu obtineti aspectul "original"

-nu s-au umezit deloc. Nici la rolat, nici dupa copt.

-am preîncalzit cuptorul la 200°C si dupa ce le-am bagat am coborît la 170°C

-caldura i-a facut sa crape rapid, iar interiorul a ramas fraged pufos

-facute cu faina de spelta(tip 812) intra 30 g în plus. Asta daca mai e careva interesat de spelta.

-cui nu-i place foarte dulce, poate reduce linistit jumatate din cantitatea de zahar din aluat

-am folosit ciocolata amara de 70% si 85%

-am si poze, dar nu stiu cînd ajung sa le scot din aparat :D

Any, merci! :scratch:

Maya, pretioase de tot precizarile tale. Multumesc :D !

Eu aluatul l-am facut aseara si ciocolatosii i-am copt azi dupa pranz. Era beton, uite cum arata lingurita cu care am luat bucatele din aluat.

post-13-1324587459243_thumb.jpg

post-13-1324587474376_thumb.jpg

se pare ca sunt singura a carei productie merge la dezastre..totul a mers bine pana am bagat la cuptor,bilutele transformandu-se in niste chestii plate, arata ca niste paleuri-in rest au iesit dulci,relativ ciocolatoase, crapate, pudrate,,doar ca nu sunt bilute-o sa le refac si poate devin mai indemanatica
  • Author

se pare ca sunt singura a carei productie merge la dezastre..totul a mers bine pana am bagat la cuptor,bilutele transformandu-se in niste chestii plate, arata ca niste paleuri-in rest au iesit dulci,relativ ciocolatoase, crapate, pudrate,,doar ca nu sunt bilute-o sa le refac si poate devin mai indemanatica

:) A fost rece si tare compozitia cand ai facut bilutele ?

Eu i-am facut ieri din nou .

Ciocolata 75% cacao , restul ingredientelor masurate la ochi , cu lingura , aici nu am cantar . Am lasat la frigider doar vreo 3 ore si jumatate . Aluatul a fost destul de tare , dar nu ca prima data . Am facut sferele usor , s-a prins bine zaharul pudra de ele , au crapat super bine la copt . Cuptorul este pe gaz si cam naravas , arde la talpa , asa ca l-am pus la minim si am tinut biscuiteii vreo 15 minute , am scos , am rupt unul , era moale rau la mijloc , lipicios , asa ca am mai bagat vreo 5 minute . Super buni . Poze nu am inca , i-am lasat la racit si i-am pus repede in cutie , altfel nu mai aveam pana la Craciun .

• Author

Eu i-am facut ieri din nou .

Ciocolata 75% cacao , restul ingredientelor masurate la ochi , cu lingura , aici nu am cantar . Am lasat la frigider doar vreo 3 ore si jumatate . Aluatul a fost destul de tare , dar nu ca prima data . Am facut sferele usor , s-a prins bine zaharul pudra de ele , au crapat super bine la copt . Cuptorul este pe gaz si cam naravas , arde la talpa , asa ca l-am pus la minim si am tinut biscuiteii vreo 15 minute , am scos , am rupt unul , era moale rau la mijloc , lipicios , asa ca am mai bagat vreo 5 minute . Super buni . Poze nu am inca , i-am lasat la racit si i-am pus repede in cutie , altfel nu mai aveam pana la Craciun .

Brava Izuk, eu tre' sa umblu la cutie dupa pranz si cina, al meu vreau un biscuite neaparat.

Am facut 3 portii, par multi , dar o sa zboare imediat!!!!!

aluatul sta cuminte la frigider...maine dimineata ii vin de hac si ii pun sa faca plaja in cuptor =))

sunt super buni siusor de facut...astia cred ca au devenit biscuitii mei preferati :(

:( A fost rece si tare compozitia cand ai facut bilutele ?

da,totul a fost ok, aluatul rece si tare, l-am luat cu lingurita..o sa perseverez , trebuie sa-mi iasa si mie =))

Any, mi-au iesit si mie cum trebuie, bine am facut ca i-am mai incercat (acum am facut cu ciocolata 50%cacao si i-am lasat mai putin la frigider). Tot nu sunt asa frumosi ca ai vostri, dar noua ne-au placut tare (sunt mai crapati un pic decat apare in poze).

post-639-13247081305121_thumb.jpg

Cu dedicatie pentru "fursecareasa" Craciunului acesta, Any:

post-639-13247081567151_thumb.jpg

• Author

Ti-au iesit foarte frumoase sa stii! Eu din 3 portii mai am foarte putine, s-au mancat multe aici si am mai si dat.

Multumesc de dedicatie :snorting: !

• Author

aluatul sta cuminte la frigider...maine dimineata ii vin de hac si ii pun sa faca plaja in cuptor :)

sunt super buni siusor de facut...astia cred ca au devenit biscuitii mei preferati :)

Ma bucur Ana, la mine o sa fie nelipsiti de acum inainte!

Le-am facut si eu de acum vre-o doua saptamani dar nu stiu din ce cauza zaharul de pe deasupra s-a ingalbenit, nu s-a topit, s-a inchis la culoare. Eram cam dezamagita dar cu o zi inainte de Craciun le-am mai repetat o data si acum nu au mai patit nimic. Eu am folosit ciocolata amaruie Stilla cu 50% cacao, nu am pus zahar deloc in compozitie. In schimb am adaugat o mana de cirese amare si esnta de menta. Au o aroma deosebita. Mie mi-au iesit 40 de bucati. Cu siguranta o se le mai fac Any esti o maestra desavarsita!

post-476-13250052034953_thumb.jpg

post-476-13250052134229_thumb.jpg

• Author

Cris ti-au crapat frumos!

Cred ca sunt bune cu visine, eu ador visinele :floare: !

Oooo prea mari complimentele, eu numai v-am facut cunoscuta reteta :P!