Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Meniuri de shabat

Featured Replies

Redivivus,

Multa sanatate sa iti dea Dumnezeu ptr ca meriti. O sa fie totul bine si curand vei uita ca ai trecut prin prin ce treci acum.

Te pup si fruntea sus. :floare:

, la care aluatul e unul cu bors, dupa o reteta a dragei mele mame:

250g faina, 150ml ulei, 100ml bors, drojdie, o lingura zahar, un praf de sare, zahar vanilat

Lichidele, incalzite usor, se amesteca cu solidele si rezulta un aluat foarte placut, care se lasa putin la crescut(chiar putin), dupa care se intinde o foaie pe care se pun merele rase, fierte cu putin zahar, scortisoara, putin ghimbir ras, a

Pana maine, va doresc o seara placuta si o saptamana urmatoare mult mai buna decat cea care a trecut!

In primul rand ganduri bune! :pupic:

Eu n-am bors, oare daca pun apa minerala iese ceva?

Pana vine redivivus sa-ti zica da probabil merge, eu as sugera bere blonda ca e usor acrisoara. Parerea mea.

Altfel, eu cautam topicul sa zic ca am facut vinetele ca ale lui redivivus! Alea marinate nu alea cu carne, o sa fac si din alea cu carne, dar nu azi!

Eu inlocuiesc borsul din aluaturi cu vin alb, in general; nu neaparat din cauza ca n-am mereu bors facut, ci mai degraba ca nu-mi vine sa-l "risipesc" pe niciun aluat.

(mereu imi pun problema la modul "ce ma fac daca mai apare Geany cu vreun bors de fasole cu ceapa rosie, sau cu unu' de cartofi cu smantana si ardei iute, si tocmai atunci m-apuca poftele si realizez ca... n-am bors? :) )

Redivivus, si mie-mi place mult topicul tau. :pupic:

Redivivus, am citit si eu totul pe nerasuflate, iti multumesc mult, va doresc sanatate tie, soacrei tale si tuturor celor dragi tie si astept episodul urmator, e absolut fascinant tot ce povestesti aici! :floare:

Eu am avut un coleg evreu polonez si l-am pus mereu sa-mi povesteasca despre obiceiurile lor culinare (si nu numai) -gefilte fish, borscht, cholent, latkes si multe altele- il ascultam ore intregi pentru ca e un povestitor fara pereche. La fel si el si familia lui, un model de toleranta si de intelegere fata de alte natiuni/obiceiuri/minoritati (cu un mic bemol in legatura cu arabii, totusi) si cu o curiozitate autentica pentru tot ce tine de cultura si de istoria neamului lui, asa cum rar am vazut in alte parti. In plus, lesne de inteles de ce, extrem de sensibil la perioada Holocaustului. Mi-a aratat dosarul pe care-l constituise in legatura cu familia lui si in care pe actele matusii lui era o stampila "Juive", pe timpul celui de-al doilea razboi mondial, extrem de impresionant, cand stai sa te gandesti in retrospectiva (imi imaginesz cum ar fi sa am eu acuma pe cartea de séjour frantuzeasca o stampila "roumaine"...).

Mi-a dat si numele cartii de retete evreiesti poloneze de care se foloseste familia lui cand gateste de sarbatori, trebuie s-o caut sa va scriu numele, e foarte interesanta si sunt multe retete pe care le-am imprumutat noi, ca romani, de la ei (deja imi vin in minte tocineii, pasca sau sholentul si sigur mai sunt si altele)

Si, in plus, m-a pus sa ascult un cantec evreiesc care se numeste "Rumania, Rumania" care pare tare amuzant, desi nu inteleg ce spun ei acolo, disting ceva despre mamaliga, pastrama, carnati si cascaval LOL

Te asteptam sa te-ntorci sanatoasa, cu povesti, cat mai curand, Redivivus!

Nicoleta

Din tot sufletul sper sa fii bine si sa ne dai de acum inainte numai vesti bune si foarte bune, tin pumnii stransi pe mai departe!

Redi, te astept cu mare drag si abia astept sa citesc postarile tale din nou :floare: !

si eu am ajuns la topicul asta prea tirziu!

Cum esti??

Invinge boala te rog!

tu poti!....daca vrei te pot ajuta cu niste linkuri despre cum se inlatura efectele negative ale chimio

da doar

un semn aici sau la fintina....te rog!

• Author

Sper ca am sters-o e cea care trebuia. Daca nu, spune si o reintroduc 'napoi :lol:

Aia trebuia! Multumesc :lol:

• Author

Eu n-am bors, oare daca pun apa minerala iese ceva?

Da' de ce n-ai bors?? :lol: E asa de simplu sa-ti faci! Si atat de bun si de sanatos. Vrei sa te sfatuiesc, ca pe cineva care nu e in tara?

Raspuns la intrebarea ta: borsul...are chichirezul lui in toata afacerea asta, daca pui altceva nu ca n-ar fi bun, ci doar ar fi altceva. Cand o sa faci si asa, si asa, o sa intelegi diferenta, eu nu stiu sa-ti explic

De fapt, dupa ce am dat o tura prin tot forumul, sa ma pun oarecum la curent cu noutatile, ma apuc repede sa scriu pentru ultimul shabat - nu ma deturna din intentiile mele(bune) :lol:

• Author

moatza

Daniella

zut(sau 2ut? - ca nu mi-e clar :) )

Uma

milena

cerra

Eataly

Myra

zerda

stella

azerty

Gelutza

boabe de cafea

any-annette

verber

Nu stiu sa va spun cat sunt de miscata de cele pe care mi le-ati scris. De pe forum, pana acum, doar Foxxy, DRAGA DE EA, a stiut de necazurile mele deja trecute, ea mi-a fost zi de zi alaturi, desi nu ne-am intalnit niciodata cu adevarat! :lol: Nu pot sa va spun cat de mult mi-a scris in fiecare zi, de fapt mi-a trimis zilnic mai multe mesaje ca oricine de pe lumea asta si nici ei nu stiu cum sa-i multumesc!

Acum vad ca sunteti asa de multe carora va pasa, sincer nu as fi crezut si, la fel de sincer, daca nu erau lucruri deja trecute cumva, nu as fi spus nimic pe forum, de fapt nici nu mai stiu cum s-a ajuns pana la marturisire :lol:)

Dar "tot raul spre bine" - e extraordinar sa vezi ca oamenii sunt asa cum i-a facut Dumnezeu,UMANI pana in cea mai intima fibra.

Sa fiti toate sanatoase si fericite, v-o doresc din inima!

• Author

daca vrei te pot ajuta cu niste linkuri despre cum se inlatura efectele negative ale chimio

da doar

un semn aici sau la fintina....te rog!

sunt interesata, multumesc!

Redivivus, multa sanatate, n-ai tu idee cate mesaje putem da noi, daca ai nevoie de ele!
  • Author

NU POT SA CRED!! iar mi s-a dus naibii tot ce am scris, cu poze cu tot, exact cand am dat pe pagina!!!

Imi vine sa ma impusc!

• Author

5 noiebrie 2012

O iau de la capat, desi sunt un pachet de nervi! Cum Dumnezeu sa scrii de doua ori aceleasi emotii, aceleasi ganduri, aceleasi glume, etc...? Trebuie NUMAIDECAT sa inventati ceva cu care sa se poata auto-salva drafturile, pana apuci sa postezi! E inuman sa muncesti, din suflet, peste 40 minute si sa dispara totul intr-o secunda.

Noroc ca, intentionat!, scrisesem doar despre masa de sambata, am vrut sa postez, ca sa nu pierd, ca data trecuta, si apoi sa trec la ce mai am sa va spun. Acum trebuie sa scriu totul din nou :((

O sa postez pe bucatele, nu cum faceam pana acum, de frica

• Author

5 noiebrie 2012

N-o sa va mai spun niciodata ce planuri am, ca de doua ori v-am spus si de doua ori mi s-au dat planurile peste cap, in ultima clipa

Glumesc - doar nu sunteti voi de vina!

Dar asa cum , din cauza ca s-a imbolnavit soacra mea, nu ne-am mai dus sa vedem cum se formeaza stolurile de pasari, tot asa joi nu m-am mai dus in excursie la Ierusalim, pentru ca am internat-o din nou in spital si e foarte rau, ce sa zic ... :((

Si eram doar eu cu ea, Dan deja era plecat la munca, asa ca in loc sa ma duc la locul de imbarcare in autocar(mergeam cu scoala, ca v-am zis ca mi-am reluat cursurile intrerupte atunci cand, acum un an jumatate, m-am imbolnavit), am mers cu ea la spital si am stat acolo pana dupa-amiaza, ca sa nu fie deprimata si sa ma asigur ca totul e bine cu ea.

• Author

Dupa ce eu am fost joi "de serviciu" la spital, vineri, cat Dan a "calarit" spitalul si doctorii, eu am stat acasa si am facut zacusca.

Mare "cumetrie", cum zice o cunostinta din Romania pentru orice situatie soldata cu succes, mai ales ca in veci nu am crezut ca o sa fac eu zacusca in tara fara gogosari! Dar am adaptat tot la situatia de aici, la ce este si la ce nu este, si, pana la urma, a iesit ceva bun, desi departe de gustul din tara. Dan se amuza copios, spunand ca am facut o shakshuka romaneasca, dar mananca de se bat turcii la gura lui!

Inainte sa va ofer si dumneavoastra, doamnelor si domnilor, am luat eu o imbucatura zdravana, sa vad daca este comestibila. Este!

post-243-13521256468237_thumb.jpg

post-243-13521256660118_thumb.jpg

Deci masa de shabat am deschis-o cu zacusca mea cea proaspata

• Author

Apoi am avut o supa-crema de gulii, pe care eu pur si simplu o ADOR. Nu am poze pas cu pas, ca e asa de simpla si rapid de facut, incat nici n-am avut timp sa-mi amintesc sa fac fotografii! Insa am poza in farfurie :((

post-243-13521258862383_thumb.jpg

Preparare: o ceapa mica de tot, un morcov asisderea, fix 2 frunze de telina, 6 gulii, sare, o mini-mini ramurica de tarhon, sare, putin piper, apa cat sa acopere legumele - la fiert, apoi la blender, apoi prin sita, dupa cum ma stiti.

Se adauga samantana cat aveti gust si o bucata de unt si mananci pana nu mai poti si faci hipo-glicemie, ca eu si Dan. Am avut exemplul practic, viu, de aliment care ajuta in diabet! Pe bune! Eu am fost in pragul lesinului, am facut 48!

Unii pun si un 1-2 oua la toata afacerea asta - eu nu am pus.

• Author

Ca fel de baza am avut o friptura inabusita de vita, cu garnitura de napi, ca tocmai ni s-a (re)deschis gustul

Friptura am facut-o foarte simpla, pe pat de legume (morcovi, praz, ceapa, ardei gras rosu, usturoi), dupa cum se vede si in fotografie

post-243-1352126333425_thumb.jpg

Napii i-am facut si mai simplu, trasi in unt si un strop de ulei de masline, doar cu putina sare si piper, iar eu mi-am presarat in farfuria personala si cateva fire de marar tocat. Dan nu e prea amator, eu sunt in stare sa ma duc chiar si la pascut in vreun lan de marar...

De data asta nu am uitat sa pozez napii, asa-numitii "artishok ierushalmi". Am fotografiat doua tipuri, ca sa-i vedeti si voi. Luati ordin de marime farfuria, iar ala ramificat e de lungimea celor simpli, dar inchipuiti-vi-l in spatiu

post-243-13521265565215_thumb.jpg

post-243-13521265677226_thumb.jpg

• Author

Cum am fost doar noi si nu prea cu chef, n-am facut nimic dulce, insa am mancat un fruct care mie imi place foarte mult, desi e cam prea dulce pentru gustul meu. Aici i se spune "anona" - habar nu am cum i se spune in alta parte.

post-243-13521267660447_thumb.jpg

post-243-13521267776202_thumb.jpg

Acuma trebuie sa va marturisesc ca eu nu prea sunt in apele mele cand scriu despre ceva ce nu exista in Romania, dar trag nadejde ca acum se aduc vrute si nevrute acolo - putere de cumparare sa fie! Eu sunt foarte pofticioasa si ma gandesc ca nu sunt singura pe lume asa. Daca fac cuiva rau, sa ma ierte si sa creada ca nu o fac cu intentie.

• Author

Asta a fost masa noastra de acest shabat oarecum trist.

Paranteza: de agitatie si stres, vineri am pus si un borcan mare de felii de harbuz la murat.

post-243-1352127000551_thumb.jpg

Tot pentru prima oara!

Am inchis paranteza :((

Redivivus,multa sanatate soacrei si tie si o imbratisare calda de la mine :((

E o placere sa citesc aici :-*