Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Meniuri de shabat

Featured Replies

• Author

Daniela, o sa fie un raspuns lung :blob8:

Uf, ce lung a fost! Sper ca nu a adormit nimeni citind ce am scris eu aici =))

Multumesc mult de tot :bounce: O sa mai intreb, ca eu sunt maestra la a intreba ... :cheers:

Ti-ai citit mesajul privat?

• Author

Ca de obicei, tot ce ai pregatit arata super! Pe mine m-a încîntat marul cu miere. Da, stiu, eu ma las usor impresionata de lucrurile simple! :o Dar niciodata nu m-am gîndit la un asa "aperitiv" simplu si taaaaare bun! Mîine ne îndulcim iar ziua! Multumesc din nou de idee! :bounce:

[color=#0000FF][font=Verdana][i]Esti tu draguta =)) [/i][/font][/color]

Rodie fara semnite, nu am vazut niciodata. Deci ma refer la semintele din bobite.

Nici eu nu am vazut, adevarat, dar m-ar interesa sa gasesc. Ma mir ca exista asa ceva pe lume si aici nu este, ca israelienii fac ce vrei si ce nu vrei cu fructele si legumele, naiba stie ce mai mancam. Au facut, de exemplu, pepeni verzi fara samburi; e destul de fain sa mananci fara grija, dar...uneori ne ducem in satele arabesti si cumparam de la putinii care mai cultiva pepeni adevarati, care au, evident, si samburi - de dragul de-a manca ceva nemodificat

Pe mine însa nu ma deranjeaza. Eu cumpar rodii care nu mai sînt perfect rotunde, care au pielita putin mai subtiata. Nu vechi, ci olecuta mature.

Trebuie cumparate cele care par sterse de zid, adica nu alea frumos colorate la coaja

Dupa forma îmi dau seama unde sa încep a taia, si decojesc cît pot, apoi încep si despart cu degetele buchetele, si manînc bobitele direct de acolo :blob8: Asa mult îmi plac! În salate las bobitele întregi,

[color=#0000FF][font=Verdana][i]EXACT asa fac si eu! :o[/i][/font][/color]

iar daca am nevoie de suc, de multe ori cumpar. Nu ma refer la suc la cutie, ci o sticluta de suc 100% rodie (fara seminte) si bio. Dar daca am rodii frumoase si am nevoie de suc, le tai în jumate si le rotesc pe storcatorul de citrice.

[color=#0000FF][font=Verdana][i]Eu acum am facut SOS de rodii si uite ca nu m-am gandit sa storc intai rodia si sa pun doar sucul la fiert. Marile lucruri stau in micile amanunte, se vede treaba. Merci de idee! :cheers: [/i][/font][/color]

• Author
In seara asta a inceput Yom Kippur. Iesim in curand in oras si, daca pot si nu ma linseaza careva, fac vreo poza si pun maine, cu tot cu povestea sarbatorii acesteia extraordinar de ciudate si neobisnuite.
Redivivus, topicul asta e superb https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/floare.gif Parca e un documentar de pe Travel Channel. Abia astept urmarea https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/smile.gif
  • Author

Redivivus, topicul asta e superb https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/floare.gif Parca e un documentar de pe Travel Channel. Abia astept urmarea https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/smile.gif

multumesc :hug: :hug:

uite si urmarea:

• Author

26 septembrie 2012

Dupa o zi intreaga de leneveala(impusa), greu m-am mobilizat sa scriu ceva :hug:, mai ales ca nu vreau s-o fac la intamplare.

De aseara, aici e Yom Kippur, cea mai importanta sarbatoare evreiasca.

Yom Kippur, sau Ziua Ispasirii, este o sarbatoare solemna, un post negru de 25 de ore pe care il tin cei mai multi dintre evrei.Acest post negru este completat cu lipsa oricarei activitati pe tot cuprinsul tarii, dar nu este ceva impus si conlocuitorilor, astfel ca in comunitatile arabe, inclusive in orase ca Haifa, se circula cu masinile si oamenii fac ce vor ei. Dar, in principiu, in aceasta zi nu este admisa, pentru evrei, nicio activitate care sa-i indeparteze mental de la rugaciune si penitenta.

Ziua sfanta incepe cu o rugaciune care a inceput prin a fi un text juridic si a sfarsit prin a fi cea mai populara rugaciune, simbolul insusi al zilei de Yom Kippur: "Kol Nidre".

Despre rugaciunea asta s-au scris tomuri intregi si , pe de alta parte, e una din acuzatiile cele mai frecvente impotriva evreilor, asa incat am sa spun doar cateva cuvinte despre ea, ca sa intelegeti.

Data aparitiei acestui text este incerta, dar se pare ca primele marturisiri sunt undeva prin sec V-VI.

Cum evreii au fost mai mereu obiect al prigoanei colective, situatia lor in acea epoca timpurie era poate inca si mai grea.

Multi evrei, ca sa scape de prigoana, se converteau, formal, la crestinism, dar continuau sa practice, in secret, religia mozaica.

Si pentru ca spaima ca fac ceva impotriva legii pe care le-a dat-o lor Dumnezeu era atat de coplesitoare, au simtit nevoia unei deziceri de tot ce incalca Legea si asa s-a ajuns la "Kol Nidre" care spune: "Fie ca toate rugaciunile, interdictiile personale si colective, juramintele si lucrurile echivalente pe care le-am formulat si contractat, toate promisiunile si toate angajamentele pe care le-am facut si le-am luat in fata lui Dumnezeu, de la data acestui Yom Kippur si pana la data celui viitor, noi le retractam anticipat, fie ele nule si neavenite, astfel incat sa nu fim obligati sa le tinem. Dorintele noastre nu mai sunt dorinte, angajamantele noastre nu mai sunt angajamente, juramintele noastre nu mai sunt juraminte. Si fie iertat intregul popor al lui Israel, la fel ca si strainii care traiesc printre ei, deoarece fiecare dintre ei a actionat prin inadvertenta"

Vedeti ca textul nu este clar, explicit, deoarece nici nu putea fi asa: nu puteau spune explicit ca se dezic de convertirea la crestinism pe care au facut-o, fortati de imprejurari. Tocmai de asta "Kol Nidre" a aparut initial ca un text juridic, desi e clar ca e o rugaciune de iertare pentru toate lucrurile pe care au fost obligati sa le faca si considera ca vor fi si de acum inainte obligati, de asemenea.

Multi anti-semiti au considerat asta un motiv suficient ca sa demonstreze ca evreii sunt sperjuri si ca nu se poate face nicio intelegere cu ei, pentru ca ei se absolva anticipat de orice angajament.Ma rog...

Dupa mine, se vede clar ce este aceasta rugaciune si, nota bene!, vedeti ca se roaga de absolvire si pentru reprezentantii altor semintii care traiesc in sanul poporului lui Israel(aici sunt eu sensibila :hug: )si care pot fi si ei obligati sa faca lucruri impotriva credintelor lor. Or aici eu vad buna-credinta, nu sperjurul. Dar fiecare judeca dupa propria scara valorica.

De fapt cele zece zile care despart Rosh haShana de Yom Kippur sunt asa-numitele "Zile ale penitentei", zile in care evreii se roaga sa le fie iertate toate pacatele din vechiul an, fac multe fapte bune indicate de Torah("mitzvot") si in care chiar si intre ei se roaga de iertare pentru necazurile pricinuite reciproc. Se scriu scrisori de iertaciune, se fac vizite speciale pentru a cere si capata iertare, iar la Zidul Plangerii sunt in fiecare noapte, la miezul noptii, rugaciuni a cate 15-20.000 de credinciosi.

De Yom Kippur, in afara ca trebuie sa se roage si sa posteasca si sa nu faca absolut nimic care sa le abata atentia de la rugaciune, ei mai au niste interdictii cum ar fi sa nu poarte absolut nimic din piele, sa nu aiba activitati sexuale si…sa nu se dea cu parfum :hug:. Asta cu parfumul inca nu am gasit cine sa mi-o explice, asa ca o las si eu incurcata, pana cand aflu motivul. Cat despre interdictia privind obiectele din piele, iar nu stiu sa spun DE CE, dar este de consemnat faptul ca exista o singura derogare si anume niste caciuli ritualice din blana pe care le poarta hasidicii(evreii ultra-ortodocsi). De altfel in Israel, in afara considerentelor religioase, este interzisa comercializarea si purtarea blanurilor, CU EXCEPTIA acestor "caciuli".

post-243-13486781476537_thumb.jpg

De Yom Kippur, cei mai multi evrei se imbraca in alb si ies, imediat ce se stinge orice alta activitate si nu mai vezi nicio masina pe nicaieri, la plimbare pe strazile oricarei localitati, intai catre templu, la rugaciunea inceputa cu "Kol Nidre", apoi la plimbare pur si simplu. Se intalnesc cunoscuti, se plimba cateii, se supravegheaza copiii cu bicicletele, nu e nicio muzica, niciun spectacol nicaieri, ci doar o mare de oameni care se aduna in centrul localitatilor si stau de vorba, sunt fericiti ca sunt impreuna in aceasta zi, atat de sfanta pentru ei.

post-243-1348677709164_thumb.jpg

post-243-13486777160999_thumb.jpg

post-243-13486777250379_thumb.jpg

post-243-13486777313009_thumb.jpg

A doua zi, pe strazi sunt numai biciclete, zici ca esti in China :D.

post-243-13486777425632_thumb.jpg

post-243-13486777536043_thumb.jpg

post-243-13486777785252_thumb.jpg

post-243-13486777892016_thumb.jpg

Am facut, dupa cum vedeti, cateva poze aseara, dar trebuie sa intelegeti ca nu puteti avea pretentii de calitate, ele fiind facute pe furis, nu mai spun in ce conditii si in ce stres.

Important e sa vedeti putin doar din atmosfera, atat cat am putut surprinde.

Am facut cateva poze si azi, pe lumina, dar parca a fost si mai complicat decat aseara, cand ne mai proteja cat de cat intunericul.

Va pun si o poza cu unul din cele mai mari bulevarde din Ierusalim, asa cum arata de Yom Kippur, adica pustiu. In orice alta zi, in afara de shabat, aici se circula doar bara la bara, pe absolut toate benzile!

post-243-13486778242169_thumb.jpg

Pentru ca a fost zi de post national(vreau sa spun ca si evreii carora, de regula, le este indiferenta religia, merg la sinagoga in aceasta zi si multi se straduiesc si sa posteasca; repet: vorbesc de cei carora religia le este indiferenta), nu am facut nimic de mancare, am mancat ce-a fost prin frigider, ca sa nu facem miros. Dan e de parere ca, daca nu tii o regula, macar sa o respecti pentru ceilalti si, mai ales, sa nu faci impotriva. Zic ca are dreptate, nu?

Acestea fiind spuse, inchei cu urarea care se face de Rosh haSana si mai ales de Yom Kippur: „Să poți fi înscris (în Cartea Vieții) pentru un nou an fericit!”. Asta inseamna ca este de dorit să fie înmulțite faptele bune și rugăciunile mai înainte să vină Ziua Pocăinței, ziua mare a socotelii. Cei pe care Dumnezeu îi consideră demni de merite vor fi înscriși în Cartea Vieții. Rugăciunea de Yom Kippur se exprimă: „să intrăm în Cartea Vieții”.

Pe sambata!

La Şana haba’a b’Iruşalayim!

Sa fiti scrisi in cartea Vietii!

Ceea ce povestesti mi se pare fascinant si drept urmare am mai citit cate ceva de pe blogurile unor evrei romani stabiliti in strainatate.

Astept cu mare placere postarile tale. :D

Interesanta povestea despre Kol Nidre. Citind si recitind traducerea ta, incep sa inteleg de ce am atatia cunoscuti antisemiti.

Din punct de vedere juridic, este profund imorala si incorecta, sfera juridica fiind cea mai stricta: exista trei sfere cea mai larga este cea etica unde se urmeaza principii de tip bine si rau, urmeaza cea morala, unde apare religia si unde sunt deja niste reguli si cea juridica este cea mai stramta, guvernata doar de reguli!

Sa te dezici de toate regulile, inca inainte sa fii supus lor, este sperjur!

N-am stiut de nimic din astea, nu sunt antisemita, dar mi se pare foarte explicabil de ce am atatia cunoscuti antisemiti!

"juramintele si lucrurile echivalente pe care le-am formulat si contractat, toate promisiunile si toate angajamentele pe care le-am facut si le-am luat in fata lui Dumnezeu, de la data acestui Yom Kippur si pana la data celui viitor, noi le retractam anticipat, fie ele nule si neavenite, astfel incat sa nu fim obligati sa le tinem".

Nu vreau sa fac o dezbatere din asta, imi spun parerea mea si numai a mea, eu sunt crestina si in fata lui Dumnezeu imi tin toate promisiunile!

Nu sunt religioasa, nu ma duc des la biserica, dar nu iau numele Domnului in desert!

Altfel nu stiu ce se ureaza de o sarbatoare in care promiti sa....

• Author

Interesanta povestea despre Kol Nidre. Citind si recitind traducerea ta, incep sa inteleg de ce am atatia cunoscuti antisemiti.

Din punct de vedere juridic, este profund imorala si incorecta, sfera juridica fiind cea mai stricta: exista trei sfere cea mai larga este cea etica unde se urmeaza principii de tip bine si rau, urmeaza cea morala, unde apare religia si unde sunt deja niste reguli si cea juridica este cea mai stramta, guvernata doar de reguli!

Sa te dezici de toate regulile, inca inainte sa fii supus lor, este sperjur!

N-am stiut de nimic din astea, nu sunt antisemita, dar mi se pare foarte explicabil de ce am atatia cunoscuti antisemiti!

"juramintele si lucrurile echivalente pe care le-am formulat si contractat, toate promisiunile si toate angajamentele pe care le-am facut si le-am luat in fata lui Dumnezeu, de la data acestui Yom Kippur si pana la data celui viitor, noi le retractam anticipat, fie ele nule si neavenite, astfel incat sa nu fim obligati sa le tinem".

Nu vreau sa fac o dezbatere din asta, imi spun parerea mea si numai a mea, eu sunt crestina si in fata lui Dumnezeu imi tin toate promisiunile!

Nu sunt religioasa, nu ma duc des la biserica, dar nu iau numele Domnului in desert!

Altfel nu stiu ce se ureaza de o sarbatoare in care promiti sa....

:((

N-ai inteles, sau eu nu am explicat bine, dar probabil ca nu e nici prima, nici ultima data cand mi se intampla asta :-*

La o convertire, tot in fata lui Dumnezeu juri, nu? Si noi, si evreii avem ACELASI Dumnezeu, diferenta o face Iisus.

Daca evreii erau obligati sa jure in fata aceluias Dumnezeu, dar intr-o lege care nu era a lor, ci o adoptau de teroare, evident ca tot lui Dumnezeu, in legea lor, trebuia sa-si ceara iertare si sa se dezica de juramantul stramb.

Antisemitismul nu se bazeaza doar pe traducerea lui "Kol Nidre", daca ar fi doar asta, ar fi simplu. Ca orice alta manifestare sovina, segregara si rasista, si antisemitismul e o manifestare nedemna de un om cat de cat cultivat si cetatean planetar al acestor vremuri. Ignoranta Evului Mediu nu trebuie sa fie coplesitoare si in acest secol asa-zis luminat. Daca nu invatam nimic din istorie... riscam sa o repetam, cu, ma tem, aceleasi consecinte, cel putin!

Eu sunt viguros impotriva oricaror discriminari, ca e vorba de evrei, de tigani, de musulmani, uite, mai nou, de romani!, de homosexuali, de negri, de verzi, de albastri, de orice! La naiba! Trebuie sa ajungem sa invatam, fara sa fie nevoie sa ne omoram unii pe altii, sa traim impreuna pe pamantul asta si in absolut efemera noastra viata. Ca daca ar fi sa traim sute de ani, mai zic, dar asa? Pentru doar circa 70 de ani merita sa ne distrugem vietile pe cauze absurde??

Sper ca acum m-am facut mai bine inteleasa si, oricum,trebuie sa lasam sa vina catre noi lucrurile bune, lucrurile pozitive, nu cele negative si de asta iubesc eu site-ul asta in care , fara sa ne cunoastem personal, ne apropiem asa de mult si invatam asa de multe lucruri interesante unii de la altii.

M-am gandit de multe ori de cand scriu la topicul asta ca daca ar intra si ar citi pe aici un evreu, probabil ca n-ar fi de acord cu o multime din chestiile scrise de mine :-*, pentru ca nu sunt 100% riguroase(dar cine are nevoie de rigurozitate exhaustiva in domeniul religios?? mai ales daca nu e religia ta!). E doar o privire a cuiva care se apropie cu respect si cu dorinta de a intelege de o civilizatie si o cultura atat de deosebita. Dar, nefiind expert, admit ca relatarile mele sunt subiective si probabil si posibil incomplete sau nu 100% corecte. Insa site-ul nostru are alta menire, nu? aici e doar asa...explicat in trecere :)

Eu iti multumesc ca citesti ce scriu eu aici, esti una din persoanele care imi raspunde si, se vede, imi esti pe-aproape mereu - asta apreciez nespus! Daca eu o sa reusesc sa transmit si din putinul pe care il am in cap si in suflet si in experienta, atunci zic ca nu e chiar asa de rau. Important e sa reusesc eu sa ma fac inteleasa si sa nu transmit mesaje distorsionate, iar voi o sa ma ajutati sa fie totul in regula, sper.

Nu ai de ce sa te explici in fata mea. Am zis ca nu vreau sa starnesc dezbateri.

Mama mea este filosemita, este luata in atentia intregii familii din cauza asta.In afara de mine, toata lumea rade de ea ca-i plac...n-o sa spun cuvantul fiindca este o batjocura. Nu am un singur prieten care sa nu fie antisemit,unul singur macar, uneori ma gandesc ca am luat-o pe urmele mamei! Numai ca ea nu-i suporta pe arabi si le zice unsurosi, ceea ce eu nu fac!

Eu sunt jurista, eu am reactionat la cuvantul " sperjur".

Pentru ca tin foarte mult la notiunea de dreptate, nu pot judeca un om dupa credinta lui sau culoarea pielii!

Eu doar spuneam, daca esti familiara cu notiunea de martir sau macar ai invatat despre Constantin Brancoveanu la istorie, ca nu esti niciodata obligat sa juri stramb, poti alege sa mori, sa-ti pastrezi demnitatea si legea ta. Are vreun sens sa-ti vorbesc despre protestanti cat au fost prigoniti?Sau ortodocsii nostri in Transilvania, carora le-au daramat bisericile?? La asta ma refeream, nu au jurat stramb, ceea ce este sperjur!

Fireste ca este mai bine sa traiesti, decat sa mori, dar daca ai destula credinta, faci ce te indeamna constiinta.Stiu ca nu sunt toti oamenii atat de puternici,cei mai multi, nu sunt, evident, dar nici sa inventezi o rugaciune sa te scuzi ca esti cum esti, nu mi se pare corect! Strict juridic, ai jurat stramb. Dumnezeu stie asta mai bine ca oricine.Si daca scoti ideea de religie din context, in cadru mai larg e chiar mai complicata povestea.

Asta era punctul meu de vedere.

Sigur ca o sa te urmaresc in continuare cu placere si curiozitate, imi place sa citesc ce scrii, eu doar ti-am expus o stare de fapt. Si daca nici faptele nu vorbesc de la sine, nu prea stiu ce ar mai putea vorbi!

• Author

Zerda draga, e treaba grea :-*

Si nu stiu cat reusesc sa exprim si sa transmit, dar am o educatie solida si o cultura consistenta :-*. Insa, repet, e mult mai complicat subiectul decat se permite pe site-ul nostru, pe care vreau si eu sa-l lasam doar pentru "cunoastere" gastronomica, restul fiind doar "condimente".

Un ultim comentariu: ma intreb, stiut fiind ca nu cred sa fi existat un popor mai surghiunit PERMANENT, timp de aproape 6000 de ani, decat evreii, oare noi, romanii, cum am fi actionat, in locul lor ? :((

Ca noi suntem proverbiali cu punerea in practica a dictoanelor: "capul plecat sabia nu-l taie" si "sa te faci frate cu dracul pana treci puntea" - ca sa citez numai doua.

Totdeauna ma gandesc ca e bine ca , in general, nu ne da Dumnezeu cat putem duce...

Nu m-am explicat, ca nu avem ce si de ce, mi-a facut doar placere sa discut(ai uitat? eu sunt romanca si crestina, n-am niciun parti-pris!)

Eu doar spuneam, daca esti familiara cu notiunea de martir sau macar ai invatat despre Constantin Brancoveanu la istorie, ca nu esti niciodata obligat sa juri stramb, poti alege sa mori, sa-ti pastrezi demnitatea si legea ta.

Le-a dat pe afara demnitatea romanilor sub comunism 45 de ani...sa ne aducem un pic aminte de cum "se turnau" unii pe altii la securitate?

Asta s-a intamplat in toate tarile din blocul comunist, inclusiv in Germania. S-a intamplat si in SUA pe vremea lui McCarthy, deci nu are legatura cu natia, ci cu un regim care initiaza o teroare de un anumit tip! Unii romani, vezi Corneliu Coposu sau Arhiepiscopul Todea sau conationalul dvs, Nicolae Steinhardt au facut ani grei de puscarie fiindca nu au abdicat de convingerile lor.

Eu nu am facut nicio alegatie rauvoitoare referitoare la vreo natiune, vad insa ca altii au facut.

Daca ce spuneti voi este adevarat dupa atatea secole sub habsburgi unii, sau sub turci altii, eram toti catolici sau musulmani! Si nu suntem!

Eu sunt viguros impotriva oricaror discriminari, ca e vorba de evrei, de tigani, de musulmani, uite, mai nou, de romani!, de homosexuali, de negri, de verzi, de albastri, de orice! La naiba! Trebuie sa ajungem sa invatam, fara sa fie nevoie sa ne omoram unii pe altii, sa traim impreuna pe pamantul asta si in absolut efemera noastra viata. Ca daca ar fi sa traim sute de ani, mai zic, dar asa? Pentru doar circa 70 de ani merita sa ne distrugem vietile pe cauze absurde??

Total de acord!

[center]

De la mine, niste mere cu miere de albine (care s-au desfatat în florile portocalilor),

ca sa va îndulcesc si parfumez sfîrsitul de saptamîna! :)

post-5-13488372519252_thumb.jpg[/center]

Total de acord!

[center]

De la mine, niste mere cu miere de albine (care s-au desfatat în florile portocalilor),

Mama ce pofta mi-ai facut!!

Draga redivivus, f. interesant tot ce-ai scris despre Yom Kipur. In sfarsit, am inteles si eu ce-i cu aceasta sarbatoare. Astept cu nerabdare sa citesc postarile tale sapt viitoare ( in weekend, nu am timp de net), si-ti multumesc ca-ti faci timp sa ne explici in detaliu.

Asta va fi gustarica mea de azi dupa-masa.

Mere si miere tuturor fetelor ;)

• Author

vai ce frumooos! si marul ala de portelan face toate paralele ;)

• Author

Asta va fi gustarica mea de azi dupa-masa.

Mere si miere tuturor fetelor ;)

sa va fie viata dulce si buna, tuturor!

• Author

Asta s-a intamplat in toate tarile din blocul comunist, inclusiv in Germania. S-a intamplat si in SUA pe vremea lui McCarthy, deci nu are legatura cu natia, ci cu un regim care initiaza o teroare de un anumit tip! Unii romani, vezi Corneliu Coposu sau Arhiepiscopul Todea sau conationalul dvs, Nicolae Steinhardt au facut ani grei de puscarie fiindca nu au abdicat de convingerile lor.

Eu nu am facut nicio alegatie rauvoitoare referitoare la vreo natiune, vad insa ca altii au facut.

Daca ce spuneti voi este adevarat dupa atatea secole sub habsburgi unii, sau sub turci altii, eram toti catolici sau musulmani! Si nu suntem!

Cred ca doar nu ne-am inteles pret de cateva minute si cateva cuvinte/idei, atata tot, ce naiba! Doar aici chiar suntem toate prietene!

Eu IN ORICE CAZ am inteles ce ai spus si am zis ca e probabil doar vina mea ca nu stiu sa explic ca lumea.

Hai sa traim! ;) :) ;)

• Author

29 septembrie 2012

Sambata asta a fost putin mai...altfel. Adica a fost mai leguminoasa:)

Intai am avut supa crema de dovleac si nu trebuie sa dau nicio reteta, ca numai ce a postat Adriana de curand, daca tin eu minte. Oricum e clasic-clasic, nu am adus nimic contributie personala. Va pun doar poza.

post-243-13490168121052_thumb.jpg

Fel de baza am avut legume umplute, ca in Grecia.

Umplutura e aproape ca la sarmale, doar ca eu am pus si morcov ras, oregano, un cartof ras si 2 catei de usturoi precum si niste piept de porc afumat, taiat cu cutitul, pentru un plus de aroma, plus mult parunjel si marar tocat. Carnea e amestecata - porc si vita, in proportie de 2/3 la 1/3.

post-243-13490166361624_thumb.jpg

Legumele de umplut au fost ardei gras, dovlecei(aici imi pare rau ca nu am facut o poza inainte de a-i curata - sunt dovlecei rotunzi ca o minge, speciali pentru umplut), vinete pitice si rosii.

Am pregatit intai o cratita incapatoare, pe fundul careia am pus bucatele de lemn.

post-243-13490166560966_thumb.jpg

Legumele pregatite pentru a fi umplute

post-243-13490167083593_thumb.jpg

Operatiunea cu dovlecelul si mana mea umflata(putin)si cu marar la unghie :floare:

post-243-13490167248214_thumb.jpg

Legumele se aranjeaza frumos in cratita

post-243-134901673814_thumb.jpg

Apoi li se confectioneaza niste "cusme" din rosie

post-243-13490167502887_thumb.jpg

Se adauga, peste, MUUULTE rosii tocate si niste crengute de cimbru proaspat,dupa care se dau la cuptor - primele 3 ore cu un "capac" din folie de aluminiu peste cratita, apoi 20 de minute libere, sa se rumeneasca.

Asa arata in farfurie, din fata si din profil :D

post-243-13490167812716_thumb.jpg

post-243-13490167980226_thumb.jpg

Finalul a fost cu mere, vedetele perioadei: invartita cu mar a surorii mele

Aluatul este unul simplu si extrem de bun facut cu 500 g faina, 2 linguri de zahar, 2 galbenusuri, drojdie, sare, 50 g unt topit, totul amestecat cu atata lapte caldut cat trebuie sa se faca un aluat moale, cleios, amestecat doar cu lingura, la o adica.

Se lasa la crescut, dupa care se intinde cu mana unsa cu ulei o foaie pe un blat de asemeni uns cu ulei, iar pe foaia intinsa se unge de asemeni ulei.

post-243-13490168793144_thumb.jpg

Cat a crescut aluatul, am pregatit merele: vreo 4-5 mere frumoase date pe razatoare, o bucata de ghimbir proaspat, la fel, dat pe razatoare(atentie sa nu fie mai mult de o bucata cat o nuca mare, ca ghimbirul e iute si s-ar putea sa aveti surprize :D ), zahar, dupa gust, scortisoara - la fel, vreo 50 g unt - puse toate la fiert pana scade lichidul merelor, dar nu e nevoie sa scada complet.

post-243-13490168349387_thumb.jpg

post-243-13490168480986_thumb.jpg

Merele astfel rezultate se amesteca cat sunt fierbinti cu o lingura buna de gris, ca sa se umfle grisul si sa absoarba tot excesul lichid.

post-243-13490168647734_thumb.jpg

Eu am pus mai mult ghimbir, ca ne place sa fie mai "piscacios" :D

Pe foaia intinsa si unsa cu ulei ca sa nu se cruzeasca, am pus niste branza de vaci mai ne-umeda, fara sa o amestec cu nimic, dar sora mea o pune amestecata cu galbenus si zahar si o lingura de faina - voi, daca sunteti interesate, puteti face cum vreti.

post-243-13490168938167_thumb.jpg

Peste branza am presarat niste stafide uriase, care fusesera macerate intr-o solutie de rom de buna calitate

post-243-1349016907388_thumb.jpg

In continuare, am intins merele fierte, peste care am aranjat niste felii subtiri de mar crud

post-243-13490169667101_thumb.jpg

Se ruleaza, se pune in tava, se unge cu ou si se presara (eu) cu mac, dupa care se da pentru 45 de minute la cuptor la 180 grade, cu atentie sa nu se parleasca (eu mai acopar, daca e cazul, cu o hartie sau cu folie de aluminiu).

post-243-13490169869825_thumb.jpg

Cand e gata, se scoate si SE LASA IN TAVA macar 20 min, sa se mai racoreasca, chiar daca se umezeste putin hartia de copt de la condens. Apoi se scoate din tava si se lasa la racorit. Arata, exterior,exact ca un cozonac :D

post-243-13490170022655_thumb.jpg

Sfatul meu e sa nu lasati pe nimeni sa va ajute, ca pe mine m-a "ajutat" Dan :D, dornic sa nu fac efort cu mana mea cea buclucasa, si mi-a scos placinta din tava imediat ce a scos-o din cuptor, ceea ce se vede ca s-a crapat putin pe lateral, motiv pentru care nici feliile nu au mai fost perfecte.

post-243-13490170202102_thumb.jpg

O tuica de pere (de la tata) la inceput, un vin rosu-negru israelian la legumele umplute, cafea la placinta si totul a fost perfect. :D

Asta a fost ieri.De shabat.

In seara asta a inceput o alta sarbatoare,Sukot sau "sarbatoarea corturilor", care tine o saptamana.

Aceasta sarbatoare rememoreaza exodul din Egipt si cu aceasta ocazie se construiesc asa-numitele suca (nu stiu cum s-ar putea pune la plural, in romaneste, cuvantul asta). Ele sunt niste adaposturi care e obligatoriu sa aiba acoperisul facut din frunze de palmier si care se orneaza cu ornamente asemanatoare cu ornamentele noastre de Craciun - multa beteala, ghirlande cu becuri, chestii de atarnat, diverse.

Traditia spune ca in suca sa se puna ce ai mai bun in casa: fete de masa fastuoase, cele mai bune vase, tacamuri, etc.. si in suca se primesc toti musafirii pe care ii ai in aceasta saptamana de Sukot.

Religiosii chiar locuiesc in suca toata aceasta perioada, dar restul israelienilor care isi construiesc acest adapost traditional doar primesc musafiri acolo si servesc masa festiva.

Suca se face in curtea casei, in curtea blocului sau chiar pe balcon! :D

post-243-13490219630985_thumb.jpg

post-243-13490219816135_thumb.jpg

post-243-13490219970651_thumb.jpg

Exista, de asemeni, suca municipala, in mijlocul localitatii, deschisa oricui(de fapt orice suca este deschisa ORICUI, simbolul absolut al ospitalitatii si a impartirii cu ceilalti a tot ce ai), ca si suca in fata cate unui magazin, pe trotuar!

post-243-13490220102897_thumb.jpg

In piata centrala are loc intotdeauna intre Yom Kippur si prima zi de Sukot un targ unde se vand toate ornamentele de care va spuneam,

post-243-13490221970055_thumb.jpg

post-243-13490222261925_thumb.jpg

post-243-1349022248583_thumb.jpg

plus, CEL MAI IMPORTANT, 4 lucruri necesare rugaciunilor din aceste zile : un etrog (un fel de citric, special), o frunza inca nedesfacuta de palmier, o creanga de maghiran si o ramura de o planta neutra (nu stiu sa va spun echivalentul probabil romanesc).

Aceste 4 elemente reprezinta poporul evreu in totalitatea sa astfel: din cele 4 elemente unul e cu miros si gust(etrog), unul cu miros(maghiranul), unul cu gust (frunza de palmier) si unul si fara miros, si fara gust, toate 4 simbolizand: etrogul- bine-credinciosii care fac tot ce spune Torah si toate faptele bune, frunza de palmier- cei care cred, dar nu fac chiar tot ce trebuie, maghiranul - cei care fac fapte bune dar nu sunt credinciosi, iar planta neutra - cei care nici nu cred, nici nu fac fapte bune. Cele 4 elemente sunt tinute toate alaturate in mana pe timpul rugaciunii care se face pentru intreg poporul lui Israel, indiferent cum sunt oamenii din popor, mai mult sau mai putin merituosi.

post-243-13490222806298_thumb.jpg

post-243-13490223067745_thumb.jpg

post-243-13490223592038_thumb.jpg

post-243-13490223963948_thumb.jpg

Si o felicitare de Sukot :D

post-243-13490224362522_thumb.jpg

Sa aveti o saptamana urmatoare minunata!

PS: Pozele datate sunt de acum cativa ani, cele fara data sunt facute azi dupa-amiaza, exact la "spartul targului", inainte de a strange totul de acolo

Am pregatit intai o cratita incapatoare, pe fundul careia am pus bucatele de lemn.

si eu am facut ardei umpluti si am pus pe fundul oalei o legatura mare de tije cu frunze de telina. mi se pare f potrivita aroma ptr aceasta mancare.

tu folosesti mereu betisoare, sunt noi, se cumpara ptr acest scop?

in rest, ma bucur ca am mai aflat despre o alta sarbatoare evreiasca si vreau sa te felicit ptr cozonacul cu mere. mie mi se pare tare greu sa fac aluaturi.

''Traditia spune ca in suca sa se puna ce ai mai bun in casa: fete de masa fastuoase, cele mai bune vase, tacamuri, etc.. si in suca se primesc toti musafirii pe care ii ai in aceasta saptamana de Sukot.''

Marele tau noroc;nu stiu unde este suca ta.

As vrea invartita,as vrea si ardeii umpluti...

Sincere felicitari pentru munca si daruirea de care dai dovada,pe mine ma impresionezi cu povestile/imaginile/si retetele scrise.Sa fii sanatoasa si Sarbatori fericite.

:floare:

PS.acum notez ''invartita surorii tale''.

Redivivus :floare: , faina invartita, dar nu stiu daca oi avea curaj sa ma lansez s-o fac.

Sukot...e cort sau coliba?