Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce dulciuri ati facut azi?

Featured Replies

7 bucati?? le-ai mancat pe ascuns :toothy9; ? Ca eu asa asa as fi facut :toothy9; ...

Am fost cinstită și le-am pus pe toate în fața lor, eu am mîncat inițial una, am zis că le las lor libertarea să mănînce cîte 3, dar au mîncat cîte 2, așa că dup-aia le-am mai mîncat eu pe alea 2 rămase :unsure:

Am facut pentru luni o prajitura gen tort Napolen, dar nu am apucat sa o trag in poza, s-a topit imediat! Sper sa recidivez, peste vreo cateva saptamani! Reteta la tarta asta Adi, o pui?

Scuze de intarziere, nu mai gaseam revista, dupa aceea m-am gandit ca o gasesc si online si asa a fost:

https://www.canadianliving.com/food/baking-and-desserts/recipe/peach-tarts-with-frangipane-filling

Reteta e pentru 6 bucati, eu am facut cantitate dubla (cu exceptia piersicilor ca n-am avut destule):

1/2 cana faina de migdale

2 linguri zahar

1 1/2 linguri unt moale

2 linguri faina

1 ou

1 lingura sirop de artar (banuiesc ca se poate inlocui cu miere sau alt sirop gros)

1/4 lingurita esenta de migdale (eu nu am pus)

In vasul de la robotul de bucatarie se amesteca bine faina de migdale, zaharul si untul, se adauga restul de ingrediente pana se obtine o crema.

1/2 400 g pachet foietat (deci jumatate dintr-un pachet de foietaj, adica o foaie de 200 g :toothy9; )

1 galbenus (eu fiindca am facut cantitate dubla am luat un galbenus din cele pentru crema)

3 piersici taiate felii subtiri

1 1/2 lingurita cimbru proaspat (eu nu am pus)

migdale prajite si maruntite (optional) - nu am pus

sirop de artar (optional) - nu am pus

Se intinde foaia cat un patrat de 25 cm, se taie in 6 dreptunghiuri care se pun intr-o tava cu hartie pergament la aproximativ 5 cm distanta una de alta. intepati cu furculita, iar marginile ungeti-le cu galbenusul amestecat cu 1 lingura de apa.

Incalzit cuptorul la 400 F (200 C). Ungeti bucatile de foietaj cu crema de migdale si aranjati piersicile peste crema.

Coaceti aproximativ 25 minute. Lasati sa se raceasca, presarati cimbrul, migdalele si turnati deasupra si putin sirop de artar daca folositi.

Am facut pentru luni o prajitura gen tort Napolen, dar nu am apucat sa o trag in poza, s-a topit imediat! Sper sa recidivez, peste vreo cateva saptamani! Reteta la tarta asta Adi, o pui?

Scuze de intarziere, nu mai gaseam revista, dupa aceea m-am gandit ca o gasesc si online si asa a fost:

https://www.canadianliving.com/food/baking-and-desserts/recipe/peach-tarts-with-frangipane-filling

Reteta e pentru 6 bucati, eu am facut cantitate dubla (cu exceptia piersicilor ca n-am avut destule):

1/2 cana faina de migdale

2 linguri zahar

1 1/2 linguri unt moale

2 linguri faina

1 ou

1 lingura sirop de artar (banuiesc ca se poate inlocui cu miere sau alt sirop gros)

1/4 lingurita esenta de migdale (eu nu am pus)

In vasul de la robotul de bucatarie se amesteca bine faina de migdale, zaharul si untul, se adauga restul de ingrediente pana se obtine o crema.

1/2 400 g pachet foietat (deci jumatate dintr-un pachet de foietaj, adica o foaie de 200 g :toothy9; )

1 galbenus (eu fiindca am facut cantitate dubla am luat un galbenus din cele pentru crema)

3 piersici taiate felii subtiri

1 1/2 lingurita cimbru proaspat (eu nu am pus)

migdale prajite si maruntite (optional) - nu am pus

sirop de artar (optional) - nu am pus

Se intinde foaia cat un patrat de 25 cm, se taie in 6 dreptunghiuri care se pun intr-o tava cu hartie pergament la aproximativ 5 cm distanta una de alta. intepati cu furculita, iar marginile ungeti-le cu galbenusul amestecat cu 1 lingura de apa.

Incalzit cuptorul la 400 F (200 C). Ungeti bucatile de foietaj cu crema de migdale si aranjati piersicile peste crema.

Coaceti aproximativ 25 minute. Lasati sa se raceasca, presarati cimbrul, migdalele si turnati deasupra si putin sirop de artar daca folositi.

Sar’mana :toothy9;

• 3 weeks later...

La noi au fost merele f. scumpe precum fructele exotice,ziceai ca sunt portocale sau kiwi,nu am mai gasit la reducere la magazinasul meu dar a scazut pretul la 3 lei si ceva kg.,am luat cateva si un pachet de foi de placinta refrigerate(nu congelate) le-am ras le-am calit la ceaunel cu putin ulei, zahar ,scortisoara esenta de vanilie si rom,si am pensulat foaie cu foaie cu ulei,dintr-un pachet de 400 de gr. de foi am facut 2 ''strudel'' adica rulate...strugurii f.f.f buni tamaiosi :blackeye:

post-405-0-06792200-1600343891_thumb.jpg

• 3 weeks later...

in crema de umplutura e dovleac si deasupra unt cu caramel?

Exact! Crema e din mascarpone + smîntînă dulce, piure de dovleac din dovleac copt, ou, ghimbir praf, scorțișoară, zahăr, blat din biscuiți digestivi cu un și scorțișoară, deasupra caramel din zahăr cu unt și smîntînă dulce. Și semințe de dovleac.

Tort cu mouse de ciocolată si crema de caramel si mascarpone. L-am ornat minimalist, pentru ca l-am cărat 250 km, fara probleme, dar nu am apucat sa fac o poza!

post-343-0-16793600-1602485314_thumb.jpg

Mino, poza e inainde sau dupa 250km?

Arata foarte bine ?

Înainte, dar si dupa era exact la fel, doar putin sirop lasat in farfurie, ca tot timpul exagerez cu asta :unsure: .

Mino, noroc ca nu ai si sectiune, ca ma scurgeam sub scaun. Am niste pofte zilele astea de nu ma mai pot aduna!!!

A venit frigul si am trecut pe deserturi (pentru copii rolleyes.gif) care ne fac sa ne simtim mai bine: budinca de chifle vechi (chifle albe, oua, iaurt, lapte, vanilie) cu felii de banane si cocos.

post-84-0-02784200-1602663788_thumb.jpg

• 4 weeks later...

Deci eu ma fac ca nu am vazut ciocolata aia de casa si nici tortul ala Napoleon smilie_verl_011.gif si va pun o prajitura facuta la repezesku si cu tot ce aveam de reciclat prin casa, id est muuuuulte bomboane de ciocolata primite si o cutie de dulce de leche, asa ca am uat niste piscoturi de la rusi, am dat prin sirop cu rom si espresso, am facut repede un mousse de caramel cu mascarpone si un ganache din bomboanele alea (cam multa crema, e drept...) si mi-a iesit asta:

thumbnail_20201115_114224.jpgthumbnail_20201115_114206.jpg

Cine a vrut s-a indopat cum i-a poftit inimioara, a mai ramas si cate o portioara pentru fiecare de le-am dat la pachet...una peste alta, am ramas cu tava goala. Me happy , ei happy. The end.

Multumesc, fete!

E adevarat ca arata fain, dar sa stiti ca eu nu ma dau in vant dupa astea super satioase. Bine, bila si ficatul meu plus tot sistemul digestiv, ca daca ar fi dupa capu meu, m-as indopa cu di täti. Am pus prea multa crema ph34r.gif . Ar mai fi trebuit un strat de piscoturi si ceva mai putina crema. Cremele sunt foarte faine. Si nu am insiropat cum trebuie, dar mie imi e mereu frica sa nu se faca terci piscoturile alea daca le tin prea mult in sirop. In orice caz, e ideala prajitura asta de reciclat chestii de prin casa si se face super rapid.

Brioșe ciocolatoase, foarte bune, foarte pufoase!

Le-am făcut cât am stat în izolare...formele le am de la Zoazo, Nicoleta noastră!

post-88-0-84201900-1606312799_thumb.jpg

post-88-0-18202100-1606312823_thumb.jpg

După nșpe ani în care n-am mai dat pe-aici, am venit să inaugurez casa nouă cu plăcinta de gutui a KikenHanei, abia scoasă din cuptor. Salutare, oamenilor, vechilor și noilor! ?

post-31-0-60863300-1606316288_thumb.jpg

post-31-0-00838900-1606316303_thumb.jpg