Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cartofi sarladaise

Featured Replies

Adica asa cum se fac la Sarlat, în Perigord, un concentrat de gastronomie franceza taraneasca.

1kg cartofi

3lg untura de rata/gîsca

trufa/hrib (facultativ)

patrunjel

usturoi

sare, piper

Se curata cartofii (charlotte de preferinta) si se taie felii subtiri (stravezii aproape)

Se încinge untura în tigaie adînca la foc viu (fara grija, suporta bine temperaturile înalte)

Se arunca feliile de cartofi în tigaie, se amesteca. De îndata ce încep sa schimbe culoarea catre auriu se scade focul la minim, se acopera.

Se adauga 1-2g de trufa taiata subtire ca hîrtia (sau o caciula de hrib proaspat, sau rehidratat). Cine n-are nu pune (are sa puna cînd are sa aibe)

Din momentul acesta nu se mai amesteca, doar se scutura tigaia (ca pentru ghiveci, sarmale sau varza calita). Se lasa cît mai mult posibil, fara sa se arda.

Se da deoparte de pe foc, se adauga un amestec de usturoi si patrunjel tocat (cam doi catei de usturoi la jumatate de legatura de patrunjel)

Se acopera, se lasa sa se odihneasca pret de un sfert de ceas.

Se serveste cu o friptura rosie (vita, ratza, batal, vînat) pe care o acompaniaza minunat.

Untura de rata confera o onctuozitate deosebita cartofilor.

Minunat.

cred ca merge si un pahar de vin poate un Bergerac....si ne impacam si cu colesterolul

Sunt fan bucatarie dordogneza

numai bine

cm :(

• Author
yammi. am doar o nelamurire ; pentru mine hribii sunt bolets

http://images.google.fr/images?hl=fr&so ... a=N&tab=wi

de trufe , nici nu cred ca am auzit in Ro.

http://images.google.fr/images?hl=fr&so ... a=N&tab=wi

dar reteta merita facuta , mai ales ca am si niste picioare de ratza "confit" .

Hribii sînt în cel mai bun caz "cèpes" daca nu, merg si "bolets"

• 2 weeks later...

Mi-am rasfatat aseara musafirii cu reteta asta, si, judecind dupa reactiile lor, dau in scris ca sint dementiali cartofii facuti asa!

60_12f0540dbc5102e5514a445951318016_thumb.jpg

I-am servit linga friptura de curcan invelita in bacon, cu un sos facut din zeama de la friptura, o ceapa inegrita in tigaie fara ulei si mere coapte, putina smintina lichida si un praf de faina.

60_1a9eb5b746f4c660ac79625273b1a6e9_thumb.jpg

Deliciosi au fost Ralu! Cei mai buni cartofi pe care i-am degustat pana acum! inca o data mi se confirma faptul ca o reteta simpla, din popor :pupic: bate la fund -scuzati, cele mai pretentioase retete !
Untura de rata confera o onctuoazitate deosebita cartofilor.

http://www.messhits.com/emoticons/funny-emoticon1-%28messhits.com%29.gif

Dana, imi place pieptul tau! ( ma rog, al ratei :D )

Simo, cind ma intilnesc cu rudele raposatei o sa le transmit complimentul ... :lol:

p.s. Aaaaa, ce bine ca te-am prins ! :pupic: Nu-i asa ca ai sa ne povestesti cum faci supa de rosii cu galuste ? Am vazut-o odata pe la tine, mi-a placut si as vrea s-o incerc. Saru' mina anticipat. :floare:

Dana, imi place pieptul tau! ( ma rog, al ratei :appl: )

Simo, cind ma intilnesc cu rudele raposatei o sa le transmit complimentul ... :cheers:

p.s. Aaaaa, ce bine ca te-am prins ! :thumleft: Nu-i asa ca ai sa ne povestesti cum faci supa de rosii cu galuste ? Am vazut-o odata pe la tine, mi-a placut si as vrea s-o incerc. Saru' mina anticipat. :notworthy:

Dana, la asta e experta Geomy! eu doar am prestat reteta ei si a iesit cea mai grozava supa de rosii cu galuste pe care am papat-o! Poate ne "aude" :blush:

Dana, imi place pieptul tau! ( ma rog, al ratei ;) )

Simo, cind ma intilnesc cu rudele raposatei o sa le transmit complimentul ... ;)

p.s. Aaaaa, ce bine ca te-am prins ! ^_^ Nu-i asa ca ai sa ne povestesti cum faci supa de rosii cu galuste ? Am vazut-o odata pe la tine, mi-a placut si as vrea s-o incerc. Saru' mina anticipat. :scratch:

dana, pana'mi fac timp s'o postez pe aici pe undeva, ai pm ;)

• 2 months later...
  • 1 year later...
Deci le-a venit randul:)...aveam 3 picioare de rata confite , ( pe care nu le am in poza , dar erau wow) si alaturi...tadaaaaaaaaaaa

post-16-13260081100403_thumb.jpg

• Author

Deci le-a venit randul:)...aveam 3 picioare de rata confite , ( pe care nu le am in poza , dar erau wow) si alaturi...tadaaaaaaaaaaa

Wow! Arata superb si îmi imaginez si parfumul... :love7:

• Author

Am o punga cu cartofi congelati din aia mici mici tip cartofi noi. Oare merg, ce zici?

Hmmm, nu prea, din pacate :hungry:

În general cartofii congelati sînt pre-prajiti.

În schimb, orice cartof proaspat care tine la fiert e bun.

Merita facuti, e de ajuns sa aveti grasimea de ratza, si cartofii. ai mei nu erau taiati chiar dupa regulile artei, erau mai "peizani" , dar ne-au placut grozav de mult.

Am o punga cu cartofi congelati din aia mici mici tip cartofi noi. Oare merg, ce zici?

Hmmm, nu prea, din pacate :(

În general cartofii congelati sînt pre-prajiti.

În schimb, orice cartof proaspat care tine la fiert e bun.

Merci Alex, fac cu cartofi proaspeti, m-am gandit eu dupa aia, de ce sa stalcesc reteta, ca doar cartofi am.

Dar, uite ce confuzii fac, parca as fi baut ceva dimineata :hungry: adica: untura am dar de clapon. Asa-i de galbena si frumoasa, am topit-o la Craciun si o am in borcanel. Zi-mi ca-i bun please :) !

Am facut pana la urma cu untura de clapon, foarte foarte buni, multumesc de reteta!

Deci daca nu aveti untura de gasca sau rata si aveti la indemana untura de clapon, faceti, succes garantat!

Alaturi de pulpa de curcan dupa reteta Daniellei

post-13-132603925949_thumb.jpg

post-13-13260392838809_thumb.jpg

Merita facuti, e de ajuns sa aveti grasimea de ratza, si cartofii. ai mei nu erau taiati chiar dupa regulile artei, erau mai "peizani" , dar ne-au placut grozav de mult.

Mie imi plac grozav peizanii tai :) .

Eu am facut din juma' de kg de cartofi. S-au dus!

• 5 months later...

Mie imi plac grozav peizanii tai :rolleyes: .

Eu am facut din juma' de kg de cartofi. S-au dus!

Eu am facut dintr-un kg de cartofi si s-au evaporat.....nu mi-au ramas nici macar pentru tras o poza :occasion14: .

• 4 months later...

Doamne, ce-am ratat pana acuma!

Alexandre, ti-e barbatu-miu dator cu cel putin o bere! <_< asa de mult i-au placut !

si-am avut si cativa hribi rehidratati!

I-am facut cu pulpe de pui, ca ne era foame rau si alea se fac repede :blink:

post-115-13538602489125_thumb.jpg