June 17, 201016 yr comment_42877 Luminis, te rog, poti sa ma ajuti si pe mine cu bavareza care ai adaptat-o la monti?Eu sunt la inceput (cu monti) si peste putin timp va fi ziua mea, asa ca nu stiu inca ce sa fac... ma atrage ideea de ac bavareza.Multumesc mult! Sorina [center]Sorina, din pacate bavareza nu poate fi monti pentru faptul ca fructoza nu se caramelizeaza, adica eu nu am reusit sa fac "fructoza arsa". In rest, eu la orice dulce il fac pentru noi acasa, inlocuiesc zaharul cu fructoza, faina alba cu faina de migdale sau de arahide, laptele il obtin din smantana mult diluata cu apa (ca sa nu mai aiba glucide). Din acest tort nu voi putea decat sa gust (ca sa nu zic ca nu stiu ce gust are palermo) din cauza celor 2 linguri de zahar in care am caramelizat nucile, a fulgilor de ovaz din blatul crocant (care sunt glucide si nu merg amestecate cu lipide), a discului de ciocolata alba (la cre poti renunta). Blatul crocant l-m facut numai cu cioco amaruie 75%, dar am pus fulgi de ovaz si nu merge, ii poti inlocui cu nuci sau alune maruntite. In rest, e OK. Pentru a face o bavareza monti, inlocuieste zaharul cu fructoza, laptele cu smantana diluata (cum ti-am mai spus) si in loc de nuci caramelizare, poti sa pui nuci foarte putin prajite (daca prajesti mult isi maresc IG-ul) si macinate fin. Sunt sigura ca iese foarte bine.EDIT: cand inlocuiesc zaharul cu fructoza, de fiecare data injumatatesc cantitatea pentru ca fructoza indulceste de doua ori mai tare.[/center] Edited June 17, 201016 yr by Luminis Report
June 17, 201016 yr comment_42933 Iti multumesc mult... deci nu e monti, am inteles...Eu pana acum nu am facut dulciuri si cred ca pana la urma nici nu am sa fac asa curand... totusi am o nelamurire: cantitatea de fructoza tu ai zis ca o obtii injumatatind cantitatea de zahar... Chiar nu stiam corespondenta intre zahar si fructoza, totusi pe cutia care am cumparat-o scrie ca puterea de indulcire e de 3 ori mai mare decat a zaharului.Ce ar trebui sa fac? Sa o injumatatesc asa cum ai facut tu sau sa fac doar cu o treime din cantitate? Tu ce zici? Multumesc mult! Sorina Report
June 17, 201016 yr comment_42948 Iti multumesc mult... deci nu e monti, am inteles...Eu pana acum nu am facut dulciuri si cred ca pana la urma nici nu am sa fac asa curand... totusi am o nelamurire: cantitatea de fructoza tu ai zis ca o obtii injumatatind cantitatea de zahar... Chiar nu stiam corespondenta intre zahar si fructoza, totusi pe cutia care am cumparat-o scrie ca puterea de indulcire e de 3 ori mai mare decat a zaharului.Ce ar trebui sa fac? Sa o injumatatesc asa cum ai facut tu sau sa fac doar cu o treime din cantitate? Tu ce zici? Multumesc mult! Sorina Daca asa scrie pe cutie atunci incearca o treime. La a mea scrie ca e de doua ori mai puternica. Sunt destule dulciuri care se preteaza la monti, dar daca reusesti fara, e foarte-foarte bine. Daca vrei sa incerci bavareaza, pune numai nuci macinate, nu le mai carameliza. Succes! Report
June 17, 201016 yr comment_42954 Buna, am si eu o rugaminte daca stie cineva o crema de cafea, am de facut un tort pentru duminica si una din optiuni pentru crema este cafeaua, si eu nu stiu nici una , va rog ajutati-ma. Sau macar o idee. Va multumesc anticipat. Report
June 17, 201016 yr comment_43023 Nu am incercat aceste retee: mousse de cafea 1. 250 ml. de lapte150 g zahar30 g cafea nes400 gr frisca5galbenusuri4 albusuripreparare:se incalzeste laptele pe bain maria cu cafeaua si 50g zahar, se adauga galbenusurile (batute bine cu 50g zahar)si se amesteca continu.se strecoara totul intr-un bol si se amesteca cu frisca batuta. se baga la frigider 2 ore dupa care se scoate si se amesteca cu albusurile batute spuma cu 50g zahar. se baga la frigider 20 min, se scoate se bate cu mixerul si se toarna in forma dorita si se pune in frigider pana se intareste.daca doriti sa umpleti o prajitura cu asta puneti si un pic de gelatina ca normal reteta asta e de mancat asa din bol cu alune asa pe deasupra. e tare si asa numa ca pt prajitura eu cred ca ar trebui gelatina 2. mousse de cafea- alina-lili: - 3 oua, 100 gr. Zahar, 250 ml lapte, 50 ml cafea concentrata, 10 gr gelatina, o mana de paiete de cioco alba, 200 ml frisca, - 25 ml lichior de cafea, eu nu am avut si am pus visinata amestecata cu whiskey. Se pune gelatina la inmuiat in putintel lapte.Se fierbe la bain marie laptele cu zaharul, ouale batute si cafeaua... ... pana capata consistenta unei smantani... ... se adauga gelatina si se amesteca pana la dizolvarea ei, se lasa amestecul la racit si apoi se adauga frisca batuta si beutura, ...se amesteca si se adauga o mana de paiete de cioco alba... Report
June 18, 201016 yr comment_43037 Nu am incercat aceste retee: mousse de cafea 1. 250 ml. de lapte150 g zahar30 g cafea nes400 gr frisca5galbenusuri4 albusuripreparare:se incalzeste laptele pe bain maria cu cafeaua si 50g zahar, se adauga galbenusurile (batute bine cu 50g zahar)si se amesteca continu.se strecoara totul intr-un bol si se amesteca cu frisca batuta. se baga la frigider 2 ore dupa care se scoate si se amesteca cu albusurile batute spuma cu 50g zahar. se baga la frigider 20 min, se scoate se bate cu mixerul si se toarna in forma dorita si se pune in frigider pana se intareste.daca doriti sa umpleti o prajitura cu asta puneti si un pic de gelatina ca normal reteta asta e de mancat asa din bol cu alune asa pe deasupra. e tare si asa numa ca pt prajitura eu cred ca ar trebui gelatina 2. mousse de cafea- alina-lili: - 3 oua, 100 gr. Zahar, 250 ml lapte, 50 ml cafea concentrata, 10 gr gelatina, o mana de paiete de cioco alba, 200 ml frisca, - 25 ml lichior de cafea, eu nu am avut si am pus visinata amestecata cu whiskey. Se pune gelatina la inmuiat in putintel lapte.Se fierbe la bain marie laptele cu zaharul, ouale batute si cafeaua... ... pana capata consistenta unei smantani... ... se adauga gelatina si se amesteca pana la dizolvarea ei, se lasa amestecul la racit si apoi se adauga frisca batuta si beutura, ...se amesteca si se adauga o mana de paiete de cioco alba... Multumesc foarte mult yoyo, m-ai scos dintr-o mare incurcatura. I-ti spun luni cum a iesit si pe care din ele l-am facut. Report
June 19, 201016 yr comment_43200 Am mai gasit o reteta de cafea uitandu-ma acum dupa ceva retete si anume: CREMA DE CAFEA - dora Ingrediente 40g cafea macinata fin200ml apa clocotita4oua180g zahar pudra250g unt PROCEDIMENT CREMA DE CAFEA Se prepara o cafea forte turnand apa clocotita peste cafeaCafeaua racita se amesteca cu ouale si zaharul si se pun pe foc amestecandpana cand compozitia se ingroasaCand s-a racit se amesteca cu untul mixat spuma Report
June 19, 201016 yr comment_43208 Am mai gasit o reteta de cafea uitandu-ma acum dupa ceva retete si anume: CREMA DE CAFEA - dora Ingrediente 40g cafea macinata fin200ml apa clocotita4oua180g zahar pudra250g unt PROCEDIMENT CREMA DE CAFEA Se prepara o cafea forte turnand apa clocotita peste cafeaCafeaua racita se amesteca cu ouale si zaharul si se pun pe foc amestecandpana cand compozitia se ingroasaCand s-a racit se amesteca cu untul mixat spuma [color=#808000][b]Multumesc caprito .. stiam ca am si eu o crema de cafea...si nu mai gaseam reteta...Noroc cu tine ca le ai salvate....cine stie, castiga [/b][/color] Miny iti pot confirma ca este o crema foarte rafinata...si deloc gretoasa..sper sa-ti fie de folos Report
June 19, 201016 yr comment_43263 ......de ai sti cate mai am de salvat .....dar incetul cu incetul sper sa le pun toate pe hartie Uite ca mai vin Miny cu o reteta gasita acum: Mousse de cafea - Daneza13 de la Prajitura cu mousse de ness si inima de zmeura 100 g lapte; 40 g zahar; 2 galbenusuri; 2 lingurite de ness; 5 g gelatina; 250 g smantana pentru frisca (35%)Laptele si ness-ul se pun la fiert. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc. Se amesteca cu laptele fierbinte turnat cate putin, apoi se repune vasul pe foc domol si se lasa pana se ingroasa, dar fara sa fiarba (sa imbrace dosul unei linguri de lemn).Se da deoparte si se lasa sa se raceasca usor.Gelatina se inmoaie in apa rece, apoi se dizolva la bain-marie, dupa care se adauga la crema. Frisca se bate cu 2 linguri zahar pudra , apoi se incorporeaza usor la crema de cafea. Report
June 20, 201016 yr comment_43366 Deci , postez si eu crema ruseasca de rom ...la rugamintea Gabreniei O am dintr-o carte foarte veche cu retete de torturi , e putin modificata de mine . Avem nevoie de :- 4 galbenusuri- 200 grame zahar pudra- 4 linguri rom - 500 ml frisca lichida- 6-8 linguri nuci macinate ( eu le-am prajit putin inainte de a le macina )- 6-8 linguri zahar caramelizat , apoi racit , dat prin rasnita pana rezulta o pudra de caramel Galbenusurile , zaharul pudra si romul se amesteca pe baie de aburi pana crema se intareste un pic. Se lasa apoi la racit. Frisca batuta se amesteca cu zaharul caramelizat si nucile . Se adauga apoi peste crema de galbenusuri si rom . Daca vi se pare prea moale la final se poate adauga si un plic de gelatina .Asta e crema ...este foarte gustoasa . Eu am facut-o la un tort de ciocolata , cu blat de ciocolata si nuci si cu inca o crema de ciocolata . La ultimul tort am facut combinatia : blat pandispan simplu insiropat cu capucino de ciocolata , crema caramel Lissa si crema ruseasca de rom ... Report
June 21, 201016 yr comment_43490 Vai mie, va multumesc tuturor pentru retete dar am cam trisat si am facut un ganas de ciocolata amaruie in care am adaugat ness si lichior de cafea si a iesit foarte buna. Dora crema ta de cafea va fi executata cu siguranta in cel mai scurt timp, deoarece pe langa faptul ca-ti admir retele tot ce am facut dupa retetele tale a fost "superdelicios" (aprecierea pustiului meu)Va multumesc tuturor pentru ajutor. Report
June 21, 201016 yr comment_43516 Deci , postez si eu crema ruseasca de rom ...la rugamintea Gabreniei O am dintr-o carte foarte veche cu retete de torturi , e putin modificata de mine . Avem nevoie de :- 4 galbenusuri- 200 grame zahar pudra- 4 linguri rom - 500 ml frisca lichida- 6-8 linguri nuci macinate ( eu le-am prajit putin inainte de a le macina )- 6-8 linguri zahar caramelizat , apoi racit , dat prin rasnita pana rezulta o pudra de caramel Galbenusurile , zaharul pudra si romul se amesteca pe baie de aburi pana crema se intareste un pic. Se lasa apoi la racit. Frisca batuta se amesteca cu zaharul caramelizat si nucile . Se adauga apoi peste crema de galbenusuri si rom . Daca vi se pare prea moale la final se poate adauga si un plic de gelatina .Asta e crema ...este foarte gustoasa . Eu am facut-o la un tort de ciocolata , cu blat de ciocolata si nuci si cu inca o crema de ciocolata . La ultimul tort am facut combinatia : blat pandispan simplu insiropat cu capucino de ciocolata , crema caramel Lissa si crema ruseasca de rom ...[color=#808000][b]Super incitanta crema asta...e musai s-o probez...[/b][/color] Vai mie, va multumesc tuturor pentru retete dar am cam trisat si am facut un ganas de ciocolata amaruie in care am adaugat ness si lichior de cafea si a iesit foarte buna. Dora crema ta de cafea va fi executata cu siguranta in cel mai scurt timp, deoarece pe langa faptul ca-ti admir retele tot ce am facut dupa retetele tale a fost "superdelicios" (aprecierea pustiului meu)Va multumesc tuturor pentru ajutor. [color=#808000][b]Ok fata draga...te astept cu impresii [/b][/color] Report
June 21, 201016 yr comment_43521 Dora,te rog daca esti prin preajma,poti sa-mi spui daca la crema de cafea pot inlocui untul cu frisca batuta?am cumparat deja frisca si nu vreau sa mai cumpar si unt,avand in vedere ca plec pt 2 luni si nu vreau sa o arunc.stiu ca exista retete asemanatoare care folosesc frisca in loc de unt. Report
June 21, 201016 yr comment_43526 Dora,te rog daca esti prin preajma,poti sa-mi spui daca la crema de cafea pot inlocui untul cu frisca batuta?am cumparat deja frisca si nu vreau sa mai cumpar si unt,avand in vedere ca plec pt 2 luni si nu vreau sa o arunc.stiu ca exista retete asemanatoare care folosesc frisca in loc de unt. [color=#808000][b]Iata-ma-s.... Ortansa poti inlocui linistita untul cu frisca batuta...va fi mult mai light crema cu siguranta...de fapt crema devine mousse...insa in cazul acesta va trebui neaparat sa compensezi "taria" untului prin adaugarea de gelatina...[/b][/color] Report
June 21, 201016 yr comment_43529 mersi Dora,de consistenta mi-era si mie teama.n-as vrea sa pun gelatina,am sa ma orientez la fata locului, voi bate bine frisca si sper ca nu va mai fi nevoie de gelatina. pup Report
June 22, 201016 yr comment_43662 MINI07 multumesc frumos pentru crema!cu siguranta o voi face la viitorul tort,precum si cea de cafea a Dorei imi surade.pupici! Report
June 24, 201016 yr comment_43916 MINI07 multumesc frumos pentru crema!cu siguranta o voi face la viitorul tort,precum si cea de cafea a Dorei imi surade.pupici! [color=#808000][b]Fata draga chiar daca nu-ti suradea te sfatuiam s-o incerci...este supeeeeeeeeeerba...in fine ramane sa te convingi si sa-mi spui impresiile tale ...pupezez[/b][/color] Report
July 4, 201016 yr comment_45281 [center]Dora, daca vreau sa fac tortul snickers, te rog sa-mi spui cu ce pot inlocui creme-fraiche si zaharul de trestie. Si as vrea sa stiu ce dimensiuni are tava in care ai copt tu blatul. Eu vreau sa-l fac patrat cu latura de vreo 30 cm. Crezi ca trebuie sa mai umblu la cantitati? In august e ziua pustiului meu si eu, prevazatoare, ii gandesc din timp tortul .[/center] Report
July 16, 201016 yr comment_48065 la cererea ioanei , scriu reteta toffy (a danei s de pe culi) si crema de portocale - nu stiu daca e a cuiva , eu am adaptat mai multe retete. CREMA TOFFY (caramel) -1.5 pahar de zahar-250 ml smantana pt.frisca Se incalzeste pe foc un vas(NU de teflon)Se adauga zaharul,putin cate putin si se caramalizeaza.Cand tot zaharul e caramelizat se pune(tot putin cate putin) smantana si se amesteca pana la omogenizare.Se da deoparte de pe foc si se lasa sa se raceasca.Nu se pune la frigider pentru ca se intareste. Se amesteca cu frisca , dupa gustul fiecaruia . daca va place dulce-dulce , merge mai putina frisca , pt un gust mai putin dulce , se pune o cantitate mai mare.eu la cantitatea asta pun cam 300g frisca. CREMA PORTOCALE Se pun pe foc 1/2 L lapte , cu 100g zahar si coaja de la doua portocale mari. dupa ce a clocotit laptele , se strecoara si se da deoparte pana pregatiti intr-un alt vas , 4 oua intregi batute bine cu 100g zahar , si 50g faina. peste acest amestec se toarna laptele aromatizat , si se pune iar pe foc , pana se ingroasa. rece se amesteca cu 200 g frisca batuta , si puneti si o mana de coji confiate de portocale. Edited July 16, 201016 yr by dani_ela Report
July 16, 201016 yr comment_48142 CREMA PORTOCALE Se pun pe foc 1/2 L lapte , cu 100g zahar si coaja de la doua portocale mari. dupa ce a clocotit laptele , se strecoara si se da deoparte pana pregatiti intr-un alt vas , 4 oua intregi batute bine cu 100g zahar , si 50g faina. peste acest amestec se toarna laptele aromatizat , si se pune iar pe foc , pana se ingroasa. rece se amesteca cu 200 g frisca batuta , si puneti si o mana de coji confiate de portocale. Cumva asemanator fac si eu tortul de portocale. Dar nu strecor laptele, las totul la gramada. Belea! Report
July 18, 201016 yr comment_48407 [left]Dora, daca vreau sa fac tortul snickers, te rog sa-mi spui cu ce pot inlocui creme-fraiche si zaharul de trestie. Si as vrea sa stiu ce dimensiuni are tava in care ai copt tu blatul. Eu vreau sa-l fac patrat cu latura de vreo 30 cm. Crezi ca trebuie sa mai umblu la cantitati? In august e ziua pustiului meu si eu, prevazatoare, ii gandesc din timp tortul .[/left] [color=#808000][b]Lumi draga sper sa nu te superi ca raspund asa de tarziu la intrebarea ta Creme fraiche o poti inlocui cu ricotta, mascarpone, quark sau chiar o smantana mai groasa...zaharul de trestie chiar nu prea ai cu ce sa-l inlocuiesti decat cu zaharul obisnuit...dar nu vei mai obtine savoarea speciala pe care o da zaharul de trestie Tava mea are 30x40cm si am dulbat cantitatile pt ca de obicei eu optez pt torturile carapace[/b][/color] Report
September 27, 201015 yr comment_58054 Dora,pleease-de ceva vreme vreau sa incerc crema ta de orez(inlocuind orezul intreg cu faina de orez-cel putin asta intentionez deocamdata),copiat ingredientele de pe situl tau ,dar nu gasii neam procedimentul:-).please,indruma-mi pasii:-)pup:) Report
September 27, 201015 yr comment_58057 [color=#808000][b]Ortansa draga eu as fi de parere sa nu folosesti faina de orez...daca folosesti orez basmati (care e delicat si parfumat) vei fi mai mult decat multumita...tu poti incerca...chiar sunt curioasa..sa vii sa ne spui cum este...eu daca as fi in locul tau...as incerca crema asa cum e originala...si apoi as face modificarile de rigoare...tocmai ca sa pot face diferenta..[/b][/color] Report
September 27, 201015 yr comment_58058 [center]Crema de orez à la Dora 120g orez (eu am pus basmati)150g mascarpone (eu am adaugat 250g si nu iese atat de dulce)600ml lapte30g unt100g zahar2 ouacoaja de lamaie rasa3 nectarine taiate in bucatele4 linguri brandy Se pune laptele la fiert si cand este fierbinte se adauga orezul spalat... http://www.culinar.ro/forum/uploads/monthly_06_2009/post-11580-1246265409.jpg[color=#808000][b]Dupa ce fierbe (circa 20-25minute) – incercati bobul sa fie fiert – se adauga coajade lamaie rasa si untul[/b][/color] http://www.culinar.ro/forum/uploads/monthly_06_2009/post-11580-1246265638.jpg Se mixeaza ouale cu mascarpone si zaharul http://www.culinar.ro/forum/uploads/monthly_06_2009/post-11580-1246265663.jpg Cand orezul s-a racit complet se amesteca cu crema de oua http://www.culinar.ro/forum/uploads/monthly_06_2009/post-11580-1246265752.jpg[/center] Report