Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AJUTOR ! - Intrebari culinare.

Featured Replies

Ajutorrrrrrrr!

Tocmai ce am primit o punga mare de creveti mici care sunt necongelati..nu au fost never. SI pentru ca sunt maro cred ca nu au fost fierti. Intrebarile mele sunt:

- cat timp pot sa tin crevetii in frigider normal fara sa se strice

- recomandati sa-i fierb si apoi sa-i congelez

- sau sa incep procedeul decorticarea desi la cat de mici sunt cred ca ma apuca toamna tot la capitolul cu curatatul.... :headbang:

Zic de procedeul de decorticarea pentru ca una din fete zicea undeva ca a facut crevetii cu carapacea lor si parca sosul nu a ajuns asa bine la carne.

Va rog sa imi spuneti ce sa fac cu ei nu de alta dar ar fi pacat sa se strice.

Eu i-as decortica, as pastra cojile si le-as fierbe, as scadea bine zeama, si as congela in cuburi de gheata. As folosi ulterior, ca sa aromatizez un orez, sau la un sos... ma rog.

Cu crevetii as face o salata, perpeliti 1 minut in tigaie.

Nu stiu cit timp au ca sa iti zic cit mai tin, asa ca i-as face repejor. Daca ai garantia ca nu au fost precongelati, ii poti congela, altfel nu te sfatuiesc.

Nu de mult am fost in Austria si am mancat 2 feluri de branza si anume: amandoua cremoase, una invelita in mac+piper cealalta avea in compozitie nuca; aceasta din urma avea forma de floare si pe fiecare petala a florii era pusa jumate de nuca..insa nu stiu numele lor.

Daca aveti idee cum se numesc sa-mi spune-ti pentru a le cauta pe la noi prin ograda romaneasca sau prin curtea Ugariei, nu de alta da erau deliciuuuuuuuu.

Brînza cu nuci sigur venea din Franta, este o specialitate savoyarda.

Alexandru nu stiu provenienta lor stiu ca in mijlocul formei de floare pe care o avea branza era o hartie pe care scria ceva ce incepea cu R si era verde cu putin alb.......dar, cum nu am tinere de minte de lunga durata pana am ajuns in camera sa notez am uitat :P.

Cea cu nuca a fost favoritaaaaaaa...un deliciuu si o finetzeeee de gusturi :P insa nici cea cu piper si mac nu era de lepadat desi branza cu mac era doar invelita in continutul respectiv.

Ce ma dispera e faptul ca nu gasesc imagini pe net cu branzele respective sa pot sa le identific :-* pentru a sti ce anume sa comand si unde.

Merci oricum de numele dat de tine desi nici la asta nu imi da image cu produsul.

Rambol, cumva?

http://www.cookipedia.co.uk/wiki/images/thumb/6/6c/Rambol_au_noix_cheese.jpg/120px-Rambol_au_noix_cheese.jpg

Ajutorrrrrrrr!

Tocmai ce am primit o punga mare de creveti mici care sunt necongelati..nu au fost never. SI pentru ca sunt maro cred ca nu au fost fierti. Intrebarile mele sunt:

- cat timp pot sa tin crevetii in frigider normal fara sa se strice

- recomandati sa-i fierb si apoi sa-i congelez

- sau sa incep procedeul decorticarea desi la cat de mici sunt cred ca ma apuca toamna tot la capitolul cu curatatul.... :-*

Zic de procedeul de decorticarea pentru ca una din fete zicea undeva ca a facut crevetii cu carapacea lor si parca sosul nu a ajuns asa bine la carne.

Va rog sa imi spuneti ce sa fac cu ei nu de alta dar ar fi pacat sa se strice.

Cred ca sînt crevete gri, si s-ar putea sa fie fierte deja

Desfa una si vezi. Daca-s crude (carnea e translucida), trebuiesc oparite un minut, nu mai mult, în apa clocotita sarata. Socoteste 1.5l de apa pentru 500g de crevete.

Servesti cu maioneza. O data fierte, unii le decortica, altii zic ca-s foarte bune asa, cu carapacea. Eu unul le decortic.

Eu i-as decortica, as pastra cojile si le-as fierbe, as scadea bine zeama, si as congela in cuburi de gheata. As folosi ulterior, ca sa aromatizez un orez, sau la un sos... ma rog.

Cu crevetii as face o salata, perpeliti 1 minut in tigaie.

Nu stiu cit timp au ca sa iti zic cit mai tin, asa ca i-as face repejor. Daca ai garantia ca nu au fost precongelati, ii poti congela, altfel nu te sfatuiesc.

Astfel pentru ca am fost plecata de cum am primit crevetii nu am avut timp sa ma ocup de ei insa stiu sigur ca au fost luati fresh miercuri seara si pusi intr-o punga lipita....adica nu au contact cu aerul insa nu sunt nici vidati.

O sa fac azi cum spui tu ca sincer ar fi pacat sa nu-i mai pot folosi ;).

[Rambol, cumva?

http://www.cookipedia.co.uk/wiki/images/thumb/6/6c/Rambol_au_noix_cheese.jpg/120px-Rambol_au_noix_cheese.jpg

Asta eeeeeeee branza! Mii de multumiri pentru cautare si pentru ce ai gasit.:pupic:

Deja am vorbit prin Beljica sa dea un search prin market-urile lor.

Cred ca sînt crevete gri, si s-ar putea sa fie fierte deja

Desfa una si vezi. Daca-s crude (carnea e translucida), trebuiesc oparite un minut, nu mai mult, în apa clocotita sarata. Socoteste 1.5l de apa pentru 500g de crevete.

Servesti cu maioneza. O data fierte, unii le decortica, altii zic ca-s foarte bune asa, cu carapacea. Eu unul le decortic.

Cand ajung acasa pe la 16 le fac poze sa vezi ce soi am :) ca eu aici in Romania am vazut doar de aceea roz, chair si cei de la gheata.Azi va fi ziua crevetilor....un pate, o salta....etc

Eu cand ajung prin Normandie, ii mananc cu totul, paine cu unt sarat si crevetii precum "semintele " :-*

Si sunt fierti doar sau putin trasi la tigaie cu unt?

Multumesc tare mult de ajutor :love3:

Revin cu pozele ca sa vedeti si voi ce am in ograda...ca eu nu ma stiu la soiuri de astea :-*.

Acesta e soiul.

post-64-127955952905_thumb.jpg

Aici e langa o linguritza sa aveti idee cat de mici sunt:

post-64-127955956237_thumb.jpg

Si inca unul decorticat:

post-64-127955959841_thumb.jpg

Revin cu pozele ca sa vedeti si voi ce am in ograda...ca eu nu ma stiu la soiuri de astea :notworthy:.

Acesta e soiul.

post-64-127955952905_thumb.jpg

Aici e langa o linguritza sa aveti idee cat de mici sunt:

post-64-127955956237_thumb.jpg

Si inca unul decorticat:

post-64-127955959841_thumb.jpg

Deci confirm, este vorba de crevete gri si dupa cum arata decorticate, as zice ca sînt deja fierte.

Dragilor dupa experienta de ieri si anume curatarea a 1,5 kg miny creveti sper ca sa-i pot manca cu la fel de mare pofta azi pentru ca m-au terminat psihic :) si m-au scos din pepeni ca a rezultat doar 200 gr produs finit.

Cica in Maroc curata intr-o ora 1 kg de produs finit...cred ca tanti aia nu vrea nici sa auda de ei dupa ce pleaca acasa...la ce viteza tre sa-i umble mainile 8 ore :) .

O fi facuti cei congelati cu amoniac da macar nu imi omor si ultimii 2 neuroni :).

Am facut supa concentrata a lui Raluca, i-am decorticat, i-am fiert (nu era ieri postarea ta Alexandru asa ca i-am mai pus 1 min in apa clocotinda precum ai zis), am lasat si pentru reteta lui stela si am facut cum ai zis si tu Alex. Urmeaza sa le pun in practica retetele voastre.

:) Multumesc de ajutor.

wooow Raluca! ce repede-a rasarit!

si mai ziceai ca n-ai 28 grade https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif MINIM!

ma duc de-aici, sa nu-i fie de deochi

Orice se poate face cu ghimbir! Inclusiv turta dulce! sa-ti traiasca si sa-ti creasca! Spor!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/love7.gif
  • 1 month later...

Ooooh, si cand ma gandeam ca am rezolvat-o...

Uneori ma apuca rau dorul de bucate romanesti! Mai nou de chiftele cu sos , mancarica de pui sau ficatei cu ceapa... Pentru astea imi trebuia ienibahar. :P

M-am dus la supermarket si primul lucru pe care am pus mana a fost Ginepro (Ienupar). Semana un pic cu ienibaharul insa nu am putut sa-l miros. Acuma nush ce sa fac cu ginepro :(

Deci daca stiti ceva retete cu boabe de ienupar, sa-mi spuneti si mie.

Multumesc!

Multumesc, Adriana!

Acuma rontai un bob de ienupar... auzi, dupa gustul meu, eu as spune ca merge si la sosurile mele :(

Ar mai merge si la tocaturi... as aroma hamburgheri cu ienupar. Si fripturile le-as aroma. Mmmm, e bun! :P

Da` cum se spune la ienibahar in italiana? :P

in engleza ii zice allspices , ienibahar ,Poivre de Jamaique, tout-épice, quatre épices Pepe di Giamaica Piment, Nelkenpfeffer, Jamaikapfeffer, Neugewürz, Englisches Gewürz, Viergewürz, Wunderpfeffer, Gewürzkorn szegfubor

http://www.google.ch/images?rlz=1C1AVSX_enCH383CH383&q=allspices&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=fr&tab=wi&biw=1920&bih=965

Are cineva piatra refractara pentru cuptor(gatit).Daca da, merita?

Va multumesc.

Daca nu vrei ceva fitzos ca aspect,o bucata de granit face treaba perfecta!

Eu am una slefuita fin,e de fapt pentru pus pe jos...sau sus :rolleyes: ,si sînt extrem de multumita.

Uite-o aici : https://forum.artaculinara.ro/index.php?/topic/1413-tarte-flambee/

Va multumesc.

Eu am una slefuita fin,e de fapt pentru pus pe jos...sau sus https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif ,si sînt extrem de multumita.

Uite-o aici : http://artaculinara....-tarte-flambee/

Piatra refractara are 2,3 kg.

Placa de granit cat are ?E greu ?

Va multumesc.

Eu am una slefuita fin,e de fapt pentru pus pe jos...sau sus https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif ,si sînt extrem de multumita.

Uite-o aici : http://artaculinara....-tarte-flambee/

Piatra refractara are 2,3 kg.

Placa de granit cat are ?E greu ?

A mea placa are 2,5 kg . Granitul este greu.O parte este slefuita fin ca oglinda,iar cealalta parte este poroasa.

Va multumesc.

Am eu una, speciala pentru pizza.

Cînd se pateaza, nu mai scoti urmele decît cu dalta. :thumleft:

Orice piatra se pateaza cu timpul.Chiar si aia de granit pe partea slefuita oglinda,daca se pateaza...se pateaza,dar asta nu influenteaza cu nimic aroma :tongue3: ,e vorba doar de aspect :violent6:

E adevarat ca aia de culoarea aia bej din linkul lui Lili,se face ca naiba.Dar cum ziceam,asta nu are importanta :rolleyes:

A mea cintareste 6 kg, e 40x30cm, eu o tin permanent pe fundul cuptorului, se murdareste imediat si cum zice mon cher numai ies in veci petele de pe ea. Cel mai mult si mai mult o folosesc dupa ce am terminat ceva de copt din categoria tartelor sau a unor chestii care deasupra s-au copt bine mi se pare ca fundul n-ar fi bine copt, sting cuptorul, las usa deschisa si pun tava pe piatra, in felul asta, de la caldura emanata de piatra se coace bine tot.

Stefano a cumparat-o la Castorama, cu siguranta sotul tau o gaseste prin vreun depozit si i-o poate taia de dimensiunea pe care o vrea pentru putini bani.

Initial e curata

post-4-12857056793_thumb.jpg

Dupa prima utilizare adio

post-4-128570577573_thumb.jpg

Am folosit-o de citeva ori ca sa termin de copt piinea pe ea.

Pizza nu fac pe ea pentru ca am fornetto Ferrari care e mai mult decit splendid pentru asta.

post-4-128570579523_thumb.jpg

Cea din poza ta e asa de frumoasa, uita-te la ale mele ca sa vezi cum devine :pupic: