Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cate cutite avem in bucatarie?

Featured Replies

Am efectuat azi numaratoarea si am ajuns la o concluzie trista pe care v-o marturisesc cu sinceritate:

Sunt inconjurat de mai multe obiecte decat de persoane semnificative.

:D :D

Dar am si hobby-ul cautarii lui Holly Grail ... Knife.

- Hello, I'm Paparotti and I'm knifeaddicted.

- Hi, Papa!

- Nu am mai cumparat un cutit de 14 zile si incerc sa raman knife-sober.

(De colectionat bricege m-am oprit anul trecut. (dar daca cineva vrea sa-mi faca un cadou ... ) Am 23 de bucati si cinci cutite de vanatoare. Folosesc curent doar doua)

Am inceput in momentul in care m-am casatorit si am plecat din casa parinteasca cu 6 cutite care mi-au facut cu ochiul. Pentru doua dintre ele am negociat dur, unul l-am ... sparlit. Iarta-ma mama! Am capatat cu greu si trei din pietrele de ascutit ale tatei. Una tocita rau de tot a aprtinut bunicului meu si e cea mai fina.

Cel mai vechi dintre ele a apartinut bunicii mele si desi lama s-a rupt acum 15 ani, l-am scurtat la polizor si l-am reascutit. Il folosesc cu placere cand am de feliat fin legume pentru ornat.

Din cele 6 initiale mai am si folosesc trei.

In 21 de ani, cu buget limitat la dispozitie, cu multe prioritati mai importante si oferta limitata din Roamania anilor 90 am vanat permanent Cutitul, cutitul perfect prin targurile de vechituri, pe la chinezari, etc. Printre ele s-au numarat si multe tinichele. Unora le-am facut vant de-a lungul anilor, altele s-au ratacit pe la iarba-verde, altele le-am aruncat.

Acum trei saptamani am facut un pachet din 6 cutite si le-am expediat la tara.

Cu ocazia numaratorii de azi am mai pregatit inca 6 pentru a fi donate.

In decursul unei saptamani lucrez cu cam cinci maxim sase cutite. La "ocazii" - m-am format in Romania saraciei si a "hainelor de duminica" - inca vre-o trei.

Am vrut sa fac o poza de grup dar am renuntat deoarece nu am avut loc pe masa si cum spuneam multe din ele sunt tinichele,sau contrafaceri.

Va invit pe cei care aveti placerea, sa raspundeti la intrebarea din titlu.

Cate cutite avem in bucatarie?

(Nu ma refer la cutitele din seturile de tacamuri de masa, la cele speciale rotunde pentru taiat pizza aluaturi, pinteni, etc. ci la cutitele de transat, filetat, cele mici pentru, curatat legume, de paine, etc.)

Eu am in momentul de fata

38 de cutite si 4 satare pentru tocat.

Hi Paparotti! :D

Si eu am boala cutitelor, dar de cind am fost invatata ce si cum sa cumpar, am aruncat vreo 30 :D mai iegzact am aruncat 29 cutite all purpose, 2 cutite de piine, si 1 satir. Acum am doar citeva, dar bune!

Le iubesc pe fiecare in parte si trebuie sa recunosc ca intre mine si cutitele mele nu va sta nicioadata nimic....decit eventual maxim 3 degete deodata :D

Sa le prezint:

- de la wiltshire, bune, chiar bunute:

post-10-12764212137_thumb.jpg

- little joey :D mic si-al draq'

post-10-127642122203_thumb.jpg

- the vicious, Santoku

post-10-127642122973_thumb.jpg

- nakiri si gyoutou, iubirile mele :D

post-10-12764211965_thumb.jpg

post-10-127642120217_thumb.jpg

- de ascutit am o piatra cu grit combinat, insa fiindca ambele sint destul d emari am comandat un fina 1000/3000, de scoate si petele de rugina, si urmele de la ascutirile vechi, atit de fina e.... sa vedem cind o ajunge, ca astia cind aud de livrari in romania fac urticarie :D

post-10-127642103031_thumb.jpg

- pentru cutitele mai nepretentioase am si duda asta de ascutit:

post-10-127642104737_thumb.jpg

- si sa nu rideti, de la mama am niste cutite care sint beton, le ascut pe o piatra afara si nu ma dezamagesc niciodata :D niste gioarse, dar dragi mie!

post-10-127642111207_thumb.jpg

Ca cam atit :D am

Am inceput in momentul in care m-am casatorit

pp ca momentul a fost ales absolut fortuit si cu cele mai bune intentii, de altfel...

io n-am pasiune la cutite, omu' are (aoleu, acum imi dau seama :pupic: ), nu stiu cate-s, da's multe si no name. si-avem si 2 securi ptr oase, transari diverse.

Am avut cutite multe pe care le-am maritat,mai am înca destule,dar folosesc putine.

Satîrele,le-am scos din bucatarie...nu stiu de ce,dar nu le-am gasit niciodata întrebuintare.

În afara ca folosesc 1-2 cutite mari,daca tai fleica mare(ca un antricot de vita,ceafa de porc...etc)ador cutitele mici.

Unul din cele mari care îl folosesc cu placere,este unul profesional si este folosit la abator.Feliaza bine fleica,desi e mare,pot scoate bine zgîrciurile,îndeparta pielitele alea albe care merg greu de pe carne...etc

În general lucrez total împotriva naturii unui cutit,si îl fac starul meu personal.

Momentan m-am fixat pe un cutit cu lama mai mica si lata din fier de Damasc (japanese Damascus Steel) care se foloseste la sabiile alea japoneze facute în straturi.Asa si starul meu,tot din straturi e conceput,taie ca briciul,iar eu îl folosesc la aproape orice :pupic:

Are aproximativ 24 cm de la vîrf la coada,potriveste perfect în mîna mea.

post-5-127644768055_thumb.jpg

post-5-127644769251_thumb.jpg

Am avut si cutite de ceramica.Dar nu ma pot obisnui cu ele,le-am dat.Am impresia(desi nu mi s-a întîmplat niciodata) ca daca lucrez mai grob cu ele,li se rupe lama.Mai folosesc doar unul cu lama mica,la tocat catei de usturoi,sau daca am de tocat doar putina verdeata.

Daca am mîine timp,o sa fotografiez cutitele pe care le folosesc mai des.

Nu le stiu numarul total, astea au fost primele adica setul luat cu restul veselei la nunta, marca Victorinox, lucreaza non stop si bine de 15 ani, eu le tratez rau adica le pun mereu si non stop si in masina de vase. Cuprinde o pila, o furculita pentru fripturi, 2 cutite cu lama mare si groasa, unul cu lama strimta dar zimtata pentru fripturi, in fata 2 mici cu lama zimtata unul cu virf ascutit si altul rotund, in mijloc cel de piine adica cu lama zimtata si dreapta si 2 mici cu lama mica, cele mai folosite.

post-4-127645123091_thumb.jpg

Apoi cele "importante" si scumpe, unele, cumparate apoi, pe astea le tratez mult mai bine adica le spal si le usuc imediat.

De la stinga la dreapta

1. ZWILLING J.A. Henckels pentru brinzeturi moi

2. pentru prosciutto

3. ZWILLING J.A. Henckels pentru filetat, cu lama subtire si flexibila

4. pentru filetat

5. Iris micut

6. razatoarea care nu face parte dintre cutite dar sta linga ele :hug:

7. o imitatie de japonez ieftina

8. unu mic care imi place, 1 euro la supermarket (daca faceai cumparaturi de nu mai tin minte cite zeci de euro), sa vedem cit o sa tina, deocamdata taie bine si imi place

9. spelucchino, asa se numeste aici, n-as putea trai fara el :snorting: extrem de folositor si folosit

10. foarfece tot Zwilling care sunt doar pentru mincaruri, ierburi, pe ele le pun fara mila in masina de vase

cele 3 cu minerul de lemn sunt cumparate intr-un atelier din Toscana din localitatea Scarperia, faimoasa pentru fabricatul cutitelor, sunt in totalitate facute manual deci s-ar putea zice unicate

post-4-127645186381_thumb.jpg

Cel de ceramica dupa entuziasmul initial nu-l mai folosesc de luni de zile

post-4-127645214139_thumb.jpg

Asta e securea si celalalt e un cutit care ar trebui sa taie felii egale

post-4-127645269471_thumb.jpg

are linga lama o tija, nu stiu cum sa-i zic :toothy9; care se poate distantia de la lama si in felul asta obtine felii egale, e destul de greu de folosit pentru mine si nu-l folosesc mai deloc, da' l-am primit cadou asa ca mi-l tin :beer2:

post-4-12764522778_thumb.jpg

un cutit foarte mult folosit aici in trecut, mezzaluna

post-4-127645235258_thumb.jpg

mai aveam 2 singurele aduse din Romania da' nu le-am gasit si cum echilibrul din sertare e extrem de precar ca daca caut ceva ce e dedesubt nu reusesc sa repun totul la loc si nu mai pot sa le inchid asa ca de frica am renuntat :toothy9;

De ascutit le ascute periodic Stefano cu polizorul mi se pare ca se numeste.

Blee!!radeti de mine cat vreti voi,am un sot care se lauda la toti ca are polizor de ascutit cutite,le ascute la toata lumea :tongue3: ,da' a mele mereu nu taie :(( ...Mereu zic,c-o sa pun biciu' pe el' :whip2: ,da mi-e mila... :wub:

Va prezint fratii Thomas senior si Thomas Jr.

post-9-127669434075_thumb.jpg

Setul pt sushi, dar cum nu fac sushi in fiecare zi..le folosesc zilnic.

post-9-127669439305_thumb.jpg

Si micutul Niro!

post-9-127669442897_thumb.jpg

Si vedere de ansamblu.Lipseste unul de la apel, e in masina la spalat.

post-9-127669447492_thumb.jpg

post-3-127670088949_thumb.jpg

Plus unul mititel, pe care îl ratacesc tot timpul :occasion15:

Satîrul se socoteste tot la cutite? Ca daca da, ar fi trebuit sa-l pozez si pre el.

...Are aproximativ 24 cm de la vîrf la coada,potriveste perfect în mîna mea...

Ar trebui sa-l botezi Rocco Siffredi :occasion15:

Acum fara gluma, meserias cutit, nu stiu cît de groasa e lama, dar la forma aduce a cutit Deba.

• 3 weeks later...

N-am cu ce sa ma laud, am putine tare :lol: !

Cum? Tu putine? Tu care dezosezi iepurele mai ceva ca Take Macelarul?

Nu vrei sa stii cate am :P !

Am unul de paine, apoi unul care-i bun la toate :lol: si mai am un set din ala cu foarfec cu tot, ieftin de numa' da' noroc ca-l am, ca altfel n-aveam cu ce sa dezosez iepurele =)) !

• 5 months later...

He he... cutite...

Am si io diverse da' nu le folosesc pe toate cele ce sunt. Nu-s cutite grozave, cu exceptia celui ce mi l-a facut cadou Alexandru de ziua mea.

De curand am aruncat un cutit pe care il foloseam de fo 15 ani. Cutit de tot rahatul cu maner de lemn. L-am aruncat ca lama ajunsese la un sfert din cat a fost initial si era greu de ascutit pe piatra. De dfapt, nu l-am aruncat ci l-am promovat cutit de... gradinarit.

Daca stau sa ma gandesc bine, apai is cam doua cutite pe care le folosesc in mod regulat. Unu mai mic, de fo 20 de cm si unul gen cutit de bucatar. Restul cam stau in stativ.

Le zisei femeilor din casa sa-si foloseasca setul lor de cutite ca n-am chef sa stau sa "repar" saptamanal lamele cutitelor mele.

Anul asta o sa mai gandesc la ce cutite o sa mai iau. Probabil tot ceva "exotic". Si fara gand sa dau sute de euro pe cutite atata timp cat am doua pietre bune de ascutit, pietre cu cate doua fatze, fiecare fatza cu un alt grad de "finetze".

• 7 months later...

mai e careva fan Wusthof?

în ordinea numerelor de pe tricou:

săbioiu de măcelărit fripturi, pe numele său scimitar

cuţitul de pâine pe care-l folosesc şi la roşii

santoku, pentru zilele când mă scol pe partea asiatică a patului

chef's knife, pentru când mă scol pe partea europeană

ăla micu care curăţă, toacă, taie, cântă şi dansează

unitatea de măsură standard

post-1215-13128986583702_thumb.jpg

Sotul meu a primit cadou un fel de santoku de la Victorinox din Elvetia.

Nu e un cutit prea scump,dar eu sînt încîntata de el.Îmi place "metalul" folosit de firma asta.

Nu va lasati intimidati de inscriptia aia cu 10 Jahre...etc,este o chestie personalizata.

Restul datelor gravurii l-am sters în programul foto.Datele erau prea personale :)

Ce vreau sa spun de fapt,eu nu-l folosesc doar cînd ma scol pe parte asiatica,ci la tot ce toc.Fie verdeata,morcovi sau ardei and Co!

E o placere sa lucrez cu el!

În rest,ador cutitele mici.Ala micu' a lui Dexter,este unul din preferatele mele.E bun la toate! :occasion14:

post-5-13129135395701_thumb.jpg

post-5-13129135511546_thumb.jpg

Tre sa actualizez vad.

Inafara de Victorinoxurile care sunt mereu folosite si spelucchino cel cu miner de lemn, din ianuarie am o alta dragoste :D folosit non stop si la foarte multe,

Zwilling Santoku alveolato

post-4-13129224331017_thumb.jpg

Tre sa actualizez vad.

Inafara de Victorinoxurile care sunt mereu folosite si spelucchino cel cu miner de lemn, din ianuarie am o alta dragoste :D folosit non stop si la foarte multe,

Zwilling Santoku alveolato

post-4-13129224331017_thumb.jpg

...cel mai bun la taiat ardei si patrunjel :D

Nu-l am eu,il avem la lucru,dar cand sunt eu pe tura,e in partea unde lucrez eu.

Maine pozez si eu cam ce am,dar nu folosesc decat vreo 4-5.

eu nu am de-astea socotite ca ale voastre (yet) dar imi pare cunoscuta bricheta aia orange :D

sa fie una si aceeasi??

...cel mai bun la taiat ardei si patrunjel :D

Nu-l am eu,il avem la lucru,dar cand sunt eu pe tura,e in partea unde lucrez eu.

chestiile acelea de pe lama care in italiana i-au dat numele de alveolato fac ca, atunci cind tai o felie de ceva (carne, salam) sa intre aer si sa nu se lipeasca lama de felie

eu il folosesc la foarte multe, inclusiv la rosii care atunci cind nu sunt foarte proaspete se taie greu necojite

cuţitaru care mă sfătuieşte pe mine într-ale armelor albe, mi-a spus că Santoku cu Granton Edge de la Victorinox (aşa se cheamă în engleză lama cu gropiţe) este cel mai folosit în bucătăriile comerciale de pe toate continentele (oare aşa se zice la commercial kitchens sau iar am dat-o pe romgleză :occasion14:)

eu luai pe Wusthof Santoku Granton că e din seria Culinar şi mi-a sărit în cale la un preţ foarte bun, dacă nu-mi sărea, în mod sigur aveam Victorinox

PS anjelico, nu cred că am mai pozat bricheta aia, da mai ştii? :floare:

mai e careva fan Wusthof?

în ordinea numerelor de pe tricou:

săbioiu de măcelărit fripturi, pe numele său scimitar

cuţitul de pâine pe care-l folosesc şi la roşii

santoku, pentru zilele când mă scol pe partea asiatică a patului

chef's knife, pentru când mă scol pe partea europeană

ăla micu care curăţă, toacă, taie, cântă şi dansează

unitatea de măsură standard

Bebe stiu sigur ca era fan :hug:, da' nu l-am mai zarit de mult pe forum. :D

Moaaaama, ce colectie de spadasin ai ! =)) Mi-ar fi frica sa ma intilnesc cu tine noaptea ... :hug:

[center]

deocamdata am o colectie profesionala (Weber) de cutite pt. taiat: verdeata, fructe, legume, piine, transat carnea cruda, fripturi si degetele mele, saracele ! :hug:

http://img14.imageshack.us/img14/2230/cutitewebers.jpg

http://img18.imageshack.us/img18/8347/cutiteweber.jpg

si niste finlandeze

http://img8.imageshack.us/img8/7359/cutite.jpg

si cutitaru meu ma sfatuia sa-mi iau un Santoku adevarat de la mama lui, dar cam tirziu m-am trezit. acum stau baietii de la vama cu ochii ca pe butelie pe continutul coletelor ce intra in tara. :hug:

p.s. Dexter, nu ma infiezi ? =))

[/center]