Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Intrebare intrebatoare

Featured Replies

Dupa mine sunt de productie siciliana. La cum arata. Alea verzi as zice ca-s umplute cu "zuccata" ( sau "cucuzzata" in dialect). Zuccata e o dulceata de zucchine foarte lungi si e folosita in general pentru a umple biscuitii. Zucchina sarpe, ii zice aici, are juma' de metru, 1 metru, depinde.

Dar tu zici ca aluatul n-are zahar. Asa ca nu mai sunt atat de sigura pe ce-am zis mai sus.

Zicea Lori ca nu are zahar,dar are marzipan.

Marzipanul nu e zahar ?...Cu ceva migdale prin el .

Martipanul nu e zahar, ci o masa cruda de migdale. Cel mai pur este Niederegger Marzipan, care e 100% martipan/migdale.

Altul de calitate superioara este Lübecker Marzipan, care are cel putin 90% martipan si 10% zahar.

Calitativ înca foarte bun, este cel în proportie de 70% + 30% zahar.

Iar ala de toata ziua, cel în proportie de 50%/50% ... în alea 50% în afara masei de migdale, se pot regasi o gramada de alte chestii, nu doar zahar... chiar si albus de ou... bleah! :sleepy1:

Zicea Lori ca nu are zahar,dar are marzipan.

Marzipanul nu e zahar ?...Cu ceva migdale prin el .

Martipanul nu e zahar, ci o masa cruda de migdale. Cel mai pur este Niederegger Marzipan, care e 100% martipan/migdale.

Altul de calitate superioara este Lübecker Marzipan, care are cel putin 90% martipan si 10% zahar.

Calitativ înca foarte bun, este cel în proportie de 70% + 30% zahar.

Iar ala de toata ziua, cel în proportie de 50%/50% ... în alea 50% în afara masei de migdale, se pot regasi o gramada de alte chestii, nu doar zahar... chiar si albus de ou... bleah! :sleepy1:

No asta nu am stiut-o .

Zau ca n-am stiut.

Orice marzipan am cumparat aici din comert,e full de zahar.

Marzipanul tip baton tras in ciocolata si facut prin UE, ca sa nu mai vorbesc de marzipanul de la Dr. O ,ala de intins pe tort.Cred ca are vagi urme de migdale si ceva aroma tot de migdale.

Martipan de la Dr. O se întîmpla sa am în casa de anul trecut deja, luat de al meu sot. El a luat unu, ce conteaza care... :sleepy1:

Oricum, nu e chiar rau, sînt altele si mai nasoale. Asta are asa : 52% migdale, zahar, apa, invertoza (un amestec de fructoza, glucoza si posibil - miere) si alcool.

Tinînd cont de umiditate care este cam de 15-17 % + 52% migdale, restul e zahar si alte "zaharuri"....

Poza de pe net.

http://www.globus-drive.de/medias/sys_master/products/8806150701086/4000521007041_1.jpg

Fetelor, ieri cred ca am citit si urmarit vreo doua ore retete pentru amaretti morbidi sau pasta di mandorla, care sunt o specialitate siciliana, cum zice Any. Astea nu se fac cu martipan ci migdale dulci macinate si o proportie foarte scazuta de migdale amare ori , in lipsa, esenta.

Ale mele au fost cu arome de citronella -asa cum au spus/pronuntat ei, apoi simpli, apoi cu nush ce, tot verde si aroma de cafea. Initial am crezut si eu ca sunt cu fistic, dar nu. In orice caz, fiecare aroma/fel o nebunieeeeee....Daca as gasi reteta, as face-o imediat. Ce m-a intrigat pe mine e ca ei sustineau ca nu sunt cu zahar...greu de crezut pentru ca erau dulci si ti se topeau in gura. In toate retetele gasite pe net le-am gasit cu zahar, dar fara faina. Am zis ca poate s-a exprimat ala gresit si a vrut sa zica fara faina, dar nu, caci a fost un dialog intreg intre noi si el. Chiar am ras si am zis ca nu cred, ca e foarte dulce si a insistat ca e fara zahar, singurul zahar folosit fiind cel pudra. Hm...

Nu stiu daca asta este exact ce cauti, insa daca nu e asta sunt foarte asemanatoare. In Spania e un dulce tipic din Catalunya (Barcelona) si se mananca in ziua tuturor sfintilor. Se face din martipan, putin zahar, sunt retete care au cartof fiert in compozitie, putin albus de ou + aroma care vrei sa le-o dai.

Uite aici...daca ti se par asemanatoare iti traduc reteta cu placere (astea sunt de cafea).

http://quehihadepostres.blogspot.com.es/2012/10/panellets-de-cafe.html

sau asa:

http://www.cafesbatalla.com/es/news/panellets-de-caf%C3%A9

Am uitat sa spun cum il cheama pe dulce :floare: sunt Panellets

lapo, nu ştiu dacă e cazul la prăjiturile tale dar fiind fără zahăr, poate or fi cu pastă de curmale? raw veganii folosesc mult amestecul de curmale, nuci, fructe şi condimente. eu cumpăr LÄRABAR care-s făcute exact din ce am spus mai inainte şi sunt dulci şi umede cum spui tu.

PS Oana S are o reţetă pe bază de pastă de curmale pe blogul ei

@Titi, mersi mult pentru retete! M-am uitat pe ele si le-am comparat cu cele italiene si sunt cam la fe. Da, cand ai timp si bunavointa, te rog mult sa mi le traduci. Multe multumiri in avans!

@Dex, nu, nu, sunt cu mandorle -migdale, ceea ce se simte clar si in gust, absolut.

@Lily, posibil. Acum nu mai conteaza ca or fi cu zahar ori fara, o sa le incerc oricum.

Foxulina, tu ai pus aici reteta de cornulete cu bors, zi ca nu! Unde ai ascuns-o mama, ca nu dau de ea. Da-i si lui Chiorîlä un indiciu, te rog eu frumos! Saru'muna!

Foxulina, tu ai pus aici reteta de cornulete cu bors, zi ca nu! Unde ai ascuns-o mama, ca nu dau de ea. Da-i si lui Chiorîlä un indiciu, te rog eu frumos! Saru'muna!

Bors? Io??

Gata, gasit topicul, dar nu cu bors. Probabil am vazut eu aiurea.

Pune-ti mai bine ocheanele pe barneaga.... :P Sa vezi mai bine data aviatoare.

• Author

Intrebare intrebatoare! :) matusa Marlena,vrea sa stie daca poate sa coaca cozonacei in tavite de aluminiu(sunt acum mai micute la 1,50 lei bucata),initial i-am zis din reflex,ca siguurr!! acum nu mai sunt atat de sigura! :)

Tavile clasice(cele vechi,recunosc,ca abar' n-am din ce material sunt facute :pupic: )oare nu au rolul lor in procesul de coacere (ma refer la felul in care emana caldura si cum se incing ca sa spun asa)fata de astea de aluminiu?! :)

Deshtia' :pupic:

post-405-13662267695249_thumb.jpg

• Author

Deshtia' :pupic:

post-405-13662267126766_thumb.jpg

Scuzati eroarea de pilotaj,am dat raspuns in loc de edit :pupic:

Oricum daca merg la cozonacei,se tapeteaza cu hartie de copt,sau se ung?!

Se ung, nu-i nevoie de hartie. Cozonaci nu am facut, dar eu zic ca ies.
  • Author

Se ung, nu-i nevoie de hartie. Cozonaci nu am facut, dar eu zic ca ies.

Merci,Auras :notworthy: o sa-i impartasesc si matusii temerile mele si sa vedem daca o face asa sau nu ,pana la urma!

Eu am facut chec si-am pus hartie de copt!A iesit perfect! Cozonac...nu fac!

Ba da, Geanny, iese, si chiar foarte bine, dar am si eu piticii mei.Si mi-e si lene sa spal tava.Mi-e mai comod asa!:notworthy: Am facut si cu si fara hartie.E la fel!

Si cozonac nu fac fiindca NU fac: 1. nu se mananca si 2. nu ma pricep! Si tu stii asta: aluat dospit si eu= nu se pupa!:rolleyes:

• Author

Merci de raspunz Zoazo'! ^_^ deci tu crezi ca merge si la cozonac =))

Intradevar Fox e f. subtire de aici si temerile mele :tongue3:

Merci,Auras :tongue3: o sa-i impartasesc si matusii temerile mele si sa vedem daca o face asa sau nu ,pana la urma!

Eu zic doar, ca la cozonac s`ar putea sa nu se coaca bine la fund si sa ramana umed. Eu in astea mai fac drob cateodata.Ar trebuii facuta proba inainte sa fiti sigure ca nu aveti surprize in plina pregatire cand timpul este pretios.Eu daca fac colacul dulce, o sa il fac intr`o cratitzoaie emailata care o tin ptr asta si ptr tortul intors.Daca fac cozonac lung atunci fac in tava normala de tabla teflonata cu hartie nu ma risc.