Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Intrebare intrebatoare

Featured Replies

poate ar tb sa-l congelezi in portii mai mici. chiar si ptr o supa de usturoi ar fi prea mult un borcan. oricum, nu stiu cum se comporta.

Adriana, merele bucati, dupa decongelare, devin niste flescaieli f apoase.Ar tb scurse si nu mai ramane nimic din ele. Iar congelate nu le poti pune in prajitura ca-ti strica aluatul de la atata apa. Congelate bucati merg doar la compot sau intr-un preparat care va fi fiert. Pe mine nu ma entuziasmeaza congelatul merelor nici macar rase ptr placinta, dar ar merge totusi. Bune sunt deja calite cu zahar si arome si sterilizate in borcane.

Adriana decongeleaza, vezi cum se comporta si da-ne de stire.

Eu am congelat un kg bucati sa nu se strice si le-am tinut cateva zile.Le-am copt intr-un strudel si nu au fost apoase.

Cele calite s-au comportat bine mereu, le folosesc la prajitura, dar tu spui ca nu te atrag, ramane sa experimentezi.

Cred ca depinde de soiul merelor, sau daca sunt calite bine sa nu ramana cu mult suc.

Moata, oare depinde de soi, sau de ce ale mele nu au fost felasca? Acum habar nu am de care au fost, sigur cumparate din piata.

Si eu am congelat mere felii, si le-am pus congelate în aluat. A iesit foarte bine. Nu stiu daca marul conteaza, dar congelarea feliilor separate apoi puse în pungi/doze e cea mai buna. Eu congelez si altfel de fructe, si egal ce placinta fac cu ele, congelate le pun, nu le las la decongelat. Bineînteles ca daca-s congelate de proaspete împreuna si formeaza un botz mare nu functioneaza. De aceea congelez totul pe tavite, apoi împreunez :)

am avut cam un kg de usturoi curățat pe care l-am blenduit, că incepuse să dea semne de oboseală. acum am un borcănoi de pastă de usturoi in frigi și mă intreb dacă să îl bag la congi. știe cineva ce să fac cu el?

Congelarea ii ia din iuteala, dar isi pastreaza aroma si textura.

Eu am facut din usturoiul pisat si congelat aioli, bun de mancat de-a dreptul pe paine.

Eu congelez si altfel de fructe, si egal ce placinta fac cu ele, congelate le pun, nu le las la decongelat.

de ex, visine congelez in fiecare an. Cand le folosesc, le decongelez intr-o strecuratoare si-apoi le folosesc. Isi lasa multa zeama, care pe mine m-ar deranja intr-o placinta.

Stiti ca am mai vorbit noi despre aluaturi care se incruzesc de la umplutura umeda - de ex aluatul frantuzesc, foietajul. Mie nu-mi place umed, dar cred ca am eu o problema mai mare in a-l accepta cu astfel de umpluturi.

La aluatul de prajitura cu fructe nu folosesc foietaj, dar tot nu-mi place umed, cum il percep eu.

De fapt asta-i motivul ptr care nu folosesc direct fructele congelate, cu toate ca ar fi mult mai comod.

Si eu am congelat mere felii, si le-am pus congelate în aluat. A iesit foarte bine. Nu stiu daca marul conteaza, dar congelarea feliilor separate apoi puse în pungi/doze e cea mai buna. Eu congelez si altfel de fructe, si egal ce placinta fac cu ele, congelate le pun, nu le las la decongelat. Bineînteles ca daca-s congelate de proaspete împreuna si formeaza un botz mare nu functioneaza. De aceea congelez totul pe tavite, apoi împreunez :)

Maya mai traieste! YES ! Am crezut ca a dat divortul si a disparut din tara... :) :)

Peter

Isi lasa multa zeama, care pe mine m-ar deranja intr-o placinta.

Stiti ca am mai vorbit noi despre aluaturi care se incruzesc de la umplutura umeda - de ex aluatul frantuzesc, foietajul. Mie nu-mi place umed, dar cred ca am eu o problema mai mare in a-l accepta cu astfel de umpluturi.

La aluatul de prajitura cu fructe nu folosesc foietaj, dar tot nu-mi place umed, cum il percep eu.

De fapt asta-i motivul ptr care nu folosesc direct fructele congelate, cu toate ca ar fi mult mai comod.

Si nu esti singura,Pusa!Si eu ma nevrozez rau daca fac vreo tarta ,chiar si sarata spre exemplu cu ceva umplutura care lasa apa.De aia as sta cu frica mare daca as pune merele congelate,mai ales ca mi s-a intimplat sa se-ncruzeasca chiar si cu mere proaspete.Dar daca n-am incercat sa risc cu cele congelate,nici nu stiu.... :)

Probabil nu facem acelasi fel de placinte, si o mai fi si chestie de perceptie a aluatului... fiecare cu pasareaua din dotare, eu cu stolu' :)

Mai Peter, da' de cine sa divortez? De tara (care ? :) ) sau de sot, sau poate de Ahmed, my lover? :)

Vara mai slabut cu activitatea pe forum, plus ca am fost plecata prin alte tari, prin munti si pe la mare, chiar si la șes... în munti ma duc din nou în curînd, deci sînt înca setata pe vacanta :))))))

Probabil nu facem acelasi fel de placinte, si o mai fi si chestie de perceptie a aluatului... fiecare cu pasareaua din dotare, eu cu stolu' :)

Mai Peter, da' de cine sa divortez? De tara (care ? :) ) sau de sot, sau poate de Ahmed, my lover? :)

Vara mai slabut cu activitatea pe forum, plus ca am fost plecata prin alte tari, prin munti si pe la mare, chiar si la șes... în munti ma duc din nou în curînd, deci sînt înca setata pe vacanta :))))))

:)

• 3 months later...
Nu stiu daca aici e locul potrivit, dar totusi am sa intreb. Am o gasca de la tara pe care vreau s-o fac de revelion la cuptor neumpluta. Aveti vreo reteta incercata in care carnea sa iasa frageda?

Nu stiu daca aici e locul potrivit, dar totusi am sa intreb. Am o gasca de la tara pe care vreau s-o fac de revelion la cuptor neumpluta. Aveti vreo reteta incercata in care carnea sa iasa frageda?

Aici musai sa vina "nemtii" ca ei fac mereu la sarbatori. Eu una n-am facut.

Io am o rata, dar nu e de tara, banuiesc ca o dau eu la vopsea nu ca puiul de tara care se fierbe de 2 ore!

Dani avea gaste de la tara ea le tinea la marinat

ia distreaza-te!

https://forum.artaculinara.ro/topic/2722-friptura-delicioasa-foarte-frageda-si-aromata/page__st__20

eu comit eu cumva ratzusca mea, te asteptam cu gasca!

Fireste cu experienta nemtilor eu nu ma pun, sa-i vad eu cu gaina mea respectabila daca aveau aer de comentat! =))

Vă rog să-mi spuneți, care aveți, cum se comportă o tigaie din inox, cu fundul gros și greu. Am văzut la Lidl cu vreo 80 de lei. Eu am oale din inox, dar carnea se lipește pe marginile oalei, dacă nu e unsă. Nu mă gândeam să gătesc fără ulei, dar pot prăji un grătar fără să se ardă grăsimea? În ultima vreme, probabil că-s mai vechi, chiar și tigăile Tefal lipesc și ard grăsimea. Și nu-s zgâriate.

Mi-am luat si cu interior ceramic ( e drept, de la Carrefour, deci nu tare scumpă) dar nu e ok.

O să citesc și la subiectul cu tigăi, dar aici ăntreb strict de cea de la Lidl.

Merci.

• 10 months later...

=)) :scratch: :thumleft: tuturor celor ce si mai amintesc de mine :o

o intrebare micuta venita dintr o pofta mare , va rog , exista aici pe forum vreo reteta sau detalii , indicatii pretioase, pentru :boabe de cafea trase in ciocolata?

Am gasit ceva pe net, dar intreb totusi poate poate....

Multumiri.

=)) :scratch: :thumleft: tuturor celor ce si mai amintesc de mine :o

o intrebare micuta venita dintr o pofta mare , va rog , exista aici pe forum vreo reteta sau detalii , indicatii pretioase, pentru :boabe de cafea trase in ciocolata?

Multumiri.

Salut, Nashicooo!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/6.gif https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/11.gif

Din pacate n-am vazut asa reteta, EU, dar poate fetele mai pricepute....

:o =)) :scratch: tuturor celor ce si mai amintesc de mine :P

Multumiri.

Intrebarea nu ti-o pot raspunde, dar vino sa te string in brate... Nasha! :thumleft: :P

Peter

• Author

Buna Nasha ,eu am gasit asta: http://www.pinomessina.it/consigli-cucina/come-fare-i-chicchi-di-caffe-ricoperti-al-cioccolato.php,zice ca se topeste pe baie de aburi ciocolata(dar am citit in alte retete ca merge si le microunde)si se pun inauntru boabe de cafea,dar nu multe deodata,se scot cu o penseta (de bucatarie evident)si se aseaza pe hartie de copt,se lasa sa se solidifice stratul de ciocolata si apoi se repeta operatiunea de trei ori pana cand esti multumita de consistenta stratului de ciocolata .

Sper sa-ti fi fost de ajutor...ce mai cred eu e ca si boabele de cafea trebuie sa fie de f. buna calitate,eventual proaspat prajite,pt. o aroma maxima si ciocolata sa fie de calitate ca sa merite efortul si sa obtii efectul scontat

:rolleyes: poate daca o sa ai timp o sa ne arati ce ai combinat .

Buna Nasha ,eu am gasit asta: http://www.pinomessina.it/consigli-cucina/come-fare-i-chicchi-di-caffe-ricoperti-al-cioccolato.php,zice ca se topeste pe baie de aburi ciocolata(dar am citit in alte retete ca merge si le microunde)si se pun inauntru boabe de cafea,dar nu multe deodata,se scot cu o penseta (de bucatarie evident)si se aseaza pe hartie de copt,se lasa sa se solidifice stratul de ciocolata si apoi se repeta operatiunea de trei ori pana cand esti multumita de consistenta stratului de ciocolata .

Sper sa-ti fi fost de ajutor...ce mai cred eu e ca si boabele de cafea trebuie sa fie de f. buna calitate,eventual proaspat prajite,pt. o aroma maxima si ciocolata sa fie de calitate ca sa merite efortul si sa obtii efectul scontat

:-* poate daca o sa ai timp o sa ne arati ce ai combinat .

Multumesc mult Geany ! :notworthy: :hug: o sa fac .

Zoazo :hug:

Peter :love7: :hug: thank you

"reteta "de a cumpara din magazin nu o pot folosi, caci la mine aici nu am gasit asa ceva, nu am auzit . In Romania

cind am fost acum in September, am cautat la LIdl, Bila, Auchan ( atit doar) n-am avut timp sa insist.... si nimic.

Se gasesc in Australia si in Usa. In USA oferta e dementiala: in cicolata cu lapte, alba, dark, si cu nu stiu ce alte arome ...

..O fi treaba "studiata", produs greu vandabil , ne-cerut de bobulatie... de nu se vind pe nicaieri....

.......dar si ...daca mi reuseste....incercarea......

:headbang:

• Author

Cu mare placere draga Nasha :notworthy:

Permite-mi te rog sa mai adaug (desi nu sunt expert ci dimpotriva :headbang: )ca ceea ce doresti tu sa faci nu e chiar atat de simplu pe cat pare.In primul rand trebuie sa te hotarasti ce tip de ciocolata doresti sa utilizezi( ciocolata alba,ciocolata cu lapte sau amaruie si cu ce continut de cacao)intrucat fiecare dintre aceste sortimente au un anumit punct de temperatura la care se topesc,astfel iti va trebui si un termometru,intrucat problema ta va fi nu doar sa topesti ciocolata si sa te folosesti rapid de ea,ci va trebui si sa o pastrezi la temperatura justa pt. mai mult timp,operatia fiind de durata (daca temperatura ciocolatei scade ea se va ingrosa si va fi mult mai greu de lucrat/glazurat,daca o supraincalzesti se va cristaliza/zaharisi si e buna de aruncat...

Deaceea eu te-asi sfatui mai intai sa te decizi ce fel de ciocolata doresti sa folosesti si sa te informezi pe la tehnici de imblanzire a ciocolatei sau ceva de genul despre temperatura pana la care trebuie sa o aduci si sa o mentii si sa ai evident si un termometru .

Mult succes :hug:

P.S Da cautare pe google cu videoretete(vazand o sa te ajute mai mult la practica)si daca nu gasesti rezultate cu boabe de cafea macar poate gazesti cu arahide glazurate cu ciocolata sau alune,migdale,macadamia,caju,stafide,fructe confiate etc(desi e alt produs procedeul e cam acelasi)cauta rezultate pe youtube chiar si in alte limbi engleza italiana etc,important e ca vezi chiar daca nu se intelege totul...eu cel putin asa asi proceda..

Un exemplu:(asta e cu nuci braziliene sunt mai mari vad ca le ia cu furculita ,(la boabe de cafea sa le alegi mai mari ,totusi merge mai bine penseta de bucatarie daca ai)si le glazureaza doar o singura data(nu prea cred ca e ok. oricat de gros e primul strat de ciocolata ca partea care sta pe hartia de copt s-ar putea sa nu fie ok. cand o desprinzi asa ca posibil sa mai vrea minim inca o ''baie'' ca sa fie stratul uniform) dar cred ca te ajuta totusi sa vezi procesul,interesant tipul de ciocolata folosit,cred ca rezultatul depinde f. mult de tipul de ciocolata folosit si de calitatea ei(cat de bine se preteaza ea pt. glazurare)un topic cu ciocolata aici: https://forum.artaculinara.ro/topic/2539-ciocolata/

http://www.youtube.com/watch?v=KQ4oCRqVCFM

Si eu veau sa o salut pe Nasha!! :hello:

vecinele!

io va pup pe-amandoua, plus Annabelle, plus barbatii Nashei!

Si eu veau sa o salut pe Nasha!! :105:

vecinele!

io va pup pe-amandoua, plus Annabelle, plus barbatii Nashei!

Ooo

thank you dragelor, Cristina, Moatzo... va pup , complimente si salutari de la Polul Sud voua si fam.

Cristina......domnisorica....ta .....va pup

Moatzo.....ti-ai adus tu aminte de mineeeee, ce ma bucur....( baietii mei = barbatii, au "parasit domiciliul parintesc "asa ca am ramas , <<baba cu mosu>> ..inca pun ghilimele....ha :hello:

Geany .. ..esti super........thank you de detalii, merci , merci....ciocolata mea e dark cu 72 % cacao, penseta de bucatarie n am , termometru am .

dar am in schimb vointa,,.. dar numai ptr bombonelele astea....

o sa ma uit dupa ce vin de la munca....