Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Intrebare intrebatoare

Featured Replies

SAM_4308.JPG

Nu cade din lingura,si la gust are gustul ala acrisor de smantana/frisca,care trebuie sa-l aiba..

SAM_4309.JPG

Ce te invidiez eu pentru frisca asta, Geanina...

• Author
Daa!! e f. buna(imi pare rau ca nu ai si tu :occasion14: )chiar sambata am batut la matusa Marlena(aceeasi marca de smantana) si am umplut unele eclere si cu frisca si capsuni...E f. buna nu e f. grasa,cu toate astea se bate frisca,si are gustul ala de smantana acrisoara asa cum e smantana noastra :occasion14:
  • 3 years later...

Mă puteți ajuta?

Am înnebunit căutând o rețetă scrisă pe forum de Maya: ouă gătite tip Gordon Ramsey.

O făceam cu succes acum câțiva ani. Aș vrea să o fac zilele acestea dar nu reușesc să îmi aduc aminte nimic și nici rețeta nu o găsesc.

• 11 months later...

Ei, chiar psihedelice nu, ceva mai moale! :love7:

"Kombucha este obtinuta prin fermentarea ceaiului, utilizand o cultura simbiotica de bacterii si drojdie, denumita „mama”. Este foarte similara cu cea care se gaseste si in otetul din cidru de mere tulbure.

Populatiile microbiene din cultura mama de obicei variaza, dar, ca si certitudine, componenta de drojdie va include de cele mai multe ori Saccharomyces cerevisiae, iar cea bacteriana va avea aproape intotdeauna Gluconacetobacter xylinus, pentru a oxida alcooli produsi de drojdie in acid acetic.

Printre beneficiile asupra sanatatii pe care ceaiul kombucha le ofera, se numara:

#1. Aportul de probiotice benefice sistemului digestiv.

Acestea reduc inflamatiile si problemele digestive si ajuta chiar la scaderea in greutate.

Probioticele sanatoase continute de kombucha sunt:

• Gluconacetobacter (> 85% in majoritatea probelor)

• Acetobacter (<2%)

• Lactobacilus (pana la 30% in unele probe)

• Zygosaccharomyces (>95%)"

Si aici:

https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-kombucha-tea

Lili, dar ce e kambucha asta? Eu m-am uitat pe net si am gasit cum ca ar fi ciuperci mellow.gif Is din alea psihedelice? tongue.gif

E o bautura fermentata foarte raspandita pe la noi prin america, nu stiu prin alte parti.

Am incercat-o din comert. Are un gust specific si sunt persoane care nu o agreeaza. Mie mi-a placut ce am incercat, in special "gingerade":

post-1728-0-89274400-1593206172_thumb.jpg

Face bine la microbiome-ul din intestine- la fel ca borsul fermentat, moarea de la castraveti, varza si alte muraturi, kefirul.

Eu am avut ciuperca de kefir, din asta de Kombucha, inca nu. Doar daca se intampla sa ii vina vreo pasarica sotului. El incearca toate minunile :71:

Edited by Wowerful

Lili, dar ce e kambucha asta? Eu m-am uitat pe net si am gasit cum ca ar fi ciuperci mellow.gif Is din alea psihedelice? tongue.gif

E o bautura fermentata foarte raspandita pe la noi prin america, nu stiu prin alte parti.

Am incercat-o din comert. Are un gust specific si sunt persoane care nu o agreeaza. Mie mi-a placut ce am incercat, in special "gingerade":

post-1728-0-89274400-1593206172_thumb.jpg

Face bine la microbiome-ul din intestine- la fel ca borsul fermentat, moarea de la castraveti, varza si alte muraturi, kefirul.

Eu am avut ciuperca de kefir, din asta de Kombucha, inca nu. Doar daca se intampla sa ii vina vreo pasarica sotului. El incearca toate minunile :71:

Am gasit si eu imbuteliat, dar e 4 euro o sticla.

O sa iau sa vad daca-mi place.Macar asa stiu despre ce e vorba.

Am avut si eu kefir, dar il consum sporadic si ala de apa nu-mi place.

Aaaaaahhhhhhhhmmmm! I see...eh, atunci nu ma-ntereseaza happy.gif Ziceam ca o fi vreo minune care te teleporteaza , te vindeca de toate alea etc. etc.

Wowy, pe mine moarea, borsul s.a.m.d. ma baloneaza grav. Kefirul imi face bine, il beau cu mare placere. In schimb Ayran, no.

Tin minte ca si atata avea une experiment cu o cultura de alge in borcan, tinea la frigider si bea chestie de aia, yuuuuck. Chiar o sa il intreb , acum ca mi-am adus aminte. Sunt curioasa daca el mai stie happy.gif

• 1 month later...

Vin si eu cu o intrebare intrebatoare:

- Voi daca ati avea multe rosii de gradina, bune si gustoase, ce ati face cu ele? (mentionez ca salate fac, dar culeg zilnic mai mult decat pot manca...)

post-1728-0-52735500-1597157826_thumb.jpg

Edited by Wowerful

cindva le puneam asa crude, doar fara coaja si o frunza de busuioc, in borcane si apoi le sterilizam

dar felul care imi place cel mai mult e sa fac un suc cu baza de ceapa si eventual usturoi, rosiile curatate de pielita si seminte si aromele care imi plac, copt cit trebuie apoi eventual mixat apoi borcan si sterilizat

in felul asta sosul asta il folosesc la orice vreau, ori la o supa de peste, ori direct pe paste ori in alte chestii care cer sucul de rosii

- Voi daca ati avea multe rosii de gradina, bune si gustoase, ce ati face cu ele? (mentionez ca salate fac, dar culeg zilnic mai mult decat pot manca...)

Suc de rosii/passata, rosii in bulion, sos de paste/pizza si, cel mai simplu, daca ai loc in congelator, despielitate si feliate in pungute pt ciorbe/mancare la iarna.

Ce te invidiez!

cindva le puneam asa crude, doar fara coaja si o frunza de busuioc, in borcane si apoi le sterilizam

dar felul care imi place cel mai mult e sa fac un suc cu baza de ceapa si eventual usturoi, rosiile curatate de pielita si seminte si aromele care imi plac, copt cit trebuie apoi eventual mixat apoi borcan si sterilizat

in felul asta sosul asta il folosesc la orice vreau, ori la o supa de peste, ori direct pe paste ori in alte chestii care cer sucul de rosii

Varianta cu suc mi se pare si mie cea mai simpla, dar as vrea ceva altfel. Asa crude la borcan as vrea si eu, dar trebuie sa studiez problema.. Nu as vrea sa le pierd cumva pentru ca nu am sterilizat cum trebuie sau alte erori de productie :love7:

[

Suc de rosii/passata, rosii in bulion, sos de paste/pizza si, cel mai simplu, daca ai loc in congelator, despielitate si feliate in pungute pt ciorbe/mancare la iarna.

Ce te invidiez!

Multumesc bellamama! Daca ai fi prin zona, ti-as da vreo cateva. La despielitat, feliat si congelat m-am gandit si eu, dar nu stiu cum se comporta rosiile la inghet/dezghet..Sos de pizza/pasta as putea incerca. Acolo parca nu e musai de separat semintele, sau e? Daca e asa, apoi tre sa le dau prin sita pentru ca nu am aparat special.

. La despielitat, feliat si congelat m-am gandit si eu, dar nu stiu cum se comporta rosiile la inghet/dezghet..Sos de pizza/pasta as putea incerca. Acolo parca nu e musai de separat semintele, sau e? Daca e asa, apoi tre sa le dau prin sita pentru ca nu am aparat special.

Anul trecut am avut si eu rosii de gradina mai multe si le-am pus doar despielitate si taiate cuburi in pungi, portii doar cat sa pun la o mancare. Eu am fost multumita, nu le lasam sa de decongeleze cand le foloseam, dar in principiu la fierbere se topeau cuburile, ca erau si rosiile foarte coapte! Anul asta, u mai am sperante la rosii, sunt aproape uscate si manate, desi le-am stropit.

La sos, eu le fierb cu totul bine, apoi bag blenderul cand sunt aproape gata. Daca consider ca mai ramane cate o samanta, strecor sosul printr-o sita apoi il pun in borcanele fierbinti!

Dacă te interesează și mîncăruri cu roșii eu aș face vara non stop supă de roșii cu găluște de cașcaval sau cu tăiței de casă, cu oregano și busuioc uscat, busuioc proaspăt, ulei de măsline, sau doar cașcaval ras în ea, depinde de cheful pe care îl am. Îi pun și o stropitură de reducție de oțet balsamic și puțin sirop de rodie, pentru balans. Tot cu o cantitate mai mare de roșii fac piperchi, adică ardei prăjiți cu roșii și brînză. Orice roșie moale care nu se mănîncă ca atare o pun la mîncare vara, dacă am mai multe le zdrobesc în mînă și le pun într-o cutie/borcan la frigider. Și-mi mai plac mult cu mozzarella și busuioc verde, adică caprese. Am mai făcut carpaccio de roșii cu mozzarella sau Brie și sos de zmeură cu balsamic. Sau piyaz, care e o salată de fasole fiartă cu felii de roșii, ceapă și pătrunjel. Orice e cu roșii bune iese bun la vremea asta. Din păcate pe aici nu s-au făcut roșii prea bune anul ăsta, unii producători nu au făcut deloc, cum e mama mea, care de obicei dădea la tot cartierul și mai rămînea și cu o grămadă din care făcea bulion. Anul ăsta pauză...

PS: nu e de ignorat roșia coaptă pe tablă, întreagă sau jumătăți, ca garnitură sau completare la o garnitură pe lîngă o carne. Turcii pun la orice grătar și orez, cartofi, bulgur sau paste, dar și multe legume coapte pe tablă sau grătar: roșie, ceapă, ardei iuți de-ăia lungi, cîteodată vinete sau dovlecei, din fiecare cîte puțin.

Edited by Carmella

Varianta cu suc mi se pare si mie cea mai simpla, dar as vrea ceva altfel. Asa crude la borcan as vrea si eu, dar trebuie sa studiez problema.. Nu as vrea sa le pierd cumva pentru ca nu am sterilizat cum trebuie sau alte erori de productie :love7:

acuma pe alea crude nu le-as face nici eu

ceea ce voi numiti sos pentru pizza e ce am zis eu pentru mine

de pasat cu aparatu nici nu ma gindesc, mi-ar mai trebui o zi si n-are sens, daca le iei simburii inainte si pielita e suficient sa bagi mixeru bat

dar sa fie totu fiert, doar asa as face acu, apoi evident sterilizat borcanele

la gratar nu-mi plac si congelate n-am facut niciodata, problema e ca dupa aia tre sa le gatesti, in borcan asa mi se par mult mai utile, tot parerea mea

• 2 weeks later...
Stiu ca citisem undeva dar nu mai stiu unde, asa ca intreb aici. Se poate congela porumbul in lapte, cel de fiert? si daca da, cum? Crud sau deja fiert?
Eu nu știu cum fac alții dar eu fierb porumbul si il pun boabe in pungi pentru omleta sau orez cu legume.

Eu nu știu cum fac alții dar eu fierb porumbul si il pun boabe in pungi pentru omleta sau orez cu legume.

Ah, merci. Eu ma gandeam sa il pun cumva asa de mancat fiert. Am cam mult dun asta "furajer" ne-dulce, deja mancam de 3 seri intr-una si as fi vrut sa il pastrez pe mai tarziu. Cred ca il pun asa crud si vad ce s-o intampla.

• 2 weeks later...

Stiu ca citisem undeva dar nu mai stiu unde, asa ca intreb aici. Se poate congela porumbul in lapte, cel de fiert? si daca da, cum? Crud sau deja fiert?

Eu l-am rupt in bucati, asa cum vedeam in farfuriile americane si l-am congelat crud.

Tot de pe un site american am vazut ca il pun la fiert asa congelat in 50 % apa si 50% lapte.

E inca in congelator al meu, deci nu stiu sa-ti zic daca merita sau nu. :toothy9;

Eu l-am rupt in bucati, asa cum vedeam in farfuriile americane si l-am congelat crud.

Tot de pe un site american am vazut ca il pun la fiert asa congelat in 50 % apa si 50% lapte.

E inca in congelator al meu, deci nu stiu sa-ti zic daca merita sau nu. :toothy9;

Multumesc.Si eu l-am pus tot crud, intreg, tras in vid. Asa am de gand, sa il fierb asa congelat.

Inca nu am incercat ca acum mai gasesc inca din asta in lapte. Il pastrez pentru mai spre iarna.

eu urindu-l pe cel cumparat care e dulce

cind mergeam la furat dintr-ala normal bun taiam boabele cu cutitul si le congelam pentru ca le foloseam doar la facut ciorba aia de la Trieste buna tare dar calorica si mai tare

eu urindu-l pe cel cumparat care e dulce

cind mergeam la furat dintr-ala normal bun taiam boabele cu cutitul si le congelam pentru ca le foloseam doar la facut ciorba aia de la Trieste buna tare dar calorica si mai tare

Mie-mi place si ala dulce dar ala il gasesc mereu, scump dar il gasesc. Asta pe care l-am pus la congelator e din asta "furajer" cum mancam cand eram copii.