Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Intrebare intrebatoare

Featured Replies

• Author

:thumleft: la fix mi-ai scris,merci fain! ;) vrea mama acum de revelion diplomat...ma gandeam sa mai incerc ,cu deasta varsata,dar parca nu am incredere ,o sa iau de asta de la evrica .

Asta de spui tu ,e una in punguta alba nu?!

Da, e o punga alba, au si smantana si branza de vaci. Deci din smantana asta iese frisca adevarata, hulala, meggle sunt frisca vegetala, intr-adevar au prestanta dar gustul e artificial. Acum fiecare ce prefera. Vezi ca de sarbatori se termina mai repede, de obicei aduc miercurea seara, maine ma duc sa-mi cumpar pentru mine si vorbesc cu fetele si iti spun.Pup!

Merci de info'! ;) ..daca ma crezi stiam f. bine de branza asta si de smantana si programul,dar uitasem,am lucrat cu ele si chiar la Evrika asta dar acum mult timp (acum mai bine de 15 ani) ...bratrana' baba ci' sa-i faci?! ;) ..bine ca nu au schimbat formula si e inca buna,o sa-mi iau si eu.. =))

P.S Facui calcule cu domnu' Geany' si iese mai mult la catastif,am lucrat si a trebuit sa renunt ,cand era baiatul meu cel mare in clasa intai(acum implineste 25 de ani),mama pleca in Italia,iar pe vremea aceea cel putin,la Evrika ''bibanii'' bagau numa schimbul 3(de noapte) rar 2 care era pana la ora 22(acum nu cred ca mai au deschis de noapte)si nu ma mai puteam ocupa de copil...apoi dupa 3 ani a venit mama si am plecat eu si tot asa trecu' multa apa pe Siret deatunci ;) si pe acea vreme eram tot cu domnu' Geany' doar ca eram doar 'preteni'' :-* ...revenind la Evrika prajiturile cele de cofetarie erau bune pe atunci ,acum numai,au stricat reteta sunt ''sintetice'',eu nu mai iau demult,produsele de patiserie sunt ok. daca sunt proaspete! ;)

Da, astia de la Evirika, sunt cam naspa, si acum chinuiesc fetele. Nu mai au program non stop, dar de sarbatori au mereu deschis. Acum le-au dat fetelor ca prima, cate un cozonac, banuiesc din cele ce-au ramas nevandute. Bleah, Dumnezeu e sus pentru toata lumea.

In alta ordine de idei, dupa smantana sa te duci maine seara dupa 18, e miercuri, deci ca de obicei, alta data de sarbatori aduceau si lunea cate o tura.

Eu vreau sa fac un tort de mere cu frisca, asa, ca pe vremuri, reteta veche. Pup!

• Author

Da, astia de la Evirika, sunt cam naspa, si acum chinuiesc fetele. Nu mai au program non stop, dar de sarbatori au mereu deschis. Acum le-au dat fetelor ca prima, cate un cozonac, banuiesc din cele ce-au ramas nevandute. Bleah, Dumnezeu e sus pentru toata lumea.

In alta ordine de idei, dupa smantana sa te duci maine seara dupa 18, e miercuri, deci ca de obicei, alta data de sarbatori aduceau si lunea cate o tura.

Eu vreau sa fac un tort de mere cu frisca, asa, ca pe vremuri, reteta veche. Pup!

:floare: sarna!

Si mama oscila intre tortul ala de mere si diplomat :lol: se vede ca suntem in acelasi gand!

Stie cineva care-i termenul de valabilitate la Islere? Le-am facut cu o saptamana in urma, pe 19 sau 20, din pacate a trebuit sa anulez intalnirea de Craciun cu prietenii asa ca ne vom intalni pe 2 ianuarie. Mai rezista pana atunci? daca da, cum? in frigider? congelator? temperatura camerei?

Adi, dacă n-au crema, țin și trei luni.Dacă au cremă, la frigider țin! Sper că nu-i prea târziu !

Stie cineva care-i termenul de valabilitate la Islere? Le-am facut cu o saptamana in urma, pe 19 sau 20, din pacate a trebuit sa anulez intalnirea de Craciun cu prietenii asa ca ne vom intalni pe 2 ianuarie. Mai rezista pana atunci? daca da, cum? in frigider? congelator? temperatura camerei?

Adi, dacă n-au crema, țin și trei luni.Dacă au cremă, la frigider țin! Sper că nu-i prea târziu !

Multumesc :floare: !!! Le-am facut cu gem - am gustat azi una si par proaspat facute :lol: ...

• 3 weeks later...

Stie cineva ce sunt?

Ramy le-a cumparat de curiozitate dar nu stim ce sunt. :violent6:

IMG-20160114-WA0000-1.jpg

IMG-20160114-WA0026-1.jpg

Stachys/Crosnes le spune. Se pot consuma crude, în salate, sau fierte scurt de tot în apa cu sare, apoi trase în unt/ se consuma ca atare, garnitura sau împreuna cu alte legume fragede. Sînt tare finuțe, nu tin mult. Trebuie păstrate la rece 2-3 °C cu umiditate ridicată, altfel se usucă coaja destul de repede. Nu sînt prea cunoscute prin Europa, provin din Japonia/China. Sînt apreciate în cercurile "gourmet", deci, clar, francezii le cultiva, si parca prin Elveția.

Stachys/Crosnes le spune. Se pot consuma crude, în salate, sau fierte scurt de tot în apa cu sare, apoi trase în unt/ se consuma ca atare, garnitura sau împreuna cu alte legume fragede. Sînt tare finuțe, nu tin mult. Trebuie păstrate la rece 2-3 °C cu umiditate ridicată, altfel se usucă coaja destul de repede. Nu sînt prea cunoscute prin Europa, provin din Japonia/China. Sînt apreciate în cercurile "gourmet", deci, clar, francezii le cultiva, si parca prin Elveția.

Ele sunt!Multumim Maya! :violent6:

Si ai dreptate le-a luat din Franta.

Eu i-am cumparat din Fanta intr-un Carrefour . Credeam ca e ceva picant pentru ca erau intr-o ladita impartita in doua,intr-o jumatate erau ardei iuti iar in cealalta jumatate erau specia asta de tuberculi. Da,am gustat unul si nu era picant deloc. Un gust asemanator al topinambour. Multumesc Maya.

o mică adăugire interesantă, stachys affinis/crones pe care a cumpărat-o ramy, are o rudă mai amărâtă, stachys floridiana care este una din cele mai întâlnite buruieni urbane care cresc pe peluzele Floridei.

local este numită betony sau chinese artichoke și este comestibilă ca și verișoară-sa chinezo-franceză (la new york e cam 300 $ kg) plus că nu costă nimic dacă îți năpădește grădina =))

o mică adăugire interesantă, stachys affinis/crones pe care a cumpărat-o ramy, are o rudă mai amărâtă, stachys floridiana care este una din cele mai întâlnite buruieni urbane care cresc pe peluzele Floridei.

Dex, asa este, de multe ori natura ne ofera delicatese, cresc sub nasul nostru.

=))

La noi e mai rece, fiind la o ora de Alpi dar incercarea moarte n-are.

• Author
F. interesant,am mai invatat ceva,nu auzisem de ea...Cred ca merge la mancare chinezeasca,sau ceva asiatic ,sunt curioasa tu cum ai folosit-o? ce gust are?

Poate incep sa cultiv si eu sa vedem daca o sa le mearga la noi .

uite si aici

http://www.agriturismodiavolino.com/2014/03/tuberina-carciofo-cinese/

Multumesc Adriana!Ma documentez!

F. interesant,am mai invatat ceva,nu auzisem de ea...Cred ca merge la mancare chinezeasca,sau ceva asiatic ,sunt curioasa tu cum ai folosit-o? ce gust are?

Geany,am gustat crude,am cumparat doar un pumn ca nu stiam ce sant,aduce gustul a topinambur.Am citit ca gustul depinde de cum le gatesti.Crude,fierte,prajite,in saramura,(sau ma mai documentez),poate sa aduca la gust cu anghinarea(pentru ca se chiama si asa anghinare chinezeasca),sa aduca la gust cu alunele de padure,sau cu topinamburul.

Am o reteta care se numeste Prajitura cu gnotii. Are cineva idee din ce limba ar veni acest cuvant - gnotii? Sau cum se scrie?

Eu tind sa cred ca din ungureste, doamna de la care am reteta era unguroaica la origini. Dar pe net nu gasesc nimic. Si nici nu prea stiu cu ce alt cuvant sa inlocuiesc.. =))

Prajitura cuprinde 2 foi si-o crema, iar deasupra vin aceste bucati de aluat. Practic, gnotiile sunt bucatele de marimea unei alune, taiate dintr-un sul (de aluat). Se pun peste prajitura si se coace totul la cuptor.

Problema e cu reteta - cantitatile nu mai sunt vizibile (nu intru totul) si incerc sa gasesc o reteta cel putin similara, era foarte buna la gust. =))

• Author

Am o reteta care se numeste Prajitura cu gnotii. Are cineva idee din ce limba ar veni acest cuvant - gnotii? Sau cum se scrie?

Eu tind sa cred ca din ungureste, doamna de la care am reteta era unguroaica la origini. Dar pe net nu gasesc nimic. Si nici nu prea stiu cu ce alt cuvant sa inlocuiesc.. =))

Prajitura cuprinde 2 foi si-o crema, iar deasupra vin aceste bucati de aluat. Practic, gnotiile sunt bucatele de marimea unei alune, taiate dintr-un sul (de aluat). Se pun peste prajitura si se coace totul la cuptor.

Problema e cu reteta - cantitatile nu mai sunt vizibile (nu intru totul) si incerc sa gasesc o reteta cel putin similara, era foarte buna la gust. :)

Nu am auzit Fox'...dar ma intreb (mai ales ca reteta nu e scrisa f. vizibil)si tratanduse de bucatele de aluat taiate dintr-un sul sa nu fie scris (sau chiar scris gresit) gnocchi :) ca aia sunt bucatele de aluat..parca aduce ashea' ma gandesc =))

• 2 months later...

Buna! Ma intreb daca exista pe forum o reteta de ciorba de iaurt? As fi tentata sa incerc.

Retete am gasit pe net dar parca as vrea ceva testat...

Multumesc anticipat!

• Author
Eu nu am gasit pe forum ...E o ciorba rece(ca un gaspacio) sau e fiarta?!...chiar daca reteta nu e pe forum poate stie cineva sa ne ajute cu reteta sau sfaturi pretioase! :sad4:

Eu nu am gasit pe forum ...E o ciorba rece(ca un gaspacio) sau e fiarta?!...chiar daca reteta nu e pe forum poate stie cineva sa ne ajute cu reteta sau sfaturi pretioase! <_<

Eu am vazut la o colega dar nu am incercat-o si nici ea nu mi-a dat detalii. Mi-a promis ca imi da reteta dar asta a fost acum vreo 2 saptamani.

Stiu ca e cu orez si menta si cred ca e fiarta. Cica ar fi specifica unei regiuni din turcia.

Cred ca am sa ii reamintesc, poate, poate imi explica ea ce si cum ca sunt tare curioasa si in plus am frigiderul plin de iaurt si kefir :)