Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Intrebare intrebatoare

Featured Replies

• Author
Merci Cerulina,si eu fac in tavile mele cele vechi unse,dar matusa voia destia mai micuti asa in tavi de astea(ca trebuie sa imparta mai multi de pomana),sa vedem ce decizie va lua,daca pana la urma vrea sa incerce asa sau sa se lase pagubasa!

Merci Cerulina,si eu fac in tavile mele cele vechi unse,dar matusa voia destia mai micuti asa in tavi de astea(ca trebuie sa imparta mai multi de pomana),sa vedem ce decizie va lua,daca pana la urma vrea sa incerce asa sau sa se lase pagubasa!

Am priceput eu ca matusa ar vrea sa faca nu tu. Nu ii propui sa faca asa colacuti umpluti din cozonac si ii imparte aia si ii poate pune la copt in tava normala si incap si multi. Zic si eu.

Geanny, eu zic sa faca mai acum unul, sa vada cum e, si-atunci se hotaraste! Daca-i place, au ba!
Fetelor ce prajitura as putea face de lunea si sa o servim miercurea?Are Patrick Kommunion miercuri,dar eu marti seara sunt la munca .O sa fac Albinita,dar mai vreau ceva;nu tort. As mai avea timp marti dimineata de umplut foi,blaturi,dar nu am habar,adica sunt asa multe retete ,ca nu ma pot hotari.Vreau ceva cu ce sa pot face vreo trei platouri. Vom fii 18 persoane. M-am gandit sa fac si cuburi(tavalita?),dar imi mai trebuie vreo doua feluri. Va multumesc!

Salam de biscuiti o sa fac cu siguranta!Mersi pt idee :D

La prajitura in foi de napolitana te referi la foile umplute?Sau altfel?

• Author
Chec,negresa,rulada (blat simplu de pandispan,umpluta cu dulceata sau crema ce vrei tu),alege ceva rapid de facut ca sa nu te aglomerezi :D hi hi! prajitura cu pere :D
Are Oana S pe blog o rulada cu ciocolata de casa in foaie de napolitana.Poti face si Cerrulina, fursecuri (chiar si ale mele, ca le-ai mai facut)

Petunela ...milionarul cum o stii tu sau caramel shortbread cum o stiu eu :) ...

e perfecta facuta luni seara ( marti dim) si taiata miercuri.

https://forum.artaculinara.ro/topic/471-caramel-shortbread/

prajitura mea de cioco este rapida de facut si are mereu succes.

iar la fursecuri Elenele tale fac furori, sau din tot ce a postat Any, gasesti sigur ceva.

sau un cremes ...de mare efect.

Aaaa,exact si cremes o sa fac,ca ii place lui Patrick. Ma pun sa coc acum un blat ca unde stam acum am cuptor cu gaz si nu am copt pana acum,sper sa nu am surprize neplacute. Va multumesc mult pt idei o sa fac albinita,salam de biscuiti,cremes si ciocolatoasa stellei. :) tuturor pt raspunsuri
  • 2 months later...
  • Author
Ma chinuie curiozitatea :angryfire: a mai incercat cineva glazura (pt. eclere,amandine etc)cu serbet cumparat din comert?! daca da,cum se ''desface''?! la baie de aburi cu unt sau cu apa calduta?! si cum se comporta cand se usuca?! se crapa?!

Bleah, am incercat doar sa maninc serbet de cumparat si am sfirsit prin a-l arunca la gunoi, e o mare porcarie. Fa singura o glazura simpla, uite un model pe care il practic eu la o prajitura, poate e clasica reteta. Eu nu am cautat niciodata alte retete ca nu fac des chestii pe care sa pun glazura

- 2-3 linguri lapte

- 100 gr zahar pudra

-2 linguri cacao

- 100 gr unt

-3- 4 picaturi de otet

Pe aragaz, intr-o cratita se pun laptele, zaharul pudra si cacaoa si se amesteca pe foc pana devin o smantana groasa care bolboroseste.

Se da de pe foc si se adauga treptat untul si 3-4 picaturi de otet. Se omogenizeaza bine si se toarna fierbinte pe prajitura.

Sau in cel mai rau caz cumpara glazura la plic, se face numai prin adaugare de apa. E oricum mai buna decit serbetul de cumparat. Parerea mea.

• Author
Merci mult de raspuns,dar intrebarea mea ramane valabila,daca a incercat cineva glazura din serbet cumparat din comert,cum se prepara si cum se comporta?! :toothy6:
  • 4 weeks later...

Geany eu folosesc cu incredere si nu am avut surprize, smantana lichida de la Dorna cea rosie- e mai grasa,

dar cand din intamplare nu o gasesc, cumpar Milli, la fel cea cu procent mai mare de grasime.

Se bat excelent,racite intai bine in frigider. :angryfire:

Ridic la suprafata subiectul:

Astea-s toate indulcite?

Gasesc in Ro o frisca lichida neindulcita?Am o reteta unde trebuie sa combin frisca cu ceva destul de dulce si as vrea sa reduc din dulcegarie.

Geany eu folosesc cu incredere si nu am avut surprize, smantana lichida de la Dorna cea rosie- e mai grasa,

dar cand din intamplare nu o gasesc, cumpar Milli, la fel cea cu procent mai mare de grasime.

Se bat excelent,racite intai bine in frigider. :angryfire:

Ridic la suprafata subiectul:

Astea-s toate indulcite?

Gasesc in Ro o frisca lichida neindulcita?Am o reteta unde trebuie sa combin frisca cu ceva destul de dulce si as vrea sa reduc din dulcegarie.

Da .

Ai frisca naturala Dorna.

Vezi sa nu o confunzi cu smatana dulce pentru gatit,care arata foarte asemanator.

post-48-13763884740098_thumb.png

la Kaufland au o frisca nemteasca in pahare ca de iaurt.

Adaugi cat zahar pudra vrei.

Ca sa se bata bine,tine vasul ,paletele si frisca in congelator 15 minute.

Spor !https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_thumleft.gif

Oho, sper sa o gasesc la Bv, ca-n Rasnov n-au decat hulahop! :occasion14:

Pup fetele! :notworthy:

Se vindea in Piata Tractorul din Brasov frisca naturala nebatuta, acum ceva timp. Cand mergeam la prietena mea in vizita am luat si am batut-o si a iesit o frisca super si tin minte ca nu era dulce. Dar nu stiu daca s-o mai vinde asa ceva in piata?

Dar poti sa incerci! Pup!

ai vreo poza? nu stiu care e.

eu luam marca lor, Vian, dar nu mai exista. era la cutiute mici.

ai vreo poza? nu stiu care e.

eu luam marca lor, Vian, dar nu mai exista. era la cutiute mici.

Mai este la Kaufland tot ca Vianul, nu stiu cum se numeste, dar exact asa in cutii din alea de carton de 200 sau 250ml si tot in locul in care era vian.

Am fost zilele trecute intr-o cofetarie unde am mancat o felie de tort de vis. In principiu am identificat cum era: blat de pandispan pufos bine insiropat, o crema de lamaie si deasupra bezea.

Pana aici toate bune si frumoase, as putea s-o reproduc. Ce m-a intrigat a fost faptul ca intre blat si crema de lamaie se afla un strat subtire, crocant cu ciocolata alba cica. Acuma nici asta nu mi s-ar parea imposibila, doar ca tortul sigur a fost facut la cuptor pt ca bezeaua de deaspura era amanie. Exista vreo posibiliate de-a pastra un krantz la temperaturi inalte?

Recapitulez straturile de jos in sus ca sa se intelegeaga: blat de pandispan, strat subtire crocant cu ciocolata alba, crema de lamaie si bezeaua.

Nu cred ca poate fi copt asamblat altminteri ciocolata s-ar fi topit si ar fi intrat in pandispan. Ar putea fi copt pandispanul, insiropat, uns cu ciocolata alba, lasat sa se raceasca pentru ca ea sa se intareasca, pusa crema si apoi bezeaua si ori trecut sub gril la temperatura mare citeva minute ori arsa bezeaua cu pistolul acela care are flacara. Dar acum nu stiu daca bezeaua era moale sau tare, daca era tare crezi ca nu era coapta separat si asezata deasupra?

Atunci eu cred ca asta e solutia.

Ar putea fi copt pandispanul, insiropat, uns cu ciocolata alba, lasat sa se raceasca pentru ca ea sa se intareasca, pusa crema si apoi bezeaua arsa cu pistolul acela care are flacara.