Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mancare si sanatate

Featured Replies

Eu folosesc, foarte rar cei drept, OLIVIO spreadable butter (non-hydrogenated). E bun, la ingrediente lista e relativ scurta, ca eu la asta ma uit in primul rand, daca vad mai mult de...sa zicem 5 ingrediente, deja e mult prea mult pentru mine. Daca corn syrop/high-fructose corn syrup sau chiar sugar e in top three, a picat testul din start. Pe urma ma mai uit la continutul de sodium si grasimi, in special trans-fats. Abia atunci trece testul meu. Sunt destul de picky-picky, nu iau copiii cu mine la cumparaturi aproape niciodata si incerc sa nu merg flamanda :D

Am invatat ca nu trebuie sa merg decat pe margini in supermarketurile americane. Avem insa magazine romanesti, bosniece, poloneze, germane, rusesti, mexicane, indiene, pakistane, iraniene, coreene, doar sa numesc cateva. Deci varietate cat cuprinde.

Lori, asa e , pe cat posibil eu cumpar organic, dar daca traiesti o vreme intr-un loc iti faci anunmite "obiceiuri" si nu conteaza ca esti in Germania sau America, dupa parerea mea. Eu, de exemplu, cumpar fructe de sezon, iar sezon poate sa fie intr-un anumit loc pentru un anumit produs. Avem si noi piata cu produse de ferma, crescute local, fara pesticide si alte minuni tehnice. Diferenta de gust e de la cer la pamant. In fiecare duminica dimineata merg la asa zisa piata care tine cam din aprilie pana in octombrie. Depinde de fiecare ce posibilitati are in primul rand si ce alege in al doilea rand. Si bineintels, cat de informat este fiecare, ca poti sa crezi ca e bine sa bei lapte fara grasimi si sa fie chiar mai rau decat daca ai bea unt lichid. Who knows???? :)

Eu, NU cumpar : sucuri , carne porc, salamuri cu nitrati si alte porcari puse in el.., slanina, margarina, low fat-uri,aluaturi de foetaje, blaturi, daca produsele au mai multi ingrediente, mici, vegeta, delicat,diferite sosuri..

Da, cumpar: organic/bio/natural, mai mult integral,fructe multe, legume multe,unt( grasimea animala este cea mai buna) salam sau carnat natural fara nitrati si alte prostii care se mai adauga la celalate

Mananc multe dulciuri facute de mine, nu pot fara ele, incerc sa nu mananc dar greu...in fiecare zi imi trebuie o bucatica de ceva dulce..

Mai folosesc ca indulcitori mierea de albine sau siropul de artar. Zaharul este foarte chimic dar eu il folosesc destul de des in dulciurile care le prepar, dar la unele, nu ca de ex: lapte cu fidea, orez cu lapte...etc , prefer sa pun miere albine sau sirop artar.

Folosesc canola oil la prajeli de lunga durata cum ar fii: parjoale,snitele...etc ca este cel mai bun ulei care la o anumita temperatura nu se arde. Uleiul de masline se foloseste mai mult in salate, supe ,mancarici ca se arde foarte repede.

Rare ori mananc : cartofi prajiti, costite de porc,dulciuri cumparate, paste albe, orez alb

Pe copii i-am invatat ca sunt produse bune din magazin si alte chimice" asa le-am denumit eu...cand vrea un anume produs fetita mea cea mare si ii zic daca e bun sau chimic'.

La mine buba cea mare sunt Dulciurile!! mda...

Pupici!!

ce aveţi bre cu porcu? carnea de porc slabă (muşchiuleţul de exemplu) este comparabilă din punt de vedere nutriţional cu pieptul de pui. de ce nu-l mâncaţi?

Am invatat ca nu trebuie sa merg decat pe margini in supermarketurile americane.

cum adica pe margini?

mie mi-a spus medicul de familie inca de acu vreo 5 ani ca puiul 2contemporan" e atat de plin de hormoni si antibiotice, incant nu exista ceva mai rau in alimentatie pentru sanatate

a confirmat cum zice si Dexterul: mai bine o carne slaba de porc decat pui!

de aceea eu mananc curcan, peste, fructe de mare, porc mai rarut (nu pra cumpar, numai cand ma nimeresc pe undeva), vita mai rarut

Nu tin ulei de cat de masline extravirgin in casa de cativa ani, am facut bucataria deschisa si cu asta am incheiat cu prajelile. Doar daca nu'sht ce pofta ma apuca si atunci dupa fumul ce se face in casa, spun: ultima oara, nu mai fac chiftele.

Am invatat ca nu trebuie sa merg decat pe margini in supermarketurile americane.

cum adica pe margini?

Adica ma feresc sa intru pe randurile din mijloc unde sunt doar produsele frumos impachetate dar pline e E-uri. Legumele si fructele, ca si produsele lactate si in general tot ce este neprocesat se gaseste in coltul cel mai indepartat al magazinului, pe laterale si in spate de tot. Este o strategie de marketing foarte des practicata de marile supermarketuri, ca sa te faca in felul acesta, vrei nu vrei, sa treci printre toate randurile cu rafturi pline de produse procesate dar foarte frumos ambalate. De cele mai multe ori cumparatorii mai agata cate ceva in drum si uite asa se umple cosul cu te miri ce.

• Author

eu mananc margarina facuta din ulei de masline (vegetala se numeste??).

Cred ca faci o confuzie. Margarina aia nu e facuta DIN ulei de masline ci are si putin ulei de masline in ea.

eu mananc margarina facuta din ulei de masline (vegetala se numeste??).

Cred ca faci o confuzie. Margarina aia nu e facuta DIN ulei de masline ci are si putin ulei de masline in ea.

vegetale sunt toate margarinele ...

e o strategie de marketing si pe la noi margarina cu omega 3 si omega 6 ...ba inca ii face reclama Nadia Comaneci :)

Apropo,de legume si fructe.Sincer vorbind,aici unde stau ,ma indoiesc ca sunt de calitate.Fac salate,care,desi cu legume asemanatoare,au gustul muuuuuult diferit fata de cel de-acasa.Ma iau cu gandul ca e un pic mai bine ca le avem pe masa(chiar daca pline de nitrati si alte multe nebunii)decat sa nu le avem deloc.Pentru ca,oricum nu avem piata agricola sa le luam direct de la producatori.

Oana,bine faci ca nu cumperi suc.Daca poti sa-l convingi si pe sotul meu,mi-ai reduce 50% din lupta mea cu el.Ii spun ca nu e bine aia,nu e recomandata cealalta.Si ce credeti-imi zice ca el nu crede,pentru ca oricum e doar o parere,iar el le are pe-ale lui si uite-asa,lupta e infinita.Ma stradui sa gatesc in casa,inclusiv dulciuri.Dar,cum nu dai,si faina nu e ok,si zaharul e aiurea si nici de produsele ale caror eticheta le face sanatoase,nu poti fi 100% sigur.

Si ca tot vorbim de sanatate,am citit pe undeva pe-aici,daca nu ma gresesc,Daniela spunea ca nu e bine sa dezghetam carnea in apa.Iertati-mi ignoranta,dar care e problema,pentru ca chiar nu stiu.

mie mi-a spus medicul de familie inca de acu vreo 5 ani ca puiul 2contemporan" e atat de plin de hormoni si antibiotice, incant nu exista ceva mai rau in alimentatie pentru sanatate

a confirmat cum zice si Dexterul: mai bine o carne slaba de porc decat pui!.

eu iau carne de pui fara hormoni si antibiotice, ii iau naturali. Eu sunt alergica la porc, mai ales in RO ce alergii naspa mai faceam...plina de bune, dureri de ficat...Aici nu fac dar prefer sa nu bag toxine in mine, asa ca retin toxinele in loc sa le dau afara.. Orcum orice carne e plina de toxine dar porcul o intrece!!

Pupici!!

Asa si eu, Carmella.Mananc si sanatos si nesanatos.Eu exagerez poate cu dulciurile.

Mananc porc, imi place.Important e sa nu exagerezi.Slanina(pancetta) mi-o fac singura.E adevarat ca 80% o fac cadou la prieteni alfel nu ar avea farmec. :unsure:

Pentru mine o felie de jambon crud e un fel de antidepresiv. :)

Coca cola?

Da, cu rom.Ca altfel n-ar mai exista Cuba Libre. :love7:

Important este sa nu cazi in extreme, nici intr-o parte nici in cealalta.

uite dom'le asta e pricinata :D...nu ma omoara asta, ma omoara altele pe mine.

si nu, eu nu iau numai organice si mananc si porc ocazional si aluaturi de cumparat si chimicale...

fructe mananc la greu, daca reteta cere zahar pun zahar nu altceva, grasimi nu prea pot sa diger insa nu tai grasimea de la bacon (portia mea :rolleyes: nesuferitii astia o refuza daca o las),

nu mai stu

am grija de mine si de altii din familie dar nu sant anala ;)...beau si sucuri de cumparat cu masura (toti bem)

denaturata dom'le :)

post-49-13170270791474_thumb.jpg

post-49-1317027102576_thumb.jpg

sper sa intelegeti ceva, ma grabesc si nu le-am repetat

Daniela spunea ca nu e bine sa dezghetam carnea in apa.Iertati-mi ignoranta,dar care e problema,pentru ca chiar nu stiu.

Ellani nici o ignoranta! Toti aflam :rolleyes: la un moment dat informatiile cu care nu ne-am nascut invatati :) .

[i]"Carnea congelata are valoare nutritiva egala cu cea a celei proaspete, dar pastrata si decongelata necorespunzator isi pierde calitatile nutritive si savoarea.

Decongelarea carnii se face lent, la frigider, intre 2 si 4A° C ca sa se permita resorbtia sucului in carne. Carnea o data decongelata se foloseste la gatit si nu se mai congeleaza din nou. Cel mai bine este insa sa preparam carnea congelata sau refrigerata fara o decongelare prealabila, deoarece prin decongelare se elimina masiv sucul celular si astfel carnea isi pierde o mare parte din calitatile nutritive."[/i] sursa: http://www.medicultau.com/sanatatea-familiei/sfaturi-pentru-o-viata-sanatoasa/carnea-si-preparatele-din-carne.php

iata si ce e cu reabsorbtia sucurilor proprii in carne:

[i]"Conditiile de baza ce trebuie indeplinite sunt: incalzirea lenta a tesuturilor musculare pentru a putea reabsorbi lichidul interfibrilar rezultat din topirea cristalelor de gheata; evitarea condensarii umiditatii aerului in timpul decongelarii care in general este infectat cu microbi si care in contact cu albuminele musculare solubile constituie un mediu foarte prielnic dezvoltarii bacteriilor.

Daca decongelarea se face prea repede, apa rezultata din topirea cristalelor nu poate fi reabsorbita in intregime si se infiltreaza in tesutul conjunctiv, scurgandu-se apoi din carne."

"Decongelarea corecta a carnii - carnea se va lasa sa se decongeleze in frigider, cu o seara inainte, acoperita (in folie sau intr-un vas de portelan cu capac). Nu se recongeleaza in nici un caz si mai ales nu se decongeleaza fortat!

Cu cit decongelarea se face mai lent, cu atit modificarile si pierderile de suc sint mai mici. Carnea, dupa decongelare, trebuie sa aiba caracteristicile unei carni proaspete. Carnea decongelata trebuie folosita imediat, intrucit din cauza exudarii de suc exista pericolul invadarii cu flora microbiana si al alterarii rapide."[/i]

Si eu mananc si de-alea si de-alea, incercand sa evit pe cat posibil ce e daunator, fara a fi insa habotnica. Mai mult la bebelusa vreau sa fiu mai restrictiva cu alimente cu chimicale sau procesate sau prost conservate/preparate.

Eu zic ca ar fi cel mai sfant: carne, legume, fructe, oua, branzeturi, ulei de masline EV, condimente naturale pe cat posibil dintr.o sursa de curte/gradina cunoscuta. Cum asta nu e mereu posibil, fie incercam sa gasim o sursa (Dar langa casa omului nu e sezon tot anul nici de legume/fructe nici macar de carne/oua), fie incercam sa citim etichetele si sa ne straduim sa evitam factorii de risc. Nu putem sa evitam totul caci si etichetele sunt mincinoase uneori (biologic, bio, eco, fara zahar etc), dar in plus poluarea e deja incepand cu aerul pe care il respiram si nu ne putem muta cu totii in zone nepoluate. Dupa aer urmeaza si celelelate ... apa dura, spori alergici, chimicalele din aer/detergenti/cosmetice etc....

anjelico, fii atentă cum se face margarina, interpretarea detaliilor ştiinţifice îmi aparţine :D

se ia cel mai ieftin ulei, de cea mai proastă calitate ca de exemplu ăl de rapiţă modificată genetic, ulei care e deja rânced pentru că semniţele au fost tratate la temperatură înaltă şi presiune mare. dacă nu a ieşit tot uleiul din seminţe se mai adaugă un solvent cancerigen.

uleiul se curăţă la aburi, ca să fie siguri ca ies toate porcăriile, numai că in process toate vitaminele şi antioxidanţii sunt distruşi şi ei iar solvenţii şi pesticidele nu sunt eliminaţi 100%

suntem gata de hidrogenare, ne trebuie numa catalistu, aşa că adăugăm pulbere fină de ... NICHEL

cum se face hidrogenarea? uleiul se pune intr-un reactor de mare temperatură şi presiune şi se introduce hidrogen. sub influenţa catalistului, hidrogenul intră in moleculele de ulei iar uleiul devine semisolid. in timpul hidrogenării parţiale moleculele se strâmbă, adică se transformă in trans fat, după care se mai hidrogenează pînă se îndreaptă la loc, dar nu se mai fac sănătoase, pentru că au fost manipulate prea mult

ce iese din reactor? o grăsime gri, urât mirositoare şi cu cocoloaşe. ca să o facă gigea, o îmbălsămează cu emulsifianţi, care sunt un fel de săpun

pfui, că pute a chimicale! păi s-o dezodorizăm, la aburi cu ea, din nou presiune şi temperaturi mari

margarină gri? nope, trebuie albită, aşa că se bagă înălbitor (bleach?)

unde-s vitaminele? in aburi, da nu-i nimic, că băgăm d'alea artificiale şi un pic de colorant, să nu creadă lumea că-i unt

ultimul pas şi cel mai important - se bagă maşina de marketing in funcţiune şi se promovează ca mâncare sănătoasă, că doar e vegetală, ce pălăria noastră!

poftă bună?

Varianta mai scurta.

Mie îmi ajunge sa vad E 471(Mono-digliceride) si E 202(sorbat de potasiu, care sigur este obtinut sintetic), solids... flavours la ingrediente, la restu nici nu mai vreau sa ma gîndesc.

Pe mine ma amuza reclamele astora cu uleiurile cholesterol free. Dar care ulei are cholesterol? Ala de porc :D

apropo de colesterol, este interesant de ştiut că corpul produce 80% din colesterolul necesar bunii funcţionări a organismului şi numai 20% vine din ce mâncăm.

se pedalează atât de mult pe ce consumăm, că uităm că stresul, de exemplu, poate ridica nivelul peste limită, chiar dacă mâncăm numa buruieni

Ellani nici o ignoranta! Toti aflam :D la un moment dat informatiile cu care nu ne-am nascut invatati :D .

Cel mai bine este insa sa preparam carnea congelata sau refrigerata fara o decongelare prealabila, deoarece prin decongelare se elimina masiv sucul celular si astfel carnea [b]isi pierde o mare parte din calitatile nutritive

Daca decongelarea se face prea repede, apa rezultata din topirea cristalelor nu poate fi reabsorbita in intregime si se infiltreaza in tesutul conjunctiv, scurgandu-se apoi din carne."

Cu cit decongelarea se face mai lent, cu atit modificarile si pierderile de suc sint mai mici.

Nu putem sa evitam totul caci si etichetele sunt mincinoase uneori (biologic, bio, eco, fara zahar etc), dar in plus poluarea e deja incepand cu aerul pe care il respiram si nu ne putem muta cu totii in zone nepoluate. Dupa aer urmeaza si celelelate ... apa dura, spori alergici, chimicalele din aer/detergenti/cosmetice etc....

Adevar zici!E bine de stiut,mai ales pentru cei mici.Multumesc frumos :D ,am downloadat informatia pe hard-discul portabil si sper sa se activeze ori de cate ori am de facut ceva din carne. :D

La mama,de la care am preluat mare parte de chef de bucatareala,am vazut si dezghetata lent(cand avea timp) si in apa,dar uite ca nu mi-am pus niciodata intrebarea daca asta ar avea efecte asupra carnii.Acum voi incerca sa scot din timp carnea.Desi,daca am priceput bine,se recomanda in articol sa fie gatita direct congelata,sau o fi ora tarzie si nu am priceput eu ca lumea :D

Cat priveste ultima parte a raspunsului,eu tocmai de aia evit sa mai dau niste bani in plus pe chestii bio,eco,pentru ca nu am incredere deloc ca,cel putin aici, gainile respira aer bio in exclusivitate sau ca fructele/legumele sunt crescute pe alta planeta.Nu exclud insa ca poate fi absolut subiectiva parerea mea.

anjelico, fii atentă cum se face margarina, interpretarea detaliilor ştiinţifice îmi aparţine :D

suntem gata de hidrogenare, ne trebuie numa catalistu, aşa că adăugăm pulbere fină de ... NICHEL

Ce pacat ca nu pot downloada descrierea si imaginea pe care mi-o creaza interpretarea ta pe hard-discul sotului.Untul nu-i place,ii place margarina 'sanatoasa' din 30%unt si 70% ulei de rapita.Unica solutie gasita ca sa-l pacalesc e sa fac mancare destula si variata,incat sa nu simta nevoia de paine,pe care de obicei o mananca cu margarina asta miraculoasa.

Apropo,in multe retete la care se foloseste margarina,autoarele spun ca nu e sanatos,dar daca folosesti unt nu e acelasi efect,pufosenie, reusita etc,etc.Voi ati simtit vreo diferenta?

mersi dexter...cum am mai zis, macar sa mor din asta....pana la margarina, la cantitatea ce-o mancam, ne omoara altele

asta e cea mai 'curata' dintre ele, sa vezi eticheta la celelalte :(

Pentru ca tot este vorba de mancare si sanatate vroiam sa va spun ca eu de la o vreme le dau la copii in fiecare dimineata, pe stmocaul gol, cate o lingurita de polen de albine granule. De fapt nu numai copiii, chiar si noi facem asta si ne simtim mult mai bine, avem parca mai multa energie. Se gaseste la orice plafar sau magazin cu produse naturiste. Polenul este unul dintre alimentele cele mai nutritive de pe pamant. Granulele de polen sunt ca niste pachete extrem de concentrate cu toate componentele nutritionale esentiale de care corpul uman are nevoie. Sunt benefice in prevenirea multor boli printre care cel mai important cancerul, Alzheimer, este recomandat in curele de slabire pentru ca regleaza metabolismul, depresii si cate si mai cate. Nu se administreaza la copii sub 3 ani si dupa o cura de o luna cu polen se face pauza de cate 3 saptamani. Va recomand sa cititi cat se poate de mult despre acest produs natural extraordinar si va veti convinge singuri. :)

Pentru ca tot este vorba de mancare si sanatate vroiam sa va spun ca eu de la o vreme le dau la copii in fiecare dimineata, pe stmocaul gol, cate o lingurita de polen de albine granule. De fapt nu numai copiii, chiar si noi facem asta si ne simtim mult mai bine, avem parca mai multa energie. Se gaseste la orice plafar sau magazin cu produse naturiste. Polenul este unul dintre alimentele cele mai nutritive de pe pamant. Granulele de polen sunt ca niste pachete extrem de concentrate cu toate componentele nutritionale esentiale de care corpul uman are nevoie. Sunt benefice in prevenirea multor boli printre care cel mai important cancerul, Alzheimer, este recomandat in curele de slabire pentru ca regleaza metabolismul, depresii si cate si mai cate. Nu se administreaza la copii sub 3 ani si dupa o cura de o luna cu polen se face pauza de cate 3 saptamani. Va recomand sa cititi cat se poate de mult despre acest produs natural extraordinar si va veti convinge singuri. :blackeye:

Chiar azi am fost la un magazin cu produse naturiste, daca citeam mesajul tau intrebam si de polen.

De obicei ma duc, iau ce-mi trebuie si plec, azi am primit ceva mostre si un pliant cu "hemp hearts" (canepa :toothy9; ?), inca n-am apucat sa citesc tot dar la magazin am scanat rapid eticheta si mi-a sarit in ochi ca-s nutritive si taie pofta de mancare. Ma duc sa studiez ce-am primit, dar m-ar interesa daca a mai folosit cineva? Sunt contraindicatii?

Chiar azi am fost la un magazin cu produse naturiste, daca citeam mesajul tau intrebam si de polen.

De obicei ma duc, iau ce-mi trebuie si plec, azi am primit ceva mostre si un pliant cu "hemp hearts" (canepa :toothy9; ?), inca n-am apucat sa citesc tot dar la magazin am scanat rapid eticheta si mi-a sarit in ochi ca-s nutritive si taie pofta de mancare. Ma duc sa studiez ce-am primit, dar m-ar interesa daca a mai folosit cineva? Sunt contraindicatii?

Cânepă zici? :blackeye:

Nu stiu daca taie pofta de mancare dar sigur o sa te faca mai vesela. :toothy6:

De obicei ma duc, iau ce-mi trebuie si plec, azi am primit ceva mostre si un pliant cu "hemp hearts" (canepa :toothy6: ?), inca n-am apucat sa citesc tot dar la magazin am scanat rapid eticheta si mi-a sarit in ochi ca-s nutritive si taie pofta de mancare. Ma duc sa studiez ce-am primit, dar m-ar interesa daca a mai folosit cineva? Sunt contraindicatii?

Cânepă zici? :blackeye:

Nu stiu daca taie pofta de mancare dar sigur o sa te faca mai vesela. :toothy6:

Mai, nu-i canepa din aia :71: (cel putin asa zice producatorul)! ( Fac inca o paranteza sa marturisesc ca am avut un pic de emotii intr-o zi la serviciu cand un client a zis ca vrea sa livreze "hemp powder" :toothy9; ).

Zici ca polenul "parca" iti da energie, no, din ce am citit de canepa asta zice ca nu-ti mai trebuie mancare toata ziua daca mananci grauntele astea la micul dejun. Si nu cumva sa poftesti dupa aia ca nu mai dormi noaptea. Deci ai tu dreptate cu "veselia"...

N-am de gand sa incep experiente la mijlocul saptamanii (cica poti avea surprize... digestive), dar in weekend o fac, ca-s curioasa.