Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce dulciuri ati facut azi?

Featured Replies

Aha! Paii e simplu daca la 2 oua ,10L de zahar,10 de ulei ,10 de faina,din 3 ouri' o sa pun 15 L de zahar , 15 de ulei, 15 de faina etc...

Da, din 3 ouri :D 15 lg de faina, lapte , ulei etc.

Daca o faci, te rooog sa o postezi.

Sunt super curioasa cum iti va iesi, poate seamana mai bine cu originala desi ca sa-mi dau seama bine de asta tre' sa gust

Iti promit ca o fac,am scris reteta si in caietul meu ,zice:'' prajitura cu branza dulce Naty' forum arta culinara (ce dulciuri gatim azi pag.178)..ps. mai bine fac din 3 oua la tava mea'...

Pe bune ca asa am scris :D

Am scris prajitura si nu placinta ca mie imi seamana mai mult a prajitura decat a placinta cum ti-a iesit tie :D ...Momentan am interzis la cuptor din pacate :D din cauza de canicula,dar zic astia ca se racoreste si vin ploile,doamne ajuta :D

Pup' iu' senkiu' te tin la curent :D (nu electric :D )

:D :D

O sa deschid topic , dar acu' tre sa plec. Next week. Apropos, nu am poze cu fiecare etapa, deschid topic aici sau...? :D

Paii daca nu ai poze pas cu pas nu poti pune la retete in imagini asa ca singura solutie e aici la retete de dulciuri :D

Bravo Eluta' :D ce ma bucur! :D

Merci, merci si pentru ritzapt.Stii ca daca-mi intra ceva pe retina,nu ma las pana nu dreg si pentru prima oara,zic c-am dres-o bine.Sotul era foarte curios cum am realizat randurile,dar nici ca i-am spus.L-am lasat cu ochii-n soare,adica-n bucata de prajitura :D

Ellani, mie mi-ar fi parut rau sa tai prajiturica, la cat este de aratoasa... :D

Multumesc,Nataly.Geany e de vina pentru tot,inclusiv si pentru faptul c-a trebuit s-o taiem ca niste mancai rai ce suntem :D

Acum revenind la prajitura ta.Imi convine foarte mult ca ingrediente pentru un plan ce-l am de realizat.Problema e ca-i cu branza,care imi place tare mie,dar planul e ca trebuie sa fie cu gem.

Asa ca,intrebare intrebatoare pentru toate fetele care stiu prajitura.Spuneti-mi,va rog,merge sa risc s-o fac cu gem,sau e prea usor blatul si sa ma redirectionez la altceva?

Hi hi! :D Draga Eluta si mie daca-mi ramane ceva pe ''cretina'' ie' jale :D

O sa incerc si eu prajitura lui Naty' iar daca ar fi sa vreau sa pun gem eu cred ca asa cum a spus Cerulina asi lasa intai primul strat (baza ) 10 min. la cuptor apoi asi pune gemul si deasupra al doilea strat :D ma gandesc eu :D dar daca nu zic bine va rog sa ma corectati !

Lasand asa la cuptor primul strat dar nu mai mult de 10` apoi pusa umplutura veti obtine doua foi la fel de coapte.Daca fac in tava mare, adicvreo 42cm atunci fac 2 portii de aluat.

Asa ca,intrebare intrebatoare pentru toate fetele care stiu prajitura.Spuneti-mi,va rog,merge sa risc s-o fac cu gem,sau e prea usor blatul si sa ma redirectionez la altceva?

Eu zic sa nu te risti: orice gem tare ai pune, nu poti face margini la aluat si gemul va ajunge pe fundul tavii si...........

Incearca o prajitura cu foi fragede sau ''prajitura secuiasca'' (are gem dar si nuci macinate.

Reteta daca nu o ai si o doresti, spune si o sa o scriu.

Merci Cerulina! :D

Draga Petu' iertaciune, ma luai cu vb. si nu i-am urat La multi ani printesei :D :D F. frumos tortulet astept sexiunea' daca vei avea timp, nu ma indoiesc ,ca a fost divin,eu inca nu am avut curaj sa ma joc cu pasta de zahar ,o sa te fac sa razi dar chiar azi am vazut dupa mult timp foi de napolitana (cu siguranta or mai fi fost dar nu mi-au sarit mie in ochi),asta m-a dus cu gandul la prajitura cu foi de napolitana a bunicii dinspre tata,ea folosea foi dealea mai groase (ca aste de le vazui eu azi) si punea intre 2 straturi o umplutura din zahar ars, 1 pachet de unt sau margarina si miez de nuca ,din pacate nu mai stiu exact reteta tre' sa o intreb pe matusa :D ,apoi bunica dinspre mama (bunitza' Jana) avea alta reteta cu mai multe foi dar si napolitana era mai subtire ,cu o crema din rahat (alimentar :D ) cacao ...asta tre' sa o intreb pe matusa Marlena ca nici pe asta nu o mai stiu,hai ca m-am pierdut in mult bla-bla ca de obicei ,unde voiam eu sa ajung e ca mi-ai trezit amintiri tare placute si indepartate ,si coincidenta -coincidentzatoare' face ca eu chiar azi vazusem foile ,imi amintesc,ca pe vremuri foile alea de napolitane (alea mai groase) se numai Foi Lica si eu mica le ziceam ''coilifa'' :D asa ca prajitura bunicii ''coilifa''se numea...

Duoamne ca mult mai vb. Geany' la colt :D

Cer scuzee!! :D

Eu zic sa nu te risti: orice gem tare ai pune, nu poti face margini la aluat si gemul va ajunge pe fundul tavii si...........

Incearca o prajitura cu foi fragede sau ''prajitura secuiasca'' (are gem dar si nuci macinate.

Reteta daca nu o ai si o doresti, spune si o sa o scriu.

Ma gandeam eu ca nu merge,plus ca nu m-am gandit la posibilitatea s-o ia gemul la vale.

Cu foi fragede,am reteta,dar la cea 'secuiasca',chiar m-ai facut curioasa si daca ai timp,te rog s-o scrii,caci trebuie musai sa fac ceva.

Cu foi fragede,am reteta,dar la cea 'secuiasca',chiar m-ai facut curioasa si daca ai timp,te rog s-o scrii,caci trebuie musai sa fac ceva.

Prajitura secuiasca

Ingrediente:

210gr faina

140 gr unt

70 gr zahar

1 ou intreg

1/2 pachet praf de copt

Se face un aluat care iese moale si se intinde intr`o tava mijlocie dar mai inalta (se intinde cu mina umeda) si se ridica putinel aluatul pe margini atat cat sa stea frumos gemul se presara putin gris peste aluat si se pune un borcan de 400 gr de gem mai tare.

Crema:

210 gr zahar

4 galbenusuri

210 gr nuci macinate

coaja rasa de lamaie

zeama de la 1/2 lamaie

esenta de rom

4 albusuri spuma

Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga celelalte ingrediente, se amesteca bine apoi se adauga cele 4 albusuri batute spuma incet sa fie o crema spumoasa care se adauga in tava peste gem. Se coace pe 170-180 grade pina se vede deasupra bezeaua colorata.

Prajitura face singura un strat de bezea deasupra. Se portioneaza rece.

O sa o fac si eu cat de curand.

Am vazut prajitura asta intr`o cofetarie unde avea denumirea de '' pita ruseasca;; portionata in bucati inguste si se vindea la kg dar destul de scump.

Gata draga Naty',eu am facut asa :) am mixat 3 albuse spuma cu un praf de sare,am adaugat 3 galbenuse,apoi 15 linguri de zahar in ploaie,15 linguri de lapte,15 de ulei ,la urma 15 de faina pe care am amestecat-o in prealabil cu un praf de copt,am mai pus putina zeama de lamaie (sa se activeze praful de copt in aluat)si esenta de rom/vanilie..

Am tapetat cu hartie de copt tava (aia aproximativ 30/20) am pus cam 1/2 din compozitie in cuptorul preincalzit cateva min. am pus deasupra compozitia de branza cu stafide si restul de 1/2 din aluat ...F. buna ieftina si usor de facut sar-na :) :)

Coapta..

post-405-13460610259231_thumb.jpg

Ne uitam in uochii' ei albastri :)

post-405-13460610357287_thumb.jpg

Si gata :)

post-405-13460610411824_thumb.jpg

Ce bunatate ai facut tu acolo, Geany! :)

Harnicut-o care iesti :)

Ce bunatate ai facut tu acolo, Geany! :)

Harnicut-o care iesti :)

Hi hi! Lilisor :) Naty' i'divina' :) gasesc prajitura f. rapida ieftina si buna deci ezact' pe gustul meu :)

P.S Sotul a prestat cu iaurt sana si bub' a papat deja 3 bucati :)

Merci Cerulina! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/11.gif

Draga Petu' iertaciune, ma luai cu vb. si nu i-am urat La multi ani printesei https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/6.gif https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/11.gif F. frumos tortulet astept sexiunea' daca vei avea timp, nu ma indoiesc ,ca a fost divin,eu inca nu am avut curaj sa ma joc cu pasta de zahar ,o sa te fac sa razi dar chiar azi am vazut dupa mult timp foi de napolitana (cu siguranta or mai fi fost dar nu mi-au sarit mie in ochi),asta m-a dus cu gandul la prajitura cu foi de napolitana a bunicii dinspre tata,ea folosea foi dealea mai groase (ca aste de le vazui eu azi) si punea intre 2 straturi o umplutura din zahar ars, 1 pachet de unt sau margarina si miez de nuca ,din pacate nu mai stiu exact reteta tre' sa o intreb pe matusa https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/sad.gif ,apoi bunica dinspre mama (bunitza' Jana) avea alta reteta cu mai multe foi dar si napolitana era mai subtire ,cu o crema din rahat (alimentar https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue.gif ) cacao ...asta tre' sa o intreb pe matusa Marlena ca nici pe asta nu o mai stiu,hai ca m-am pierdut in mult bla-bla ca de obicei ,unde voiam eu sa ajung e ca mi-ai trezit amintiri tare placute si indepartate ,si coincidenta -coincidentzatoare' face ca eu chiar azi vazusem foile ,imi amintesc,ca pe vremuri foile alea de napolitane (alea mai groase) se numai Foi Lica si eu mica le ziceam ''coilifa'' https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif asa ca prajitura bunicii ''coilifa''se numea...

Duoamne ca mult mai vb. Geany' la colt https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/sm2.gif

Cer scuzee!! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/toothy6.gif

Mersi,Geany!Vine si sectiunea,poza facuta rapid:

-blat de cacao insiropat cu zeama lasata de fructe+zahar pudra,crema de mascarpone+amestec de fructe de padure:

post-59-13460820233056_thumb.jpg

Ma bucur ca ti-am trezit amintiri placute cu foile.Umplu rar de tot foi de napolitane,dar atunci cam jumatate mananca Patrick ca ii plac tare mult.Egal ca sunt cu crema de ciocolata sau cu crema caramel.Cu crema din rahat( ;) ) nu am facut niciodata,dar parca mai vazusem pe undeva o reteta.

Gata draga Naty',eu am facut asa ;) am mixat 3 albuse spuma cu un praf de sare,am adaugat 3 galbenuse,apoi 15 linguri de zahar in ploaie,15 linguri de lapte,15 de ulei ,la urma 15 de faina pe care am amestecat-o in prealabil cu un praf de copt,am mai pus putina zeama de lamaie (sa se activeze praful de copt in aluat)si esenta de rom/vanilie..

Am tapetat cu hartie de copt tava (aia aproximativ 30/20) am pus cam 1/2 din compozitie in cuptorul preincalzit cateva min. am pus deasupra compozitia de branza cu stafide si restul de 1/2 din aluat ...F. buna ieftina si usor de facut sar-na ;) ;)

Coapta..

post-405-13460610259231_thumb.jpg

Ne uitam in uochii' ei albastri ;)

post-405-13460610357287_thumb.jpg

Si gata :)

post-405-13460610411824_thumb.jpg

Ce fainaaa ti-a iesit deasupra!!!

Asta e unul din motivele pt.care imi place si mie praji asta, merge repede de tooot.Unde mai pun la socoteala ca e si buna. Si daca eu zic asta, care nu sunt mare amatoare de praji cu branza (adica nu sunt asa indulgenta cu gustul branzii in prajituri) inseamna ca e chiar buna.

O sa fac topic separat la ea dar discutiile nu le pot muta.Va ramane doar reteta acolo. Poate mai place cuiva. ;)

Daa! Bub' e la al 5-lea patrat si nici el nu mananca cu ''blanza'' ;) da' asta e buna,asa ca iti multumesc,ca l-ai facut si pe bubul meu sa manance picinta' cu blanza' ;) :)

Nu e de azi, e de peste weekend. Tortulet pentru ziua iubitului meu. Am muncit la el vreo 3 zile, in etape, am folosit diverse tehnici, mai toate impartasite de Andrada pe ici pe colo:

- Baza e blat genoise cu portocala

- Ganache de ciocolata alba

- Ganache de cicolata cu lapte

- Ganache de ciocolata neagra cu portocale

- Marginea biscuit Joconde cu ciocolata

Gustul divin. Sectiunea mai amarata ca doar atat am reusit sa prind in poza. Mi-a fost teama cu ganache-ul ca nu se va tine dar in final a fost cu personalitate. Nu extrem de teapan dar suficient cat sa aibe alura ;).

post-729-13460892706198_thumb.jpg

post-729-13460892910086_thumb.jpg

f festiv! norocos iubitul! sa-ti traiasca!

bravo tie!

interesanta marginea Joconde.

Daa! Bub' e la al 5-lea patrat si nici el nu mananca cu ''blanza'' :D da' asta e buna,asa ca iti multumesc,ca l-ai facut si pe bubul meu sa manance picinta' cu blanza' :D :D

Dragul de el, ma bucur sincer ca a papat.

Si gata, e deschis si topicul de care am vorbit.

Prajitura secuiasca

Se face un aluat care iese moale si se intinde intr`o tava mijlocie dar mai inalta

Crema:

4 albusuri spuma

Prajitura face singura un strat de bezea deasupra. Se portioneaza rece.

Multumesc frumos,Cerra pentru reteta dar si pentru rapiditate :D !E trecuta in caiet si urmeaza s-o experimentez.

Dar am si niste intrebari legate de reteta.Spune-mi, te rog :

1)Untul din blat e topit sau cubulete,ca la tarta?

2) cele 4 albusuri de la crema trebuie batute spuma ca de bezea? Intreb caci daca zaharul merge la galbenusuri nu prea cred ca pot sa le bat 'batz' :lol:. Vad ca zici ca trebuie sa iasa ca o bezea,ei uite ca mie mi-e cam frica s-o dau in bara cu ea,pentru ca am eu niste sechele mai vechi.

Apropo,cum se preteaza la taiat bezeaua?Mai are aspect comercial daca e facuta de nestiutori?

Nu e de azi, e de peste weekend. Tortulet pentru ziua iubitului meu. Am muncit la el vreo 3 zile, in etape, am folosit diverse tehnici, mai toate impartasite de Andrada pe ici pe colo:

Gustul divin. Sectiunea mai amarata ca doar atat am reusit sa prind in poza. Mi-a fost teama cu ganache-ul ca nu se va tine dar in final a fost cu personalitate. Nu extrem de teapan dar suficient cat sa aibe alura :D.

Nu pot sa trec pe-alaturi fara sa remarc frumusetea de tort,Kiva! :lol:

Superb ti-a iesit si sper ca nu te superi de analogia 'arata ca de la cofetarie'.Bravo pentru rabdare si mai cred ca cele 3 zile de munca au fost apreciate pe masura.