Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce dulciuri ati facut azi?

Featured Replies

sa le scurgi numai bine de apa ca sa poti lipi bine marginile

cred ca as putea spune ca ii preferam pe cei cu visine, cred ca ii faceam doar in perioada in care se gaseau, atunci nu obisnuia sa puna la congelator decit carne

Numai vișine congelate decongelate, sau și zahăr, brînză, pesmet, ceva...?

Bunica mea făcea colțunași și eu, în copilărie, mă credeam singura pe lume care mănîncă așa ceva, ceilalți copii nu auziseră de colțunași la mamele sau bunicile lor... ce pierdere! :occasion14:

Si inca un rand de baclavale cu muuuulta miere.De data asta le-am taiat mai mici conform cerintelor?

post-591-0-33362000-1540812419_thumb.jpg

• 3 weeks later...

Deci cum arata coltunasii!! :D baclavaua am mai spus dar eu am prostul obicei ca ma repet :lol: belea de belea si aia :D

Eu azi din cauza de mere de alea galbene rapanoase bune si dulci la reducere (1 leu si oleaca kg. ...1,20 sau ceva de genul ) imi zic placinta scrie pe ele,dar din cauza de lene mare si lipsa de timp ca m-am apucat tarziu de ele,am facut cu foi de placinta cumparate,bella, am facut rulouri,cam 5 foi de fiecare rulou mi-au iesit 3 rulouri,foile pensulate cu ulei mai putin ultima ,merele rase calita in ceaun cu zahar si putina scortisoara...calda e f. sfaramicioasa,foaia aia rumenita de deasupra ,asa ca eu am pus o punga ,folie de plastic dedesupt si una deasupra sa se inabuse putin acolo,desi domnul Geany a mancat asa sfaramicioasa ca a zis ca asa ii place mai mult...treba dumnealui :D

Ia sa vedem doamna placinta'' ce nu-ti convine,de faci asa pe ruperea in figuri ?!haa??!! :D

post-405-0-47546200-1542370328_thumb.jpg

Sa n-aud nici un trosc de la tine ca te mananc ...

post-405-0-23547200-1542370385_thumb.jpg

=)) :-*

Cateva gogosi :sad3: fro' 25 numai,catai lighenoiul,mereu imi spun sa fac putine,...nu-mi iese :sad4:

post-405-0-02658300-1543151478_thumb.jpg

Un detaliu

post-405-0-32694900-1543151496_thumb.jpg

Sexiuni'

post-405-0-84865800-1543151507_thumb.jpg

Nu de azi, ci de saptamanile trecute pentru niste invitati: tort cu crema de zahar ars si mere ...visam la el de cam 13 ani asa cand a pus Bogdana, parca, reteta pe culinar, pe-atunci.

20181025_124810.jpg

Trebuie ca fac ceva gresit...pozele mi se posteaza invers, prea mari. Mi-am iesit din exercitiu...ma scuzati!

Nu azi, dar saptamanile trecute m-a rapus o pofta...desi al meu sistem digestiv nu se mai intelege deloc cu combinatiile astea, tot nu m-am putut abtine si am comis-o :cremezaharars.jpg

M-am recalibrat rapid cu :

fruits.jpg

Nu azi, dar saptamanile trecute m-a rapus o pofta...desi al meu sistem digestiv nu se mai intelege deloc cu combinatiile astea, tot nu m-am putut abtine si am comis-o

Crema de zahar ars :rolleyes: ?

Hmm, acum vreo doua saptamani vorbeam cu sora-mea la telefon si-mi zicea ca face macarons. Ii zic ca-mi facu pofta si ca, dupa ce terminam de vorbit, fac si eu. Pana am ajuns la bucatarie m-am razgandit si a iesit... crema de zahar ars :) (i-am facut si o poza pe fuga, sa vad daca o gasesc). Ai mei copii nu mananca, asa ca am n-am mai facut de mai bine de 10 ani cred, aveam impresia ca nici sotul nu se prea da in vant dupa ea. Cand a gustat-o sotul a zis ca-i foarte buna, cica seamana cu aceea pe care a mancat-o la restaurant :D . Dupa aia mi-am adus aminte ca am mancat la cineva tort cu crema de zahar ars, dar n-am facut niciodata. Varianta cu mere suna si mai si, iar poza o sa-mi dea insomnii :D . Cand ai timp si chef pui reteta, te rooooog!

post-9-0-02611100-1542451378.jpg

Gogoşi după reţeta Jamilei pe Youtube.

Mnomnomnom... mayday, mayday! Azi ma duc la Weihnachtsmarkt. Slava Cerulu' si Pamantulu' ca sunt langosi de cumparat, ca te blagosloveam, soro, pana saptamana viitoare!

Crema de zahar ars :rolleyes: ?

Hmm, acum vreo doua saptamani vorbeam cu sora-mea la telefon si-mi zicea ca face macarons. Ii zic ca-mi facu pofta si ca, dupa ce terminam de vorbit, fac si eu. Pana am ajuns la bucatarie m-am razgandit si a iesit... crema de zahar ars ;) (i-am facut si o poza pe fuga, sa vad daca o gasesc). Ai mei copii nu mananca, asa ca am n-am mai facut de mai bine de 10 ani cred, aveam impresia ca nici sotul nu se prea da in vant dupa ea. Cand a gustat-o sotul a zis ca-i foarte buna, cica seamana cu aceea pe care a mancat-o la restaurant :D .

Adi, adevarul e ca e unul din cele mai rapide feluri de dulciuri :) Eu nu pun faina in ea, cum pune Foxulina. De ani de zile nu ma mai impac neam cu laptele normal...am dat-o pe din ala fara lactoza si consum doar la cappuccino. La fel, ouale au pentru mine un iz ciudat. Asta pentru ca, presupun, am intolerante la ou, pui si cateva altele. Insa, uneori mi se face atat de pofta de ea si fac din 2 sau 3 oua si gata. Ma linistesc pentru jumatate de an. Aceeasi problema o am si cu aluatul de clatite, gogosi, etc. ... eu, care eram o mancacioasa si jumatate.

Dupa aia mi-am adus aminte ca am mancat la cineva tort cu crema de zahar ars, dar n-am facut niciodata. Varianta cu mere suna si mai si, iar poza o sa-mi dea insomnii :D . Cand ai timp si chef pui reteta, te rooooog!

Cu mare placere, daca te ajuta cu ceva. Eu practic am combinat faze de la alte tipuri de dulciuri: 1. blat de biscuit, 2. facut crema de zahar ars, preferabil cu cat mai mult sirop. Nici la ora asta nu m-am prins de ce anume depinde sa iasa mai mult sirop...uneori am doar cateva lingurite pe langa crema de zahar ars, alteori e jumate in sirop. I'm issing something here... 3. Mere facute ca pentru tarte tatin. Eu le-am caramelizat si flambat in calvados dupa Ramsay :

. Nu m-au dat pe spate, posibil datorica Calvadosului. Data viitoare le flambez in coniac. La amenajat vine asa: blat, crema de zahar peste. Practic am pus in oala cu crema de zahar ars blatul, intors, lasat sa se raceasca, adaugat "capacul" de mere flambate si apoi l-am acoperit cu frisca pe care am pus nuci caramelizate. Eu miejii de nuca ii prajesc putin in prealabil. Asta e tot :D

Edited by Lapona Enigel

Multumesc mult! nici eu nu pun faina, si e un mister si pentru mine cantitatea de sirop, poate ne lamureste cineva.

Eu aveam impresia ca blatul se coace peste crema, impreuna - deci se fac separat...

Stiu ca mere + caramel + nuca e o combinatie super, dar acum stau sa ma gandesc cum se impaca merele cu crema de caramel... Ma mai gandesc daca sa le pun sau nu...

post-192-0-88609400-1543689599_thumb.jpg

Eu cand am facut tort,am facut crema de zahar ars,si am lasat-o la cuptor cam 20 de min.,cat am facut un blat de pandispan din 4 oua,am turnat blatul deasupra si am lasat sa se coaca si blatul pana a trecut testul cu scobitoarea! am decorat apoi cu frisca la ala nu gasesc pozele,sigur le am dar trebuie sa caut mult,apoi la sfatul lui fox cred ca ii spusesem ca bubuletul e ciocolatos' ea mi-a spus ca de ce nu-l incerc cu blat de ciocolata?!,aici varianta cu blat de negresa cred(aia dintr-un ou) dar facut la fel mai putina crema de zahar ars lasata intai ea la cuptor apoi pus desupra blatul, mai apoi pe margini o crema ce cred ca se voia ganaj de ciocolata cu lapte ca aia avusesem nu e prea aspectuos dar f. bun stiu ca a fost(poze naspa ca de obicei) dar doveditoare :rolleyes: nu mi-am batut capul prea mult ca nu era pt. nici o ocazie speciala era pt. noi ,astea nici macar nu le-am postat pe forum atunci ca nu am considerat ca merita,dar acum ca tot veni vb... :)

post-405-0-17556600-1543691024_thumb.jpg

post-405-0-89281300-1543691041_thumb.jpg

post-405-0-48548900-1543691033_thumb.jpg

La crema de zahar ars nu suport sa aiba gustul de ou copt,asa ca eu o parfumez bine cu vanilie si coaja de portocale...Am incercat cum face Kitchen hanah cu tava cu crema de zahar ars pusa in alta tava cu apa,sa se faca la bain marin,a durat f. mult si nu mi se cocea asa ca am renunta,dar ce-i drept eu nici nu prea am rabdare de felul meu :D

Tocmai asta vroiam sa va spun ca eu nu m-am incumetat sa coc blatul impreuna cu crema, adica sa astept intai sa se faca crema si apoi sa pun aluatul de blat peste. Dar asa o sa fac data viitoare.

Nu m-am gandit niciodata la faza cu ciocolata, pare foarte interesanta, doar ca pentru mine aromele astea se exclud, pentru ca si caramelul si ciocolata sunt cu personalitate si prefer doar una din ele. Chestie de gust personal.

Adi, pentru mine sa stii ca a mers foarte bine combinatia aia de usor acrisor cu dulcele cremei si cu frisca. Tu fa doar cum iti surade tie cel mai bine. Si pune-ne si noua sa ne mai zgaim la monitor :P))

Multumesc mult! nici eu nu pun faina, si e un mister si pentru mine cantitatea de sirop, poate ne lamureste cineva.

Eu aveam impresia ca blatul se coace peste crema, impreuna - deci se fac separat...

Stiu ca mere + caramel + nuca e o combinatie super, dar acum stau sa ma gandesc cum se impaca merele cu crema de caramel... Ma mai gandesc daca sa le pun sau nu...

Iar imi vine pofta...https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/mellow.gif

Edited by Lapona Enigel

se coc impreuna, unul dupa altul, am cautat aici dar nu gasesc reteta

dupa data de pe blog inseamna ca l-am facut cind eram dincolo

uite aici

https://adriananicoleta.wordpress.com/2008/09/16/torta-caramello/

e foarte bun

cred ca virgula cantitatea de sirop e data de cantitatea de zahar, dar e si drept ca nu iese de 2 ori la fel :P

Tocmai asta vroiam sa va spun ca eu nu m-am incumetat sa coc blatul impreuna cu crema, adica sa astept intai sa se faca crema si apoi sa pun aluatul de blat peste. Dar asa o sa fac data viitoare.

Nu m-am gandit niciodata la faza cu ciocolata, pare foarte interesanta, doar ca pentru mine aromele astea se exclud, pentru ca si caramelul si ciocolata sunt cu personalitate si prefer doar una din ele. Chestie de gust personal.

Mi-ati adus aminte ca eu il faceam asa!

post-9-0-52019000-1543821606_thumb.jpg

Un fel de desert la pahar, dar de lene l-am pus in "castron" https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_blackeye.gif

E blatul Mayei, cu cocos, crema de vailie cu frisca batuta si visine din compot.

post-84-0-84924600-1544344281_thumb.jpg

Auuuu...am adormit foarte tarziu aseara, abia am facut ochi, sunt buimaca. Imi imaginez ce rapid mi-ar clarifica glagoria bunatatea asta a ta. Arata fain rau crema aia!
Nu i-am facut azi, dar asa arata in cutia pe care am dus-o saptamana trecuta la serviciu - biscuitii lui Any, unii cu Nutella, ceilalti cu gem de capsuni:

post-192-0-69345300-1544977653_thumb.jpg