Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce dulciuri ati facut azi?

Featured Replies

ma miram eu sa nu fi pus cec turta dulce!

A pus-o, si bine-a facut! E-ncercata de mine si e....https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/eusa_drool.gif

Iaca:

https://forum.artaculinara.ro/topic/344-turta-mea-dulce/page__p__8836__hl__+turta+dulce+__fromsearch__1&?do=findComment&comment=8836

Si mai e si casuta Aminei:

https://forum.artaculinara.ro/topic/327-casuta-din-turta-dulce/page__p__9438__hl__+turta+dulce+__fromsearch__1&?do=findComment&comment=9438

de unde puteti lua retetea.

A lui cec e testata de mine! De vreo trei ori!

Spor la...turtit! Desi va mirosi a Craciun! Eu n-o fac decat la Craciun.

multam'

Giorgiana poti pune si reteta tortului tau apetisant :floare:

Sigur, ma bucur ca ti-a facut cu ochiul tortul meu!

Ingrediente:

10 oua

500 g margarina Rama(unt nemtesc)

100 g cacao neagra

500 g zahar

125 ml apa (eu am pus 150, asa mi s-a parut ca iese blatul mai pufos)

1 lingura faina

2 linguri pesmet fin

2 plicuri zahar vanilat

esenta de rom

Mod de preparare

Se pun la fiert zaharul, cacaoa si apa, se dau in clocot cinci minute si se lasa putin la racit;

In compozitia calda se adauga pe rand toate galbenusurile;

Compozitia se imparte in trei parti, dintr-o parte se face blatul si din celelalte doua parti se face crema;

Blatul:

O parte din compozitie se amesteca cu 1 lingura de faina cu virf, 2 linguri de pesmet cu virf si la sfarsit, de jos in sus cu albusurile batute spuma, cu 2-3 linguri de zahar + un varf de sare;

Se rastoarna intr-o cratita de 3 kg, unsa si tapetata si se coace la foc potrivit spre mic;

Dupa coacere, blatul se rastoarna pe un platou si se lasa la racit.

Dupa racire, blatul se lasa, intotdeauna, dar se poate taia in doua foarte bine si cu ajutorul cremei se rezolva tortul.

Crema:

Celelalte doua parti se amesteca cu margarina si se mixeaza foarte bine;

Se adauga 2-3 linguri de zahar, zaharul vanilat, esenta de rom (dupa gust) si 3 linguri cacao (ness, eu ness am pus, ii da un gust aparte), se mixeaza foarte bine;

Se umple blatul taiat pe din doua cu crema si cu restul de crema se orneaza/finiseaza tortul.

Se tine la frigider o ora.

Este foarte bun si consistent. Nu poti manca mai mult de o feliuta. Este tortul pe care mama mi-l facea cand eram copil la aniversari.

Si eu vreau reteta de turta dulce.

Eu am facut pt ziua mea, Tort gresit ' reteta de a lui Lily. Foarte bun tort si usor de facut, mai ales daca nu este timp, cum e la mine de multe ori, fetitele mele dupa mine si eu dupa ele :) Dar mie nu mi-a iesit la fel ca si lui Lily, nu mi-a crescut blatul asa de pufus, mai necrescut si mai legat, dar la gust f f bun!!

Pupici!!!

Oana gand la gand cu bucurie.L-am facut si eu sambata(pentru a 1000 oara) , cum am timp descarc pozele.

Ba' ti-a iesit foarte bine. :floare:

Si eu vreau reteta de turta dulce.

Eu am facut pt ziua mea, Tort gresit ' reteta de a lui Lily. Foarte bun tort si usor de facut, mai ales daca nu este timp, cum e la mine de multe ori, fetitele mele dupa mine si eu dupa ele :) Dar mie nu mi-a iesit la fel ca si lui Lily, nu mi-a crescut blatul asa de pufus, mai necrescut si mai legat, dar la gust f f bun!!

Pupici!!!

Oana gand la gand cu bucurie.L-am facut si eu sambata(pentru a 1000 oara) , cum am timp descarc pozele.

Ba' ti-a iesit foarte bine. :floare:

Nu iese mai inalt? Mai crescut, mai pufos? Ca asa arata din pozele tale, sau au fost facute mai aproape.

Pupici!!

[

Nu iese mai inalt? Mai crescut, mai pufos? Ca asa arata din pozele tale, sau au fost facute mai aproape.

Pupici!!

Poate ai folosit o tava mai mare, a mea e tortiera de 24 cm.

Am aruncat in asta si o mana de visine.

post-9-13165290511244_thumb.jpg

Ps: e facut cu apa.

post-9-13165290665967_thumb.jpg

[size=3]Astazi am facut reteta ungureasca, Galustele din branza de vaci umplute cu capsuni/Epres Túrógombóc

Branza vaci, capsuni si nuci macinate, o nebunie!!

post-1297-13165393761467_thumb.jpg

post-1297-13165396215428_thumb.jpg

Pozele nu au iesit bine, dar gustul conteaza!!

[/size]

Ela, o sa urmeze o ploaie de cereri: vrem reteta!

Multumim :angryfire: !

Reteta e luata de pe net.

Pentru blat: 150 g biscuiti si 75 g unt (eu am pus ceva mai mult).

Pentru crema: 180 g ciocolata alba, 50 g unt, 350 g lapte evaporat si 15 g gelatina (mi s-a parut cam multa gelatina, data viitoare cred ca am sa pun mai putina)

Se macina fin biscuitii dupa care se amesteca cu untul. Intr-o tava de chec (iese mai frumos intr-o tava semirotunda sau cum se cheama, dar eu n-am si nici n-am gasit pe aici sa cumpar) se pune folie alimentara si se adauga compozitia pentru blat, inclusiv de peretii formei. Se preseaza cu o lingura.

Se da tava la rece cat timp se pregateste crema.

Ciocolata, untul si jumatate din cantitatea de lapte evaporat se pun la topit. Dupa ce s-a omogenizat se lasa la racit, iar cand crema este calduta se adauga gelatina hidratata, se amesteca bine dupa care se incorporeaza si restul de lapte condesat.

Se toarna compozitia in tava peste blatul de biscuiti si se da la rece pana se intareste.

Sosul de pe deasupra trebuia sa fie facut din dulce de leche cu putin lapte, dar mi-am dar seama prea tarziu ca nu mai am, asa ca am bagat lingura in cutia cu lapte evaporat si-am mazgalit putin pe deasupra.

Pe net circula si varianta de prajitura noir, trebuie s-o incerc si pe aia.

Am refacut bomboloni alla crema ,tot jumate de portie,mi-au iesit 10 mari,5 umpluti cu crema de vanilie,5 cu crema de ciocolata. :thumleft:

post-405-13165990420008_thumb.jpg

Si sexiuni'!.

post-405-13165990694401_thumb.jpg

Ciocolata, untul si jumatate din cantitatea de lapte evaporat se pun la topit. Dupa ce s-a omogenizat se lasa la racit, iar cand crema este calduta se adauga gelatina hidratata, se amesteca bine dupa care se incorporeaza si restul de lapte condesat.

Se toarna compozitia in tava peste blatul de biscuiti si se da la rece pana se intareste.

Multumesc! :floare:

Unt, ciocolata si lapte condensat e reteta de fudge, nici nu ar avea nevoie de gelatina.Se intareste oricum.

Imi plac retetele cu lapte condensat.Pentru mine e ingredientul magic.Nu-mi lipseste din casa.

Budinca de gris cu fistic si sos de menta si smochine

Te urasc de 11 ori.Pentru fiecare cuvant din propozitia de mai sus.

Te iert daca-mi zici cum ai facut-o.

Budinca de gris cu fistic si sos de menta si smochine

Te urasc de 11 ori.Pentru fiecare cuvant din propozitia de mai sus.

Te iert daca-mi zici cum ai facut-o.

Hai ca nu vreau sa ma urasti :floare: . E foarte simplu de facut.

Am fiert juma de litru de lapte cu 60 gr de zahar(eu am pus dextroza) si jumate pastaie vanilie, apoi am adaugat fisticul tocat(50gr) si grisul(120 gr).Am lasat sa fiarba cca 5 minute, amestecand din cand in cand sa nu se prinda.Am luat de pe foc si lasat sa se raceasca putin.Intre timp am batut batz 2 albusuri pe care le-am pus peste gris cand s-a racorit.

Intr-o craticioara am pus cam 7 linguri de miere, 6 frunze mari de menta tocate si 3 smochine mari taiate bucatele.Am lasat sa traga un clocot si am luat de pe foc.

Azi sosul era mai gros si parca mai aromat.Ma duc sa-mi mai pun o portie ca sunt rupta de spate de la atata impachetat. :-*

edit ca am uitat de vanilie:)

Am refacut bomboloni alla crema ,tot jumate de portie

Of si iarasi of,Geany!

Dac-ai sti de cand am pus ochii pe ei...Ba am timp,dar n-am ce-mi trebuie.Ba am ingrediente,dar n-am timp. :angryfire:

Deci, eu daca apuc sa-i fac,cred ca va fi cel putin din 2 portii,pentru ca-i plac si sotului.Stiu pentru ca

se aseamana foarte mult cu niste gogoase pe care le gasesc aici si care costa 1.5 euro-bucata. :)

Si mai sta pe lista 'must do' si-o prajitura de-a Adrianei si o multime de alte chestii.Si tot pe lista raman,pentru ca singure nu se fac.Of,of,mai, mai!

Imi pare rau daca ti-am facut pofta Ellani ,gogosile cu care spui ca se aseamana se numesc,cumva krapfen?!,eu am pastrat denumirea de bomboloni sub care au fost prezentate pt. ca m-a amuzat,suna tare nostim :) Alessandra spunea ca se pot coace si la cuptor,eu nu am incercat,desigur se poate juca si cu umplutura,iar Dia povestea la meniu de tabara ca le-a facut simple neumplute si i-au iesit f. bune :angryfire:

Eu aveam niste smantana ramasa si trebuia sa o folosesc :)

Gianinoooooooo, ofofof...cand cu gogosari cand cu gogoase bombolonesti...ne-ai pus gand rau fata mea :angryfire:.

arata minunat bombolonii tai...are si luca montersino o reteta pe youtube ( nu stiu daca il pot pune )

Draga Stelina doar ca ai spus oricine o poate acum gasi,nea gogu' gaseste tot :) ,in rest promit sa ma cumintesc :angryfire:

Multumesc! :angryfire:

Unt, ciocolata si lapte condensat e reteta de fudge, nici nu ar avea nevoie de gelatina.Se intareste oricum.

Imi plac retetele cu lapte condensat.Pentru mine e ingredientul magic.Nu-mi lipseste din casa.

Reteta e cu lapte evaporat, nu lapte condensat. Am gresit la sfarsit si am scris condensat, dar e evaporat. Rog pe cineva sa modifice daca se poate.

E prima data cand folosesc lapte evaporat, am incercat reteta mai mult ca sa vad ce fel de lapte e. La consistenta e mai lichid decat cel condensat, cel putin cel pe care l-am cumparat eu, asa ca nu stiu ce sa zic de gelatina.

Reteta e cu lapte evaporat, nu lapte condensat. Am gresit la sfarsit si am scris condensat, dar e evaporat. Rog pe cineva sa modifice daca se poate.

E prima data cand folosesc lapte evaporat, am incercat reteta mai mult ca sa vad ce fel de lapte e. La consistenta e mai lichid decat cel condensat, cel putin cel pe care l-am cumparat eu, asa ca nu stiu ce sa zic de gelatina.

Aha!Atunci trebuie gelatina.

Dar uite ca daca nu greseai nu descopeream si varianta cu lapte condensat si fara gelatina. :angryfire:

Aha!Atunci trebuie gelatina.

Dar uite ca daca nu greseai nu descopeream si varianta cu lapte condensat si fara gelatina. :angryfire:

E bun de tinut minte si incercat si asa cu lapte condensat. Am cautat rapid pe net reteta de fudge, ca nu stiam de aceasta denumire, dar am gasit doar lapte condensat si ciocolata, fara unt. As incerca maine reteta, ca am o cutie de lapte condensat inceputa si s-o termin.

[size=3]Astazi am facut reteta ungureasca, Galustele din branza de vaci umplute cu capsuni/Epres Túrógombóc

Branza vaci, capsuni si nuci macinate, o nebunie!!

Arata super bine! Ai pus pe undeva reteta?