January 10, 201214 yr comment_120875 Georgi, poti sa-mi dai reteta te rog. Mie imi plac deserturile cu nuci, am si eu de la mama un tort de nuci foarte bun si mi-ar place sa am cat mai multe... Scuzati intarzierea si poftim, te rog! reteta: Ingrediente blat (Diametrul tăvii de tort cam de 26 cm):• 8 ouă• 8 linguri cu vârf zahăr• 4 linguri cu vârf nuci măcinate• 6 linguri cu vârf făină albă• 1 lingură zeamă lămâie• zahăr vanilat• coajă rasă de lămâieMod de preparare1. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se pun albuşurile într-un bol şi se bat spumă tare cu mixer-ul sau cu telul sub formă de spirală ( timp de 5-10 minute)2. Se adaugă zahărul, zeama de lămâie, zahărul vanilat şi coaja de lămâie.3. Se bat în continuare albuşurile cu zahărul să fie spumă tare , timp de încă cca 10 minute.4. Se adaugă gălbenuşurile, se mai bat 2-3 minute.5. Se pune nuca măcinată şi făina , se amestecă uşor de jos în sus compoziţia la turaţie mică, sau cu telul să nu se lase.6. Se tapetează forma de tort cu hârtie de copt sau se unge cu unt şi se pudrează cu făină.7. Se pune compoziţia de tort şi se nivelează. Se coace la foc potrivit 30.40 minute. Se încearcă cu o scobitoare să fie uscată.8. Blatul crescut şi rumenit uşor se lasă 20 minute în tava să se răcorească apoi se desprinde uşor cu un cuţit de jur împrejur şi se scoate din tavă. Se aşează pe o planşetă sau platou să se răcească. Siropul: • 250 ml apă, 4 linguri zahăr, 1 felie de lămâieMod de preparare1. Se pune întrâun ibric apa, zahărul şi lămâia. se fierbe 1 minut. Se lasă să se răcească.2. Când este rece se adaugă esenţă de rom, portocale şi de migdale. Crema de nucăIngrediente: • 250 g zahăr• 2 ouă intregi• 2 linguri cacao• 4 linguri apăAdaosuri • 300g unt (margarina Rama cub)• 300g nuci măcinate• esenţă de rom• (optional) esenţă de migdale• fructe (optional) : banane, kiwi, bucăţele de ananas din compotMod de preparare1. Se pun zahărul, ouăle şi apa într-o cratiţă. Se pune crăticioara pe bain- marie şi se amestecă continuu timp de 7- 8 minute , timp în care se va topi zahărul şi se va realiza o compoziţie cremoasă. Se pune apoi cacao şi se amestecă bine 2-3 minute pentru omogenizare.2. Se ia crăticioara de pe bain marie şi se pune la răcit într-un vas cu apă rece. Se amestecă uneori.3. Când compoziţia de cacao este rece se trece la realizarea cremei propriu zise.4. Se omogenizează într-un bol cu ajutorul mixer-ului sau a unui tel în formă de pară,, untul sau margarina care a fost ţinut câteva ore afară din frigider ca să fie moale, cremos. 5. Când dacă untul a devenit cremos se începe încorporarea compoziţiei de cacao, punând câte o lingură de compoziţie în unt şi apoi omogenizând cu mixer-ul. Se încorporează compoziţia de cacao.6. La sfârşit se pune nuca măcinată în cremă şi esenţă de rom şi migdale şi se amestecă uşor pentru omogenizare. Montarea tortului:1. Se taie blatul de tort în 3 foi pe orizontală.2. Se aşează foaia de la bază pe platoul pe care se va sevi tortul. Se însiropează cu siropul răcit peste toată foaia. Se pune un strat de cremă( cam 1/3 din cremă) şi peste cremă se pun bucăţele de ananas bine stoarse de zeamă, felii de banane, felii de kiwi, bobiţe din dulceaţa de vişine sau cireşe amare.3. Se pune foaia a doua şi se procedează la fel. 4. Apoi se pune foaia de deasupra care se insiropează cu atenţie să nu curgă siropul pe platou. Se pune cremă pe deasupra şi pe lateralele tortului. Dupa aceea se poate orna cu frisca. Poftă bună! Report
January 10, 201214 yr comment_120929 Fetelor ce de bunatati ati pregatit Zoazo eu ador praji' deastea acrisoare si racoroase Eu ador crema de lamaie! Asta-i crema de-o fac la Alba-ca-zapada! Simpla tare:500 ml lapte4 linguri zahar3 liguri faina1/2 lamaie (zeama si coaja rasa)amestec faina cu zaharul si cu-n praf de sare, asa, la rece.Torn laptele cate putin si amestec.Apoi pun vasul pe foc ff mic si fierb pana se ingroasa ca o ciulama.Pun si zeama de lamaie si mai fierb putin.Pun coaja si gata! La racit! Report
January 10, 201214 yr comment_120965 Nu am mai facut nimic dulce de un an Astazi , m-am pus pe treaba , choux a la creme , cu crema de portocale si frisca . http://4.bp.blogspot.com/-azqrMeKZkaQ/TwxBTpEWzHI/AAAAAAAABPA/bT9Kc45zVKE/s1600/choux+a+la+creme+d%2527orange.JPG Report
January 10, 201214 yr comment_120967 Nu am mai facut nimic dulce de un an Astazi , m-am pus pe treaba , choux a la creme , cu crema de portocale si frisca. Mai mult de-atat nu pot sa zic...... Report
January 10, 201214 yr comment_120984 Fetelor ce de bunatati ati pregatit Zoazo eu ador praji' deastea acrisoare si racoroase Eu ador crema de lamaie! Asta-i crema de-o fac la Alba-ca-zapada! Simpla tare:500 ml lapte4 linguri zahar3 liguri faina1/2 lamaie (zeama si coaja rasa)amestec faina cu zaharul si cu-n praf de sare, asa, la rece.Torn laptele cate putin si amestec.Apoi pun vasul pe foc ff mic si fierb pana se ingroasa ca o ciulama.Pun si zeama de lamaie si mai fierb putin.Pun coaja si gata! La racit!Tot asa o fac si eu, dar adaug si unt. Report
January 10, 201214 yr comment_121028 Scuze! Asa o fac daca vreau budinca de lamaie.Daca o pun in prajituri, pun si jumatate de pachet de unt. Am uitat sa zic! Multumesc mult, Aura, ca mi-ai atras atentia sa completez!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gif https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/11.gif Report
January 10, 201214 yr comment_121030 Astazi , m-am pus pe treaba , choux a la creme , cu crema de portocale si frisca . Izuk, la craciun am facut si eu 60 de eclere si-am zis ca nu-mi mai tb un an. acuma parca ca gustari un choux de-asta. cum ai facut crema de portocale. f faine ti-au iesit! Zozo, ce-i la tine, dom'le? cate 2 deserturi/saptamana? e amator de dulciuri Stefan? eu pas! Report
January 10, 201214 yr comment_121070 Azi, pentru sotul meu, 2 torturi (unul l-a dus la servici: avem obiceiul ca sarbatoritul sa aduca tort si sampanie). Report
January 10, 201214 yr comment_121075 Ela ti-am scris si la ce gatim dar iti scriu si aici ''La multi ani sotului''! ,multa sanatate F. frumoase torturile ,ce fel sunt?! Report
January 10, 201214 yr comment_121085 Frumoase choux-urile, si torturile nu sunt mai prejos. Bravo doamnelor. Ela , sa-ti traiasca sotul Report
January 11, 201214 yr comment_121112 Izuk, la craciun am facut si eu 60 de eclere si-am zis ca nu-mi mai tb un an. acuma parca ca gustari un choux de-asta. cum ai facut crema de portocale. f faine ti-au iesit! Am curatat de coaja si pielita 2 portocale mari ( cam 280 g pulpa rezultata ), le-am pasat cu blenderul , am adaugat 2 oua si am mixat bine . Apoi am adaugat 80 zahar pudra ,30 g amidon , am amestecat si am pus pe foc , amestecand continuu pana s-a ingrosat . Mi-a ajuns pentru 10 coji maricele , cred ca au vreo 6 cm diametrul dupa coacere . Ela , foarte fain arata torturile . La multi ani sotului . Report
January 11, 201214 yr comment_121134 Astazi , m-am pus pe treaba , choux a la creme , cu crema de portocale si frisca . Izuk, la craciun am facut si eu 60 de eclere si-am zis ca nu-mi mai tb un an. acuma parca ca gustari un choux de-asta. cum ai facut crema de portocale. f faine ti-au iesit! Zozo, ce-i la tine, dom'le? cate 2 deserturi/saptamana? e amator de dulciuri Stefan? eu pas! E, Motzulino! Daca m-as pune la mintea lui...Dar, care doua? Doar tortuletul, ca dulceata e la pastrare! Ella, sa traiasca Bogdan! Sanatate si bucurii.Ca noroc a avut.Cu tine! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/11.gif Report
January 11, 201214 yr comment_121149 Izuk, super crema de potocale,cred ca am sa incerc si eu data viitoare cand fac chouri.Ela, La multi ani sotului.Ce tort e cel cu jeleu, arata super amandoua,da asta-mi face cu ochiul Report
January 11, 201214 yr comment_121150 Azi, pentru sotul meu, 2 torturi (unul l-a dus la servici: avem obiceiul ca sarbatoritul sa aduca tort si sampanie).La multi ani sotului! Ai postat pe undeva retetele? :) Report
January 11, 201214 yr comment_121168 Azi, pentru sotul meu, 2 torturi (unul l-a dus la servici: avem obiceiul ca sarbatoritul sa aduca tort si sampanie). LA MULTI ANI!!! Sa-ti traiasca "jumatatea" si sa fiti fericiti si sanatosi! Report
January 11, 201214 yr comment_121187 Izuk, merci de idee. Eu daca as pune-o intr-un blat i-as mai pune si ceva unt. la choux e perfecta asa. Ela, sa-ti traiasca omul! tortul cu ciocolata m-a destabilizat total. Report
January 11, 201214 yr comment_121214 Crostata (tarta) cu dulceata de portocale si nuci Lili, ziceai ceva de crostata Report
January 11, 201214 yr comment_121218 Lili, ziceai ceva de crostata Mai frate, eu cred ca suntem legate de ceva fire nevazute! Report
January 11, 201214 yr comment_121221 Lili, ziceai ceva de crostata Mai frate, eu cred ca suntem legate de ceva fire nevazute! Acum am taiat-o, mananc si ma gandesc la tine ! Report
January 11, 201214 yr comment_121226 Acum am taiat-o, mananc si ma gandesc la tine ! Asa maica asa, ca eu am mancat iaurt cu musli la pranz si o felie de paine cu unt si gem. Report
January 11, 201214 yr comment_121238 Acum am taiat-o, mananc si ma gandesc la tine ! Asa maica asa, ca eu am mancat iaurt cu musli la pranz si o felie de paine cu unt si gem. Uite-asa ma poti face sa ma simt o nesimt..... la cat am mancat eu azi !Tre' sa-mi dau 2 palme si sa ma trezesc, gata, de maine la dieta! Report
January 11, 201214 yr comment_121239 Any , superba crostata , dulceata si nuci Merci Izuk !Nu domle' ! Dulceata cu portocale si cu nuci! Report
January 11, 201214 yr comment_121241 Lili, ziceai ceva de crostata Mai frate, eu cred ca suntem legate de ceva fire nevazute! Eu nu vad nimik ,ca imi pun ocuiai' negri inainte sa dau peaici Report
January 11, 201214 yr comment_121265 Any, intrebare-intrebatoare: tu ungi tava aia de tarta? Sau cum procedezi cu ea? Ca am si eu una noua, pe care n-am folosit-o niciodata! Report