Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Creme si mousse-uri

Featured Replies

Nu am trecut pe langa ea... ma interesa chiar crema pasticcera... pe care am gasit-o intr-un anume context... De aceea te-am si intrebat...

Oricum iti multumesc si pt ac noua reteta... de incercat neaparat vara pe caldura... :D Sorina

Nu am trecut pe langa ea... ma interesa chiar crema pasticcera... pe care am gasit-o intr-un anume context... De aceea te-am si intrebat...

Oricum iti multumesc si pt ac noua reteta... de incercat neaparat vara pe caldura... :tongue3: Sorina

[center][color=#808000][b]Cu placere Sorina draga :floare: [/b][/color][/center]

• 2 weeks later...

Crema de lamaie - Lissa

2 oua intregi ,4 lg zahar,sucul de la o lamaie ,150 ml frisca .

-ouale impreuna cu zaharul si sucul de lamaie le-am pus pe abur si am mestecat bine pana s-au ingrosat ,apoi am dat deoparte si am lasat la racit .

Frisca batuta am amestecat-o cu crema rece cu mixerul.Nu trebuie amestecata foarte tare ca se ingroase repede ,daca se pare ca e prea groasa,mai pui suc de lamaie si amesteci cu lg.

Crema de mascarpone

250 g. mascarpone

200 g. frisca

2 galbenusuri

100 g. zahar (eu am pus zahar pudra , se topeste mai repede)

1 plic gelatina

zaharul cu galbenusurile se freaca aproximativ 5 minute , (se pot pune pe baie de aburi , eu nu am pus)

se pune gelatina la hidratat

se bate frisca

se adauga mascarponele peste compozitia cu oua , se pune gelatina dizolvata pe baie de aburi , sau la microunde , care cum sunteti obisnuite

se pune frisca peste aceasta compozitie si se amesteca bine .

iese o crema delicioasa , mie imi place tare mult .

nu este reteta mea , este luata de pe internet , n-as putea spune cu exactitate cui apartine , imi cer scuze (dar merita incercata)

crema de sampanie a Laurei Laurentiu

1 litru de smantana dulce pentru frisca + 4 linguri de zahar praf

400 ml sampanie, 2 plicuri de budinca de vanilie, 3 oua

300 de grame de zahar - sau cat de dulce va place, papila e cea mai importanta!

10 grame de gelatina, 1 varf de cutit nucsoara praf

Ouale, zaharul si budinca se amesteca, se dilueaza cu sampania cu grija, sa nu faca cocoloase, se pun pe foc mic si se amesteca continuu pana se ingroasa bine, apoi se adaug nucsoara si se alsa sa se racoreasca. Frisca se bate bat, se indulceste cu 4 linguri de zahar praf si se continua baterea inca putin (cu grija, sa nu se taie). Gelatina hidratata in putina samapanie se amesteca cu o lingura din compozitia de ou si sampanie care inca nu s-a racit, apoi cu toata crema. Se inglobeaza in frisca batuta si se lasa putin la rece

Am nevoie de ajutor... acum sa vad daca cineva isi da seama despre ce este vorba...

Acum ceva timp vizionam niste torturi perfecte (mousse de ciocolata, alba, neagra si cu lapte) cu straturile perfect egale...

Va mai aduceti aminte de cine face acele straturi minunate?

Eu vreau retetele acelei persoane.... stie cineva ceva in legatura cu aceste mousse-uri?

Am nevoie urgent... ajutati un suflet amarat... Sorina

• Author

[color=#800080]Sorina,moussse-uri perfecte face Oana-Cristina :) Nu retin daca are si cu trei cioco,dar banuiesc ca da.

Am si eu o poza mai veche de la tortul cu trei feluri de ciocolata ,reteta Nadiei.

Nu-s ele chiar perfecte,dar ca idee,eu amestec ciocolata+frisca foarte calda (abia o las cateva minute dupa ce o dau jos dupa foc si mai mult pt a-i pune gelatina,care nu suporta temperaturi mai mari de 60grade) cu frisca batuta mai moale.

[/color]

post-105-126968204125_thumb.jpg

sorina, acestea sunt cremele nadiei s, straturile ies perfecte....parca si oana cristina tot pe astea le facea, din cate tin minte

"mousse de ciocolata alba-nadias

125 ml de smantana lichida dulce (frisca)

250g ciocolata alba

2g gelatina -1 foaie

300 ml frisca neindulcita .

Am pus la inmuiat in apa rece gelatina -o foaie

am pregatit frisca

am pus pe foc smantana si am dat in clocot--am folosit frisca 125 ml

am adaugat ciocolata alba rasa si am amestecat sa se topeasca

Am scos gelatina din apa rece am bagat-o in microunde la 40 de grade 50 secunde si am turnat-o peste ciocolata alba.

lasatzi crema sa ajunga la temperatura camerei si adaugatzi frisca

Mousse de ciocolata cu lapte-nadia s

125 ml frisca lichida

160 gr, ciocolata cu lapte

1 foaie gelatina

100 grame frisca batuta

se prepara ca mousse-ul de ciocolata alba

Mousse de ciocolata amaruie-nadia s

125 ml de frisca lichida

200 g ciocolata amaruie

110 ml frisca batuta

1 foaie de gelatina

Se prepara la fel ca mai sus"

Ralu uite aici crema suhaida scrisa de Veronica pe celalalt forum:

[b]Crema suhaida

-250 g zahar

-3 oua

-3 linguri lapte

- 1 lingurita faina

-4 linguri varf cacao

-250 g unt

-esenta rom

-mixam ouale intregi cu zaharul 5 minute,punem laptele,faina si cacaoa. Apoi le turnam intr-un vas cu fund dublu sau ce aveti voi dar sa nu se prinda crema de fundul oalei. Punem pe foc si cu lingura de lemn amestecam repede. Ea trebuie sa se ingroase bine de tot. O dam la racit.

-untul trebuie sa fie la temp. camerei(deci il scotem primul afar din firigider cand ne pregatim sa facem tortul)

-frecam untul(eu am pus margarina rama) cu mixerul putin de tot dupa care treptat lingura cu lingura adaugam crema racita in unt si mixam. Va iesi o crema tare gustoasa si normal ca nu e gretoasa.La sf. punem cateva picaturi de rom.

[/b]

[color=#808000][b]Sper sa-ti fie de folos :lol: [/b][/color]

• Author

sorina, acestea sunt cremele nadiei s, straturile ies perfecte....parca si oana cristina tot pe astea le facea, din cate tin minte

[color=#800080]Cu precizarea ca nu ies si egale daca respecti cantitatile date in reteta.

Egale ies atunci cand pui aceleasi cantitati de cioco si frisca,la toate cele straturi.

De ex:-strat cioco neagra =200ml frisca lichida+200g cioco+ 100ml frisca batuta

-strat cioco cu lapte =200+200+100

-strat cioco alba =200+200+100[/color]

ps; am facut precizarea pt fetele care nu au citit tot topicul Nadiei

Fetelor va multumesc mult! Doar ca apucasem sa fac deja tortul...

Am gasit, pana la urma, in salvarile mele ceva de acest gen si am prestat duminica dimineata... A iesit foarte bun si elegant (zise mama cioara)...

Am sa revin cu reteta care am facut-o eu si cu o poza ca dovada...

Va pupacesc! Sorina

Dora , e crema ta , deci te intreb pe tine , (sau pe oricare dintre fete daca au facut aceasta crema) la crema de ricotta cu caise ( http://dora-s-sweettreasures.blogspot.com/2009/06/tort-sweet-thirteen-torta-sweet.html ) , cantitatea ajunge sa fie pusa in doua staturi , la un tort de 24 cm ? :toothy9;

[color=#808000][b]

Doriana draga tortul la care am folosit eu aceasta crema avea un diametru de 18cm

Avand in vedere diametrul tortului tau ti-as sugera sa dublezi cantitatile...sau macar sa faci inca jumatate din cantitati....acum depinde si cat de inalt il doresti sa fie tortul...daca il doresti sa aiba cel putin 8cm atunci poti dubla cantitatile linistita...

spor la treaba...te astept cu impresii ;) [/b][/color]

Dora , iti multumesc pentru promptitudine . :thumleft: Poate te voi mai intreba cate ceva , tare as vrea sa-mi iasa o crema buna-buna . Cred ca voi face doua portii , sa fiu sigura ca-mi ajunge . Sper sa nu dau gres ...

Dora, la crema pasticcera se poate adauga ciocolata? sau cacao? Si la ce marime de blat ar ajunge cantitatile pe care le-ai pus (sa zicem ca sunt trei foi de blat)?

Multumesc, Dora!

2 linguri sirop de artar
180 ml smîntîna de frisca
140 g zahar brun
6 linguri apa

Se amesteca siropul de artar cu jumatate din cantitatea de frisca.Zaharul si apa se pun într-o oala la fiert,si se lasa sa fiarba pîna se topeste zaharul.Se trage oala de pe foc si se adauga amestecul de sirop-frisca.Se amesteca bine.Se pune oala din nou pe foc,si se aduce la o temperatura de 120 °C.În acest timp crema fierbe,scade,se îngroasa,dupa care se adauga restul de frisca,se amesteca si se lasa la racit.

Reteta în imagini : [b]AICI[/b]

Dora , iti multumesc pentru promptitudine . :) Poate te voi mai intreba cate ceva , tare as vrea sa-mi iasa o crema buna-buna . Cred ca voi face doua portii , sa fiu sigura ca-mi ajunge . Sper sa nu dau gres ...

[color=#808000][b]

N-ai pentru ce...orice nelamuriri mai ai...stii unde ma gasesti :) :) [/b][/color]

Dora, la crema pasticcera se poate adauga ciocolata? sau cacao? Si la ce marime de blat ar ajunge cantitatile pe care le-ai pus (sa zicem ca sunt trei foi de blat)?

Multumesc, Dora!

[color=#808000][b]Sigur ca poti adauga cioco, cacao si ce alta aroma mai doresti...

Cantitatile date de mine ajung lejer pt un tort cu diametrul de 24cm...chiar si 26cm[/b][/color]

Dora, te pup, prompta ca intotdeauna!

Mie imi trebuie pentru un tort de vreo 40 de persoane, ma gandesc sa fac cam o data si jumatate portia data de tine.

Acuma fug inapoi la prajituri...

Dora , e crema ta , deci te intreb pe tine , (sau pe oricare dintre fete daca au facut aceasta crema) la crema de ricotta cu caise ( http://dora-s-sweettreasures.blogspot.com/2009/06/tort-sweet-thirteen-torta-sweet.html ) , cantitatea ajunge sa fie pusa in doua staturi , la un tort de 24 cm ? :angryfire:

[color=#808000][b]

Doriana draga tortul la care am folosit eu aceasta crema avea un diametru de 18cm

Avand in vedere diametrul tortului tau ti-as sugera sa dublezi cantitatile...sau macar sa faci inca jumatate din cantitati....acum depinde si cat de inalt il doresti sa fie tortul...daca il doresti sa aiba cel putin 8cm atunci poti dubla cantitatile linistita...

spor la treaba...te astept cu impresii :) [/b][/color]

Dora , am facut crema . Buna de numa` , asa mi-a iesit ... :drool: Desi , la inceput , cand am desfacut cutia cu ricotta , am ramas putin neplacut impresionata , nu am mai folosit niciodata ricotta , nu stiam cum e la gust , dar am zis ca na , hai sa continui , ca n-am incotro acum , daca m-am apucat de ea , tre` s-o fac , macar la sfarsit , daca nu e buna fac alta crema si gata ... si dupa ce am amestecat cu zaharul , caisele si frisca , a rezultat o bunaciune de crema , fina si aromata ... nu ma saturam sa ling blidul ... :wasted: Eu n-am avut nici lichior de caise , nici brandy , ma gandesc daca aveam iesea mai buna , data viitoare iau tot ce trebuie . Am facut doar o portie , cantitatile puse de tine , si mi-a ajuns pentru doua straturi de crema , la un blat copt in tava de 24 (dupa racire mai scade , sa zicem 22 cm) Iti multumesc pentru crema asta delicioasa . :floare:

Cand am facut cumparaturile am luat doua cutii cu ricotta , si un compot de caise si unul de visine . Saptamana ce vine cred ca fac un tort cu crema de visine cu ricotta , oare se potriveste ?

[color=#800080][b]Va doresc Paste Fericit ! Lumina Sfanta sa va lumineze casele si sufletele !

Hristos a inviat ![/b][/color]

Dora , am facut crema . Buna de numa` , asa mi-a iesit ... :) Desi , la inceput , cand am desfacut cutia cu ricotta , am ramas putin neplacut impresionata , nu am mai folosit niciodata ricotta , nu stiam cum e la gust , dar am zis ca na , hai sa continui , ca n-am incotro acum , daca m-am apucat de ea , tre` s-o fac , macar la sfarsit , daca nu e buna fac alta crema si gata ... si dupa ce am amestecat cu zaharul , caisele si frisca , a rezultat o bunaciune de crema , fina si aromata ... nu ma saturam sa ling blidul ... :) Eu n-am avut nici lichior de caise , nici brandy , ma gandesc daca aveam iesea mai buna , data viitoare iau tot ce trebuie . Am facut doar o portie , cantitatile puse de tine , si mi-a ajuns pentru doua straturi de crema , la un blat copt in tava de 24 (dupa racire mai scade , sa zicem 22 cm) Iti multumesc pentru crema asta delicioasa . :)

Cand am facut cumparaturile am luat doua cutii cu ricotta , si un compot de caise si unul de visine . Saptamana ce vine cred ca fac un tort cu crema de visine cu ricotta , [b]oare se potriveste ?

[/b]

[color=#808000][b]

De ce nu s-ar potrivi?..merge..si inca foarte bine :violent6:

Ma bucur c-ai fost incantata de aceasta crema delicioasa :D [/b][/color]

Crema Snickers

[b]250g mascarpone

500g creme fraiche

100ml lapte

2 galbenusuri

120g zahar pudra

1 fiola aroma vaniglia

22g gelatina

300g cioccolata Snickers bucatele

[/b]

[color=#808000][b]Reteta pas cu pas o gasiti aici[/b][/color]

Dora, crema pasticcera, o crema ce nu avea cum sa nu reuseasca... ei bine, nu mi-a iesit. Nici la gust (cred ca din cauza ciocolatei si a coniacului, desi din acesta din urma nu am pus prea mult), nici la consistenta. Mie mi s-a parut ca era inchegata bine in fotografia ta, mie si dupa doua zile imi curgea, si am tinut-o pe foc destul, zic eu. Nu te supara, nu e vina ta. Ramane sa mai exersez, eventual fac data viitoare o cantitate mai mica.

P.S. Superb si ultimul tau tort cu maci!