Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ma enervez!

Featured Replies

Noi am avut mare noroc cu chifteaua. Dupa ce a facut 2/3 de an am inceput si noi sa ne interesam, ca omu' normal la cap, cum e cu cresele. Io lucram in Brussel pe vremea aia. Au ras toti de mine ca cica deja de dinainte sa se nasca trebe sa te inscrii la o cresa daca vrei loc. Beneee zic. Si am inceput sa caut prin zona unde stam noi, intr-o coasta a Brussel-ului. Am gasit fo cateva crese flamande si mai multe francofone. Io, olandez mioritic, zic ca la cresa flamanda si ma pun pe sunat. La toate loc abia de la anu', in timp ce noi vroiam in maxim 3 luni.

Beneeee... sun la cresele francofone. Peste tot loc, no problem, doar sa ne hotaram. Am mers am vazut fo cateva, ne-am hotarat la cea mai aproape de noi la fo 2 km. 450 pe luna program intreg de la 7:30 la 17:30/18 (in functie de necesitati), cu posibilitate de stat oleaca mai mult daca parintele nu poate veni chiar la ora 18 si dat cateva firfirici pe o ora in plus.

Sunasem si la British Scool of Brussels care au si aia cresa. 1200 pe luna!!! Plus 5 euro fiecare sfert de ora de stat in plus peste program (nu mai stiu orele). Si daca vroiai si autobuz s-o ia si s-o descarce in fata casei, inca fo 1200 pe an.

Si-am zis nou senchiu feri muci.

De ce nu era loc la scoala flamanda? Pentru ca unde stam noi cade, de fapt, sun Flandra, desi foarte multi vorbesc, in principal, franceza. D-aia.

Acu de curand am inscris-o la prescolari la o scoala francofona din marginea Brussel-ului, in drumu' nevestii catre job. Acolo ii primeste si de la 3 ani si aveau si loc si au zis hai hai ca nu-i bai. In alte parti era bai ca trebuia sa te inscrii cu nu stiu cat timp inainte. Si la scoala asta sunt copchii de la 3 ani in sus din toate punctele cardinale si care nu toti vorbesc frantuzeste (ex. un mic japonez. si o sa mai vie unu de-odata cu chifteaua).

Cu scoala e pe invers. Ai loc la scoala flamanda da' noi am zis ca-i mai simplu pentru chiftea la scoala francofona. Da' nu e la noi in sat scoala francofona pe motiv de Flandra. Si in satul vecin, cu multi francofoni, au zis pas ca cica nu stam in sat cu ei. Si cum nu vrem sa ne mutam, gasiram, pana la urma, alta solutie. La Scoala Europeana se poate abia de la 4 ani. Asa ca o sa videm daca ii place chiftelei la scoala asta, daca nu, o mutam la Europeana.

La faza cu cadouri si bani... am avut si io socul mai demult cand am vazut ce cadouri de banet se faceau in romanica. Am trecut peste asta si nu ma mai intereseaza. Dau cadou dupa cum cred io ca merita persoana respectiva si gata. Le place, bine, nu sunt multumiti, sal'tare taica si noroc! Next!

Nu ma pot abtine sa nu mai bat campii despre daruri, dar mie la nunta,nu mi-au iesit 1000 de euro . nunta acu 6 ani,darul a fost 1 milion de persoana sau 2-3 de pereche(adica nici 100 de euro perechea)in afara de mama saraca care ne-a dat 7 milioane..am facut la local si meniul de persoana era 675 de mii(ca am avut 2 aperitive unul cald unul rece,2 fripturi,cafeaua si un suc,ca restul bauturilor,cognac,vin,prajituri si tortul le-am cumparat separat)daca facem un calcul mare branza nu ne-a iesit dar macar nu am iesit in pierdere...eu in afara am auzit ca se poarta o petrecere iar tinerii insuratei fac o lista cu cadouri(in general elecrtocasnice)si cei din familie mai ales,parintii bifeaza pe lista ce ia fiecare...deci dupa posibilitati,dar in rest invitatii nu... doar la restaurant o cina(sau bufet suedez)si atat nu toata noaptea ca la noi si cu dar mare obligatoriu,etc....
Baiatul meu cel mare a inplinit 18 ani anul trecut,dar nu i-am facut majorat,i-am dat 1 milion si s-a dus cu cativa prieteni la mc.donalt's,iar acasa noi am sarbatorit in familie cu toate preparate de mine(aperitive,friptura,tort,prajituri)cu parintii mei ,nanii lui,si matusa,unchi....

Dar de imprumut in banca pentru organizarea unui majorat ce spuneti?

Verisoara mea, a pretins parintilor ei, doi muncitori de rand, oameni seriosi ... majorat la nu stiu ce castel pe care sa il inchirieze intr-o noapte, loc pentru 100 de persoane, 2 clase de colegi.. una in care a fost si una in care s-a transferat, prieteni si rude, cu firma de catering, cu tzoale noi firmate pentru noaptea respectiva... coafor, manichiura, cosmetica si alte alea, bomboniere si invitatii pentru majorat, filmare si fotografii in valoare de peste 20 de mil... au sarit lejer din vreo 5000...

Rectific.. nu mai spun ca-s oameni seriosi... is oameni fitzosi... mananci fasole si cartofi un an de zile sa platesti un credit la banca... pentru ca la fie-ta i-ar fi fost runsine sa isi faca majoratul acasa cu preparatele mamei si cu persoanele cele mai apropiate..., pai cum sa n-o vada toata lumea ce sus pusa e ea...

Am adaugat si eu asa... ca nu ma enervez pe asta, ma enervez pe altele... asta imi starneste hohote de ras si... gaze.Fitzele-s la mare rand in Ro!!!

Bine zise careva mai sus - prostu' nu e prost destul daca nu e si fudul..

Sa-mi fie cu iertare dar e vina parintilor - si eu am vauzt faza cu mancam cartofi si fasole sa luam nu stiu ce cizme de nu stiu ce rahat de nume...mi se pare atat de trist ca valorea sa ti-o dea hainele, chefurile de epatarea prietenilor si nu ce ai in cap..

Trist rau de tot!!!

Eu am ramas fara cuvinte... am 3 ani de cad nu am mai fost in tara (cauza sarcina, nastere, bebe mic) si chiar ne gandeam ca anul asta ar cam trebui sa mergem... Ma faceti sa-mi fie frica sa mai merg acasa...

Cred ca m-am razgandit si sarim si anul acesta... am ajuns la concluzia ca mai bine imi aduc aici pt o perioada de timp parintii si socrii si gata...

Adevarul ca de fiecare data plecam cu masina incarcata de cadouri si pt catel si pt purcel... dar nu aveam copiii in acele timpuri. Acum am 2 copii si mi se pare normal sa am grija de ai mei si nu sa arunc banii pe geam pe cadouri de bani multi...

Din ceea ce am vazut eu la verisoarele mele... aici cand e ziua cuiva, persoana respectiva invita pe cine are placere la o pizzerie/local si fiecare isi plateste consumatia. Se petrece impreuna cateva ore alaturi de persoanele care-ti sunt dragi... asta e cel mai important.

Crescand (verisoarele), am vazut ca exista si persoane care aleg sa faca cinste la un local, atunci prietenii cumpara in comun un cadou pe bani putini...

In legatura cu inscrierea la scoala eu am alta problema... Mara acum in iunie implineste 5 ani, asa ca in luna decembrie a acestui an trebuie sa o inscriem la scoala pt anul 2011... Pt ca eu am renuntat la munca atunci cand am ramas insarcinata cu ea, acum sunt acasa... in cautarea unui alt loc de munca in acest moment. Daca eu pana in dec nu-mi voi gasi o munca atunci nu mi-o vor primi pe Mara pana la ora 16 ci pana la 13... Toate bune si frumoase, dar daca eu dupa aceea imi gasesc de munca pana la ora 16, ce ma voi face? Odata ce am inscris-o si a fost primita pana la ora 13 asa va ramane timp de 5 ani...

Si apoi atunci cand ii va veni timpul si Giuliei ea va intra in automat pana la ora 13, la fel ca sora ei...

Asa ca dupa aceea voi fi obligata sa-mi caut o munca pana la ora 13...

Numai probleme! Sorina

Eu vin tot cu exemplul personal :)

fiimea a decis sa aiba party impreuna cu alta prietena de-a ei . isi invita prietenii comuni, plus fiecare mai invita cetiva.

tatal fete celelalte lucreaza la oras, si le-a facut rost de o locatie fara bani ( o cantina scolara sau asa ceva)

ele se vor ocupa cu organizarea etc, dar cred ca maximul de cadou ( daca vor primi :) ) va fi ceva gen bon la o libtrarie, sau un CD sau ceva de gen...cred ca i-ar umfla rasul pe toti sa inchirieze un castel sau mai stiu eu ce tampenii :).

fratele fetei va face DJ , vor avea muzica, probabil vor duce ceva chips, bauturi ( bere, sucuri, cola etc) si niscai desert...de fapt ei se duc acolo sa danseze, sa se hlizeasca, sa aiba un party amuzant,sa discute sa fie impreuna si sa se inveseleasca , si nicidecum sa "rupa gura targului"

Piscotel iti dau perfecta dreptate.

Am zis, cand eram in tara si eu ii faceam din pofte,dar deh era mai mica, dar acum sa nu credeti ca ii luam cine stie ce,dar ce mi-a placut e sa o vad tot timpul bine imbracata, hainele de sc sa fie haine de sc, ot iesit la un teatru, undeva cu parintii, hai mai de calitate, iar alea de joaca, haine de joaca.Fiind fetita imi placea sa o vad frumos imbracate cu dinverse clamite, etc, etc, plus ca tineam(si tin la ea in continuare) si am incercat sa-i ofer atata timp cat era cu noi o viata linistita si frumoasa pe care nu a avut-o

Dar din pacatate totul s-a destramat cand al meu a plecat si a ramas in voia sortii.Si a inceput cu pretentiile si santajul.

Si cu chestii de genul:tu nu esti aici, habar n-ai cum se traieste in Ro, eu am slabit, imi tb blugi noi, ce vrei sa umblu ca ultimu om cu blugii largi?Vreau MP3, i-am luat MP3 care la repezeala care o are in ea l-a stricat(a bagat mufa aiurea) si apoi a inceput sa urle ca i-am trimis MP3 schimbat.Ia inapoi da-l sa-l schimbe, n-au vrut sa-l schimbe normal ca era vina noastra ca s-a stricat, da-i plateste altul,tata vreau aia, tata vreau ailalta.

Eu am zis prefer sa fiu eu aia rea si cotoroanta da sa nu.i dea nas in toate.Si de multe ori i-a luat fara ca eu sa stiu,fiinca il ia la sentiment ca masa nu-i ia.Sau ca masa nu-i da bani si alte chstii.

Plus ca mai tot timpul ca sa-.i dea peste nas exa ii lua fetei diverse ca sa dovedeasca ea ca uite eu sunt in stare tu nu.

Urasc chestiile astea intre fosti soti , bai nene aveti un copil, el e cel mai important, nu tu, nu el, nu altcineva.

Si cand un copil dupa ce ca trece prin divortul parintilor, mai e si dat de colo pana colo si nu e crescut nici de mama nici de tata, rezultatul voila.

Si ce ma enerveaza ca anul trecut ii luasem bilete de avion fetei si prietenului ei ca sa vina la noi ,dar exa a refuzat sa o lase sa vina desi vb inainte cu ea.Si asta numai sa se razbune pe el

Si gata m-am descarcat destul, vine Pastele si tb sa fim mai ingaduitori :notworthy:

Mamamia!!!..Ioana te compatimesc iubiitaa imi pare tare rau de problemele tale scumpo,ca sunt serioase...te pup :notworthy: chiar daca asta nu ajuta la nimic...

Sunt sigura ca timpul incet,incet,va rezolva totul,ca e si la o varsta f.periculoasa,cand se va mai ''coace''un pic va vedea lucrurile altfel si poate va ve-ti gasi linistea...

Mai nou si in sud se tin asa majorate? Credeam ca numai prin Ardeal e chestia asta cu mare petrecere la 18 ani, toate rudele invitate si tambalau mare...aici se trage de la conationalii nostri maghiari si se numeste ”bologaș”, cu accente duble pe „o”.

Ioana, majoratele ca majoratele, da sa vezi ce prapad e la botezuri!!! Zici ca sunt nunti mai mici, in restaurante, cu tot fastul, invitatii depasesc 30-40 persoane si da-i tata inainte cu banetu', in nici un caz mai putin de 300 lei/pereche. Am fost acu' ceva timp la botezul odrastei sefului sotului meu...de obligatie desigur, daca lipseam mergeau cativa fulgi de pe al meu barbat. Io-s dezgustata de-a dreptul...da-o-ncolo frate, io inteleg ca-s multe nevoi la un copil mic, da nici sa faci din asta evenimentul secolului. Eu sa fiu in situatia respectiva, adica cu copchil de abia cateva luni as vrea sa vad cati mai putini oameni straini, daca se poate nici unul, nu sa tin ditamai chefu'.

Nush, pe zi ce trece constat ca lumea asta s-a dezaxat de tot, nu mai este nici un bun simt, nici o rusinehttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/violent1.gif.

Eu vin tot cu exemplul personal :-*

fiimea a decis sa aiba party impreuna cu alta prietena de-a ei . isi invita prietenii comuni, plus fiecare mai invita cetiva.

tatal fete celelalte lucreaza la oras, si le-a facut rost de o locatie fara bani ( o cantina scolara sau asa ceva)

ele se vor ocupa cu organizarea etc, dar cred ca maximul de cadou ( daca vor primi :P ) va fi ceva gen bon la o libtrarie, sau un CD sau ceva de gen...cred ca i-ar umfla rasul pe toti sa inchirieze un castel sau mai stiu eu ce tampenii :notworthy:.

fratele fetei va face DJ , vor avea muzica, probabil vor duce ceva chips, bauturi ( bere, sucuri, cola etc) si niscai desert...de fapt ei se duc acolo sa danseze, sa se hlizeasca, sa aiba un party amuzant,sa discute sa fie impreuna si sa se inveseleasca , si nicidecum sa "rupa gura targului"

Exact asa era in generatia mea, ne distram cu putin, dar bine, dar cu o generatie-doua dupa mine deja era cu totul alta poveste! Schimbarea s-a facut sub ochii meuhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/blink.gif, zau, eram prin a 11a si incepusem sa observ lucruri ciudate la cei din a9a, nu se mai distrau ca noi, toata chestia era sa epateze, sa arate ca unu-i mai fitos ca altul si care are buzunarul mai larghttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/dry.gif

Pai da, ca asa e si la nunti - mi-am facut nunta la Hilton zice dansa - serios mai?? Si cum ai zis la toata lumea cat e tacamul si la bunul simt omul ti-a dat si pe de-asupra???

Deci TI-AU FACUT nunta la Hilton...duduia cu nasul pe sus ca nunta ca a ei nu mai fu in sat, dar de fapt prostimea cu banu', ea cu fala...

S-a pierdut bunul simt si masura!! Lumii chiar nu-i pasa decat de poleiala si de impresionat vecinul?

Stiu ca sunt multi care fac banii usor ca inca se fura pe rupte...si dupa trebe sa ne dam tari ca-ca noi altu' nu-i! Deci exact situatii de kk!

Cind m-am maritat, lucram in cadrul Marriott, si am avut un deal bun pentru nunta, nu mai tin minte exact, dar super ieftin...M-am gindit insa ca daca imi invit rudele si prietenii la nunta si vad aia pe invitatie Marriott nu vin :appl: asa ca m-am dus la o terasa frumoasa de vara, mai scumpa ce-i drept decit as fi platit dincolo :appl: dar mai pe sufletul musafirilor mei!

Mie nu-mi plac nuntile in general, mai ales alea facute sa "te scoti" - idealul meu de nunta, e o petrecere cu ai mai dragi, unde lumea se stie, se distreaza si nu are alta obligatie decat sa fie alaturi de ai indragostiti.

Daca imi permit o friptura la gratar,la iarba verde, al de ma iubeste (prieten sau familie) e multumit si fericit ca e cu mine....fitzele pe mine ma obosesc teribil.

Si am avut ocazia sa lucrez cu diplomati si oameni care ar fi putut face fizte - si cea mai mare petrecere am dat-o in apartamentul meu gol (tocmai il cumparasem) unde am tinut berea la rece in cada si de asezat era ori pe jos, ori pe covorul rulat...si nu i-a cazut rangul nimanui si ne-am distrat pana dimineata...

nu ma mai enervez, acum imi doresc decat sa trec cu bine si sa raman cu nervii intregi dupa majoratul-nunta-manelo stile :P :P :P

Oricum asta imi aduce aminte de ce nu-mi place sa ma duc in tara :P

Asa ceva nici nu mai pot spune ca ma enerveaza,ci face sa ma întreb,daca tot exista tot felul de organizatii,de ce nu exista si una care poate angaja niste killeri,sa curete pamîntul de pedofili?!

Nu ma enervez acum de asta ca e român,doar ca asta mi-a pus azi capacul!!!Tema asta m-a rîcîit dintotdeauna!!A început din nou un val de astfel de stiri pe primele pagini ale ziarelor!!!Începutul de sezon l-a deschis biserica catolica!!! http://www.my-smileys.de/smileys3/Big_gun.gif

Un tînar(20 ani) român,care vindea ziare din usa în usa,

a dat buzna în casa peste o fetita de 11 ani,

a chinuit-o si violat-o timp de o ora!!!

Cînd a fost prins si interogat despre motiv,a spus ca a fost ceva spontan...

post-5-126902782615_thumb.png

Acu', la modul serios, sunt de acord cu tine! Anumite fiinte (ca nu le pot zice oameni) ar trebui exterminati, oricat de dur suna acest lucru! Nu exista nici o justificare pentru pedofilie, nici una! Eu una sunt de acord cu ceea ce se intampla in inchisorile romanesti (cel putin): pedofilii o iau pe cocoasa urgent! :P
si eu i-as extermina pe genul asta de specimene si pe cei care isi abuzeaza proprii copii.astia nu-s oameni, nici animale nu le poti spune, ca pana si animalele au suflet, ceea ce nu pot spune despre bestiile astea. :P :P :P

Exact asa era in generatia mea, ne distram cu putin, dar bine, dar cu o generatie-doua dupa mine deja era cu totul alta poveste! Schimbarea s-a facut sub ochii meuhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/blink.gif, zau, eram prin a 11a si incepusem sa observ lucruri ciudate la cei din a9a, nu se mai distrau ca noi, toata chestia era sa epateze, sa arate ca unu-i mai fitos ca altul si care are buzunarul mai larghttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/dry.gif

EXACT, Hana! Eu am crescut printre astfel de copii rasfatati si fitosi. In scoala generala isi schimbau telefoanele mobile ca pe sosete in vreme ce eu nu aveam, pt ca mama mea a considerat ca nu imi este necesar; si avea foarte mare dreptate. Apoi in liceu se laudau cu haine fitoase sau masini de ultimul ragnet. Desi am ales sa ma duc la un liceu unde se purta uniforma, nici acolo nu am scapat de astfel de persoane.

Din pacate, in zilele noastre, in Romania mai ales, ceea ce conteaza cel mai mult este sa-i lasi cu gura cascata pe ceilalti, sa le arati ca tu esti mai bun decat ei. Asa de mult ma enerveaza asta!! De ce nu putem fi si noi ca francezii...sau ca nemtii? Sau ca oricare alta natie care considera ca extravaganta este ceva de prost gust?

Mie nu-mi plac nuntile in general, mai ales alea facute sa "te scoti" - idealul meu de nunta, e o petrecere cu ai mai dragi, unde lumea se stie, se distreaza si nu are alta obligatie decat sa fie alaturi de ai indragostiti.

Daca imi permit o friptura la gratar,la iarba verde, al de ma iubeste (prieten sau familie) e multumit si fericit ca e cu mine....fitzele pe mine ma obosesc teribil.

Uite, exact aceeasi viziune despre nunta o am si eu. Ceva simplu, frumos, finut, intim...

Parintii mei vor ca atunci cand ma voi marita, sa-mi invit toate neamuriile, chit ca le cunosc sau nu, chit ca ma inteleg cu ele sau nu, pentru ca ASA SE FACE. Ei bine, voi vedea eu cum sa ii conving ca nu asta e ceea ce-mi doresc eu :P

Maya, eu numai cand aud de pedofili mi se intoarce stomacul pe dos. Sunt niste oameni absolut dezgustatori! :P Dar ce am putea face noi sa oprim asta? :P

De ce nu putem fi si noi ca francezii...sau ca nemtii? Sau ca oricare alta natie care considera ca extravaganta este ceva de prost gust?

Pai de ce sa fim ca ei, daca putem sa fim si mai si? Parca am mai zis eu cate ceva despre omuletii care, imediat dupa '90, in momentul in care se intorceau din vest, cu masini aduse de acolo ori cu parlitele de Dacii circulau cu farurile aprinse pe timp de zi si cer senin! :hug: Da' semnalizare n-aveau! :occasion14: A, si ei umblau pe niste drumuri judetene, ori chiar pe alea comunale, neasfaltate, doar pietruite. :thumleft:

Daca aveau si proiectoare, le aprindeau si pe alea, de parca umblau cu pomul de Craciun pe ulita din sat! Prostu' tre' sa fie si fudul! :hug:

Mare dreptate aveti cu fala... Majoratul meu a fost simplu de tot: mama, fratele meu si iubitul (actualul sot), iar a doua zi am iesit la o prajitura cu "best friends", dar zau ca n-am simtit nevoia de mai mult.. Cand auzeam la scoala ce petreceri dadeau colegii ma lua groaza :occasion14: Totul era spectacol pentru ei, incepand de la imbracaminte, telefoane si terminand, din pacate, cu educatia si comportamentul care erau patetice :hug:

Maya, ce ma intristeaza astfel de stiri :hug: Animalele care fac astfel de lucruri ar trebui impuscati :thumleft:

Deci Maya nu am cuvinte,am copii si numai gandul ca se poate intampla asa ceva,ma face sa se increteasca,carnea pe mine,nu am cuvinte si va rog sa nu ma intrebati cum asi pedepsi eu un astfel de .....specimen'' ca daca-l numesti animal jicnim animalele...cu un ranjet de satisfactie extrema pe figura,a-si explica pedeapsa in cele mai mici detalii dar mi-ar tebui un topic,cu lacatel ca cel al lui Dragos''.... :occasion14: