Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Beef Bourguignon - Julia Child

Featured Replies

• Author
Diamond, e prima mea postare pe un forum culinar. Am eu locusorul meu, unde ma desfasor, dar mereu am avut emotii sa postez pe forumuri :P))
Silvia, am vazut si eu cu al meu sot filmul in seara asta. Multumim de recomandare, ne-a placut tare. Pe saptamana viitoare se face bourguignon-ul :mrgreen:
  • Author

Hana, astept poze! :D Eu ieri am REvazut filmul, e ca Bourguignon-ul, si mai bun a doua oara.

Foxyy, multumesc, ma inrosesc! :D :study:

Facui pe azi burguigonul...nemaipomenit, am mancat ca spartii tot famelionu' :lol: . Din pacate doar poza asta o am, doar ultima lingura de tocana am mai prins-o la pozat :oops: , da se va repeta :lol: . O mica modificare am facut, il loc de faina am folosit amidon de porumb pentru ingrosarea sosului :lol:

95_e64c590137d10efa771ccdf2149a9190_thumb.jpg

• Author
Si acum, sa luam si alte retete la rand, din cartea Juliei :occasion14: sa va fie de bine ! =))
... doar ultima lingura de tocana am mai prins-o la pozat :oops:

Hana, ai degradat Bourguignon-ul. cum ai putut sa ii spui tocana?!?!?!? ;)

Si acum, sa luam si alte retete la rand, din cartea Juliei :)

eu astept cu interes. si mie mi-a placut filmul tare de tot. eu nu mananc vita dar asa o pofta a putut sa-mi faca cu reteta asta ca am zis ca dupa post o fac si o dau cadou ;)

...si am un fix pe sosul olandez ;)

• 2 weeks later...
Arata nemaipomenit,felicitari si pt poze.
super super!! Am vazut si eu filmul saptamana trecuta si am reusit sa ii gasesc si cartea...sigur dupa post o sa incerc sa fac si eu :D :D

Buna,

Unde ai gasit cartea ca vreau si eu sa o cumpar,am vazut filmul si m-a fascinat :D

am executat si eu "tocana" :headbang: asta; mi s-a parut migaloasa, dar a meritat eforturile.

119_6e14757106ed1e8fcfeb9a96639d3a8d_thumb.jpg

Splendide pozele, felicitari!

Fac si eu o mica precizare (sau poate mai multe :sad1: ): in reteta traditionala de bœuf bourguignon nu se pune pasta de tomate. Culoarea aia frumoasa o ia carnea de la pinot-ul noir de Bourgogne (si daca frantzuzul e si extremist ar zice ca-i musai sa fie boul charolais ca sa se cheme mancarea pe numele asta, ca altfel tre' sa-i zicem "tocana" :lol: )

Va dau si eu reteta de bœuf bourguignon pe care o am de la o prietena de-a mea franceza (evident, seamana cu asta a Juliei Child) si desi e o mancare mijotée (adica slow cooking, facuta la foc mic) merita tot efortul (si felicitari inca o data, Silvia, pentru curaj si realizare!) :

Bucatile de carne de bou (facut cuburi) si ceva usturoi se prajesc pe toate partile in ulei de masline; separat se prajeste si pieptul de porc taiat in cubulete (poitrine de porc) impreuna cu ceapa taiata, la fel, cubulete. Se combina toate si se acopera de pinot noir si se pun la fiert cu un bouquet garni (poate stiti voi sa explicati mai bine, fetelor, ce e ala, pentru cine nu stie, e un buchet facut din diverse plante aromatice din care sa nu lipseasca foile de dafin si thym-ul si care se leaga cu ata ca sa fie mai usor scos din mincare fara sa stam sa pescuim dupa crengute). Se sareaza si se pune piper si se lasa totul sa bolboroseasca la foc mic. Cam dupa 2-3 ore se adauga si morcovii taiati rondele mai mari. Se servesc cu cartofi noi intregi la cuptor si se presara cu patrunjel taiat. Unii pun si ciuperci de Paris sotate in ulei de masline si adaugate dupa ce stingem focul si amestecam (acuma depinde si de gusturi, puristii il maninca fara)

Pofta buna!

Nicoleta

P.S. Am uitat sa zic ca nici faina nu se pune in cazul asta pentru ingrosatul sosului (de fapt rar am vazut aici sos ingrosat cu faina), mancarea trebuie sa scada in mod natural si sosul se ingroasa prin fierbere, de la evaporare si apoi de la carne si restul ingredientelor

Azerty, imi place cum suna frantuzeasca ta reteta...data viitoare prestez aceasta varianta, desi cu mare umilinta trebuie sa spun ca voi opta pentru un bou neaos in defavoarea celui charolais :floare:
  • 1 month later...

Oala e absolut superbă. Iar reteta...ma lasa fara cuvinte. Miam descarcat si eu cartea Juliei Child "Mastering the Art of Frenche Cooking" dar nu am gatit inca nimik din ea. O sa incerc bœuf bourguignon cat mai repede.

Te rog spunemi si mie de unde ai oala.

• 9 months later...

Boeuf bourguignon, fara Julia Child ;)

Ingrediente :

1.4 kg carne macra de vita, dar bucati mai vînoase : pulpa, jaret, spata, ceafa.

140g piept afumat

2 morcovi mari

2 cepe

2 esalote

2 catei de usturoi

4 cuburi de zahar

100ml supa de vaca (vitel sau pui)

500g arpagic

500g ciuperci

4 cuisoare

1 lg boabe de piper

foaie de dafin, ramuri de cimbru

750ml vin rosu de Burgundia

100g unt

10g ciocolata neagra minim 90% cacao

Faza 1 :

Se curata ceapa, morcovul, esalota, usturoiul.

Carnea de vaca se taie în bucati marisoare (40-50g)

Ceapa si esalota se taie bucati mari (1-2cm). Jumatate de ceapa va folosi ca sa înfigem cuisoarele în ea.

Usturoiul se zdrobeste. Morcovul se taie felii cam de 5mm, oblic.

Într-un castron marisor se pun : carnea, piperul boabe, frunza de dafin, ceapa, esalota, usturoiul, morcovul.

Se acopera cu vin si se lasa la marinat minim 24h.

Mai vorbim mîine.

Azi e deja mîine,deci da-i bataie,ca eu si-asa sînt în "ton de de Bourgogne" :happy1:

Rabdarike, cele 24h se vor scurge abia diseara.

Dar totusi :

post-3-129015762478_thumb.jpg

Se rumeneste pieptul afumat taiat bucati, într-o tigaie antiadeziva, fara adaos de materie grasa.

post-3-129020482049_thumb.jpg

Se scoate pieptul afumat si în grasimea pe care a lasat-o se rumenesc bucatile de carne fara suprapunere, pe toate partile.

post-3-129020482932_thumb.jpg

Se scoate carnea si în grasimea ramasa se trage garnitura aromatica de la marinata (ceapa, morcov, usturoi)

post-3-129020483581_thumb.jpg

Se pun din nou bucatile de carne si cele de piept afumat, se adauga o ramura de cimbru, rozmarin, foaie de dafin, se acopera cu vinul de la marinata.

Se pune la slow cooker, temperatura "low" pentru 12h.

post-3-129020484441_thumb.jpg

Mai vorbim mîine

James Onedin,tu ne tii aici în suspans ca un roman feuilleton :pupic:

Eu deja stiu cum o sa arate.Bine de tot!

Înainte nu ma dadeam în vînt dupa vinul rosu,dar asa încet am dat de gust începînd cu un Crémant de Bourgogne,si apoi am dat de un vinut bun pe care l-am folosit si la Coq au vin,tot burgund...si uite asa mi-am dat seama ca mie nu-mi placea vinul rosu,pentru ca nu nimerisem unu care sa-mi placa :scratch: