Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Intrebare intrebatoare

Featured Replies

Buna, foxyy!

Ce bine-mi pare sa te vad!

Am peste douazeci de albusuri, am facut pavlova candva,mi-e gandul la un blat cu mac prin el, ceva de genul, dar nu stiu unde l-am vazut...eu nu bantui decat aici si pe blogurile fetelor, tot de aici si cred ca trebuie sa fie prin preajma...sarumana de ajutor! :(

Helau!!! :(

Uite ca am gasit chiar un topic de dedicat "durerii" tale! Stiam eu ceva, dar nu eram sigura. Iote ca l-am gasit!

Ma apuc de studiat ca maine dau lista pentru cumparaturi omului si nu stiu ce am, ce nu am...multumesc foarte mult.

Gela, mama zice ca ea face un o prajitura la ochi. Pune maxim 10 albusuri, batute spuma, cu ceva zahar (cam 2 linguri la 1 albus), niste nuca macinata, esente si poate ceva faina, depinde cate nuci pui. Sau mac. Sau ce vrei tu. Tava folosita e aia de cuptor, de 30x40. Sau cat o fi avand....

Dar, indiferent cum vrei sa faci prajitura, o sa iasa cam tare / crocanta, avand numai albusuri. Trebuie s-o scoti din tava relativ repede, daca nu i-ai pui hartie de copt dedesubt, altfel se intareste si-ti trebuie ceva muschi ca s-o raschetezi. :( Eu m-am incordat si mi-am infipt cutitul in mana! :( Acu' vreo 6 ani.... Da' taaaaaare buna mai era prajitura!

Am nimerit unde trebuie?

Va rog sa-mi spuneti si mie unde gasesc o reteta pentru blat de prajitura/tort numai din albusuri, exclus reteta de chec din albusuri, vreau ceva mai aerat, chiar si cocos sa aiba...

[b]Daca nu te hoatarasti la retetele din linkurile pe care le`au pus fetele aici, iti scriu si eu reteta de la blatul tortului meu ''Flory''

Blat:

10 albusuri

10 linguri de zahar

5 linguri de faina

Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se bate pina se dizolva zaharul, apoi se pune faina si punem la copt.

Eu fac tortul asta care are peste blatul fierbinte turnata crema de ciocolata sau finetti, nuci bucati si prajite , doua randuri de crema , una vanilie, alta ciocolata cu un pachet de piscoturi intre creme si imbracat in frisca sau mascarpone. Iese dreptunghiular (chiar se poate dupa umplere si racit bine taia in doua si rezulta 2 torturi gen dobos) taiat inainte de a fi imbracat in frisca sau in mascarpone (dupa buzunarel). Lam postat cand l`am facut dar numai stiu poate ca pe dincolo poze numaia m ca le`a sters fata mea cand a schimbat windows si nu le aveam salvate unde trebuie.[/b]

Gela, mama zice ca ea face un o prajitura la ochi. Pune maxim 10 albusuri, batute spuma, cu ceva zahar (cam 2 linguri la 1 albus), niste nuca macinata, esente si poate ceva faina, depinde cate nuci pui. Sau mac. Sau ce vrei tu. Tava folosita e aia de cuptor, de 30x40. Sau cat o fi avand....

Dar, indiferent cum vrei sa faci prajitura, o sa iasa cam tare / crocanta, avand numai albusuri. Trebuie s-o scoti din tava relativ repede, daca nu i-ai pui hartie de copt dedesubt, altfel se intareste si-ti trebuie ceva muschi ca s-o raschetezi. :drool: Eu m-am incordat si mi-am infipt cutitul in mana! :notworthy: Acu' vreo 6 ani.... Da' taaaaaare buna mai era prajitura!

Multumesc din suflet,cunosc problema cu intaritul, acum am gasit ce cautam si nu e tare!!! :drool: :drool:

Am nimerit unde trebuie?

Va rog sa-mi spuneti si mie unde gasesc o reteta pentru blat de prajitura/tort numai din albusuri, exclus reteta de chec din albusuri, vreau ceva mai aerat, chiar si cocos sa aiba...

[b]Daca nu te hoatarasti la retetele din linkurile pe care le`au pus fetele aici, iti scriu si eu reteta de la blatul tortului meu ''Flory''

Blat:

10 albusuri

10 linguri de zahar

5 linguri de faina

Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se bate pina se dizolva zaharul, apoi se pune faina si punem la copt.

Eu fac tortul asta care are peste blatul fierbinte turnata crema de ciocolata sau finetti, nuci bucati si prajite , doua randuri de crema , una vanilie, alta ciocolata cu un pachet de piscoturi intre creme si imbracat in frisca sau mascarpone. Iese dreptunghiular (chiar se poate dupa umplere si racit bine taia in doua si rezulta 2 torturi gen dobos) taiat inainte de a fi imbracat in frisca sau in mascarpone (dupa buzunarel). Lam postat cand l`am facut dar numai stiu poate ca pe dincolo poze numaia m ca le`a sters fata mea cand a schimbat windows si nu le aveam salvate unde trebuie.[/b]

Multumesc, cerruta, esti o bombonica!

O sa vedeti voi ce a iesit, daca va iesi ceva din ce visez! :notworthy:

Va multumesc tuturor pentru ajutor! :notworthy:

Multumesc, cerruta, esti o bombonica!

O sa vedeti voi ce a iesit, daca va iesi ceva din ce visez! :)

Cu placere!

• 4 months later...

Cred ca fetele din Italia ma pot ajuta cu bazdacul meu!

Care e reteta de stracciatella? (sper ca am scris corect).

ce fel de stracciatella? dulce? sarat?

sarat e supa cu zdrente de ou

dulce e inghetata (reteta de baza, de obicei) sau crema (de pasticerie, de obicei) amestecate cu bucatele de ciocolata (picaturi, taiata marunt sau razalita)

cel putin asta e p-aci prin satu' meu, vorba Stellutei

nu, nu..dulce, de folosit in prajituri....

ceea ce spuneam mai sus: crema de vanilie, crema chantilly, crema de ricotta sau mascarpone (de la tiramisu) in oricare din aceste creme, daca pui picaturi de ciocolata (sau ciocolata taiata/zdrobita mai marunt sau ta pe razatoare) obtii crema stracciatella

daca trebuie sa coci prajitura deja umpluta cu crema foloseste picaturile de cocolata din comert, ca astea nu se topesc la caldura cuptorului

Nu e despre retete, dar intreb totusi aici: am visat eu ori chiar este un topic cu bucatariile noastre? Nu ce am cumparat pentru bucatarie, ci unde ne aratam bucatariile.

Aici Lore!

Pupu io la ea de vigilenta! Mersi frumos! Si daca tot te-am prins la colt, intrebai si la han, dar intreb si aici: am avut inspiratia de a cumpara prajiturelele astea de manufactura italiana, fara zahar, cu ceva martipan, cred, si cu diverse arome. Ai idee ce neam sunt, ai idee de vreo reteta? Mai, sunt magnifice la gust! Toti care le-am ingurgitat am avut orgasme gustative multiple :) Rog frumos, daca fetele din Italia stiu despre ce vorbesc, sa imi spuna si mie, ca tare vreau sa le fac.

Lilly, esti tare! Multumesc tare de tot, si sper sa le pot incerca in viitorul apropiat. Cum am zis, is ceva de vis, de vis!

Ce vroiam sa mai spun: baietii aia mi-au spus ca sunt facute fara zahar, doar pudrate cu zahar pudra. Aluatul era ceva intre martipan si aluat umed. Eu martipan simplu nu mananc, ca nu imi place, dar combinatia asta e bengoasa rau.Si sunt super moi, umede.