Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce am mai cumparat pentru bucataria noastra

Featured Replies

Dexter, ce e? un fel de pelicula? diferita fata de cea normala?

eu mai am niste bonete din plastic bune dar se lipesc de castron foarte bine doar cind le pui de la inceput, daca tre sa scoti ceva din castron nu se mai lipeste inapoi din cauza umiditatii

Dexter, ce e? un fel de pelicula? diferita fata de cea normala?

da, e un fel de peliculă mai specială, cu 'lipici". se lipeşte bine de tot de ce o pui şi de ea insăşi, dacă pui o parte peste alta cu ceva la mijloc (ca in poză).

Printre altele, am luat de curand capacul asta de silicon care reduce spuma care se ridica atunci cand fierb pastele

Ce faina e, imi place.

Dar pastele se fierb fara capac si nu fac deloc spuma :)

Adriana, nici eu nu folosesc capac. Pun apa cu sare la foc, dau un clocot si apoi adaug pastele si las sa fiarba. Cu asta imi fac spuma pana la gura oalei. Asta a fost motivul principal pentru care am cumparat capacul asta.

Fac ceva gresit in "procesul" de fierbere? :)

Foarte ciudat, mie nu-mi fac niciodata spuma, eu le pun in apa cind incep sa apara bulele de aer, nu dupa ce fierbe propriu zis, nu stiu daca asta poate fi cauza. O sa incerc o data sa o las sa fiarba bine sa vad daca-mi fac spuma si mie. Vorbesc de paste uscate nu umplute sau proaspete sau congelate.

Foarte ciudat, mie nu-mi fac niciodata spuma, eu le pun in apa cind incep sa apara bulele de aer, nu dupa ce fierbe propriu zis, nu stiu daca asta poate fi cauza. O sa incerc o data sa o las sa fiarba bine sa vad daca-mi fac spuma si mie. Vorbesc de paste uscate nu umplute sau proaspete sau congelate.

Da, da, paste uscate, fara umplutura fara nimic. Nu stiu de ce dar la mine mereu se inspumeaza....:)

Da, da, paste uscate, fara umplutura fara nimic. Nu stiu de ce dar la mine mereu se inspumeaza....:)

si la mine, daca e vasul spre plin cu apa, da-n foc. Probabil, daca Adriana zice ca la ea nu, ca este de vina apa (duritatea ei, sarurile...ceva), ori focul, eu il dau la max

Eu pun apa la fiert, cind e in clocot pun pastele apoi las la maxim focul pina incepe din nou sa fiarba. La primul clocot cu pastele in apa se ridica o spuma, atunci dau focul incet si se lasa totul in jos si fierbe usurel, fara sa mai creeze probleme.

Am citit cu multa atentie sa inteleg cum e cu spuma la paste!!

Si mie imi face putina spuma, dar nu din cale afara, nu mi s-au umflat sa dea pe afara... nu cunosc fenomenul!!

Poate le fierb eu la o temperatura constanta... poate ma simpatizeaza, ca stiu ca urasc sa spal aragazul?!?

In niciun caz nu mi-as lua capac din ala, nu-i vad rostul.

Wow ce faine sunt formele tale de taiat,Adriana(alea pt biscuiti).

Maya daca gasesti online undeva,sa-mi spui.

trebuie sa vad pe unde gasesc in mai un magazin,ca si-asa dam o fuga la italieni.

Daca nu gasesc aici,Poate daca imi iau forma din aia,fac mai des saratele,ca numai de urat ce imi e sa le tai,nu fac.

Aia de tort e si ea ok,dar la cat fac eu torturi https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/rolleyes.gif

Cel mai simplu, folositi un vas mai maare la fiert pasta. Deci mie îmi spueaza numia daca din nebuneala pun capacul pe oala, fara sa-mi dau seama. Dar asta mi se întîmpla doar cîteodata cind sînt crizata, împrastiata si n-am loc ;)

Eu pun apa la fiert cu sare si acopar oala cu capac. Cînd apa fierbe, adaug pastele în apa clocotinda si le fierb fara capac bineînteles... numai la nebuneala cred ca am capul în coor si dupa ce torn pastele azvîrl si capacul peste oala ... :)

Mi-am luat o tigaie/cratita din aia grea de la Silit, emailata pe interior si exterior. Inca nu i-am facut proba, dar poate mîine. Sînt curioasa cum "functioneaza". In magazinul în care am fost, erau de toate, doar Le Creuset nu... ca poate din fidelitate as fi luat tot o lecreuseta, dar asta mi-a luat ochii ca la pasarea aia ce fura, doar ca eu am platit ;) E tare frumoasa, sper sa fie si buna.

De la WMF mi-am luat funduri de tocat, lingura de înghetata, un cutit mic rosu (îl am si în varianta neagra, si pentru ca îl am deja de un an si îl folosesc zilnic si înca taie brici, i-am adus perche în sertar) si un fel de penseta. O sa le pozez.

Diana, nu am gasit niciunde. Ieri am colindat si prin Austria, si nu am gasit nimic. Nici macar asemanator! Daca dai fuga la italieni si le gasesti, poate îmi iei si mie ;)

Cel mai simplu, folositi un vas mai maare la fiert pasta. Deci mie îmi spueaza numia daca din nebuneala pun capacul pe oala, fara sa-mi dau seama. Dar asta mi se întîmpla doar cîteodata cind sînt crizata, împrastiata si n-am loc https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif

Eu pun apa la fiert cu sare si acopar oala cu capac. Cînd apa fierbe, adaug pastele în apa clocotinda si le fierb fara capac bineînteles... numai la nebuneala cred ca am capul în coor si dupa ce torn pastele azvîrl si capacul peste oala ... https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

Mi-am luat o tigaie/cratita din aia grea de la Silit, emailata pe interior si exterior. Inca nu i-am facut proba, dar poate mîine. Sînt curioasa cum "functioneaza". In magazinul în care am fost, erau de toate, doar Le Creuset nu... ca poate din fidelitate as fi luat tot o lecreuseta, dar asta mi-a luat ochii ca la pasarea aia ce fura, doar ca eu am platit https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif E tare frumoasa, sper sa fie si buna.

De la WMF mi-am luat funduri de tocat, lingura de înghetata, un cutit mic rosu (îl am si în varianta neagra, si pentru ca îl am deja de un an si îl folosesc zilnic si înca taie brici, i-am adus perche în sertar) si un fel de penseta. O sa le pozez.

Diana, nu am gasit niciunde. Ieri am colindat si prin Austria, si nu am gasit nimic. Nici macar asemanator! Daca dai fuga la italieni si le gasesti, poate îmi iei si mie https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

Daca nu gasesc pana atunci nicaieri si gasesc acolo,iti iau!

E faina tigaia ta,sunt curioasa ce zici,daca e buna!

Mie imi trebuie un mojar nou,sa vad,poate imi duce iepurasul mojarul ala ce-l vreau https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_biggrin.gif

Daca nu gasesc pana atunci nicaieri si gasesc acolo,iti iau!

E faina tigaia ta,sunt curioasa ce zici,daca e buna!

Mie imi trebuie un mojar nou,sa vad,poate imi duce iepurasul mojarul ala ce-l vreau https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_biggrin.gif

Daca gasesc pe undeva, anunt si eu :)

Ce mojar vrei? Mic, mare, ceramica, marmura, granit?

... poate ma simpatizeaza, ca stiu ca urasc sa spal aragazul?!?

:) Vai Ioana ce simpatica ai fost ;) ! Imagineaza-ti ca eu am aragazul de sticla ;) ;) , a devenit insa o obisnuinta, nu mai e o tortura.

Maya, ma termini si alta nu. E superba tigaia!!

Maya, ma termini si alta nu. E superba tigaia!!

E tare faina si ea, si pretul, si sper sa merite sa fi înselat lecreusetele (desi mai am una macar în plan :D ).

E perfect prelucrata, luceste ca diamntul. Interiorul e emailat negru. Exteriorul e rosu, asa ca un vino rosso. Mi-ar fi placut un rosu mai înfocat. Celelalte culori însa nu m-au interesat. Bej-galbui, negru si maroniu parca...

Nu pot pricepe ce se intimpla cu spuma asta, vad ca vorbindu-ne apar elemente noi la care eu nici nu ma gindesc. Imi mai vine una in minte, vazind ca vi se intimpla multora din Romania, ce fel de paste folositi?

Oala, da, trebuie sa fie mare, o sa masor cit e de mare a mea, apa se pune nu pina la buza oalei, se mai lasa cam o palma de unde se termina apa si pina la buza oalei. Daca ne grabim punem capacul, daca nu nu. Sfatul meu este sa puneti sarea in apa rece, nu cind apa fierbe pentru ca daca o puneti cind apa fierbe se umfla si in felul asta o colega de-a mea s-a ars foarte frumos. Apoi cind apa fierbe se da capacul de o parte si nu ne mai gindim la el daca l-am pus de la inceput, si se arunca pastele in apa, pastele trebuie sa se plimbe lejer prin apa :D pentru ca isi maresc volumul fierbind, si trebuie amestecat din cind in cind. In nici un caz nu trebuie micsorat focul, deja temperatura apei coboara in momentul in care intra pastele reci in ea, daca micsoram focul o sa ii trebuiasca si mai mult timp sa reia fierberea. O sa va arat oala mea, eu o pun mereu pe ochiul mare de la aragaz la foc mare mereu. Si nu uitati, pastele trebuie sa fie "al dente" :D

Nu pot pricepe ce se intimpla cu spuma asta, vad ca vorbindu-ne apar elemente noi la care eu nici nu ma gindesc. Imi mai vine una in minte, vazind ca vi se intimpla multora din Romania, ce fel de paste folositi?

Oala, da, trebuie sa fie mare, o sa masor cit e de mare a mea, apa se pune nu pina la buza oalei, se mai lasa cam o palma de unde se termina apa si pina la buza oalei. Daca ne grabim punem capacul, daca nu nu. Sfatul meu este sa puneti sarea in apa rece, nu cind apa fierbe pentru ca daca o puneti cind apa fierbe se umfla si in felul asta o colega de-a mea s-a ars foarte frumos. Apoi cind apa fierbe se da capacul de o parte si nu ne mai gindim la el daca l-am pus de la inceput, si se arunca pastele in apa, pastele trebuie sa se plimbe lejer prin apa :P pentru ca isi maresc volumul fierbind, si trebuie amestecat din cind in cind. In nici un caz nu trebuie micsorat focul, deja temperatura apei coboara in momentul in care intra pastele reci in ea, daca micsoram focul o sa ii trebuiasca si mai mult timp sa reia fierberea. O sa va arat oala mea, eu o pun mereu pe ochiul mare de la aragaz la foc mare mereu. Si nu uitati, pastele trebuie sa fie "al dente" :D

Adriana, nu am dat niciodata importanta mare sau considerat o arta sa fierb pastele. :)Nu gatesc de ieri, de azi si nu fac erori de incepator. Cratita nu e plina ochi cu apa, sare de la inceput, fierbe apa, pun pastele si se creeaza spuma. Na, nu e mare chestie, ma gandeam ca poate fac ceva gresit, dar dupa spusele tale, aveam acelasi procedeu de preparare :D. O sa vad data viitoare si iau notite.

Merci frumos si tie si fetelor care au impartasit din experienta fierberii pastelor :D

E tare faina si ea, si pretul, si sper sa merite sa fi înselat lecreusetele (desi mai am una macar în plan :D ).

E perfect prelucrata, luceste ca diamntul. Interiorul e emailat negru. Exteriorul e rosu, asa ca un vino rosso. Mi-ar fi placut un rosu mai înfocat. Celelalte culori însa nu m-au interesat. Bej-galbui, negru si maroniu parca...

Maya, de aratat arata sexy dar sunt curioasa cum se comporta. Soacra-mea are niste tigai de la ei si s-au nasolit destul de repede. Te astept cu impresii dupa cateva folosiri sa ne spui cum se comporta.

Nu vroiam sa zic ca faceti erori, de aceea cred si eu si Maya am zis cum facem noi, nu pot pricepe ce se intimpla. :D

Dar mie desi nu-mi face spuma apa de paste tot imi place capacul tau, ca e de folos la alte chestii care fac spuma :D

Nu vroiam sa zic ca faceti erori, de aceea cred si eu si Maya am zis cum facem noi, nu pot pricepe ce se intimpla. :D

Dar mie desi nu-mi face spuma apa de paste tot imi place capacul tau, ca e de folos la alte chestii care fac spuma :D

Nu am luat-o ca pe o dojana si ma bucur ca impartasim din experientele noastre, asa invatam :D

Capacul e multifunctional, poate fi folosit si ca suport pentru fiert legume pe abur. Mie imi plac chestiutele astea care pot fi folosite la mai multe lucruri.

Oala, da, trebuie sa fie mare, o sa masor cit e de mare a mea, apa se pune nu pina la buza oalei, se mai lasa cam o palma de unde se termina apa si pina la buza oalei. Daca ne grabim punem capacul, daca nu nu. Sfatul meu este sa puneti sarea in apa rece, nu cind apa fierbe pentru ca daca o puneti cind apa fierbe se umfla si in felul asta o colega de-a mea s-a ars foarte frumos. Apoi cind apa fierbe se da capacul de o parte si nu ne mai gindim la el daca l-am pus de la inceput, si se arunca pastele in apa, pastele trebuie sa se plimbe lejer prin apa :D pentru ca isi maresc volumul fierbind, si trebuie amestecat din cind in cind. In nici un caz nu trebuie micsorat focul, deja temperatura apei coboara in momentul in care intra pastele reci in ea, daca micsoram focul o sa ii trebuiasca si mai mult timp sa reia fierberea. O sa va arat oala mea, eu o pun mereu pe ochiul mare de la aragaz la foc mare mereu. Si nu uitati, pastele trebuie sa fie "al dente" :)

Fac exact asa cum ai descris si tu, Adriana, am invatat in Italia de dinainte de a ma apuca de gatit paste :). Stiind ca pastele trebuie sa fiarba intr-o cantitate generoasa de apa, foloseam un vas mare, de circa 4 l, pentru cant de circa 2-300 g g paste. Acum am aruncat acel vas teflonat si folosesc unul PYROFLAN (din vitroceramica) de 2 sau unul de 3 litri, la care trebuie sa cam amestec, sa nu se prinda.

Este posibil sa mi se fi intamplat sa dea spuma pe afara doar in doua situati: ori daca am pus (din graba) capacul partial, dupa ce am pus pastele, ori daca am pus prea multa apa (mai putin de o palma pana sus) . Vad ca ultimamente memoria imi joaca feste ... =(( Totusi face spuma sanatoasa, mai ales dupa ce o ia apa din nou la galop la fiert (dupa adaugarea pastelor) asta e indiscutabil.

Eu le fac si le vreau al dente, altfel nu le pot manca ...

Eu folosesc 99% din cazuri Barilla. Nu-mi sunt familiare celalte marci care se gasesc pe piaza romaneasca. Nu am cumparat niciodata paste din Italia, o sa fac si aceasta proba ...

O intrebare pe care doream sa o adresez de mult: ce vase (material) recomanzi pt fiertul pastelor? Aia teflonata mi-era tare buna, se fierbeau repede si era mare, dar s-a zgariat si jupuit, asa ca am aruncat-o. Acum nu mai am alta potrivita si am fiert in astea de vitroceramica, dar sunt prea "grele"/groase pt asta si am si surpriza sa se lipeasca pastele la fiert, nu sunt potrivite pt asa ceva. Imi trebuie ceva subtirel.

Any, si eu am aragazul din vitroceramica, dar se curata exrem de usor, mult mai usor de intretinut decat aragazul clasic si arata impecabil dupa 4 ani. Ce nu mai gasesc e ustensila aceea de curatat reziduuri uscate, pe care de curand a reusit doamna care imi face curat sa mi-o harcea - parcea.

Maya, sa stapanesti sanatoasa vasul nou si sa ne dai feed-back dupa ce il folosesti, te rog. De frumos, e foarte! Si eu sunt in cautare de ceva mai bun decat cele de teflon, pt tigai.

Carmella, sunt simpatice si vesele coccottinele tale de silicon.

Daniella, uite asa e al meu, difera doar butoanele, dar sunt tot rotunde. E sticla, nu din cel de care zici ca ai tu.

Te asigur ca nu e in veci mai usor de curatat decat un aragaz normal =((. Si da, e impecabil si-al meu pentru ca am grija de el.

Poza luata de pe net.

post-13-13595853952018_thumb.jpg