July 24, 201115 yr comment_97447 Cu daikon iese minunat, asa îl cumpar de la o bacanie coreana de pe lînga Opera. Report
July 24, 201115 yr Author comment_97454 Cu daikon iese minunat, asa îl cumpar de la o bacanie coreana de pe lînga Opera....iar coreenii au intrat puternic si in muzica de opera . (Sumi Jo face furori la Paris de ani buni) Report
July 28, 201115 yr Author comment_98102 maestre, până apari să preiei din voleu, execut eu un dribling cu cea mai simplă reţetă de kimchi, preluată verbal de la un urmaş de-al lu' kim ir sen Orbeţi înainte de ochieli !!! obisnuia bunicul sa zicaDecster, cum saracia nu am vazut postarea ta decat acum? Va multumesc intens si lui Alexandru si tie pentru ca mi-ati dat imboldul necesar Am facut si eu versiunea fermentata, care reuneste ingrediente prezente la amandoi plus inca trei de la mine. De departe e cea mai buna muratura pe care am facut-o pana acum. Parafrazand-ul pe Ionel Teodoreanu, nu poate fi descrisa decat in termeni de teologie negativa Report
July 28, 201115 yr Author comment_98124 [center]Kimchi 김치..[/center][color=#0000FF]Sursa Wikipedia: "Health magazine named kimchi in its list of top five "World's Healthiest Foods" for being rich in vitamins, aiding digestion, and even possibly reducing cancer growth"[/color] Ingredientele folosite de mine pentru un bocan de circa 1.2 litri :varza chinezeasca - baechu (napa cabbage) - cam jumatatedaikon - ridiche alba asiatica - aprox. 400go legatura de ceapa verdeghimbir (ginger) o bucata cat o falanga de deget4 catei de usturoidoi ardei iuti rosii marisare grunjoasa neiodatao lingura de razatura de zahar de palmiero lingurita de cayenne (chilli)doua linguri de sos de pesteo lingura de oyster sauce[color=#0000FF]4 frunze verzi de praz, partea dinspre varfun morcov mico jumatate de ardei gras rosu mare- ultimele, adausurile mele la reteta traditionala[/color] Mod de preparare:Am preferat sa folosesc si ardei iuti proaspeti pentru aroma, vitamina C si culoare, asa ca am redus cantitatea de parika iute folosita.Radacinoasele le-am interpretat la mandolina cu cel mai fin gratar, varza si frunzele la nakiri bocho (cutit). Varza tocata a fost cam in proportia de 2 la 1 (sau un pic mai mult) cu celelalte ingrediente. Le-am frecat cu sare si zaharul de palmier in cel mai mare bol si le-am lasat sa se inmoaie cam o ora. Le-am indesat apoi intr-un borcan impreuna cu apa pe care si-au lasat-o, am zdrobit usturoiul, adaugat sosul de peste, de stridii, cayenne powder si cam o cescuta de cafea de apa. Cu capacul pus am scuturat bine, apoi le-am presat la fundul borcanului. Borcanul l-am asezat in fereastra bucatariei in soare si am lasat la fermentat trei zile acoperit, dar nu etans pentru a lasa bacteria sa-si faca lucrarea.[center]..[/center](Hai sa va zic cum: tai maciulia la trei chibrite, le frang in unghi ascutit fara a le rupe, le pun pe muchia borcanului si asez deasupra o farfurioara) Alaltaieri mi-a venit o idee, asa, mai romaneasca, am luat trei frunze de varza chinezeasca partea dinspre varf, le-am lasat in apa sarata peste noapte, le-am stors si le-am indesat in borcanul cu kimchi tocat unde au stat cam o zi.Apoi am facut sarmalute de kimchi, respectiv le-am umplut cu muratura tocata sa dea mai bine la prezentare. In frigider se pot depozita si sub forma de rulouri in lichidul in care s-au murat.[center]..[/center]Ca idee, am vazut si tuburi de ridichi daikon umplute cu kimchi si murate.O ultima fotografie, imi iau ramas bun de la postare, dar cu siguranta nu si de la repetarea retetei.[center]..[/center] Report
July 28, 201115 yr comment_98147 maestre bravo, acu se cere un bis http://freesmileyface.net/smiley/music/orchestra-012.gif tura următoare ai putea incerca o reţetă avansată: daikonu, ai intuit bine, merge cu morcovii, dar scoate ardeii şi pune o jumate de măr şi o jumate de pară coreană (sau nashi) date pe răzătoare. alt trick pentru reţeta avansată e să faci un fel de porridge din făină de orez dulce (mochi) cu apă (pentru un borcan de 4 litri, la o cană de apă, un sfert de cană de făina), pui toate ingredientele în maclavais şi masezi varza cu el. kimchiu rezultat va fi demn de La Scala. Report
July 29, 201115 yr Author comment_98210 maestre bravo, acu se cere un bis http://freesmileyface.net/smiley/music/orchestra-012.gif tura următoare ai putea incerca o reţetă avansată: daikonu, ai intuit bine, merge cu morcovii, dar scoate ardeii şi pune o jumate de măr şi o jumate de pară coreană (sau nashi) date pe răzătoare. alt trick pentru reţeta avansată e să faci un fel de porridge din făină de orez dulce (mochi) cu apă (pentru un borcan de 4 litri, la o cană de apă, un sfert de cană de făina), pui toate ingredientele în maclavais şi masezi varza cu el. kimchiu rezultat va fi demn de La Scala.10x Dex!Merele si naşpe(re)le par a aduce o tenta imperiala retetei.Am citit si eu de fiertura de faina de orez si in mod sigur o voi incerca data viitoare, dar nu eram sigur ca se va produce fermentarea. Acum am confirmarea. Hai sa ma umflu putin (???) in pene Aseara divina Miss Cheryl Studer, uimitoarea soprana absoluta care a continuat linia Mariei Callas si a lui Montserrat Caballe, mi-a cerut pe "faţa cărţii"- aka Facebook - reteta de Kimchi[center].http://www.youtube.com/watch?v=KTygjONrDr4.[/center] Report
July 29, 201115 yr comment_98245 Hai sa ma umflu putin (???) in pene Aseara divina Miss Cheryl Studer, uimitoarea soprana absoluta care a continuat linia Mariei Callas si a lui Montserrat Caballe, mi-a cerut pe "faţa cărţii"- aka Facebook - reteta de Kimchi Maestro, sei grande! M-ati facut curioasa cu Kimchi asta.Daca ai gasit matale varza chinezeasca, am sanse sa o gasesc si eu la Bv.Nespà? Report
July 29, 201115 yr Author comment_98251 Hai sa ma umflu putin (???) in pene Aseara divina Miss Cheryl Studer, uimitoarea soprana absoluta care a continuat linia Mariei Callas si a lui Montserrat Caballe, mi-a cerut pe "faţa cărţii"- aka Facebook - reteta de Kimchi Maestro, sei grande! M-ati facut curioasa cu Kimchi asta.Daca ai gasit matale varza chinezeasca, am sanse sa o gasesc si eu la Bv.Nespà? Baspa! La orice hipermarket, de-un pargzamplu Metro. Si pe acelasi raft mai la dreapta sunt si ridichile lungi si albe - daikon, iar un pic mai la stanga e ceapa verde Report
July 29, 201115 yr Author comment_98319 maestre bravo, acu se cere un bis http://freesmileyface.net/smiley/music/orchestra-012.gif tura următoare ai putea incerca o reţetă avansată: daikonu, ai intuit bine, merge cu morcovii, dar scoate ardeii şi pune o jumate de măr şi o jumate de pară coreană (sau nashi) date pe răzătoare. alt trick pentru reţeta avansată e să faci un fel de porridge din făină de orez dulce (mochi) cu apă (pentru un borcan de 4 litri, la o cană de apă, un sfert de cană de făina), pui toate ingredientele în maclavais şi masezi varza cu el. kimchiu rezultat va fi demn de La Scala.Auzi mă Dexter, sir, la ce m-am gandit in drum spre casa: Nu la transa pe care o prepar maine, ci la urmatoarea am intentia sa fac un mic experiment. Sa pun m(ol)uşte / crusatacee crude mi-e cam teama , dar ma mananca sa incerc sa pun si o lingura de icre desarate zdrobite bine cu lingura... Mochi - moka! Ma duc la moara cu un sac de orez, daca morarita nu-i acasa bag in rasnita. Nu-i acelasi lucru, dar si eu locuiesc pe alt continent. Naşperele pe care le-am gasit azi la hyper-piaţă erau naşpa. Intra deştu' in ele (si a intrat in multe ) Am luat pana la urma una faina si tare din Afreeka de Sud. Ailbi bec! Edit(a doua zi)Aim bec! Noua mea tura de Kimchi e in borcan, in fereastra. Am facut si scrobeala din faina de orez, am pus si mar, para, sos de peste, tot ce trebuie. In borcan am lasat o lingura din kimchi-ul vechi si o lingura de lichid ca amorsa pentru fermentare.Deja nu mai am rabdare :-* Report
July 29, 201115 yr Author comment_98324 Maestre, si matale faci kimchi?Poate schimbam ceva retete Ia si de aici: http://www.ezrhit.com/tag/worlds-healthiest-foods Report
July 30, 201115 yr comment_98386 ...Nu la transa pe care o prepar maine, ci la urmatoarea am intentia sa fac un mic experiment. Sa pun [...] crusatacee crude mi-e cam teama , dar ma mananca sa incerc sa pun si o lingura de icre desarate zdrobite bine cu lingura... Crude nu, da vezi mata, poate gasesti crevete mici uscate : http://www.photos-voyages.com/cambodge/images/crevettes-sechees.jpg sau pasta de crevete cu ardei iute : http://asiatic-shop.com/img/p/707-988-thickbox.jpg Report
July 30, 201115 yr comment_98422 maestre, nu'ş ce să zic de icre, da' dacă faci, spune-ne cum a ieşit. îmi veni şi mie o idee experimentală, dacă vrei gust mai pronunţat de pejte, ai putea să adaugi ceva pe bază de anşoa, care să se apropie de orijinalul Myeolchijeot PS găsişi morăriţa sau era închis din cauză de lipsă de vânt? Report
July 30, 201115 yr Author comment_98443 PS găsişi morăriţa sau era închis din cauză de lipsă de vânt?Ja, die schöne Müllerin ... era cu Herr Franz Schubert unter den Lindenbaum Take #2 lucreaza deja nebuneste. Nu au trecut inca 12 ore, temperatura afara nu a depasit azi 22 de grade (in geam la soare poate mai mult) si a facut atatea besicute de gaz, ramase captivus sub legume incat a rabufnit pe pervaz. Cred ca e actiunea combinata a zaharului de palmier, a sosului de orez si a starter-ului pe care l-am lasat ... (stai sa ridic dintre taste o bucatica de daikon, da mananc chimci la calculator)...pe fundul borcanului.Great job! @Alexandru. Gand la gand cu bucurie. M-a intrebat un prieten din Canada ce sa-mi aduca in septembrie. Acum o saptamana i-am indicat 5 sortimente de moluste si crustacee uscate. Sa vedem ce gaseste - el are Ciainataun, eu nu - si cat de prieten imi este. Report
August 9, 201115 yr Author comment_99577 Atentie, se inchid usile! Urmeaza statia Avery Island cu peronul pe partea dreapta. Eu sunt un incurabil do it yourself freak. Chiar si pentru produse accesibile in rafturile magazinelor din Romania.Dar asta o stiti deja. A mai avut cineva curiozitatea sa incerce sa prepare Tabasco ? Fiind un produs de fermentare, cred ca nu e gresit sa ramana in acest topic IMHO. Probabil ca voi mai astepta cateva saptamani, sau o luna pana cand voi gasi materia prima coapta si cu o culoare acceptabila, posibil sa fac si mici artificii in ceea ce priveste specia de capiscum, si a butoiului de stejar (e la tata unul in pivnita ), insa macar o incercare mi se pare ca ar merita atentia mea. Report
August 9, 201115 yr comment_99599 nope, no homemade Tabasco in Dexter's lab, butoiaş de ţuică fără ţuică ar fi, capsicum aşişderea, da' amintirea la cîte de iute am fost zile în şir, ultima oară când mi-am făcut de lucru cu habanero, e priceless PS abia aştept să văd poze cu tabaştele-n butoi http://www.pushupstairs.com/images/emoticon/extra2/ogen.gif Report
August 9, 201115 yr comment_99611 Tabasco nu, ca de unde jalapeños?Dar fac o muratura de ardei iuti "bondamanjak" din Martinica, din aia de iei foc numa cînd îi mirosi.Ca idee, cînd îi prepar, folosesc manusi de cauciuc si ochelari de protectie. Fara gluma! http://www.visoflora.com/images/inter/med-piments-antillais-visoflora-19200.jpg Report
August 9, 201115 yr comment_99612 Tabasco nu, ca de unde jalapeños?Dar fac o muratura de ardei iuti "bondamanjak" din Martinica, din aia de iei foc numa cînd îi mirosi.Ca idee, cînd îi prepar, folosesc manusi de cauciuc si ochelari de protectie. Fara gluma! Nu stiam ca asa se numesc ardeiutii astia. Mi-a adus anul trecut o prietena o pungulita. Am crezut ca-mi dau duhul de cat de iuti erau! Nu-si aduce aminte de unde avea samanta. Sa ne spui cum a iesit muratura ca poate mai primesc in toamna si fac si eu Multumesc! Report
August 9, 201115 yr comment_99615 Nu stiam ca asa se numesc ardeiutii astia. Mi-a adus anul trecut o prietena o pungulita. Am crezut ca-mi dau duhul de cat de iuti erau! Nu-si aduce aminte de unde avea samanta. Sa ne spui cum a iesit muratura ca poate mai primesc in toamna si fac si eu Multumesc! Asa le zice în creola, si vrea sa zica "curu' lu' madam Jaques". Nu stiu cine a fost numita madam Jaques, si daca referinta se face la cum arata sau la cît era de "hot" Asa cum ziceam, prevezi matale mînusi chirurgicale si ochelari de protectie. Fara mînusi, chiar daca te speli pe mîini de mai multe ori, e suficient sa atingi buzele, ochii sau chiar pielea fetei ca sa iei foc. Cît despre o picatura de zeama care îti sare în ochi, nici nu vreau sa ma gîndesc! Se taie ardeii în doua si se curata de cotoare si de sîmburi. Într-un borcan, se pune un strat de ceapa taiata pestisori, unul de morcov taiat felii subtiri, unul de ardei iute, si da capo, pîna se umple borcanul. Unii adauga si felii de castravete, eu nu.Se fierbe otet alb cu sare, ghimbir ras, usturoi taiat felii, cimbru, foaie de dafin si cuisoare. Se toarna peste ardei+ceapa+morcov. Dupa cîteva zile la soare borcanul sa da la frigider si se poate ataca, desigur, cu grija. O alta varianta (o prepar destul de des) este sa mixezi toate ingredientele susnumite cu un pic de ulei neutru, de arahide de pilda. Poti sa fierbi si o lingura de boabe de mustar în otet, nu strica, dimpotriva!Cînd extragi din pasta asta, evita sa folosesti propriile tacîmuri, daca vrei sa eviti o experienta incendiara O anecdota : ma aflam acum cîtiva ani la plaja în Martinica, cu niste amici care veneau în Antile pentru prima oara. La prînz, am mers la un mic restaurant, chiar lînga plaja. Am luat, mai multi dintre noi, un "blaff" (rasol de peste specific antilez). În farfurie, ca sa dea frumos, bucatarul pusese cîte un ardei iute din asta, decoratie. Unul dintre amici, pîna sa apuc sa-l avertizez, l-a apucat de codita si l-a mîncat. Am crezut ca are sa moara! Ca idee, în oala în care fierbe pestele, se pune un ardei din asta, întreg, ca sa parfumeze. Daca se sparge, poti sa arunci totul la gunoi ca e imposibil de mîncat (chiar si pentru localnici). Report
August 9, 201115 yr comment_99618 Nu stiam ca asa se numesc ardeiutii astia. Mi-a adus anul trecut o prietena o pungulita. Am crezut ca-mi dau duhul de cat de iuti erau! Nu-si aduce aminte de unde avea samanta. Sa ne spui cum a iesit muratura ca poate mai primesc in toamna si fac si eu :) Multumesc! Asa le zice în creola, si vrea sa zica "curu' lu' madam Jaques". Nu stiu cine a fost numita madam Jaques, si daca referinta se face la cum arata sau la cît era de "hot" Asa cum ziceam, prevezi matale mînusi chirurgicale si ochelari de protectie. Fara mînusi, chiar daca te speli pe mîini de mai multe ori, e suficient sa atingi buzele, ochii sau chiar pielea fetei ca sa iei foc. Cît despre o picatura de zeama care îti sare în ochi, nici nu vreau sa ma gîndesc! Se taie ardeii în doua si se curata de cotoare si de sîmburi. Într-un borcan, se pune un strat de ceapa taiata pestisori, unul de morcov taiat felii subtiri, unul de ardei iute, si da capo, pîna se umple borcanul. Unii adauga si felii de castravete, eu nu.Se fierbe otet alb cu sare, ghimbir ras, usturoi taiat felii, cimbru, foaie de dafin si cuisoare. Se toarna peste ardei+ceapa+morcov. Dupa cîteva zile la soare borcanul sa da la frigider si se poate ataca, desigur, cu grija. O alta varianta (o prepar destul de des) este sa mixezi toate ingredientele susnumite cu un pic de ulei neutru, de arahide de pilda. Poti sa fierbi si o lingura de boabe de mustar în otet, nu strica, dimpotriva!Cînd extragi din pasta asta, evita sa folosesti propriile tacîmuri, daca vrei sa eviti o experienta incendiara O anecdota : ma aflam acum cîtiva ani la plaja în Martinica, cu niste amici care veneau în Antile pentru prima oara. La prînz, am mers la un mic restaurant, chiar lînga plaja. Am luat, mai multi dintre noi, un "blaff" (rasol de peste specific antilez). În farfurie, ca sa dea frumos, bucatarul pusese cîte un ardei iute din asta, decoratie. Unul dintre amici, pîna sa apuc sa-l avertizez, l-a apucat de codita si l-a mîncat. Am crezut ca are sa moara! Ca idee, în oala în care fierbe pestele, se pune un ardei din asta, întreg, ca sa parfumeze. Daca se sparge, poti sa arunci totul la gunoi ca e imposibil de mîncat (chiar si pentru localnici).Alexandru, multumesc! Cand primesc recolta am sa execut si eu una din variante. Am sa folosesc echipament de protectie pt ca anul trecut am avut reactii precum in filmele erotice cand ma atingeam pe fata Report
August 9, 201115 yr Author comment_99635 Am sa folosesc echipament de protectie pt ca anul trecut am avut reactii precum in filmele erotice cand ma atingeam pe fata Off Topic:Tata ne-a povestit adesea o intamplare din timpul copilariei lui interbelice si belicoase, cu o fetita, care in urma intalnirii intime cu un ardei iute autohton a primit porecla evocatoare Usturicurigauri . Cred ca la un moment dat mi-a si aratat-o pe eroina respectiva devenita intre timp babutza. Alex, multumesc de retete. Sotia prepara cu multi ani inainte de a ne cunoaste o pasta numai buna pentru porcariile hibernale.I spune - nu stiu cat de corect - picadella si e formata din parti egale de ardeii iuti, usturoi si pulpa de rosii. Macinate in masina de tocat carne. Sarea e subinteleasa. Se fierbe la bain marie.E atata rautate in ea incat nu se strica. Am gasit demult in pivnita la parintii ei un borcanel ratacit vechi de circa 10 ani, legat cu celofan (asa am putut-o data cu aproximatie) cu lichidul tot evaporat si pasta mumificata, dar tot otzarata. Report
September 4, 201115 yr comment_101912 Dupa cum bine mi-a amintit Stelina inca o tura rapida de castraveti ,alternati cu feliute de pepene (ramasese si nu-l mai manca nimeni,vegeta prin frigider ). Am pus sa-i consumam rapid nu pt. iarna(nu i-am oparit) Report
September 17, 201115 yr comment_103156 Dupa reteta lui Pansy-blogul ei , gogosari: in fiecare gogosar am pus o lingurita de ulei, una de otet, una de zahar, jumatate de catel de usturoi si un praf de sare.I-am bagat la cuptor si i-am copt pana s-au inmuiat. I-am asezat unul peste altul presandui usor cu o lingura.Deasupra am turnat zeama(sucul) fierbinte, o frunza doua de dafin boabe de piper, mustar.Sterilizat la cuptor. Multumesc de reteta Pansy! Report
October 2, 201114 yr comment_105136 Gogonelele de anul asta, productie proprie. Sotul le-a plantat, le-a ingrijit, le-a cules, le-a pus la murat iar eu le pap (impreuna cu el). Avem si cativa pepenasi care au uitat sa vina la pozat. Report
October 5, 201114 yr comment_105587 Gogosari O reteta foarte simpla si buna, nu stiu daca mai e scrisa si in alta parte pe forumul asta, a fost pusa de Maya acum cativa ani. E fara cantitati fixe, totul se face dupa gust. Am folosit gogosari, foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar, catei de usturoi, sare, zahar, otet, apa.Am spalat si curatat gogosarii, i-am taiat in bucati, i-am asezat in borcane impreuna cu cativa catei de usturoi. Separat se pune apa la fiert cu restul ingredientelor. Dupa ce da in clocot se toarna fierbinte peste gogosari, se inchid borcanele, se acopera si se lasa la racit. Si atat Ies foarte buni si tin bine. Eu am pus si anul trecut si nu am avut nicio problema cu ei. Report