Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Creme si mousse-uri

Featured Replies

sce, fara ou este f buna, cu o cioco de calitate/ frisca si putina gelatina iese super buna si teapana;

sce, fara ou este f buna, cu o cioco de calitate/ frisca si putina gelatina iese super buna si teapana;

Multumesc.Asta inseamna ca topesc ciocolata cu frisca , las sa se raceasca,bat bine adaugand treptat frisca si la final gelatina hidratata si topita?

sce, pun de obicei gelatina in ciocolata topita cu frisca ( calduta) si cand se raceste, frisca batuta;
Multumesc, eu credeam ca si amestecul de cioco cu frisca se mixeaza...
sce parca ai spus de ganache apoi de mousse, daca faci ganache, nu mai pui gelatina, la mousse de cioco pui gelatina;

sce parca ai spus de ganache apoi de mousse, daca faci ganache, nu mai pui gelatina, la mousse de cioco pui gelatina;

Cu ganache fac tortul pentru botez, ca stiu sigur cum iese, cat despre mousse aveam o nelamurire...In prima parte e ca si ganache-ul, doar ca se adauga frisca batuta separat si gelatina.Eu credeam ca si amestecul topit trebuie spumat(am facut asa o prajitura de pe un alt site(B.NOASTRA), unde topeai cioco cu frisca , lasai la racit si apoi spumai, adaugand frisca , treptat si rezulta o crema spumoasa, cu consistenta buna, dar la care nu se adauga gelatina.

Acum , e clar: topim cioco cu frisca , batem frisca separat, omogenizam cele doua si adaugam gelatina hidratata si topita. :floare:

sce, de cele mai multe ori, nici nu mai puneam la sfarsit (alta) frisca batuta; amestecam toata de la inceput si gata (gelatina la sfarsit la mousse, iar ganache batut la mixer dupa intarire);
  • 2 weeks later...

Ca tot veni vorba de mousse de ciocolata, cine imi da si mie o reteta cu cantitati exacte? As vrea o reteta fara oua!

Va multumesc din suflet!

Ca tot veni vorba de mousse de ciocolata, cine imi da si mie o reteta cu cantitati exacte? As vrea o reteta fara oua!

Va multumesc din suflet!

Fara oua,nu iese asa pufos mousseul,dar e bun.Nici eu nu fac cu ou.

200 g ciocolata amaruie
90 ml lapte
2 linguri espresso,sau 2 linguri de un lichior preferat(cafea,portocala,grenadina,cirese...etc)
200 frisca batuta

Se topeste ciocolata si se amesteca cu espresso.

Se lasa la racit apoi se amesteca usor cu frisca batuta bine.

Înainte de servire se lasa 2-3 ore în frigider.

Am gasit pe un blog italienesc o reteta care ar putea interesa pe cineva. eu nu am facut-o , ca nu-s fan creme, prefer placinte/tarte cu fructe :occasion14:

http://arabafeliceincucina.blogspot.com/2010/10/crema-al-burro-e-latte-condensato.html

CREMA AL BURRO E LATTE CONDENSATO ( senza cottura )

una lattina di latte condensato da 397 grammi/ o "doza" de lapte condensat de 397 gr

250 g di burro freddo/250 gr de unt rece.

s bate /mixeaza untul cu mixerul( Ken) timp de 10 minute, apoi incet , incet se adauga laptele condensat.

am gasit aceeasi reteta pe un blog moldovenesc...

doar ca ea lasa 200 gr unt la temperatura camerei, apoi mixeaza ,3 minute , si adauga cate o lingura de lapte condensat ...pana obtine aceasta crema...

nu stiu daca am voie sa pun link la acest blog...

Mousse ciocolata cu lapte - Gloxinia

300 gr ciocolata 200 gr + 100 ml frisca = se topesc (a.)

3-4 gr gelatina la care se adauga putina apa pt hidratare (b.)

Amesteci cicolata topita in frisca cu gelatina topita si ea pe baie de aburi (adica a.+b.)= le lasi la racit apoi

200 ml frisca o bati tare (c.)

Amesteci cand a.+b. sunt racite cu c. adica cu frisca batuta tare rezulta astfel mousse-ul.

Sugestie: In cazul in care ai adaugat la frisca batuta tare ciocolata+gelatina nu complet racite si va fi un mousse putin mai fluid pentru ca frisca batuta tare se lasa de la caldura celor 2 ingrediente adaugate o lasi 1-2 ora la frigider (mai te uiti la ea) si observi cand se intareste si apoi o folosesti evident daca ai nevoie in ziua respectiva de acel preparat dulce :D. Daca ai timp si poti lasa in frigi peste noapte blatul umplut cu mousseul poti sa-l pui si mai lichid ca se intareste in 12 ore.

Cantitati de utilizat pentru mai putina ciocolata:

[color=#008000]200 gr ciocolata + 66 ml frisca

2,5 gr gelatina

133 ml frisca pt batut [/color]

sau pt

[color=#FF0000]100 gr cioco + 33 ml frisca

1,3 gr gelatina

67 ml frisca pt batut[/color]

Mousse ciocolata alba

[b]250 gr ciocolata alba

125 ml frisca

2 gr gelatina

300 ml frisca [/b]

Aceasi modalitate de preparare ca la cea cu ciocolata cu lapte.

Multumesc mult Maya si Yoyo :)

Yoyo, nu am inteles bine ,deci e nevoie de 300 g ciocolata si 500ml frisca sau numai 300 frisca?Ciocolata se topeste cu 3oo ml frisca sau numai cu 100?iar aia 200 ml sunt aia de sus?off sunt grea de cap la ora asta :)

Multumesc mult Maya si Yoyo :huh:

Yoyo, nu am inteles bine ,deci e nevoie de 300 g ciocolata si 500ml frisca sau numai 300 frisca?Ciocolata se topeste cu 3oo ml frisca sau numai cu 100?iar aia 200 ml sunt aia de sus?off sunt grea de cap la ora asta :occasion14:

La 300 grame de ciocolata ai nevoie doar de 300 ml frisca: din care 100 ml folosesti topesti ciocolata in ea si 200 ml bati spuma (pentru a o amesteca cu cioco topita in cei 100 ml frisca).

Cei 200 ml de frisca il bati spuma tare in momentul in care ti s-a racit ciocolata topita in 100 ml frisca + cele 3-4 gr gelatina. Astfel mousse-ul tau va fi numai bun de utilizat.

La 300 grame de ciocolata ai nevoie doar de 300 ml frisca: din care 100 ml folosesti topesti ciocolata in ea si 200 ml bati spuma (pentru a o amesteca cu cioco topita in cei 100 ml frisca).

Cei 200 ml de frisca il bati spuma tare in momentul in care ti s-a racit ciocolata topita in 100 ml frisca + cele 3-4 gr gelatina. Astfel mousse-ul tau va fi numai bun de utilizat.

Multumesc frumos, am inteles acum . :occasion15: :violent1:

Tot eu, gelatina granule e la fel cu gelatina foi??Se foloseste aceeasi cantitate?

Va rog sa ma scuzati daca va dau batai de cap :occasion15:

Tot eu, gelatina granule e la fel cu gelatina foi??Se foloseste aceeasi cantitate?

Va rog sa ma scuzati daca va dau batai de cap ^_^

gelatina foi sa stii ca nu am folosit la mousse-uri...doar la pasta o folosesc.Eu zic sa folosesti aceasi cantitate ^_^.

E minunat topicul asta , mai ales pentru persoane dornice sa experimenteze retete noi...

M-am inspirat mult din cremele si mousse-urile Dorei, sunt intr-adevar combinatii care te incita. Iti multumesc mult Dora pentru ca postezi asa minunatii :wub:

Pana acum am incercat crema de ricotta cu piersici, inizial in varianta originala (o nebunie si nu se simte nici urma de ricotta , parca nici n-ar fi acolo) si apoi in varianta cu dulceata de capsuni, excelenta... Am mai incercat crema de mascaprone si lapte condensat care impreuna cu blatul de cocos e demential...

Multumesc nu numai Dorei ci si tuturor celor care impartasesc cu noi retete , ne faceti viata mai usoara :(

O alta mousse fara oua e cea folosita de mine aici.

Mousse Express by Nigella

150 gr marshmallow

50 gr unt

250 gr ciocolata dark

60 ml apa fierbinte

280 ml frisca lichida

Am pus totul in afara de frisca pe baie de aburi.cand s-a topit complet, lasam la racit, la sfarsit adaugam frisca batuta.

Yoyo, multumesc mult pentru reteta si indrumari :-*

Am facut duminica un ciocolatos cu mousse de ciocolata dupa reteta ta si a iesit super!!Totusi cred ca am gresit cand am incorporat ciocolata+frisca (topita,racita) in frisca batuta . Dupa ce am batut frisca bine ,nu stiu ce mi-a venit ,am inceput sa adaug compozitia de cioco si am batut in continuare cu mixerul :-* Am dat-o in bara,asa-i? :hug:

O alta mousse fara oua e cea folosita de mine aici.

Mousse Express by Nigella

150 gr marshmallow

50 gr unt

250 gr ciocolata dark

60 ml apa fierbinte

280 ml frisca lichida

Am pus totul in afara de frisca pe baie de aburi.cand s-a topit complet, lasam la racit, la sfarsit adaugam frisca batuta.

Multumesc,s-a notat!:hug:

Nu trebuie deloc gelatina?

Elena sa stii ca dupa ce las la racit ciocolata topita in frisca le amestec cu frisca batuta bine tot cu mixerul, robotul deaorece in momentul in care fac tort nu am timp de bibilit. trebuie sa fie reteta rapida si buna fara multa munca si mai ales fara batai de cap :).

Ma bucur ca ti-a iesit. Sa incerci si reteta cu iaurt a lui Gloxinia. E bestiala...asa de usoara si fina si cu gust de fructe :) .

• 1 month later...
  • 1 month later...

CREMA DE MASCARPONE SI CIOCOLATA ALBA

84 g de crema pasticcera

200g mascarpone

166g frisca

1/2 aroma de vanilie

In crema pasticera ajunsa la 40 grade C adaugati ciocolata topita.Incorporati frisca si mascarponele si aromatizati.