Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce retete de peste ati gatit azi?

Featured Replies

La noi primăvara se știa, cel puțin o dată la 3 săptămâni eram la Dunăre, pe clisură, să mâncăm ciorbă de pește... Dacă nu se mai poate, vine muntele la Mahomed.

post-2240-0-09322100-1586380585_thumb.jpg

• Author

La noi primăvara se știa, cel puțin o dată la 3 săptămâni eram la Dunăre, pe clisură, să mâncăm ciorbă de pește... Dacă nu se mai poate, vine muntele la Mahomed.

hai povesteste cum o faci

Am citit câteva rețete de pe net, m-am gândit ce ne-am dori de la ciorba asta (ieșea din discuție să las peștele cu oase dacă vreau să mănânce și fetele) și m-am apucat de treabă. Nu mai făcusem de o grămadă de vreme, o tot mâncam prin oraș. Mama și bunica au făcut-o tot timpul doar din capete și cozi oprite de la alți pești și cam acră, nu era una dintre ciorbele mele preferate.

Cum am făcut eu: Am fiert întâi într-o oală mare (în jur de 5 kg) 2 bucăți babane de crap, o mână de stavrizi și câteva capete oprite de la niște păstrăvi, timp de vreo jumătate de oră. Apoi am strecurat zeama, stavrizii și capetele de păstrăv le-am dat la pisici, iar crapul l-am dezosat. În zeama strecurată am pus la fiert 2 morcovi, o jumătate de țelină, un păstârnac și 2 cepe toate tocate cubulețe. Când au fost fierte am adăugat bucățelele de crap dezosat, 2 gogoșari în oțet tocați mărunt, niște oțet din borcanul cu gogoșari (am tot gustat) și cam 250 ml de bulion. La final am adăugat leuștean. Mergea pus și orez, cred, dar eu am avut o grămadă de pește (am dezosat mai bine de o oră la el), deci era oricum destul de deasă.

Salată de macrou afumat cu cartofi, ceapă verde, capere, mărar, pătrunjel verde, dar și oregano uscat și piper. Dressingul l-am făcut cu ulei de măsline, lămîie, oțet balsamic și alb și negru, un strop de sos Worchestershire, o lingură de muștar.

20200411_193338_copy_1209x907.jpg

halibut - meritul este al aragazului nou, toate prajelile ies super

La cat mai multe mancaruri gustoase, atunci! Eu tot visez la unul cu flacara...

halibut - meritul este al aragazului nou, toate prajelile ies super

Halibut, am vazut doar in emisiuni la tv! Sa-ti fie de bine masa!

E peste oceanic, rar...nici nu stiu daca s-o pescui in Marea Neagra. Mai degraba as spune ca vine din import. E plätica oceanica, Mino. Inrudita, oarecum cu calcanul si limba de mare.

Sta mereu pe-o parte, cum ar veni, traieste in bancuri de nisip si sta pe fundul marii/oceanului - ma intreb daca are doar un ochi.

• 2 weeks later...
  • Author

La începutul "carierei" mele de bucătăreasă, acum vreo 30 de ani, inventasem pentru macrou o rețetă cu sos de roșii și muștar, era o nebunie! Se găsea numai congelat, dar era bun. În pungă pergament, așa îl făceam, vă mai amintiți? Dacă găseam și lămîie era deja un lux. Mă dădeam mare și filetam macroul, nu prea se practica chestia asta. Îmi place mult carnea lui, e fermă, fibroasă și gustoasă. Acum e vremea scrumbiei, dar n-am de unde să iau :toothy9;

Carmela adica il fierbeai in sos de rosii si mustar si feliute de lamiie?

La începutul "carierei" mele de bucătăreasă, acum vreo 30 de ani, inventasem pentru macrou o rețetă cu sos de roșii și muștar, era o nebunie! Se găsea numai congelat, dar era bun. În pungă pergament, așa îl făceam, vă mai amintiți? Dacă găseam și lămîie era deja un lux. Mă dădeam mare și filetam macroul, nu prea se practica chestia asta. Îmi place mult carnea lui, e fermă, fibroasă și gustoasă. Acum e vremea scrumbiei, dar n-am de unde să iau :drool:

Carmela adica il fierbeai in sos de rosii si mustar si feliute de lamiie?

Îi făceam un sos cu bulion puțin diluat, o lingură de muștar, sare, piper, îl băgam în tavă cu sosul ăsta cu felii de lămîie în interior, el se coace în sosul ăla care ia și din zeama peștelui, de fapt fac schimburi de lichide, că și peștele trage din sos. Ia că mai fac și eu zilele viitoare dacă găsesc macrou :toothy9;

Any, pestele l-am facut de dieta fara ulei, doar in grasimea lasata de el, am spalat pestele, i-am pus sare, piper, fulgi de ardei iute daca va place condimentat, si condimente de peste. Am taiat doua cepe si le-am pus in tava cu o ceasca de vin alb de obicei pun putin ulei, dar acum fara cum am zis, apoi sare si coriandru macinat atunci la rasnita pentru ca mie mi de pare ca da o aroma placuta sosului si pestelui si pentru ca nu am avut rosii proaspete am pus 3/4 conserva de rosii cuburi pe peste si pe sub el, Am pus pestele la cuptor la 200 grade, acoperit cu folie de aluminiu cam 20 minute apoi am dat folia jos si am mai lasat vreo 30 minute, nu stiu exact, pana s-a rumenit frumos pestele iar ceapa era moale. Eu am scazut sosul mai tare ca am un mofturos la masa si nu mananca sosuri, dar tu poti jongla cu cantitatile de vin, ceapa si rosii functie de preferintele familiei tale. La fel si cu condimentele, am pus ce ne place si in cantitatile dorite!

post-343-0-07984500-1588393579_thumb.jpeg

Edited by mino

Somon in crusta de ierburi pe pat de legume dovlecei, rosii si vinete).

post-343-0-21828600-1588430836_thumb.jpg

Vai cat e de fain, cu prima ocazie il execut. Multumesc mult de tot.

Sper sa va placa! Data viitoare vreau sa-l fac in sos de rosii si usturoi!

Edited by mino

După ce am bălit la aripioare Carmellei, azi si maine voi mânca la prânz merluciu la grătar! De fapt l-am facut la grătarul de la cuptor! Asta e porția pentru doua persoane, două rânduri. Azi cu salata!

post-343-0-14606900-1588756450_thumb.jpg

post-343-0-36104000-1588756693_thumb.jpg