Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

La hanul "Arta culinara"

Featured Replies

:lol: esti tare Georgi. Eu cand ma enervez incep sa tip la toti, vinovati sau nu. Sa vezi cum dispar cu totii din calea mea cand incep sa tip... =)) Mai ales cel mic, se fofileste urgent cand vede ca e groasa.

la mine efectele sunt contrare: fiica-mea imi arde una, sau rade sugubat, tat'su isi aminteste nu'sh ce si imi reproseaza si el mie ca nu fac si nu dreg ... =))

deci e clar, eu trebuie sa ma schimb si nu "copiii" =))

Asi , se putea sa ma siestez eu la comanda??? neeeeee, m-am foit, sucit si rasucit, si mi-am facut o cafia, pe care o savurez acuma.

Eu strangeam si dupa el sa nu fie certat si acum e chiar mai ordonat decat mine (si eu imi tin pantofii in cutii, hainele in dulap sunt organizate pe culori..)

idem, si nu doar pe culori, ci si pe categorii (teanc polo, teanc maieuri, teanc, thirt crewneck etc) si pe asorteuri/costume/seturi si sunt fix la linie, toate impachetate aceeasi marime a produsului final, mai ceva decat la magazin :lol:

Eu una ravasesc teancurile puse la linie, fiindca nu-mi plac, nu le pun cu furca, dar nu mi se pare normal ca hainele sa stea aliniate la linie, dar e doar parerea mea! Asa cum ma enerveaza oamenii care-si calca si apreteaza chilotii si maieurile!

[b]Aoleu, am auzit de calcat, dar si apretat =)) !?

[/b]

Si mai e ceva, daca nu le am ordonate, uit de ele si cumpar de doua trei ori ce am deja acasa...pentru ca in principiu sunt constanta, vreau acelasi lucruri =))

Nr. unu daca vrei sa afli adevarul oripilant, lenjeria se si fierbe!! :lol:

Nr. doi se vede ca esti zodie cu frati-miu, numai ca el nu intra in panica daca nu gaseste ceva si el vrea aceleasi lucruri, dar uneori ele dispar =))

p.s am adus o colega de birou la isterie cu refrenul meu: " jur ca nu mai fac ordine niciodata!!" daca-mi muta cineva o hartie pe birou intram in panica! Mi-a luat insa seful apararea ca a avusese un coleg care avea cea mai tare metoda de arhivare, nici dracu nu stia ce este in fisetul lui, nimeni nu gasea nimic, el insa gasea in 30 de secunde!

Moatza , La multzi ani! sotzului tau!

Daniella , cadourile le aduce aici in seara de ajun das Chriskind :lol: , deci exista cadouri numai ca ei nu merg la cresa atunci , si inainte nu fac. Nemtzii nici ziua de nastere nu o sarbatoresc inainte ca poata ghinion =))

Probabil ca echivalentul serbarii sin Ro e petrecerea de vineri ,numai ca aici e diferit, nu-i pune sa incetze pezii sau roluri ci cantam impreuna =)) Stam pe jos pe perne totzi ...e altfel. Apoi mergem intr-o alta incapere unde se mananca ceva si povestim una-alta.

Sunt mai rele lucruri decat taifunul domestic!

corect

Eu una ravasesc teancurile puse la linie, fiindca nu-mi plac, nu le pun cu furca, dar nu mi se pare normal ca hainele sa stea aliniate la linie, dar e doar parerea mea! Asa cum ma enerveaza oamenii care-si calca si apreteaza chilotii si maieurile!

eu le pun la linie pt ca nu le calc si impachetate fara cuta se indreapta ca si cum ar fi calcate - 1 la mana

si 2 la mana dulapurile sunt prea mici intotdeauna pt mine si daca nu am tot la linie nu gasesc ce imi trebuie in mai putin de 5 minute

cand nu am ordine perfecta in dulap, dimineata stau si ma uit in el precum curca-n lemne juma de ora pana sa-mi vina idea cu ce sa ma imbrac...

cutiile de pantofi le am cu eticheta cu desenul pantofului inspre inafara ca sa ii identific usor ...

totul la mine e de organizare a prea multor acareturi in spatii stramte de depozitare ...

Mie place ordinea exterioara ca sa ma pot concentra pe zumzetul interior =)) Imi place echilibrul dat de un interior aranjat si organizat, ma lasa sa ma concentrez mai bine!

Si cand invat trebuie tot aranjat un anumit fel pe masa..ca ajung dupa carti pe jos, creioane in par si asa mai departe..alta poveste, dar cel putin la inceput totul trebuie ordonat!

Si mai e ceva, daca nu le am ordonate, uit de ele si cumpar de doua trei ori ce am deja acasa...pentru ca in principiu sunt constanta, vreau acelasi lucruri =))

ma regasesc in tot ce ai scris.

Am si unele exceptii: De ex strict pe biroul meu de la job, de regula am un taifun ... (pt ca mereu fac 50 de chestii urgente in acelasi timp si niciodata nu am timp sa indosariez/ordonez etc), dar stiu perfect fiecare hartie unde si ce e, cu ochii inchisi si nu daor pe biroul meu, ci si in toate bibliorafturile ce mi-au trecut prin mana din birou/arhiva ...adicatelea cam tot ... . La un moment dat ma streseaza acest haos si ma hotarasc sa intrerup lucrul si sa pun fiecare lucru la locul sau. ... mai ales ca femeia de serviciu altfel nu-mi sterge niciodata biroul si ajung in 5 ore cu mansetele negre la camasi (de aia le si evit pe cele albe, ultimamente). :lol:

suntem diferiti ... si de aceea e frumoasa multitudinea umana, isn't it?

suntem diferiti ... si de aceea e frumoasa multitudinea umana, isn't it?

Absolut!

Eu strangeam si dupa el sa nu fie certat si acum e chiar mai ordonat decat mine (si eu imi tin pantofii in cutii, hainele in dulap sunt organizate pe culori..)

idem, si nu doar pe culori, ci si pe categorii (teanc polo, teanc maieuri, teanc, thirt crewneck etc) si pe asorteuri/costume/seturi si sunt fix la linie, toate impachetate aceeasi marime a produsului final, mai ceva decat la magazin :lol:

Exact! Si chiar mi-e drag ca dimineata nu am chef de cautat, le vad din prima =)) Dar nici de seara nu ma intreba cu ce ma imbrac a doua zi ca nu pot planui...depinde de starea de moment.

Vorba amicului personal care zice ca "the only thing predictable about you is that you are unpredictable"

Exact! Si chiar mi-e drag ca dimineata nu am chef de cautat, le vad din prima =)) Dar nici de seara nu ma intreba cu ce ma imbrac a doua zi ca nu pot planui...depinde de starea de moment.

Vorba amicului personal care zice ca "the only thing predictable about you is that you are unpredictable"

exact la fel, de aceea bagajele mele pt o calatorie sunt incredibil de stufoase, ceea ce nu entuziasmeaza deloc pe domnul ... care-si ia fix pe fix pe zile ce va purta ... si ma cearta ca eu iau un "maldar" inutil, iar jumatate nu ajung sa le port ... Cand eram inca la mama ... era fratele care ma ducea la aeroport / gara si zicea: nu are rost sa iti mai prepari valiza, leaga doua chingi la dulap :lol:

oamenii care-si calca si apreteaza chilotii = aici te refereai la mine, nu?:lol:

Deci, pentru cine nu stie povestea(desi nu cred ca mai sunteti!): pe la vreo 14 ani, mama plecata cu sora mea (Dumnezeu s-o ierte!) in Africa de Sud la operatie.Era vara lui 1981.Eu singura acasa.Tata lucra in ture de 24 cu 48 si facea naveta.Eu, harnicuta pupa-m-as, hai sa nu simta omu'ca n-are nevasta acasa.Atunci am invatat SINGURA sa fac mancare, sa spal sa...orice! O luna a durat.Ei, hai sa spal! Cum facea mama? Asa! Bun, asa fac si eu! Apreta! Bun, sa apretez si eu.Tata avea chiloti din panza de bumbac, d-aia cu picior (boxeri).Cum facea mama apretul? O lingura de amidon la o cana cu apa!Eiii, e zgarcita!Ia sa pun eu doua! Bun, scot rufele din masina Albalux cu storcator, si...sa apretez! Ce? TOT ce-i panza! Comit afacerea, le stran jilave de pe sarma(ca asa facea mama) si m-apuc de calcat! Intre timp vine tata(Dumnezeu sa-l ierte!), se minuneaza de cat de harnicuta sunt si...zdrang, ii cade fata: chilotii lui stateau aliniati, IN PICIOARE, ca nu i-am putut indoi! Si batistele erau tabla laminata! Trei zile am spalat la ele ca sa scot apretul! Era vara, deeeci...va imaginati cum s-ar fi simtit bietul om cu chilotii tabla pe el? =))

De-atunci NU MAI APRETEZ NIMIC! Am jurat!

Am multe amintiri din acea perioada.Dar...pe mai tarziu v-oi mai spune!

Nu m-am gandit la tine, desi stiam povestea, ma gandeam la ex-soacra. Acum sa nu spui si povestea cu " campionatul mondial"! :lol:
Cele mai oribile amintiri, sunt maieurile apretate ....si cate o atisoara descusuta, care se transforma in sulitza...inutil sa va zic ca nu le puneam, si ca o luam pe cocoasa mereu, cand *ma inspecta* mamitza ( ceea ce se intampla rar, ca eu eram acasa doar in vacante, ca deh, faceam scoala de muzica la Bucale )....iar eu fiind un copil * foitor, nu va zic ce senzatie * minunata * e sa dormi in lenjerie lustruita, si apretata :lol:.....mamitza saraca ( DD s-o hodine) zicea ca apretul era frumos, si nu arata lenjeria asa cum arata acum la mine =)) aka nelustruita )

oamenii care-si calca si apreteaza chilotii = aici te refereai la mine, nu?:lol:

Deci tu ai incercat si ai fost harnicuta!

Imi aduc aminte de primele mele fursecuri..balteau in ulei, dar ai mei dragutii le-au laudat si m-au incurajat sa bucataresc in continuare =))

Nu m-am gandit la tine, desi stiam povestea, ma gandeam la ex-soacra. Acum sa nu spui si povestea cu " campionatul mondial"! :lol:

Nuuu! Desi e super!=)) Eu spun DOAR povestile mele! Cu morala trasa de mine!

Pe unde-o fi Gianny?

Doamnelor dragelor.. asta e atmosfera de adevarat han, s-au dezlegat limbile ca s-au asezat la caldurica.. cu sarbatoritii zilei, la multi ani Uma, nutresc o mare simpatie pentru tine.. asa, ca asa-mi vine! Si la multi ani Omului!

Vorbiti de amintiri din copilarie, de nadravaniile copiilor vostri... mmmm, ce-mi place.

Nu sunt cea mai ordonata.. is doar ordonata asa in dezordinea mea, imi place curatenie si nu imi place sa strang dupa altii.. cand o fac intentionat.. dezordinea, mizeria.. atunci cand stii ca nu a dat doi bani pe munca ta si il doare la basca daca si-a lasat sosetele purtate intr-un colt de camera spre disperarea ta, si spre crizarea ta.. si spre lipsa de mila a urechilor lui mai apoi.

Copilul.. e apucat! Are si de la mine si de la tac-su. Unele chestii sunt asezate maniacal, insa hainele unde le da jos acolo pot sa ramana si exemplele pot continua, fie pozitive fie negative. Recunosc ca ma zbier, ma zbier cand is satula si cu nervii in pioneze si vad ca acu am strans si acu si-au bagat picioarele in munculita mea... nimeni nu scapa de gura mea si nu-i ca-s mandra de asta dar daca asa functioneaza.. asa aplicam legea:)

Copilul e cel care intelege cand sunt nervoasa, intr-o zi a strans tot din camera fara sa ii spun eu nimic, ba mai mult se chinuia cu coada lunga a maturii sa fie curatenie.. curatenie, dupa care mi-a cerut un joc spunandu-mi ca "toata ziua am facut toata curatenia". Cand sters, lustruiesc el e cel care exclama "wooow ce curat, woow ce frumos ai facut..wow bravo mami" si-l pun si pe el la chestii mici, sunt sigura ca ceva o sa ii intre in cap, chiar daca n-o sa vad eu nici la 18 ani ai lui.

Maica-mea a fost un general cu mine si cu frate-meu.. jar mancam pentru haine imprastiate, carti sau alte lucruri. Cand eram copii tot le lasam, cu toata frica de ea, dupa ce-am crescut si suntem la casele noastre.. ne place si noua ordinea si curatenia.

Si totusi, concluzia e ca eu nu sunt dezordonata... ci doar ofer libertate lucrurilor mele sa stea unde vor ele:))

Deci tu ai incercat si ai fost harnicuta!

Imi aduc aminte de primele mele fursecuri..balteau in ulei, dar ai mei dragutii le-au laudat si m-au incurajat sa bucataresc in continuare =))

Eu am facut ciorba de fasole, adica asta am vrut sa fac, zeama deloc, statea lingura dreapta in oala si in procesul facerii l-am pus pe frate-meu sa invarta continuu in oala sa nu se prinda ceva de ea.. Da' taica-meu a zis ca e buna, gustul conta!=)))

Nuuu! Desi e super!:(( Eu spun DOAR povestile mele! Cu morala trasa de mine!

Pe unde-o fi Gianny?

post-405-13553358973923_thumb.gifsunt aici ma prapadesc de ras la povestile voastre! Nici eu nu apretez,la mama apretam perdele ,milee'(mileuri =)) )o su' de fetze si fetzisoare de masa crosetate,etc,acum am perdele verticale,si nu suport ''mileele'' de nici o culoare si nici crosetarile' =)) de nici un fel =))

si eu ma prapadesc de ras :lol:

Si totusi, Zerda, care e povestea "campionului mondial". Titlul suna promitator =))

si eu ma prapadesc de ras =))

Si totusi, Zerda, care e povestea "campionului mondial". Titlul suna promitator =))

Buna seara tuturor!

ridic doua degete -.asteptam povestea.

la cea cu scrobitul am ras in hohote.

Doamnelor dragelor.. asta e atmosfera de adevarat han, s-au dezlegat limbile ca s-au asezat la caldurica.. cu sarbatoritii zilei, la multi ani Uma, nutresc o mare simpatie pentru tine.. asa, ca asa-mi vine!

Si e reciproc =))

Ce cald si bine e la han!

Buna seara tuturor.

Zoazorica esti tare, frumoasa povestea apretului. Mama apreta cearsafuri, fete de mese, etc, eu nu

si nici nu simt lipsa `scoartei`. Imi plac pufoseniile.

Zerda pai dai drumul porumbelului imaginatiei spre campionul mondial si ne lasi?

Ei... as mai avea povesti de-atunci! Invatand sa gatesc, am facut singura mancare care-mi iesea: mancare de dovlecei.Cat scria in carte, atat puneam.Nimic in plus, nimic in minus.Ieseau vreo 4 portioare, adica doua normale.O luna, cu mici intreruperi, asta a mancat bietul tata."Tata, da'tu cu carne nu stii?" "Nu, bre, ca de unde?" Si balota tot dovlecei...Anul trecut, asa, ca remember, i-am facut din nou.Mama a apreciat-o, dar el, saracul...

Apoi am facut...dulceata de mure.Am fiert-o pana ce s-a-ndoit lingura de inox(d-aia groasa) in dulceata fierbinte.I-am pus apa s-o mai subtiez!A fost cea mai buna dulceata facuta de mine ever!

Deh, n-avea cine sa ma invete, telefoane mobile nu existau, bunica rea(mama mamei, care ma batea cu biciul) nici n-a vrut s-auda sa vina la noi, matusa mea(sora mamei) era la tara, avea serviciu(asistenta medicala)...Asa am luat eu contact cu bucatareala! A, si sorbet de lamaie, care-a iesit un fel de miere cam acrie, ca in loc de 75 gr zahar, am pus 750 gr la 3/4 l apa.

Ha! Se vede ca e ger ,si ninge,s-a strans lumea langa foc la povesti! =))

Servesc eu cu vin fiert.

post-405-13553398340513_thumb.jpg

Ceiut pt. bolnaviori!

post-405-13553398285585_thumb.jpg

Nici niste mieji de nuca prajiti pe plita cu sare nu ar sta rau de crantanit!

post-405-13553398393358_thumb.jpg

Si carofi copti!

post-405-13553398440954_thumb.jpg

Eh! Acum da,se poate sta la povesti =))