Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

La hanul "Arta culinara"

Featured Replies

Buna dimineata!

am o rugaminte daca se poate sa ma ajutati,caut o reteta de placint cu mere, de post,fara margarina,fara drojdie,dar nu gasesc.Tot ce am gasit a fost ori cu una,ori cu alta din cele doua.Ma gandeam, poate stiti voi o reteta simpla.Multumesc :occasion15:

'Neata! Foile din comert sunt de frupt? Ma refer la alea subtiri, de patiserie...

Sau, poti sa le faci tu. Am incercat reteta postata de Theodora si mi-ai iesit foarte bune:

[i]4 linguri de ulei

8 linguri de apa calaie

2 oua batute usor

putina sare

3 cani de faina,aprox...

Pun uleiul,apa,ouale si sarea in lighean, se amesteca putin apoi se pune faina putin cate putin pana ai rezulta un aluat elastic si destul de tare...nu f tare insa si faina s-ar putea sa nu o ia toata, de aia se pune incet incet...o sa va dati seama la mana!

Lasati aluatul sa se "odihneasca" cel putin jumate de ora!

Cand e gata aluatul, presarati faina sau amidon(eu folosesc amidon care ajuta tare mult la intinsul foilor!) din belsug, taiati aluatul in 8 parti egale si faceti 8 bilute! (ies si 9!).

Se ia fiecare biluta si se intind putin, cat o farfurie de desert, se pune un strop de ulei, se acopera cu a doua foaie si tot asa pana se aduna 4 foi suprapuse... din nou multa faina pe masa si se intind din cele 4 foi suprapuse, pana rezulta una singura de masura pe care vreti... sau cat are tava voastra. Se ung eputin tava, se pun prima foaie, compozitia aleasa (puteti face orice placinta cu aceste foi!) si se acopera cu a doua foaie![/i]

Repet, eu am folosit reteta si am fost tare multumita de aluat, e foarte usor de lucrat cu el. Iar produsul final a iesit nemaipomenit! Eu am facut o placinta cu carne... dar tu poti pune orice umplutura doresti!

Nu-i de post! Are oua!

Oare pana cand tine perioada asta, daca cineva este obsedat de ordine si a avut un copil foarte activ ar putea raspunde?

Pana se muta la casele lor! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif .. si nu glumesc, fac doar haz de necaz

Alpha, sanatate maxima iti doresc si diseara sa te petreci frumos la serbarile printzeselor!

Dany, la noi la servici se poate lua medical, cum am fost eu nevoita, sa nu arunc cu virusul de colo-colo si acum am constatat pe fluturasul de salariu ca m-a "parlit" de niste bani. Ata e viata!

Nu-l bai! Are reteta pusa de fete!

Motzulino, sa-ti traiasca d-l Motzulin multi ani fericiti si sa voa iubiti mult!

Uma, te pup si-aici, ca la ürari"nus'de ce am sarit!Ma revansez!:occasion15:

Aici nu mai ninge, e chiar soare!

Va pup si mai trec!:D

Alpha, sanatate maxima iti doresc si diseara sa te petreci frumos la serbarile printzeselor!

Dany, la noi la servici se poate lua medical, cum am fost eu nevoita, sa nu arunc cu virusul de colo-colo si acum am constatat pe fluturasul de salariu ca m-a "parlit" de niste bani. Ata e viata!

Multumesc Giorgiana!

eu nu mi-am luat medical, ca e prea complicat, am luat 2 zile libere si gata. O sa le recuperez altadata cand avem mai mult de lucru

Pana se muta la casele lor! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif .. si nu glumesc, fac doar haz de necaz

Mi-a placut asta, si ceva corect este in vorba asta! :occasion15:

Oare pana cand tine perioada asta, daca cineva este obsedat de ordine si a avut un copil foarte activ ar putea raspunde?

Daniela, as putea scrie nush cîte partituri fara sfîrsit. A mea acusi face 16 ani, si nu, nu se termina... niciodata! Diferenta e ca acum nu mai se întinde chiar peste tot, doar în camera personala... care aproape continuu arata ca dupa Katrina!!! :occasion15:

Mai "uita" una-alta si prin alte locuri, dar se rezolva cu vociferare din partea mea :D

Daniela, as putea scrie nush cîte partituri fara sfîrsit. A mea acusi face 16 ani, si nu, nu se termina... niciodata! Diferenta e ca acum nu mai se întinde chiar peste tot, doar în camera personala... care aproape continuu arata ca dupa Katrina!!! :occasion15:

Mai "uita" una-alta si prin alte locuri, dar se rezolva cu vociferare din partea mea :D

Sa se ia de mana cu Alex al meu, in fiecare zi strang dupa el si fac ordine si in fiecare zi gasesc acelasi balamuc, ca dupa ce uragan vreti voi.

Si daca nu l-am invatat pana la anii astia, numai eu stiu, OF! Si degeaba vociferez, vorbesc la pereti.

De aceea am spus ca vorba lui Alpha, are un sambure de adevar.

Dar sunt ale noastre odrasle si de aceea le iubim enorm! :D

:o ce veste ... deci trebuie sa ma schimb eu si nu sa astept sa se ordoneze copilul!

calculatia este in functie de niste indici scrisi de medic pe foaia de CM, de gradul de urgenta

legal si teoretic oriunde se poate ..., dar cum eu sunt suferinda de workahoolism nu imi permit ... ma trage a boala si nu are cine face in locul meu, trebuie ori sa muncesc de acasa, ori sa recuperez dupa ... asa ca nu renteaza ...

oare si noi am fost la fel, la casa parinteasca ? :D

eu nu pot sa imi imaginez de unde mi-a venit fobia asta de dezordine ... cred ca mi-e teama ca ma admonesteaza pe mine musiu ca e dezastru peste tot :D Deci pe principiul actiunii si reactiunii, echilibrul va fi restabilit! Doar si eu vociferez ca are tricourile teanc la linie si cand scoate unul ravaseste pe celelalte ... S-a mai corectat sa stiti, nu a fost invatat, pt ca am vazut cum ramane dulapul lui Bea in urma vizitei mamaie-sii :D

Sa se ia de mana cu Alex al meu, in fiecare zi strang dupa el si fac ordine si in fiecare zi gasesc acelasi balamuc, ca dupa ce uragan vreti voi.

Si daca nu l-am invatat pana la anii astia, numai eu stiu, OF! Si degeaba vociferez, vorbesc la pereti.

De aceea am spus ca vorba lui Alpha, are un sambure de adevar.

Dar sunt ale noastre odrasle si de aceea le iubim enorm! :D

deci nu mai pot sa trag nici o concluzie ... nu mai inteleg nik ... :D

oare si noi am fost la fel, la casa parinteasca ? :D

Eu personal, DA! :occasion15: 'Giaba zbiera la mine maica-mea, pe mine ma durea la cascheta. Dar, in timp, am invatat sa fiu ceva mai ordonata! Deh, caminu' te-nvata! Cand e vorba de stat intr-o camera de 25 mp vreo 5-6-7 persoane... tre' sa fii taaaaaaaaare grijuliu cu spatiul, cu boarfele lasate la interval si cu orice alt lucru! Risti sa ramai fara. Nu in sensul ca ti-l fura careva, dar poate fi rupt, indoit, spart, sifonat... depinde despre ce e vorba si unde se afla.

Acum stau la hotel, iar dimineata, cand plec, ramane la vedere doar laptopul. In rest, cuvertura pe pat e trasa, dulapu' e inchis (si mai si pastrez oares'ce ordine acolo, ca altfel imi ia 2 ore sa gasesc ceva), iar cosmeticalele in baie stau bine-mersi in dulap. Nu am chef ca persoana (cica ar fi de fapt personu') sa bantuie prin lucrurile mele. N-am nici o garantie ca nu deschide usa la dulap sa vada ce mai e nou (:D), da' asta deja e alta mancare de peste! Pana acum, n-am gasit nici un semn ca si-ar fi bagat nasul unde nu-i fierbe oala!

Sor'mea inca mai e cam ametila, da' ea are o scuza - fii'su! :D

Eu personal, DA! :occasion15: 'Giaba zbiera la mine maica-mea, pe mine ma durea la cascheta. Dar, in timp, am invatat sa fiu ceva mai ordonata!

Cam asta fac si eu cu Alex. Dar faza este, ca eu zbier la amandoi, adica si la tacsu si de atata amar de timp ii spun ca el este un exemplu negativ pentru fisu si ca eu nu sunt sluga lor. Dar eu mai sper inca intr-o schimbare la Alex, chiar cand o ajunge la casa lui.

Hello, hello...Motzulino, sa traiasca omu' ; Uma LMA , alpha, sanatate maxima.inrest va tzuc in corpore.

Cre'ca ma duc rapid sa siestez oleaca; ca am lacune la orele de somn, si diseara avem repetitie publica, program jingas si delicat; asa ca musai sa fac un somnulet binefacator.( numa Gianina il face de frumusete, cu Bub alaturi :occasion15: )

Ma alatur si eu mamicilor cu copiii ordonati =)) Ai mei inca sunt mici si nu inteleg sa pastreze curatenia. Si eu sunt incordata cu ordinea. Cand vad ca in fiecare zi ca pernele se muta de pe pat prin cine stie ce colturi de casa, masuta de cafea e trambulina, telecomanda o gasesc sau nu...ma apuca ienervarea...si tip si tare nu as vrea, ca arat ca o scorpie cred =))

Stefania cand isi cauta o haina in dulap incepe sa scoata toate hainele pe care le intalneste, pana ajunge la cea pe care o vrea. Si ghici cine trebuie sa aranjeze mormanul de toale la loc in dulap :D Cred ca aici seamana cu tati :lol:

Teodor e mai ordonat, el in schimb imi da palpitatii cu cataratul. Ii place sa urce pe scaun si apoi face alpinism pe biblioteca, din raft in raft :((

Ce am observat e ca pot sa stabilesc cateva reguli. Daca sunt consecventa si interzic cu desavarsire sa umble cu lucrurile mele, ei inteleg si nu se ating. De ex cartile. Teo incepuse sa rupa cartile. Dupa vreo 3-4 carti rupte =)) a inteles, uf, ca nu are voie sa se mai atinga de ele.

Eu personal, DA! :lol: 'Giaba zbiera la mine maica-mea, pe mine ma durea la cascheta. Dar, in timp, am invatat sa fiu ceva mai ordonata!

Cam asta fac si eu cu Alex. Dar faza este, ca eu zbier la amandoi, adica si la tacsu si de atata amar de timp ii spun ca el este un exemplu negativ pentru fisu si ca eu nu sunt sluga lor. Dar eu mai sper inca intr-o schimbare la Alex, chiar cand o ajunge la casa lui.

=)) esti tare Georgi. Eu cand ma enervez incep sa tip la toti, vinovati sau nu. Sa vezi cum dispar cu totii din calea mea cand incep sa tip... =)) Mai ales cel mic, se fofileste urgent cand vede ca e groasa.

Multumesc dragelor de urari, mie imi place ziua mea de nastere (m-am oprit la varsta de 25 de ani si singurul rabat pe care il fac e sa ma duc un an la 24, dupa care inapoi la 25 si tot asa!) Si azi e triplu 12 =))

La multi ani sotului de Moatza :lol: !

Ani de zile am celebrat ziua de nastere cu bunicuta mea, si acum primul gand e la ea cand ma trezesc dimineata de ziua noastra =))

Ma bucur Alpha ca a trecut raceala mai repede, exact asta am observat si eu - chiar daca iei virusul, trece mult mai repede si nu bolesti atat!

Pot sa va spun ca al meu frate era un zapacit si un imprastiat cand era copil si acum e cel mai ordonat si obsedat de curatenie omulet matur?

Eu strangeam si dupa el sa nu fie certat si acum e chiar mai ordonat decat mine (si eu imi tin pantofii in cutii, hainele in dulap sunt organizate pe culori..)

Eu personal, DA! :lol: 'Giaba zbiera la mine maica-mea, pe mine ma durea la cascheta. Dar, in timp, am invatat sa fiu ceva mai ordonata!

Mi-am amintit de-o iesire la mare, cand eram in anul 4 sau 5 de facultate... Am mers cu corturile, mai multi omuleti. Cred ca erau 4 corturi si 9 oameni, daca-mi aduc eu bine aminte.

No, la un moment dat, imi cere o prietena ceva si eu ma duc in cort, ca sa-i dau. Ea dupa mine. Cand baga nasu' inauntru, incepe sa exclame: ooooooooauuuuuuuu! Ce curatenie e la voi in cort!!!! =))

Intr-adevar, era curat, dar si din pricina ca era cortul mic. Toate hainele purtate ajungeau in rucsac. Iar cele nepurtate erau in celalat. Si la fel cu alte lucruri...

Usor-usor, cand e musai si n-ai de ales, mai pastrezi si curatenia! =))

Eu, asa cum ii spuneam lui Zozo, le-am vazut pe toate.

In ceea ce ma priveste, sunt relaxata ca mai rea ca mama la ordine si curatenie nu pot fi, mai rea ca frati-miu la crearea balamucului casnic, nici atat!

A ras azi Zozo cu lacrimi cand i-am povestit, luati-o si voi filozofic, intr-o zi o sa radeti!

El se ghida dupa ideea ca daca nu gasesti ceva in 5 minute, nu-ti trebuie cu adevarat!!!

Sunt mai rele lucruri decat taifunul domestic!

Eu una ravasesc teancurile puse la linie, fiindca nu-mi plac, nu le pun cu furca, dar nu mi se pare normal ca hainele sa stea aliniate la linie, dar e doar parerea mea! Asa cum ma enerveaza oamenii care-si calca si apreteaza chilotii si maieurile!

Eu una ravasesc teancurile puse la linie, fiindca nu-mi plac, nu le pun cu furca, dar nu mi se pare normal ca hainele sa stea aliniate la linie, dar e doar parerea mea! Asa cum ma enerveaza oamenii care-si calca si apreteaza chilotii si maieurile!

Aoleu, am auzit de calcat, dar si apretat :lol: !?

Mie place ordinea exterioara ca sa ma pot concentra pe zumzetul interior =)) Imi place echilibrul dat de un interior aranjat si organizat, ma lasa sa ma concentrez mai bine!

Si cand invat trebuie tot aranjat un anumit fel pe masa..ca ajung dupa carti pe jos, creioane in par si asa mai departe..alta poveste, dar cel putin la inceput totul trebuie ordonat!

Si mai e ceva, daca nu le am ordonate, uit de ele si cumpar de doua trei ori ce am deja acasa...pentru ca in principiu sunt constanta, vreau acelasi lucruri =))

Ma alatur si eu mamicilor cu copiii ordonati =)) Ai mei inca sunt mici si nu inteleg sa pastreze curatenia. Si eu sunt incordata cu ordinea. Cand vad ca in fiecare zi ca pernele se muta de pe pat prin cine stie ce colturi de casa, masuta de cafea e trambulina, telecomanda o gasesc sau nu...ma apuca ienervarea...si tip si tare nu as vrea, ca arat ca o scorpie cred =))

Stefania cand isi cauta o haina in dulap incepe sa scoata toate hainele pe care le intalneste, pana ajunge la cea pe care o vrea. Si ghici cine trebuie sa aranjeze mormanul de toale la loc in dulap :D Cred ca aici seamana cu tati =))

Teodor e mai ordonat, el in schimb imi da palpitatii cu cataratul. Ii place sa urce pe scaun si apoi face alpinism pe biblioteca, din raft in raft :D

Ce am observat e ca pot sa stabilesc cateva reguli. Daca sunt consecventa si interzic cu desavarsire sa umble cu lucrurile mele, ei inteleg si nu se ating. De ex cartile. Teo incepuse sa rupa cartile. Dupa vreo 3-4 carti rupte :(( a inteles, uf, ca nu are voie sa se mai atinga de ele.

ma regasesc in tot ce ai scris de la un capat la altul. Teo are peste 2 ani jum?

si Bea a inteles chestia cu posesivitatea si stie: a mamii, a tatii, daca scot un borcan de zacusca: mamaie!

insa nu inceteaza sa umble in sertarele mele (in ale lui tat'su nu, nu are curaj!!!) si desi arata spre un sertar din baie in care are si ea cateva lucruri: creme, betisoare de urechi si alte acareturi, totusi nu-i tot al ei, deci arata spre ala si zice: a mea, in cel de vis a vis stie clar ca e totul al meu si arata spre si spune a mamii! dar, le ia pe rand de acolo si le scoate si ma intreaba ce e? si daca are chef sa ma enerveze spune: si eu, veau si eu: oje, rujuri ... treburi...

deci dc cu desavarsire am dorit sa nu mai umble intr.un sertar (medicamente,a cte) i-.am zis ca acolo sunt ale lui tati si o rog sanu umble ca se supara tati!

in alta ordine de idei si pe mine ma mai lasa uneori nervii si zbier la ei ... , dar am observat ca este inutil...

pe fie-mea o conving cu vorba buna si daca nu o cert cand face o boroboata si ii spun nu-i nimic mami, hai sa le punem la loc, hai sa strangem

cu hai sa facem ordine si curatenie nu am reusit inca

ca sa gasim o explicatie despre fobia la dezordine, ar trebui sa va pun o foto despre cum arata casa la orice ora inainte de Bea si cum arata acum... un morman de haine scoase din dulap in cautarea unui articol de imbracaminte e nimica toata ... sufrageria mea e plina de plase, plasute, rucsaci, pachete, hartii, jucarii, nu le mai pot face fata ... :lol: