Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Am ingrediente, n-am idei

Featured Replies

May day, mayday!

Am somni(pesce gatto) vii ce fac cu ei dupa ce-i asasinez?

post-9-13213644999503_thumb.jpg

Cam ce greutate au somoteii?

eu i-aş face în stil cajun (backened): îi dai prin unt topit şi pe urmă îi tîrâi printr-o mixtură de condimente şi ierburi care includ cimbru, ardei iute uscat, boabe de piper măcinate mare de tot, sare, pudră de usturoi şi de ceapă. aşa infofoliţi, îi frigi în tigaie de fontă sau orige altă tigaie în care poţi încinge uleiul la temperaturi ridicate.

Am furat o reteta de pe net .

Suna bine .

[b]https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/toothy9.gif[b][size=4][color=#0000ff]Somn la cuptor :

[/color][/size][/b][/b]Ingrediente:

• somn
  • diverse legume: cartofi, ardei, roşii, usturoi (uscat şi verde), ceapă
  • suc de roşii
  • puţin unt
  • ulei
  • condimente: sare, piper, cimbru, busuioc

Cum se face:

Somnul se spală, se curăţă, se porţionează şi se sărează. Se prăjeşte puţin, pe fiecare parte, în ulei. Legumele se spală, se taie şi se înăbuşă, împreună cu untul, în uleiul în care s-a prăjit peştele (mai puţin roşiile), iar spre final se adaugă sucul de roşii, usturoiul şi condimentele. Se lasă să dea câteva clocote şi, când sunt gata, se pun în tavă, iar peste ele se pune peştele. Deasupra se pun felii subţiri de roşii, peste care se presară puţin cimbru şi piper. Tava se ţine în cuptor 15-30 de minute

Si alta :

[b][size=4][color=#0000ff]Somn la cuptor cu ciuperci

[/color][/size][/b]

Ingrediente:

• 1 kg somn;
  • 200 grame de ceapa;
  • 1 cutie de 250 grame de ciuperci conservate
  • piper boabe
  • piper pisat
  • patrunjel
  • 2 linguri de pasta de rosii
  • 150 ml ulei
  • 100 ml vin alb sec
  • 100 ml apa calduta.

Mode de preparare

Pestele se curata, se împarte în portii, se sareaza si se lasa sa se scurga. Ceapa se taie marunt si se caleste în 100 ml ulei, peste care se pun ciupercile taiate. în acest sote se toarna bulionul, vinul si apa si se lasa sa dea un clocot. Se unge o tava cu ulei, se presara câteva boabe de piper, se aranjeaza bucatile de peste, peste care se varsa sosul de ciuperci, se presara sare, piper pisat, patrunjel tocat marunt. Se coace la cuptor circa 35 de minute. Somul se serveste cald, cu patrunjel tocat pe deasupra

eu i-aş face în stil cajun (backened): îi dai prin unt topit şi pe urmă îi tîrâi printr-o mixtură de condimente şi ierburi care includ cimbru, ardei iute uscat, boabe de piper măcinate mare de tot, sare, pudră de usturoi şi de ceapă. aşa infofoliţi, îi frigi în tigaie de fontă sau orige altă tigaie în care poţi încinge uleiul la temperaturi ridicate.

Eu mi l-as fi facut asa, dar copila nu mananca.

Am furat o reteta de pe net .

Suna bine .

M-a inspirat mult prima si-am facut ceva de genul ala.

Multumesc ! :)

May day, mayday!

Iti iei manusi de sarma pentru curatat si o pompa de desfundat chiuveta :)

Ultimul somotei primit de la Braila a produs cantitati impresionante si interminabile de mucus si era mai mult pe jos decat pe masa.

Din capete se face cel mai gustos bors pescaresc.

Feliile au fost excelente si in tigaie si la cuptor.

"Am ingrediente ARE :floare: :floare: "

Idei nu becuri.

Si anume tata, care a avut placerea sa ma faca :?:

L-am intrebat ce sa-i gatesc pentru weekend si mi-a spus: tocana de cartofi cu prune uscate :floare:

Probabil ca-si aminteste ceva din copilaria interbelica, timpuri in care prunele asezate pe lese de nuiele erau afumate. Cred ca dadeau un gust bun. Acum pe piata gasesc doar prune deshidratate in instalatii electrice.

Ma socotesc sa procedez ca la un gulas cu picioci si sa adaug prunele uscate marinate in vin rosu + un pic de otet sa mai contranbalanseze dulceata lor.

Deocamdata am dezosat prunele.

May day, mayday!

Iti iei manusi de sarma pentru curatat si o pompa de desfundat chiuveta :floare:

Ultimul somotei primit de la Braila a produs cantitati impresionante si interminabile de mucus si era mai mult pe jos decat pe masa.

Din capete se face cel mai gustos bors pescaresc.

Feliile au fost excelente si in tigaie si la cuptor.

Mi-au zburat si mie din chiuveta, dar pana i-am infipt cutitu' n burta. :floare:

Capetele le-am aruncat. :floare:

Credeam ca daca-s mici au oase multe dar nu a fost asa.

Ma-ai facut curioasa cu mancarea de cartofi cu perje afumate. :?:

Nu prea ma incadrez la topicul asta, da' n-are rost sa fac altul, pentru nelamurirea mea (am o idee, da' n-am ingrediente! :drool:).

M-a pocnit (da' rau de tot) pofta de-o rata facuta la rotisor! N-am mancat niciodata, n-am habar daca sau cum se face, da' mi-e pofta. :drool:

Rogu-va, fie-ve mila de mine si zice-ti-mi daca se merita ori ba sa iau una bucata dihanie macanitoare si cum s-ar proceda. :mad: Fie io mi-s chioara, fie nu se gaseste pe aici o astfel de tehnica.

Ce garnitura recomandati? :P (deh, tiganu' tot tigan, ia mana pan' la umar! :hug:).

Multumiri!

foxyy, vrei de fapt raţă cu pielea croncantă peste tot sau care-i caracteristica rotisorului pe care o vrei la raţă?

foxyy, vrei de fapt raţă cu pielea croncantă peste tot sau care-i caracteristica rotisorului pe care o vrei la raţă?

Am luat o rata intreaga si vreau s-o bag la rotisor. Daca iese chelicica mai crocanta, nu-i cu suparare. Am cuptor pe gaz, cu functia de rotisat. Mai multe nu stiu nici eu.

As unge dihania c-un maglavais, si in interior as baga portocala si mango. Mar nu mai am, de nici o coloare. =)) Tre' sa vad ce maglavais merge.... O fi mai bine sa las totul la macerat si sa pun maine la rotisat? :fuckme:

Tre' sa vad ce maglavais merge

miere desfăcută în apă, plus condimente. eu nu macerez raţa, numa' o scald in apa aia, dau cu condimente şi o bag în cuptor fără ulei, că iese o groază de grăsime din piele.

Tre' sa vad ce maglavais merge

miere desfăcută în apă, plus condimente. eu nu macerez raţa, numa' o scald in apa aia, dau cu condimente şi o bag în cuptor fără ulei, că iese o groază de grăsime din piele.

Multam pentru promptitudine! :fuckme: Am plecat la scaldat de macanitoare. =))

Ulei n-aveam nici un gand sa pun. Stiu ca macanila lasa mult ulei, de felul lui.

Oare mere si ceva zeama de portocale? Sau n-are rost sa-mi bat capul, bag doar in interior neste bucatele? :D

Oare mere si ceva zeama de portocale? Sau n-are rost sa-mi bat capul, bag doar in interior neste bucatele?

nu bate capu, neşte bucăţele în interior ajung

Macanila e in cuptor, destul de rumenit, as zice. Are deja 2 ore de cand se invarte pe rotisor. Nu-l mai las mult, ca altfel se face scrum! :unsure: Si nu l-am luat ca sa-i dau foc!

Am bagat in interioru' dihaniei o portocala taiata cuburi, cateva bucati de mango, un morcov bucatalit si el si niste condimente: nucsoara (vreo 3 bucati, intregi), un praf de scortisoara, piper multicolor si sare. Am sigilat intrarile si iesirile, am infipt tepusa si-am proptit animalu' sa n-o ia razna, apoi l-am uns bine-bine cu niste miere indoita cu apa, un pic de sare si piper.

In tava, dedesubt, am azvarlit restul de mango, dar feliat, am bucatalit mai grosolan 2 morcovi, 2 cartofoaie si-o ceapa rosie barosana.

Maine tre' sa dam atacu'.... :-h Acu' deja mi se inchid ochisorii de somn, imi pica-n gura, asa ca ratunu' nu mai incape! Cat mi-o fi mie de pofta.... :-h

Dexter, saru' mana pentru lamuriri! Maine vin cu impresii. :-h

e rumenă pielea? de răţoi întreb :unsure:

ps îmi făcuşi poftă de raţă aşa că luai neşte pepţi dar între timp mi se făcu poftă de fondue. nu-i nimic, că şi mâine e o zi

e rumenă pielea? de răţoi întreb :-h

ps îmi făcuşi poftă de raţă aşa că luai neşte pepţi dar între timp mi se făcu poftă de fondue. nu-i nimic, că şi mâine e o zi

Caramelizata bine-bine! Am oprit focu' si ma duc la nani. Las si ratoiu' sa se hodineasca, pana maine, cand dam atacu'! :-h

Spor la bucatarit si tie! :unsure:

nucsoara (vreo 3 bucati, intregi)

:unsure: Trei !!!!!

OK. Nu patrunde in carne complet, caci nu e macinata si amestecata cu produsul culinar, Posibil ca nucsoarele fiind intregi sa nici nu dezvolte prea multa aroma incat sa fie deranjant sau sa pui de-o viziune, dar cantitatea mi se pare totusi enorma.

Cand folosesc nucsoara - si folosesc destul de des caci ne place, dar o nuca ma tine aproape un an - plasez cutitul pe masa peste o foaie de hartie cu taisul - NU varful - in sus si razuiesc din nucsoara trecand-o peste lama cutitului. Praful cade pe hartie si se poate amesteca cu alte condimente sau pune in mancare. Direct pe/in fripturi nu am pus caci nu stiu cum se comporta. Doar in sosuri, piureuri, dulciuri si marinade.

[color=#0000FF]

http://nutmeghigh.com/?p=874

Nutmeg High | The Trip That Could Send You To The Hospital

The next factor is obviously the amount of nutmeg that you consume within a day. Even a dosage of only 1 teaspoon can give you the nasty side effects explained in other posts. As a rule of thumb never cook with more than 2 whole nuts, and even that is probably too much. While researching this subject I came across an interesting article from the NY Times posted here. In summary a Swedish food magazine accidentally published a typo of the recommended amount of nutmeg to add to one of their recipes. Instead of publishing 2 pinches of nutmeg, the writer mistakenly put 20 whole nuts. This resulted in at least 4 hospitalizations in Sweden and will likely lead to a lawsuit for the magazine.[/color]

foxyy zi repede cum a iesit? mi-ai facut o pofta de ratisoara, asa de buna mi.a iesit aia de-am facut-o acu'vreo luna ....yummyyyyy

si sa o pui si la topicul "una bucata ratusca"

https://forum.artaculinara.ro/topic/3216-una-bucata-ratusca/page__p__105850__hl__una%20bucata%20ratoi__fromsearch__1entry105850

acolo a explicat dexter mai pe larg reteta de rata lacuita si au mai fost idei.

eu inauntru am pus bucati de gutuie si au fost minunate de aromate si bune

iar afara am pus in tava freo 4 mere al copt, in care am infipt un baton de scortisoara (operatiunea aceasta o poti face si cu ocazia incalzitului). Si marul si gutuia au parfumat si rata si casa de numa ...

nucsoara (vreo 3 bucati, intregi)

:( Trei !!!!!

OK. Nu patrunde in carne complet, caci nu e macinata si amestecata cu produsul culinar, Posibil ca nucsoarele fiind intregi sa nici nu dezvolte prea multa aroma incat sa fie deranjant sau sa pui de-o viziune, dar cantitatea mi se pare totusi enorma.

Cand folosesc nucsoara - si folosesc destul de des caci ne place, dar o nuca ma tine aproape un an - plasez cutitul pe masa peste o foaie de hartie cu taisul - NU varful - in sus si razuiesc din nucsoara trecand-o peste lama cutitului. Praful cade pe hartie si se poate amesteca cu alte condimente sau pune in mancare. Direct pe/in fripturi nu am pus caci nu stiu cum se comporta. Doar in sosuri, piureuri, dulciuri si marinade.

[color=#0000FF]

http://nutmeghigh.com/?p=874

Nutmeg High | The Trip That Could Send You To The Hospital

The next factor is obviously the amount of nutmeg that you consume within a day. Even a dosage of only 1 teaspoon can give you the nasty side effects explained in other posts. As a rule of thumb never cook with more than 2 whole nuts, and even that is probably too much. While researching this subject I came across an interesting article from the NY Times posted here. In summary a Swedish food magazine accidentally published a typo of the recommended amount of nutmeg to add to one of their recipes. Instead of publishing 2 pinches of nutmeg, the writer mistakenly put 20 whole nuts. This resulted in at least 4 hospitalizations in Sweden and will likely lead to a lawsuit for the magazine.[/color]

Maestre, scuze!!!!! :( Eram tampa rau la ora aia. CUISOARE vroiam sa zic. :hungry: Nucsoare intregi n-am. Numa' prafuri.... :)

Nucsoara n-am pus, desi cred ca ar fi mers.... Da' in nici un caz 3 bucati, ca iesea una bucata ratun amar si nemancabil! :(

foxyy zi repede cum a iesit? mi-ai facut o pofta de ratisoara, asa de buna mi.a iesit aia de-am facut-o acu'vreo luna ....yummyyyyy

si sa o pui si la topicul "una bucata ratusca"

https://forum.artaculinara.ro/topic/3216-una-bucata-ratusca/page__p__105850__hl__una%20bucata%20ratoi__fromsearch__1entry105850

acolo a explicat dexter mai pe larg reteta de rata lacuita si au mai fost idei.

eu inauntru am pus bucati de gutuie si au fost minunate de aromate si bune

iar afara am pus in tava freo 4 mere al copt, in care am infipt un baton de scortisoara (operatiunea aceasta o poti face si cu ocazia incalzitului). Si marul si gutuia au parfumat si rata si casa de numa...

Vizual, e de belea!!!! :hungry: Da' la gust, n-am haberi. Am facut ochisori la 9:40 si la 10 eram deja pe drum! Acu' foarte putin timp am ajuns acasa..... Asa ca nema ratun in seara asta. Da' maine verificam daca am facut una bucata ratun bun sau nu!

• 1 month later...

Am luat o bucata (barosana) de muschi file de porcule si ma gandesc s-o pregatesc cumva pentru Craciun. La cuptor, de preferinta. Cu vin si varii mirodenii. Ceva idei / sfaturi? :notworthy:

fiindca fileu' e cam sec, eu l-as face rulada (umplut cu ce vrei)+ sosul din tava imbunatatit.

edit: umplut cu fructe uscate si alune.