Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Am ingrediente, n-am idei

Featured Replies

cre'că trebuie să las mai incet eggnoggu imbunătăţit cu rom, aş fi putut să jur că foxyy a pus o poză cu carnea :rolleyes:

cre'că trebuie să las mai incet eggnoggu imbunătăţit cu rom, aş fi putut să jur că foxyy a pus o poză cu carnea :(

Asta vroiam sa intreb si io. Ce poza??? Carnea e bine-mersi bocna in congelator! :rolleyes:

nu se stropeşte că n-are cine stropi , sucurile cad in tava de jos şi acolo nu stropeşte nime' http://www.sherv.net/cm/emoticons/hearts/raining-hearts.gif , numa' grila se mîzgăleşte un pic, dar se curăţă foarte usor cu buretele de sârmă http://www.4smileys.com/smileys/work-smileys/to_clean_smiley9.gif

editai să bag nişte zâmbilici, că la a doua citire mi s-a părut prea serios tonu' http://www.freesmileys.org/smileys/smiley-hug006.gif

atunci la mine nu'sh cre a fost problema, dar cand am incercat a face grill DIRECT pe gratarul de la aragaz, friptura a fost foarte buna, zici ca era gratar la iarba verde, darrrr cuptorul meu dupa :rolleyes: a fost un dezastru ... A fost tare demult, poate nu am actionat suficient de reepede cu interventia de curatare :(

tava teflonata se curata mai usor, dar nu e durabila, stratul de teflon se zgarie si apoi o ia la vale usor

tavile/vasele de inox se curata mai greu, dar sunt durabile si se pot folosi agenti de curatare agresivi, fara a le deteriora ...

tu si cu si fara zambilici, tot ai un ton prietenos, stai tranchilo :( cum se zice la moldova

cre'că trebuie să las mai incet eggnoggu imbunătăţit cu rom, aş fi putut să jur că foxyy a pus o poză cu carnea :(

Asta vroiam sa intreb si io. Ce poza??? Carnea e bine-mersi bocna in congelator! :rolleyes:

ce mai tura-vura, lasati Dexterul, nu-l incoltiti! deci: ai un muschi de porc, de-al mare, de la spate adica. Ala sbtirel si scurt e de la pulpita ... cel putin asa intuiesc/cred

dar ce e eggnoggu? pe noi nu ne servesti? :(

ca sa nu mai deschid topic nou, intreb aici

am doi heringi afumati, cum sa-i pregatesc? ceva rapid, care sa nu ceara mult timp

multumesc de ajutor

Bristena, pentru ca sunt destuld e sarati sa ii poti manca precum sunt, mama pestii afumati ii face salata cu cartofi fierti in coaja, ceapa rosie, patrunjel, masline si putina maioneza.

Am jumatate de kg de smantana, exista posibilitatea sa fac un cheesecake din ea? Intarita cu ceva gelatina? am si mascarpone juma de kg, dar nu am branza de vaci sau similar.

Daca nu am tava cu peretii detasabili, cum pot proceda cu montajul unui cheesecake?

Bristena, pentru ca sunt destuld e sarati sa ii poti manca precum sunt, mama pestii afumati ii face salata cu cartofi fierti in coaja, ceapa rosie, patrunjel, masline si putina maioneza.

Danie', am doi, marisori, asa ca pot pregati mai multe feluri (nu o data, ci pe rand)

imi pare rau ca nu te pot ajuta si eu cu o parere in ceea ce priveste ceesecake-ul, eu nu ma impac prea bine cu genul asta de prajitura si nu-l prepar.

multumesc de sfat si spor la ce faci

Danie', am doi, marisori, asa ca pot pregati mai multe feluri (nu o data, ci pe rand)

imi pare rau ca nu te pot ajuta si eu cu o parere in ceea ce priveste ceesecake-ul, eu nu ma impac prea bine cu genul asta de prajitura si nu-l prepar.

multumesc de sfat si spor la ce faci

Eu ti-am scris si la Meniuri, eu fac o mousse si o servesc pe crostoni de paine!

Am jumatate de kg de smantana, exista posibilitatea sa fac un cheesecake din ea? Intarita cu ceva gelatina? am si mascarpone juma de kg, dar nu am branza de vaci sau similar.

Daca nu am tava cu peretii detasabili, cum pot proceda cu montajul unui cheesecake?

Poti incerca mascarpone/smantana = 2/1, amestecat bine sa fie cremos, adaugi si gelatina daca vrei, cu toate ca mascarpone e destul de teapan.

Pentru baza: biscuiti, unt si zahar

In loc de forma detasabila, poti incerca cu o forma de tarta, din aia rotunda, deci o sa arate mai mult ca o tarta decat a cheesecake =))

Ai mai putea sa pui folie intr-o cratita, pui baza, crema si o dai la congelator cateva ore. In felul asta nu ai emotii cand o scoti din cratita, o sa trebuiasca sa o ridici cu tot cu folie.

O asezi pe platou si o lasi in frigider sa se dezghete incet, peste noapte.

Am uitat sa spun ca daca ai ceva ciocolata, poti sa o topesti si sa o bagi si pe aia in crema. In cazul asta nu-ti mai trebuie gelatina.

dar ce e eggnoggu?

dani, eggnogu e un fel de lapte de pasăre dar fără găluşte care se bea mai ales de sărbători, cine pofteşte, e invitat că mai am vreo 3 litri =))

eu poftesc =))

nu am baut niciodata, dar trebuie sa fie bun. Are si alcoooool?

Are si alcoooool?

depinde cine-l bea =)) ăla de cumpărat nu are, alcolu' se adaugă la domiciliu http://www.torrentech.org/style_emoticons/tt_graphite/drunk.gif

Are si alcoooool?

depinde cine-l bea :( ăla de cumpărat nu are, alcolu' se adaugă la domiciliu http://www.torrentech.org/style_emoticons/tt_graphite/drunk.gif

Mai zi-mi o data adresa un' domiciliezi 'mnieata! =))

Are si alcoooool?

depinde cine-l bea :( ăla de cumpărat nu are, alcolu' se adaugă la domiciliu http://www.torrentech.org/style_emoticons/tt_graphite/drunk.gif

Mai zi-mi o data adresa un' domiciliezi 'mnieata! :(

da, da....si eu as vrea sa stiu =))

Am jumatate de kg de smantana, exista posibilitatea sa fac un cheesecake din ea? Intarita cu ceva gelatina? am si mascarpone juma de kg, dar nu am branza de vaci sau similar....................

De ce nu faci terina lui Pisco..

https://forum.artaculinara.ro/topic/1568-terina-de-zmeura/

pe care foxulina a facut-o in varianta mascarpone-smantana =))

https://forum.artaculinara.ro/topic/1671-terina-de-fructe-zmeura-afine-piersici-citrice/

Stella, merci de sfat :) , asa am facut! a fost tare buna!

Acum am alta dilema: am o multime de branzeturi (Cas nesarat, telemea) care mi.e ca nu mai tin mult (si asa mezelurile traditionale le-am aruncat marti ... prinsesera o mazga ... bleah ... nici mezeluri nu mai iau pana la anul ... ).

Loc in congelator nu am. Ce fac cu ele? As face o tarta, un chec, paste, nu stiu ce, dar sa inglobeze cat mai multe branzeturi :P

Stella, merci de sfat :) , asa am facut! a fost tare buna!

Acum am alta dilema: am o multime de branzeturi (Cas nesarat, telemea) care mi.e ca nu mai tin mult (si asa mezelurile traditionale le-am aruncat marti ... prinsesera o mazga ... bleah ... nici mezeluri nu mai iau pana la anul ... ).

Loc in congelator nu am. Ce fac cu ele? As face o tarta, un chec, paste, nu stiu ce, dar sa inglobeze cat mai multe branzeturi :P

https://forum.artaculinara.ro/topic/1093-tarta-sarata-fara-blat/page__p__28010__fromsearch__1entry28010

Sau checul Stellei, am impresia ca are branza

Mamaliga cu branza in paturi la cuptor...placintele /foetaje cu branza

macaroane cu branza la cuptor...

Acum am alta dilema: am o multime de branzeturi (Cas nesarat, telemea) care mi.e ca nu mai tin mult

Loc in congelator nu am. Ce fac cu ele? As face o tarta, un chec, paste, nu stiu ce, dar sa inglobeze cat mai multe branzeturi :lol:

Ai nevoie de un burduf de caine :lol:

Telemeaua nu prea are cum sa se strice. Las-o ca nu cere de mancare. O mai poti faramita peste cartofi copti fierbinti, mamaligi, supe calde la servire, etc.

Casul lasa-l sa se strice :lol:

Sareaza-l, da-i gauri cu o tepusa de lemn (frigaruie) freaca-l cu un colt de gorgonzola, introdu-l intr-un container de plastic cu capac, pune langa el o bucata de paine veche si ai rabdare 20- 30 de zile.

Cum spuneam: lasa-l sa se strice :lol:

Sau fa-l ... telemea. Ups! Ai si de aia :lol:

Pentru inceput poti face cartofi franzu... (ma cearta Alexandru ca n-am invatata nimic :lol: ) ma rog, o bundinca valaha din cartofi fierti, branzeturi, oua fierte si oua crude batute cu smantana.

Casul lasa-l sa se strice :lol:

Sareaza-l, da-i gauri cu o tepusa de lemn (frigaruie) freaca-l cu un colt de gorgonzola, introdu-l intr-un container de plastic cu capac, pune langa el o bucata de paine veche si ai rabdare 20- 30 de zile.

Cum spuneam: lasa-l sa se strice :lol:

mi-e teama de asa experiment. De unde stii cat e mucegai bun si cat e rau/stricat? Telemeaua nu e prea sarata sa tina oricat, prinde mazga daca o tii ...

Va multumesc tuturor pt idei, :lol: azi am mancat in oras ca a fost copila invitata la o petrecere ...maine trebuie sa-i dau de cap ... :lol:

Daca doar sarez casul pe deasupra tine, nefiind deloc sarat initial? El in mod normal, cam in 4 zile de la preparare, daca nu e consumat se amaraste.

Parca se facea cas framantat cu sare si tinea toata iarna.

Il sfaramni si-l framanti cu sare si teoretic tine. Poate intra cineva sa-ti spuna mai multe amanunte, mie astea mi s-au spus!

Daca doar sarez casul pe deasupra tine, nefiind deloc sarat initial? El in mod normal, cam in 4 zile de la preparare, daca nu e consumat se amaraste.

Pentru branza framantata, baza branzeturilor de burduf (coaja de brad) etc.

Casul se pastreaza cateva zile sa fermenteze. Mie nu mi s-a mai intamplat sa devina amar. Nici cel de oaie, nici cel de capra, sau cel de vaca specific iernii.

Prepari o saramura (eu dupa gust), tai casul in felii de 2-3 cm si il lasi in saramura 3-4 zile. Apoi il scoti si il pui la scurs peste noapte, pe un gratar.

Se macina, se mai da sare daca e cazul. Se pune in burduf, in borcan (cu un film de untdelemn deasupra) in pungi pentru congelator.

Casul fermentat, tinut in saramura si scurs, se mai poate pastra bucati in borcan cu ulei de masline, ierburi, usturoi, ceapa, iuteli. Este o reteta pe aici pe undeva.

Asijderea si telemeaua (Exista de fapt si in hypermarketuri)

Se aromatizeaza si e excelent pentru salate (se foloseste si uleiul la aceleasi salate)

Da , framantat facea mama mea...cred ca doar cas, sare si punea in borcane, deasupra un pic de unt topit si statea pe iarna.

daca era de consumat rapid adauga si ceva urda...si eventual marar dar asta mai mult vara :drool:.

telemeaua parca o puneau in borcane cu ulei evo ...era pe aici o reteta.

am si eu o intrebare...am primit de la o proietena cativa tominamburi (topinambour)

http://www.google.ch/search?rlz=1C1AVSX_enCH383CH383&q=topinambour&um=1&ie=UTF-8&hl=fr&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=Unb9TpirI7D44QS2x9X-DA&biw=1920&bih=965&sei=V3b9TrTCAabS4QTNgdWNCA

sunt doar cativa, aveti o reteta incercata de supa?? am mancat odata undeva si era un deliciu .