Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Am ingrediente, n-am idei

Featured Replies

am si eu o intrebare...am primit de la o proietena cativa tominamburi (topinambour)

sunt doar cativa, aveti o reteta incercata de supa?? am mancat odata undeva si era un deliciu .

Stella, m-a apucat si pe mine cu supele crema, asa ca am citit si rascitit 100 de retete (majoritatea ale Mayei :drool: ) si am ajuns la concl ca toate se fac pe urmatorul principiu:

- calesti in putin unei EV 2-3 catei usturoi, 1 ceapa taiata (sau doar una dintre ele, depinde ce gust poftesti ...oricum nu se simte la final niciuna), 1 morcovel si ce alte radacinoase/ardei mai doresti (ce iti place tie la supa), sare + piper si un ardeias iute daca va face placere. Apoi adaugi protagonistul (in cazul tau topinambourul) taiat bucati din topor si acoperi cu apa doar cat sa fie acoperite toate legumele. Mai pui condimentele disponibile si placute voua (eu pun o ramurica de rozmarin si una de busuioc sau de oregano verzi, dar merge si o legatura de patrunjel intreaga, sau ce-ti place). Lasi pana sunt fierte legumele al dente 20 min (mai poti pune diverse boabe de condimente, frunza de dafin sau ce v-o mai place ... de fiecare data o poti face cu alte mirodenii, iese alta supa). Pasezi tot cu mixerul stick si dupa dorinta si mai fierbi 2 minutele, poti imbogati cu smantana de gatit. Serviti cu crutoane aromatizate cu usturoi si condimentele ce fac placere conlocuitorilor casei tale. Se mai poate servi deasupra cu file de peste (somon sau ce e la casa omului) usor prajit in ulei de masline aromatizat cu usturoi si cu salvie.

Mai poti servi cu sare Eataly, sau cu bacon prajit, sau cu o bucatica de gorgonzola pusa la sfarsit in farfurie ....

sunt delicioase si pot fi de fiecare data diferite ... ai inteles principiul ...

nu am reteta incercata de topinambour ca nu am avut in casa vreodata, dar daca iti surade ce am zis, garantat iti iese foarte gustoasa si nu dai gres!

eu fac muşchiul după metoda asta şi nu dau greş niciodată, friptura iese foarte fragedă în interior şi crocantă in exterior şi dacă rămîne ceva pe a doua zi o tai felii subţiri şi o mănînc ca mezel:

fac un maclavais de ustuoroi, ceva ierburi gen salvie sau rozmarin şi ulei de măsline, ca un mujdei fără apă, condimentez muşchiu', îl ung cu maclavais, mai fac şi nişte găurici pe care le umplu şi pe ele cu maclavais, coc in cuptor DIRECT pe grătarul cuptorului şi bag o tavă cu apă, un grătar mai jos.

dacă vrei poţi să pui cartofi sau rădăcinoase în tava de dedesubt şi ai şi garnitura gata

Acesta este muschiul (dupa reteta) lui Dex, ramane in sange in interior si este fraged:

post-685-13255961163321_thumb.jpg

post-685-13255961351251_thumb.jpg

foarte interesant, al meu nu rămîne în sînge in interior ... aşa ai vrut să fie?

nuuu, nu am vrut sa fie asa, ca nu vrea mofturuzu' (eu nu am nimic imptotriva ... mai ales cand vorbim de muschi de vita) si vezi bine ca l.am cam ars pe deasupra tot asteptand sa fie bine facut, dar la interior a ramas in sange (poza e de la un capat, mergand spre mijloc era mai sangerie treaba ...

Ciudat, isn't it? =))

ai dat pe funcţia aia de unde îţi vine căldura de deasupra?

da, am dat si de sus si de jos caldura, dar bucata de muschi era groasa, desi vad la uptowngirl ca si a ei era...

ai dat pe funcţia aia de unde îţi vine căldura de deasupra?

da, am dat si de sus si de jos caldura, dar bucata de muschi era groasa, desi vad la uptowngirl ca si a ei era...

(mooaaaama, cu voi tre' sa fiu mai atenta cind port fuste :hello: )

la ce muschi faceai referire, Daniella ? :pupic:

Dexter, am incercat pe o pulpa de miel (dezosata) si pot sa-ti spun ca iese o crusta frumoasa pe toate partile. (e drept ca nu scapi de frecat tava dupa ce-ai facut friptura intr-insa :hello:) [/center]

:pupic: la muschiul mielului bre oameni buni !

desi pare-mi-se ca si acest muschi e destul de rozaliu pi shentru! al meu a fost rosu in snaje complet si mai mult nu am putut lasa ca deja se arsese exteriorul oleak

data viitoare nu mai pune broil, lasă numa' focul de jos

ahaha! pai si se mai crocanteste pe toate partile? precis asa? ca la instructiuniule cuptorului meu zice ca gratariseala se face cu foc si de sus si de jos :pupic:

se gratariseşte pe toate părţile, fără probleme, da cel mai indicat e să fie direct pe grilă sau în tava cu grilă

in cel mai rău caz, bagi focul de sus numa' la sfîrşit, pentru culoare.

la cuptorul meu nu trebuie să-l bag de loc, dacă intorc carnea odată se face crocantă pe toate părţile iar interiorul nu e niciodată în sânge.

Dexter, am incercat pe o pulpa de miel (dezosata) si pot sa-ti spun ca iese o crusta frumoasa pe toate partile. (e drept ca nu scapi de frecat tava dupa ce-ai facut friptura intr-insa =))) [/center]

=)) la muschiul mielului bre oameni buni !

desi pare-mi-se ca si acest muschi e destul de rozaliu pi shentru! al meu a fost rosu in snaje complet si mai mult nu am putut lasa ca deja se arsese exteriorul oleak

Chestie de gusturi, dar muschiul lu' mielu' e mai bun rozaliu la mijloc decît prea patruns. Valabil cam pentru toate carnurile rosii. :hug:

se gratariseşte pe toate părţile, fără probleme, da cel mai indicat e să fie direct pe grilă sau în tava cu grilă

in cel mai rău caz, bagi focul de sus numa' la sfîrşit, pentru culoare.

la cuptorul meu nu trebuie să-l bag de loc, dacă intorc carnea odată se face crocantă pe toate părţile iar interiorul nu e niciodată în sânge.

interesant!

in tava cu grila il facui! unde carnea taiata fleici sau un muschiulet de-al mic se face fara probl cam in 40 min

Chestie de gusturi, dar muschiul lu' mielu' e mai bun rozaliu la mijloc decît prea patruns. Valabil cam pentru toate carnurile rosii. =))

mie imi place in sange vita si la restaurant si altele ..., insa rareori in RO gasesti amatori. Deci nici domnul Daniella nu-i, asa ca i-am taiat felie din muschiul copt pe afara mai sus aratat si am pus felia la perpelit pe ambele fete.

Daniella, cel mai sfint e sa investesti intr-un termometru digital. :toothy9;

infigi sonda in muschiu' lu' mielu' cui vrei tu :toothy9; , dar in partea cea mai groasa a muschiului, si programezi termometru sa dea cu alarma de scandal cind ajunge carnea sa aiba temperatura interna optima, in functie de cum doresti sa-ti iasa friptura (in singe, roz sau bine facuta)

[center] spre exemplificare - uite o alta pulpa de miel dezosata, impanata cu catei de usturoi, marinata si fripta la weberica

http://img17.imageshack.us/img17/2117/gratar.jpg

in cazul de fatza am programat termometrul digital la 70°C

http://img17.imageshack.us/img17/7364/pulpademiel.jpg

friptura a iesit frageda si rozalie p'in şentru :rolleyes: - pofta buna !

http://img808.imageshack.us/img808/8519/0pulpam.jpg

[/center]

cred ca s-a dus ziua de postire a Daniellei.

Oooo, Dana, cum poate s-arate! Toti muschii aia delimitati, fiecare o alta nuanta!

La noi doar pe net pe-undeva sa gasesti termometru de-asta. Oricum, la vanzare n-am vazut in niciun magazin.

bre, problema lu' dani e că i se arde pe afară şi înauntru rămîne nefăcut, eu totuşi cred că e de la prea mult foc, că le are pe amindouă on

aaa, pai eu nu am avut curajul sa o las sa se parleasca asa de tare pe afara ca a ta... numai cateva dare de parleala a prins si inauntru e roz spre rosu in Sange pi shentru. Daca o lasam se inegreasca asa dihai ca a dumitale, iesea si a mea numa' roz

.

Moatza sa nu crezi nik, muschii sunt facuti in fotoshop! :toothy9; nu se poa' sa arate asa in realitè :toothy9;

tiu post, tiu post azi, tiu post! am zis!

nici eu nu am vzt termometru pt carne, dar o sa ma uit de el, merci de pont Adriana si UpTG :lol: ... nici nu stiam cum arata :rolleyes:

edit ca m.am uitat pe siteul lor, nu-i ...deocamdata :toothy6:

Moatza, la Ikea din italia este si costa putin, poate o fi si la cel din ro

http://www.ikea.com/it/it/catalog/products/20103016/

daca n-ai paine, mananci cozonac! adicatelea la unicul i.kea din romanica n-am ajuns, l-am vizitat pe-ala de la budapesta. dar bineinteles ca nu m-am gandit la termometru, cu toate ca-l vazusem de multe ori la voi.

lasa ca se duce Daniella si da ea vestea!

Daniello, cum de nu mi-am dat seama, photoshop ie mama si tata lui!

eu marturisesc ca am calcat stramb pe seara. da' daca-i dupa ce apune soarele -pe la 5, ashea -nu se pune! :rolleyes:

nu trebuie neapărat din ăla cu sonerie, eu am unul cu avertizare vizuală, in sensul că bagi capul în cuptor şi te uiti dacă acul e in dreptul animalului in care-i infipt şi care foncţioneşte foarte satisfăcător. termometru, nu animalu.

fetelor, am o veste buna si una proasta. :D

vestea buna pt. dl. Motzulina & dl. Daniella: s-au deschis reprezentante Weber la Ploiesti si la Bucuresti :sad3:

vestea proasta pt. Motzulina & Daniella: cei de la institutul Cantacuzino n-au descoperit inca vaccinul impotriva virusului Weber; aveti grija cum va protejati ! :sad3:

p.s. muschiu' nu-i photoshchiopat ! :P am pulverizat feliile in dregadeuri cu vopsea de oo :105: