January 30, 201016 yr comment_17951 Preferatul meu:risotto alla marinara, simplu :cu creveti mici , mici si suc de rosii. Report
January 30, 201016 yr Author comment_17979 Ce inima frumoasa de risotto, putin suc de rosii, nu? Ca e mai mult spre portocalie culoarea decit spre rosu.Nu stiu de ce, eu obisnuiesc mai mult sa fac pastele cu peste, risotto extrem de rar. Report
January 31, 201016 yr Author comment_18084 Ieri am cumparat portocalele Asociatiei de care stringe bani pentru cercetarea tumorilor, si azi am facut o reteta din carticica care era impreuna cu ele.Risotto arancia e rosmarino = Risotto cu portocale si rozmarinAm prajit in putin ulei o echalota, am adaugat orezul, am continuat fierberea cu apa fierbinte, am adaugat spre sfirsit sucul de la 2 portocale si coaja rasa de la una, am stins focul cind era gata si am "mantecat" cu parmigiano si cu ulei parfumat cu o ramura de rozmarin.http://i17.photobucket.com/albums/b89/Adisor1/risottoaranciarosmarino.jpg Report
January 31, 201016 yr comment_18085 Reteta asta ultima ma tenteaza tare de tot, numai ca eu nu am portocale acum, si tare as fi facut la o dorada. Tre sa imi iau niste portocale. Report
January 31, 201016 yr comment_18171 fetelor,imi place cum arata ultimele doua foto.colorate 8-) Report
February 7, 201016 yr Author comment_19531 Risotto pancetta affumicata e broccoli = Risotto cu kaiser si broccoliMai intii am prajit kaiserul bucatele, l-am dat deoparte si in grasimea lasata am calit ceapa si orezul, am adaugat apa si dupa 5 minute kaiserul, dupa alte 10 minute broccolii care erau deja fierti si putina curcuma. "Mantecat" doar cu parmigiano, untul ar fi fost in plus pentru ca era deja destula grasime. Report
February 15, 201016 yr comment_21047 Am facut si eu azi o mancare cu orez si dovlecei.(Cu untdelemn + unt, ceapa, vin, supa de legume, parmezan si toate cele)E demna sa o numesc risotto?Sau trebuie iar sa o numesc "pilafotto sau "orezotto" ? [center]...[/center]Vi prego di essere gentile Report
February 15, 201016 yr comment_21053 Am facut si eu azi o mancare cu orez si dovlecei.(Cu untdelemn + unt, ceapa, vin, supa de legume, parmezan si toate cele)E demna sa o numesc risotto?Sau trebuie iar sa o numesc "pilafotto sau "orezotto" ? Vi prego di essere gentile m-ai dezamagit, ma asteptam sa iesi din tipare si sa fie in forma de triunghi ori trapez in rest ok Report
February 15, 201016 yr Author comment_21060 E demna sa o numesc risotto?Vi prego di essere gentile Pai decide ce vrei, ori tre sa zic daca e demna ori tre sa fiu gentile si sa zic neadevar in caz ca nu e demna? Report
February 15, 201016 yr comment_21089 Preferatul meu:risotto alla marinara, simplu :cu creveti mici , mici si suc de rosii. O reteta de risotto marinara, se poate, te rog frumos? Report
February 15, 201016 yr comment_21090 E demna sa o numesc risotto?Vi prego di essere gentile Pai decide ce vrei, ori tre sa zic daca e demna ori tre sa fiu gentile si sa zic neadevar in caz ca nu e demna? capsico ... Report
February 15, 201016 yr Author comment_21141 capsico ... Capisco Nu plinje, in poza arata a fi facut bine, sper doar ca bobul de orez sa fi fost al dente Report
February 20, 201016 yr Author comment_22062 Risotto Castelmagno, noci e miele=Risotto cu brinza Castelmagno, nuci si miereE o reteta traditionala piemonteza, eu am pastrat ingredientele dar reteta am facut-o in stilul meu.Am prajit nucile bucatele si le-am scos din wok. Am prajit orezul si l-am scos din wok. Am adaugat putin ulei in care am prajit o ceapa micaAm adaugat orezul, am amestecat si am deglasat cu un pahar de vin alb sec piemontezAm adaugat apoi pe rind apa fierbinte pina cind orezul era fiert al dente. Am stins focul si am adaugat brinza castelmagno si untul bucatiDupa ce am pus orezul in farfurie am asezat deasupra bucatile de nuca prajite si am trasat si fire de miere de salcimE excelent Report
February 21, 201016 yr comment_22064 Risotto Castelmagno, noci e miele=Risotto cu brinza Castelmagno, nuci si miereE o reteta traditionala piemonteza, eu am pastrat ingredientele dar reteta am facut-o in stilul meu.Am prajit nucile bucatele si le-am scos din wok. Am prajit orezul si l-am scos din wok. Am adaugat putin ulei in care am prajit o ceapa micaNucile prajite cu ulei sau far'de ?Ibidem, pentru orez?Am facut odata incercarea de a praji bobul de orez, uscat. Fara ulei. Apoi am calit ceapa in unt + leguma (nu mai stiu care a fost atunci) si am continuat cu tehnologia risotto. Mi-a placut rezultatul. Bobul de orez a crescut dar nu s-a "popcornizat" , nu a "inflorit" si paraca si-a facut o coaja subtire. Trebuie sa mai repet. Ieri le-am facut parintilor mei - la ei acasa - primul lor risotto cu dovelecei.(Acasa facuse Dumneaei mancare asa ca m-am dus sa gatesc in deplasare, "sa nu-mi stric mana" )L-au adorat. Report
February 21, 201016 yr Author comment_22115 Nucile prajite cu ulei sau far'de ?Ibidem, pentru orez?In italiana sunt 2 verbe, tostare e friggere, prima se face fara nimic, a doua intr-o grasime.In romaneste din cite stiu eu exista numai unul care identifica ambele operatii.Atit nucile cit si orezul prajite (tostate) fara nimic, ca daca era in ulei scriam in wokul cel teflonat in care aceasta operatie se poate face fara nici o problema.Am facut odata incercarea de a praji bobul de orez, uscat. Fara ulei. Apoi am calit ceapa in unt + leguma (nu mai stiu care a fost atunci) si am continuat cu tehnologia risotto. Mi-a placut rezultatul. Bobul de orez a crescut dar nu s-a "popcornizat" , nu a "inflorit" si paraca si-a facut o coaja subtire. Trebuie sa mai repet.Pai asa ar trebui sa faci la toate risottourile ca sa iasa cu bobul intreg si distinct, nu terciuit, mi-ai aratat orezul ala sau l-ai tinut numai pentru tine? Ieri le-am facut parintilor mei - la ei acasa - primul lor risotto cu dovelecei.(Acasa facuse Dumneaei mancare asa ca m-am dus sa gatesc in deplasare, "sa nu-mi stric mana" )L-au adorat. Ma bucur, inseamna ca sunt deschisi noutatilor culinare Report
February 21, 201016 yr comment_22273 In romaneste din cite stiu eu exista numai unul care identifica ambele operatii. a frige - direct la actiunea focului a praji - cu adaos de grasime Report
February 22, 201016 yr Author comment_22282 Mersi Nicoleta.Deci, sefule, am fript nucile si orezul si am prajit ceapa. Report
February 22, 201016 yr comment_22296 Nucile prajite cu ulei sau far'de ?Ibidem, pentru orez?In italiana sunt 2 verbe, tostare e friggere, prima se face fara nimic, a doua intr-o grasime.In romaneste din cite stiu eu exista numai unul care identifica ambele operatii.Atit nucile cit si orezul prajite (tostate) fara nimic, ca daca era in ulei scriam in wokul cel teflonat in care aceasta operatie se poate face fara nici o problemaPai asa ar trebui sa faci la toate risottourile ca sa iasa cu bobul intreg si distinct, nu terciuit, mi-ai aratat orezul ala sau l-ai tinut numai pentru tine? L-am aratat( plin de mandrie, pe forumul vechi) si am si primit si laude de la tine Asa am facut o singura data, restul datilor am fript in grasimea in care era calita ceapa si boabele de orez. Sti de ce am intrebat?In prima ta postare de aici noiembrie 2009, scrie:Am calit ceapa taiata marunt in wokul in care incalzisem uleiulcind ea s-a inmuiat am adaugat orezul De unde se intelege, si din poza a doua tot asa am crezut, ca ai adugat orezul peste ceapa, care era impreuna cu uleiul in care a fost calita.pe forumul culinar ai scris in 2004:Cind ceapa este calita se adauga orezul (...) si se lasa sa se prajeasca amestecind mereu pina ce devine sticlos orezul si incepe aproape sa se prinda.Asa stiam si eu din Wikipedia:The rice is first cooked briefly in butter or olive oil to coat each grain in a film of fat, this is called tostaturaSir Jammie Oliver spune tot asa:In a separate pan heat the olive oil and butter, add the onions, garlic and celery, and fry very slowly for about 15 minutes without colouring. When the vegetables have softened, add the rice and turn up the heat.[stage 2]The rice will now begin to lightly fry, so keep stirring it. After a minute it will look slightly translucent. Add the vermouth or wine and keep stirring Sa tragem totusi o concluzie ca citind in diverse locuri m-am "nedumerit".Azi sunt cam militian (si mi-am pierdut din nou portmoneul cu acte si bani )Sunt doua retete , totusi?Bobul de orez se gateste in ulei sau fara ulei? Scuze de deranj si multumesc pentru rabdare Report
February 22, 201016 yr Author comment_22305 Iarta-ma ca am creat confuzie. In general si eu pentru multa vreme am facut cum stii tu, adica ulei-ceapa-orez in aceasta ordine, prajite.Simbata (dar mai incercasem intr-o zi cu putin timp in urma) trebuind sa frig nucile mi-a venit ideea sa frig si orezul (e o operatie pe care eu in wok pot sa o fac fara probleme, nu mi arde wokul, deci cine decide sa repete operatia are nevoie de o oala de acest gen care sa poata fi incalzita mult cu un ingredient inauntru fara sa se arda), dupa care am prajit ceapa. Asta si pentru ca am observat ca in wokul meu cel minunat ceapa se prajeste imediat si cind adaug orezul si mai prajesc, ea se prajeste prea tare. L-am aratat( plin de mandrie, pe forumul vechi) si am si primit si laude de la tine Asa am facut o singura data, restul datilor am fript in grasimea in care era calita ceapa si boabele de orez.Pai vezi, de ce n-ai perseverat daca te-am laudat? Report
February 28, 201016 yr Author comment_23507 Risotto cu ciuperci.Aveam facute pleurotus, in felul asta am reciclat si ciupercile din care mincasem deja ca garnitura si care nu mai ajungeau pentru 4 persoana alta data, si am facut si un risotto foarte bun. Report
March 1, 201016 yr comment_23703 [i]Frunza verde ca secara.Risotto-ul e marinara.Si iar verde si-un orezMânci un pic - n-ajungi obez[/i] [center]..[/center]De data asta am combinat retetele. Boabele de orez le-am prajit uscat, fara ulei, in metalul wok-ului pana s-au imbracat intr-o pojghita aurie, care tine bobul compact chiar si daca ar fi sa-l uiti la fiert mai mult decat trebuie.Alaturi se caleau in alta tigaie, in untdelemn + unt solzisori de bulb de fenicul. Am rasturnat boabele prajite acolo si le-am lasat pana si-au tras grasimea, am deglasat cu vin alb si dupa ce s-a redus alcoholul, am adaugat rosiile curatate de pielita si samburi, taiate cubulete cat mai mici, impreuna cu bulionul in care au fost conservate. Am asezonat cu sare si piper negru proaspat sfaramat, cateva fire de ardei iute uscat si afumat (pentru un plus de personalitate). Pe masura ce orezul isi tragea lichidul am completat cu suc de rosii fierbinte, nu cu supa de legume. La ultima canita de lichid, am condimentat cu oregano si busuioc uscatt si macinat in mojar, apoi cernut si am rasturnat continutul unei conserve de creveti categoria musca Am mantecat cu unt, am lasat sa se odihneasca 10 minute sub doua prosoape de bucatarie. (Thenica furata de la un japonez, maestru de sushi. Sub capacul de sticla, sau metalic, se creeaza condens din respiratia risottoului si vom avea surpriza inundarii produsului cu o pelicula de apa.)Spre bucuria mea, bobul a ramas intact si al dente.[center]...[/center] Intre timp am fript pe gratar restul de fenicul (prea putin din pacate ) si l-am marinat cu o reductie de acetto balsamico primita asta vara de la un chef de de chef(Danke schoen, Herr Koch! ) Report
March 6, 201016 yr Author comment_24873 Risotto alla pescatoraAm calit un catel de usturoi in putin ulei, l-am scos, am pus orezul si l-am prajit bine, am adaugat o punguta de fructe de mare pentru risotto alla pescatora si citeva inele de calamari, am adaugat apa fierbinte pina ce a fost gata. Report
April 10, 201016 yr Author comment_31924 Risotto alla pescatora ca mai sus la care am adaugat si o punguta de creveti si dovlecei congelati. Report
April 12, 201016 yr comment_32197 Risotto cu sofran si creveti: Adriana, un detaliu pentru tine, sa-mi zici daca iau nota de trecere Report