Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Meniul / Masa festiva de Craciun

Featured Replies

• Author

Ca de obicei, masa noastra în zilele de Craciun va fi simpla si deloc traditionala.

Nu stiu ce cu ce asortez, si posibil sa schimb, dar momentan arata cam asa:

Meniul pentru ajun, prima si a doua zi de Craciun.

Aperitive

• Supa crema de dovleac copt si crutoane aromate cu cimbru
  • Medalioane de mamaliguta cu hribi, verdeturi de provence si parmezan
  • Flan de ciuperci cu sabayon de vin
  • Diferite tartine cu crema de somon si caviar sau icre, crema de ciuperci, grisine cu prosciutto crudo... chestii de astea de ros, alegerea Denisei.

Piese mai rezistente

• Filé de vita cu sos de vin rosé, hribi si medalioane de orez
  • Piept de pui valdostana si spanac cu o vinegreta nu stiu înca exact cum si ce...
  • Rata umpluta/ la cuptor acompaniata de ceva :notworthy:
  • Somon grilat cu cartofi si crema de verdeturi

Deserturi

• Tort cu mousse de banane
  • Terina de portocale moro si sos de vanile cu mac
  • Praline de ciocolata cu rom
  • Fursecuri si alte prajiturele

Bauturi

• tari
  • moi
  • apa
  • cafele
  • si altele...

Seara de ajun menu peste

Gustari

salam de caracatita

cocktail de creveti

branzeturi diverse cu dulceata de smochine, dulceata de pere si dulceata de ceapa

tarta cu dovlecei si morcov

ghebe cu maioneza

tartine cu salata de vinete, zacusca de vinete

tartine cu pate de anghinare si ton

caponata (facuta de mine asta vara)

antipasto calabrese

patratele de aluat de foietaj cu crema de gorgonzola, migdale si miere

drob de ciuperci

vol en vent cu mousse de somon

salata boeuf

rulouri cu unt, somon si kiwi

edit lamai umplute cu crema de ton, taiate felii

Felul 1

calamarata

Felul 2

Peste spada cu ierburi aromatice si migdale la cuptor

Creveti imperiali la cuptor

(aici imi trebuie o garnitura - inca ma mai gandesc)

anghinare la cuptor

Dulciuri

biscuiti cu nuci

cornulete cu rahat

ciocolata de casa

raffaello

o cassata mare si gustoasa (de cumparat)

panettone cu inghetata, cu fistic, pe alese

Fructe proaspete si fructe seci

Vin alb si sampanie, bauturi diverse, cafea, etc

De Craciun menu carne

Gustari

chiftelute cu maioneza si ceapa

tartine diverse

drob de miel

crostini toscani cu ficat

prune uscate invelite in bacon

Felul 1

supa de cocos cu tortellini (sau mai precis "brodo di cappone" - cappone e un cocos castrat anume pentru a ajunge la o greutate mai mare si o carne mai moale)

Felul 2

sarmalute in foi de vita

iepure umplut cu pancetta, smochine uscate si pere

rata la cuptor

Dulciuri, fructe, vin rosu, cafea, etc.

supa de cocos cu tortellini (sau mai precis "brodo di cappone" - cappone e un cocos castrat anume pentru a ajunge la o greutate mai mare si o carne mai moale)

Felul 2

sarmalute in foi de vita

rata la cuptor

n-o fi clapon?? eu pe aici nu am vazut, dar am citit ca e mai fraged.

Seara de ajun menu peste

Ioanaaa, acu' ce mai zici de meniul meu??? :D Am citit vreo juma' de ora meniul lui Any. :D Si tot n-am inteles toate denumirile... :notworthy:

Hai mai Foxy zi repede ce n-ai inteles :) !

In meniul de Craciun as vrea sa mai bag ceva la gustari, sa vad poate gasesc ceva preparate romanesti gen toba, etc.

La meniul de ajun sunt hotarata, asta de Craciun nu-i prea batut in cuie in afara de supa, iepure, rata, sarmale, deci felurile principale.

Mai am de studiat.

Felul 2

sarmalute in foi de vita

rata la cuptor

n-o fi clapon?? eu pe aici nu am vazut, dar am citit ca e mai fraged.

Da, brava, e clapon :notworthy: !

Hai mai Foxy zi repede ce n-ai inteles :)!

Rapid? Apai iote:

• caponata (facuta de mine asta vara)
  • o cassatta mare si gustoasa (de cumparat)
  • crostini toscani cu ficat
  • brodo di cappone - desi pe asta l-ai explicat.... :D

Io mi-s paralela cu meniurile mai sofisticate. Iar italiana e la genunchiul broastei, de asta n-am priceput anumite chestii. La tine or fi ceva uzual de mancat / facut, da' pentru mine e cu totul alta mancare de peste! :notworthy:

Veti rade,dar eu nu pricepeam cum poate sa arate un cocos castrat :notworthy: Nuca,adica :)

Mama,ati abordat subiectul cu mare seriozitate.Dar va-nteleg,trebuie sa stiti din timp,mai ales daca aveti si oaspeti multi.

Eu stiu garantat ca nu va fi supa\ciorba etc,pentru ca nu obisnuiam la mama sa avem din astea de craciun sau sarbatori in general iar domnul meu nu se da in vant dupa ele.

In rest,cred ca de ce mi-o veni gustul in ultima saptamana.

Dar parca mi-a venit asa un dor de-o salata cu piept de pui si prune uscate si parca ma mai bate-un gand de-un Dobos.Dar sa mai vedem.

Hai mai Foxy zi repede ce n-ai inteles :D!

Rapid? Apai iote:

• caponata (facuta de mine asta vara)
  • o cassatta mare si gustoasa (de cumparat)
  • crostini toscani cu ficat
  • brodo di cappone - desi pe asta l-ai explicat.... :)

Io mi-s paralela cu meniurile mai sofisticate. Iar italiana e la genunchiul broastei, de asta n-am priceput anumite chestii. La tine or fi ceva uzual de mancat / facut, da' pentru mine e cu totul alta mancare de peste! :notworthy:

Ai dreptate Foxy, scuzoaiele mele :D !

Caponata e o mancare/aperitiv facuta din vinete taiate bucatele si fripte, ceapa si tulpini de telina fierte, la care se adauga masline verzi, cappere, ceva suc de rosii si un sos dulce acrisor facut din otet si miere sau zahar.

Eu am pus in borcane sterilizate sa am pe iarna.

Am pozat un borcanel, dar nu cred ca se intelege cine stie ce

post-13-13218886321862_thumb.jpg

Cassata e un dulce sicilian cu pandispan, ricotta, fructe confiate si pasta de migdale.

Uite o poza de pe net

post-13-13218888858168_thumb.jpg

Crostini toscani

Tartine cu ficat de pui, ceapa, capperi, fileuri de ansoa, unt.

Felia de paine se uda cu supa sau cu vinsanto (un vin licoros toscan) si apoi se unge cu ficat

mama Fox, un batalion intreg tb sa fiti sa gatati tot ce ai pe lista :D

:) Daca fac in cantitati industriale, da, ma duc la unitatea militara si le dau alora o strigare! :D

Da' daca fac in cantitati mici, o sa fie de ajuns pentru cateva zile. In perioada aia suntem si noi in conted si tre' sa mancam de cateva ori pe zi... N-o sa fac o oala de 10 kile de bors, 2 ne ajung (daca suntem doar noi 2). Si fac un singur fel de zeama si unul de mancare. Hai 2, ca sa mancam diferit la pranz si altceva seara. Da' in rest... daca-s chibzuite cantitatile, nu-i prea multa mancare. :D Cred. :D

Seara de ajun menu peste

Ioanaaa, acu' ce mai zici de meniul meu??? :D Am citit vreo juma' de ora meniul lui Any. :D Si tot n-am inteles toate denumirile... :notworthy:

haha,daca la Any familia si prieteni e ca la sor -mea de in ajun se strang la masa asa vro 20-25 de persoane :D

Oricum ma uit si la Maya in meniu,atatea preparate.

Nu-s eu sunt poate mai minimalista,ca de fiecare data cand fac ramane si e pacat.Poate m-am obisnuit asa unde al meu are un stomacel de vrabiuta si de ex intre felul principal si felul 2 tb sa faca o pauza de 2 h, va dati seama cat ar dura la noi o masa cu mai multe :D

Noi in ultimii doi ani ca ne-am strans pe teren neutru,deci fiecare a adus cate ceva,am avut chestii traditionale.Probabil ca vom merge pe acelas principiu si anul asta.

Oricum ceva,ceva mai mult am sa fac vreo 2 zile mai tarziu cand acasa am sa am musafiri ,pt asta tb sa pritocesc meniul si deja in plan am supa de portocale cu sunca si rata sau gasca cu pere sau portocale caramelizate,da inca nu m-am hotarat.Voi avea si un tort,dar iara nu m-am gandit de care v-a fi.

Maya ai pe undeva reteta de flan de ciuperci?

• Author

Oricum ma uit si la Maya in meniu,atatea preparate.

Nu-s eu sunt poate mai minimalista,ca de fiecare data cand fac ramane si e pacat.Poate m-am obisnuit asa unde al meu are un stomacel de vrabiuta si de ex intre felul principal si felul 2 tb sa faca o pauza de 2 h, va dati seama cat ar dura la noi o masa cu mai multe :D

Maya ai pe undeva reteta de flan de ciuperci?

La mine doar scrie mult, mîncare nu e multa. Nu arunc nimic, fac doar portii cît halim noi + calculat si Felix cu cîte ceva :)

Hai s-o luam sistematic, sa vezi ce putin e:

Ajun, 24. dec.

Supa de dovleac + file de vita noi, Denise pieptul de pui acompaniat de spanac, ea nu manînca vita

Prima zi, 25 dec.

Flan de ciuperci, rata umpluta

A doaua zi, 26 dec.

Medalioane de mamaliguta cu hribi si parmezan + somon grilat

Deserturile Vor fi pentru toate zilele de sarbatori/ cît ajung... ca doar n-om hali un tort într-o zi :notworthy:

Iar celelalte aperitive sub forma de tartine si grisine... asa printre, si nu multe.

În afara de rata, care na, e mai mare, si oricum n-o halim toata la o masa, totul e portionat. Adica 2-3 fileuri de vita, 1 - 2 piept de pui, 3-4 fileuri de somon... medalioanele si flanurile sînt chestii mici...

Îndraznesc sa spun cu mîna pe piept, ca meniul meu este si va ramîne cel mai slab de pe orice lista va mai fi postata de acum încolo :D

Cautînd prin meniuri, am observat ca am uitat sa postez reteta flanului.

O s-o postez, dar uite cum arata:

post-5-13218963086534_thumb.jpg

Asta a fost prima chestie pe lista de care nu am voie sa uit, ca ma bate Denise! Adevarul e ca e tare bun.

Ai dreptate Foxy, scuzoaiele mele :notworthy: !

Caponata

Din pacate, e cam tarliu sa fac asa ceva. Dar n-arata rau!

Cassata e un dulce sicilian cu pandispan, ricotta, fructe confiate si pasta de migdale.

Reteta!!!! :D Arata taaaaaare bine! :D

Crostini toscani

Suna bine, da' mai greu cu vinu' toscan prin baru' meu. :)

Multumesc pentru informatii! :D

Reteta!!!! :thumleft: Arata taaaaaare bine! :scratch:

Foxy, reteta nu am dar se face cam asa: se tapeteaza o tava rotunda cu pandispan si martipan atat pe fund cat si pe margini, se umple cu crema de ricotta si bucatele de ciocolata, se pun deasupra bucati de pandispan (deci se inchide tava), dupa care se lasa la odihnit putin, se rastoarna pe un o farfurie si se imbraca cu o glazura de zahar, iar deasupra fructe confiate.

Uite aici am gasit un video

Eu nu am facut niciodata pentru ca in sat la mine se fac dulciuri super extra bune, asa ca prefer sa cumpar genul asta de dulciuri ca merg la sigur.

haha,daca la Any familia si prieteni e ca la sor -mea de in ajun se strang la masa asa vro 20-25 de persoane :thumleft:

:scratch:

Atatia suntem si noi cand facem Craciunul la matusa sotului meu.

La mine nu vom fi in nici un caz atatia, vom fi 8.

Mai am altele pe lista, nu-s hotarata inca, sa vedem.

Reteta!!!! :thumleft: Arata taaaaaare bine! :scratch:

Foxy, reteta nu am dar se face cam asa: se tapeteaza o tava rotunda cu pandispan si martipan atat pe fund cat si pe margini, se umple cu crema de ricotta si bucatele de ciocolata, se pun deasupra bucati de pandispan (deci se inchide tava), dupa care se lasa la odihnit putin, se rastoarna pe un o farfurie si se imbraca cu o glazura de zahar, iar deasupra fructe confiate.

Uite aici am gasit un video

Eu nu am facut niciodata pentru ca in sat la mine se fac dulciuri super extra bune, asa ca prefer sa cumpar genul asta de dulciuri ca merg la sigur.

O sa bag nasu' pe link, saru' mana! :scratch:

Pai nici eu n-am multe in plan: o ciorba de potroace pentru 26 echivalentul unei supe, o ratza umpluta cu sarmale, o salata de sfecla cu hrean si o piftie.

In rest niste aperitive poate par multe la enumerat, dar daca pui la socoteala ca mancam doua feliute fiecare... nu mai sunt! Nu am salate de boeuf, de icre, de... oua umplute etc.! Nici mousse si alte din astea!! Nici garnituri n-am, cu exceptia muraturilor. Poate sa fie niste carnati fripti ca omului ii plac mult. Dar nu garantez ca mananca chiar de Craciun, poate a doua zi. Deobicei asa face, in prima zi sare pe piftie si sarmale, abia pe urma alte alea!

Bine daca ajungem la mama, s-ar putea sa se complice faza, dar om vedea!

Ce meniuri complexe aveti, wow...eu inca nu stiu sigur unde voi fi dar probabil la parintii lui pe 24. Am in plan sa fac sarmalute in foi de varza ca nu am mai mancat de anul trecut, cand am fost in tara si mi-a facut mami toate poftele:).

Acum ca i-am gasit pe turcii sau arabetii cu pricina, sunt bucuroasa ca au si varza intreaga si o sa cumpar pe la inceputul lui decembrie sa fie acolo. O sa fac probabil in saptamana de dinainte de Craciun si sa iau si la parintii lui. Vreau sa mai fac si piftie ca imi place si la fel, am mancat doar anul trecut.

Eu tind sa pastrez traditia si de Craciun sa gatesc chestii romanesti pe care nu le mananc tot anul. Sarmalute si piftie. Maica-sa sigur o sa faca ceva cu vita sau varza acra gata taiata cu tot felul de porcarele, asa se face la ei. E buna dar nu are gustul romanesc.

Cu timpul o sa stau cam prost asa ca la capitolul dulciuri nu am nimic in plan, poate niste fursecuri cu kardemon ca imi place aroma.

De anul nou o sa fim doar noi doi si atunci o sa fac ceva mai altfel, inca nu stiu ce dar o sa am si 2 zile in plus sa ma pregatesc, de pe 29 sunt libera. Cateva aperitive, peste pe 31 si ceva vita sau pasaret pe 1. Si un tortulez probabil.

Pe langa voi sunt copil...:thumleft:

Maya, nu citisem specificatia ca e pt 3 zile meniul si ma gandeam ca e cam incarcat sau sunteti multi la masa:)

Astept cumintica reteta.

Eu am facut, o data demult cassata

Se pregateste un blat de tort, poate fi facut si cu o zi sau doua inainte, poate fi ori dreptunghiular ori rotund, oricum trebuie apoi taiat felii pentru ca astfel va "captusi" forma de cassata.

Cu o zi inainte se ia un chilogram de urda de oaie scursa foarte bine si se amesteca cu 400 de grame de zahar, se lasa la frigider pentru citeva ore, dupa aceea ar trebui sa fie trecuta printr-o sita ca sa devina cremoasa si sa se elimine toate eventualele gogoloase, eu am sarit peste aceasta faza pentru ca era omogena si fina. S-ar putea ca aceasta cantitate sa fie excesiva, depinde de forma de tort folosita. Norocul meu este ca uneori gasesc urda de oaie din Sicilia si atunci fac cite un dulce cu ea, initial cind deschizi cutia si miroase crezi ca va compromite gustul dar nu e deloc asa, e fina si buna, e suficient sa fie de buna calitate si sa o "tratezi" cum trebuie.

Se adauga la urda "picaturi de ciocolata" dar in lipsa se poate folosi foarte bine si o ciocolata maruntita bine cu cutitul. Cantitatea trebuie sa fie de circa 100 de grame.

Apoi e nevoie demartipan, acesta se poate face din 500 de grame de faina de migdale, 500 de grame de zahar, vanilina si 125 de grame de apa.

Se varsa intr-o craticioara apa cu zaharul, se pune pe aragaz mestecind continuu cu o lingura de lemn si cind zaharul incepe sa se topeasca se ia de pe foc si se adauga faina de migdale si vanilina si se mesteca bine ca sa nu se formeze gogoloase.

Se pune acest amestec pe o masa din granit umeda si cind este rece se framinta citva timp pina cind amestecul devine compact si nu se lipeste, daca e necesar miinile trebuie umezite din cind in cind. Eu operatia asta n-am facut-o niciodata pentru ca am folosit mereu martipanul gata facut.

Asamblarea cassatei:

In primul rind cassata se face intr-o forma speciala, e vorba de o forma de aluminiu, care arata ca un trunchi de con foarte scund, eu am folosit o forma pentru torturi care ii seamana foarte mult, oricum vazind poza cassatei iti dai seama.

Se intinde cu ajutorul filmului transparent martipanul care se pune apoi in forma astfel incit aceasta sa fie acoperita complet, pe pereti si pe fund, "captusita", eventual pentru mai multa siguranta se poate imbraca mai intii forma cu film transparent si apoi cu martipanul.

In acest moment se taie blatul de tort felii si cu aceste felii se imbraca in mod uniform forma de cassata, deasupra stratului de martipan, in acelasi fel, atit pe peretii formei cit si pe fundul acesteia, daca blatul de tort este rotund e mai simplu pentru ca se pune un disc pe fund si apoi felii pe pereti.

Dupa ce s-a format si al doilea strat facut cu blatul se toarna in aceasta forma urda amestecata cu zaharul si picaturile de cioccolata, se inchide cu un alt disc de blat si apoi se inchide cu un disc de martipan. Deci principiul e ca interiorul de urda trebuie inchis in doua invelisuri, primul de blat si al doilea de martipan.

Se acopera bine cu film transparent si se lasa la frigider o zi sau o noapte.

Dupa aceea se scoate tortul din forma, ceea ce era fundul formei noastre devine partea de sus a casatei.

In acest moment se pregateste glazura de zahar din 250 de grame de zahar pudra si citeva picaturi de apa, glazura trebuie sa fie densa dar suficient de lichida ca sa curga pe suprafata casatei. Aceasta operatie e un pic mai grea pentru ca ceea ce curge pe margini trebuie repus cu cutitul sau cu o spatula la loc, daca e foarte imperfecta marginea se poate ascunde cu o panglica de martipan. Apoi trebuie din nou lasata la frigider ca sa se intareasca glazura.

Deasupra ar trebui sa fie puse bucati de fructe confiate, eu le gasesc aici la Metro dar se gasesc varsate si cind sunt tirguri.

Eu m-am organizat astfel: joi dimineata am pus urda la scurs, joi seara am amestecat-o cu zaharul si tot joi seara am facut blatul, vineri seara am asamblat casata si am pus-o la frigider apoi simbata dimineata am rasturnat-o si am facut glazura si simbata seara cind aveam oaspeti la cina era gata.

post-4-13219448144917_thumb.jpg

• Author

Maya, nu citisem specificatia ca e pt 3 zile meniul si ma gandeam ca e cam incarcat sau sunteti multi la masa:)

Astept cumintica reteta.

Noi nu mîncam mai mut în ziua de Craciun, decît de obicei. Singura chestie "deosebita" e ca sînt diverse dulciri zilele alea. Ca asa, în mod normal nu servim desert zilnic, si nici diferite prajiturele nu fac des... tort si mai rar.

Trebuie sa scormonesc azi dupa reteta, sa vad pe unde mi-am scris-o :pupic:

Astept cumintica reteta.

Noi nu mîncam mai mut în ziua de Craciun, decît de obicei. Singura chestie "deosebita" e ca sînt diverse dulciri zilele alea. Ca asa, în mod normal nu servim desert zilnic, si nici diferite prajiturele nu fac des... tort si mai rar.

Trebuie sa scormonesc azi dupa reteta, sa vad pe unde mi-am scris-o :-h

eu doar de sarbatori sau de vre-o zi ma destrabalez cu dulciurile, nu de alta,da ma lupt singura cu ele.soatei daca ii fac,tb sa fie ceva sarat.

astept cumintica retetea, ca mai mult ca sigur al meu v-a fi incantat ca-i fan ciuperci.In curand voi deveni o mica ciupercuta,fiinca am saptamanal ciuperci in meniu :pupic: