Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Meniul / Masa festiva de Craciun

Featured Replies

Adriana, chiar voiam sa te intreb de reteta , da am vazut linkul de pe FB.

Ma bate gandul si pe mine sa fac,daca gasesc citrice netratate.Da acolo zice 2 luni de lasat la macerat, pana la Craciun mai e o luna, merge si asa?

Eu imi bat capul mai mult pt masa de dupa Craciun ca aia e mai "simandicoasa" ca sa zic,ca vreau sa fac altceva decat traditonalul

Adriana cum faci vinul d'oranje?

Dupa ricetta lui Federica, in Franta se serveste apoi amestecat cu champagne ca aperitiv, prietena mea cu care am fost in Franta o zis ca nu se poate sa amestec sampania cu nimic :floare: o zis ca pot sa il amestec daca vreau cu un Prosecco :floare:

Se pune la macerat cu 2 luni inainte:

- o sticla de vin rosè

- 4 portocale taiate in sferturi

- 1 lamiie, evident netratate

- o pastaie de vanilie

- 200 gr zahar (eu cred ca o sa-l reduc la jumate)

- 250 ml tuica, dar se poate pune si o alta tarie, eu o sa vad de ce sticle vreau sa scap de prin bar, ar merge bine un lichior cu gust de portocale, ceva de genul lui Cointreau sau Gran Marnier

Se pun toate la macerat intr-un borcan inchis, se pastreaza la rece si la intuneric, inainte de Craciun se filtreaza si in momentul in care se serveste se amesteca cu sampanie sau Prosecco, dar cineva l-a baut si asa pur ca nu-si amintea ce citise :floare:

E fain, tre' sa fie parfumat tare.

şi la mine în sat se bea şampanie cu suc de portocale mai ales la brunch, cică combate mahmureala. amestecul respectiv se chiamă mimosa
Eu totusi partea asta o las in grija perechii mele iubite, el stie sa le combine cu multa imaginatie si face cocktailuri super.
Panettone umplut cu inghetata si preferatul meu panettone cu fistic, artizanale, costa o caruta de bani

woawwww deja v-ati apucat de planificat Craciunul :unsure:

si mie ca si Adrianei mi-e dor de codrul verde :-h

Any, cum este Panettone umplut cu inghetata? il pot transporta din It?

si panetone cu fistic artigianle, asta se cumapra de la pasticeria? probabil ai tu una care face bunataturi probate ... :-h

vin si eu la voi, astept sa puneti meniurile si sa ziceti ce mai trebuie si viu la care m.o primi ... :-h

Any, cum este Panettone umplut cu inghetata? il pot transporta din It?

si panetone cu fistic artigianle, asta se cumapra de la pasticeria? probabil ai tu una care face bunataturi probate ... :-h

vin si eu la voi, astept sa puneti meniurile si sa ziceti ce mai trebuie si viu la care m.o primi ... :unsure:

Daniela, panettonele cu inghetata eu il iau de la pasticceria de unde iau dulciuri de obicei, e facut de ei cap coada si trebuie tinut in frigider. Se scoate cu putin timp inainte de a-l servi. Deci pe asta nu-l poti transporta.

Pe celalalt cu fistic ala care-mi place mie cel mai mult il iau de la sursa direct de unde-l fac, dar se gaseste si in pasticcerie.

Edit Din pacate, nu se gaseste insa peste tot in Italia panettone cu fistic.

drobul il faci de miel? se obisnuieste la voi? se mai poate folosi prapurele congelat? stiam ca e destul de delicat ... si se cam rupe ...

Daniela, panettonele cu inghetata eu il iau de la pasticceria de unde iau dulciuri de obicei, e facut de ei cap coada si trebuie tinut in frigider. Se scoate cu putin timp inainte de a-l servi. Deci pe asta nu-l poti transporta.

Pe celalalt cu fistic ala care-mi place mie cel mai mult il iau de la sursa direct de unde-l fac, dar se gaseste si in pasticcerie.

Edit Din pacate, nu se gaseste insa peste tot in Italia panettone cu fistic.

Vreau si eu. ufff! Daca merg eu in Napoli unde sa ma uit dupa una alta oare pe lapasticerii? sau la hipermarket? In varianta hipermarket ce recomandati ca fiind cel mai bun dintre sortimentele care sunt la dispozitie? Mie imi place ala profiteroles, si cele cu crema de sampanie sau de ciocolata:snorting: .

M.ai facut asa curioasa ... nu am mancat nici cu inghetata, nici cu fistic :hungry:

drobul il faci de miel? se obisnuieste la voi? se mai poate folosi prapurele congelat? stiam ca e destul de delicat ... si se cam rupe ...

Drobul il fac de miel pentru ca mi-e pofta :hungry: .

Prapurele l-am congelat pentru ca asa m-a sfatuit macelarul, a zis sa-l congelez apoi cand vreau sa-l folosesc sa-l decongelez si apoi sa-l pun intr-un vas cu apa rece pana se desface el complet. Sa nu-l ating pana ce nu e desfacut tot, ca se rupe.

Vreau si eu. ufff! Daca merg eu in Napoli unde sa ma uit dupa una alta oare pe lapasticerii? sau la hipermarket? In varianta hipermarket ce recomandati ca fiind cel mai bun dintre sortimentele care sunt la dispozitie? Mie imi place ala profiteroles, si cele cu crema de sampanie sau de ciocolata:snorting: .

M.ai facut asa curioasa ... nu am mancat nici cu inghetata, nici cu fistic :(

Depinde cand mergi, pentru panettonele artizanal e prea devreme inca, n-au inceput inca sa faca.

Insa magazinele sunt pline de pandoro si panettone de toate marcile. Eu de multi ani nu mai cumpar de astea.

La Napoli poti intreba pe cineva de-acolo ce-ti recomanda si poate te indruma si spre un magazin cu produse tipice.

Depinde cand mergi, pentru panettonele artizanal e prea devreme inca, n-au inceput inca sa faca.

Insa magazinele sunt pline de pandoro si panettone de toate marcile. Eu de multi ani nu mai cumpar de astea.

La Napoli poti intreba pe cineva de-acolo ce-ti recomanda si poate te indruma si spre un magazin cu produse tipice.

o sa prind 1 si 2 decembrie acolo. Deci alea din supermarket nu-s bune... adica in fine, nu asa bune ... ? La pasticeria costa foarte mult, in taormina luam un cartonel cu cateva prajiturele mici 17 euro ... . Pai atunci cat vine un cozonac?

• Author

Deci sa înteleg si io, ce e un panettone scump, si cit costa unu mai nebun? =))

Eu am luat un panettone de la noi, adica din Italia, dar l-am cumparat în Germania. Din asta normal, nu din ala special.Nu mai stiu exact cît a costat. Sub/în jur de 9-10 euro. Ca necunoscator de panettone mai bun, si în lipsa de unu facut de cunoscatori, a fost foarte bun si asta :notworthy:

pai cred ca depinde si de gramaj, umplutura si firma

aici sunt de la 5 la circa 12 eur la hipermarket, depinzand si de cele de mai sus.

any zice ca nu mai ia de multi ani din cele de hipermarket, de aici inteleg ca cele de pasticerie sunt mai bune, ceea ce e si normal ca sunt mai proaspete si mai manual lucrate..., dar nu imi dau seama cat ar costa ...

Sa nu va suparati pe mine dar ala de care zicea any cu inghetata este singurul care ma tenteaza, pe celelalte nu pot sa le sufar! Nu stiu de ce!!

Sa nu va suparati pe mine dar ala de care zicea any cu inghetata este singurul care ma tenteaza, pe celelalte nu pot sa le sufar! Nu stiu de ce!!

nici mie nu-mi place...si nu pot sa zic exact de ce :notworthy:

la mine o sa fie cald si se mananca racituri. parca m-as incumeta sa fac puiul umplut cu sarmale in foi de vita daca gasesc frageda.

ori o sa am familia toata la mine ori la socri ori cumnata, cum s-or organiza. si de pbicei fiecare face cate ceva.

o sa prind 1 si 2 decembrie acolo. Deci alea din supermarket nu-s bune... adica in fine, nu asa bune ... ? La pasticeria costa foarte mult, in taormina luam un cartonel cu cateva prajiturele mici 17 euro ... . Pai atunci cat vine un cozonac?

Alea din magazin dupa mine sunt niste painici dulci umplute cu ciocolata, crema de lamaie, etc, in fiacare an apar jdemii de feluri si gusturi,nu au aluatul propriu zis de panettone. Ala adevarat.

Asta care-l luam noi cu crema de fistic e 25 de euro panettone de 1 kg, aluat super bun incepand cu culoare, miros si gust.

Iar ala cu inghetata tot asa.

Alea de la magazin tip Bauli, Motta, Balocco, etc, se gasesc incepand de la 4 euro pana la 9 euro.

Mai nu sunt rele alea de la magazin, Doamne fereste, dar cand mananci unul facut asa cum trebuie, fara multe prostii prin el, numai ingrediente bune, etc, simti ca are alt gust, simti ca nu te arde stomacul (cel putin noi asa pateam) si-apoi crema aia de fistic e dementiala.

Se vinde si in borcanele de pus pe paine pentru micul dejun. 5 euro borcanelul. Dar in panettone e crema, n-o cauti cu lupa.

nici mie nu-mi place...si nu pot sa zic exact de ce :angryfire:

la mine o sa fie cald si se mananca racituri. parca m-as incumeta sa fac puiul umplut cu sarmale in foi de vita daca gasesc frageda.

ori o sa am familia toata la mine ori la socri ori cumnata, cum s-or organiza. si de pbicei fiecare face cate ceva.

Adica faci chiar asa cum scrie?Imi zici si mie mai exact?Suna biiiine :biggrin:

Eu nu stiu ce voi pregati!

Singura chestie ce o stiu e ca azi cumpara sotul niste carnati afumati foarte buni,pe care ii mai las la zvantat pana la Craciun.In rest...habar n-am.Poate mai fur idei de la voi.Sotul ar vrea iarasi rata sau gasca.Daca ma hotarasc pt una din ele, fac dupa reteta Stellei din nou,ca tare ne-a placut.

nici mie nu-mi place...si nu pot sa zic exact de ce :angryfire:

Adica faci chiar asa cum scrie?Imi zici si mie mai exact?Suna biiiine :biggrin:

Eu nu stiu ce voi pregati!

Singura chestie ce o stiu e ca azi cumpara sotul niste carnati afumati foarte buni,pe care ii mai las la zvantat pana la Craciun.In rest...habar n-am.Poate mai fur idei de la voi.Sotul ar vrea iarasi rata sau gasca.Daca ma hotarasc pt una din ele, fac dupa reteta Stellei din nou,ca tare ne-a placut.

doar ce puse geany reteta la han. de-acolo vazui si eu. il si presta speedy gonzales ca sa fie sigura ca iese bine de sarbatori. eu doar am salivat si furat ideea :)

Maya, facusi meniul? :angryfire: Ca io m-am cam gandit la ce-as putea pregati. Lista e lunga, vad io ce iese pana la urma (in functie de cati om fi la masa).

Aperitive:

• salata de piu-piu (sau curcan) cu ciumperci;
  • tartine facute cu forma;
  • branzeturi si ceva muschiulet / sunca / pastrama (poate si carnati, desi nu prea cred) (luate toate de la tarani);
  • salata de icre cu ceapa;
  • salata de telina cu morcovi;
  • rulada de omleta (cu si fara carne, ca sa haleasca tot boboru');
  • salata de sfecla cu hrean - asta mere si pe post de garnitura / salata la felul principal de mancare.

Felul 1:

• bors de vita (mai mult ca sigur, pentru ca-i place tare mult jupanului);
  • ciorba falsa de burta - cu pleurotus (ma tot repet, o sa fie destula carnaraie);
  • supa de sfecla rosie, cu legume - asta in caz ca ne adunam claie peste gramada si nepot-miu stramba din nas la acrituri (bors); in plus, sor-mea e vegetariana, deci borsul de vacule n-o atrage. :)

Felul 2:

• mancarica de piu-piu cu mastana (multa, multa, dupa cum zice nepot-miu) (el haleste smantana goala cu ditamai linguroiu'!);
  • mancarica de bureti (d-aia de padure, adevarati - hribi, galbiori, hulubite - luati din padurile Bucovinei! :biggrin:) - ne plac tuturor buretii :)
  • o friptana - da' inca nu stiu ce si cum, tre' sa mai rumeg;
  • paste cu spanac (sau mancarica de spanac), da' fara carne, ca o sa avem destula carnaraie;
  • broccoli - nu stiu inca ce anume fac din ei, dar le gasesc eu o intrebuintare (sau alte legume).

Garnitura / salata:

• pilaf / risotto;
  • mamaliga (mere numa' bine la pui cu smantana, ori la mancarica de bureti);
  • cartofi la cuptor / piure;
  • muraturi puse de mine si de mama (harbuji, gogonele sau gogosari); castraveti n-am pus, dar sa vad ce mai are mama prin camara, de anul trecut, poate-o mai fi ramas ceva :).

Desert:

• fursecuri (d-alea rotunde, obisnuite), faguri, nuci, fursecuri taiate cu forma (biscuiti cred ca se mai numesc) - astea o sa le fac pe la inceputul lui decembrie, apoi le pun in cutii si in camara cu ele, tin mult si bine asa; le pun crema si glazura in preajma Craciunului);
  • prajitura cu foi (Alba ca Zapada, Televizor sau cea cu foi cu miere) - astea ii plac mult maica-mii - foile le pot face din timp si le tin deoparte pana spre Craciun;
  • ciocolata (le place tututor);
  • bezele;
  • tort - inca nu m-am hotarat de care, sa vad ce zice si lumea din jur.

Cum ziceam, lista e maaaaaare, da' depinde mult de timp si chef. Si de locatie. Si de numar.

Daca fac tartine, pun pe ele branzeturi si mezeluri, deci nu le mai pun separat, feliate.

Daca o sa fim doar noi doi, fac cate putin din fiecare (totusi, nu din toate!). Icre iau de la magazin la caserola si sunt si la 40-50 g, deci suficient de putine pentru 2 persoane. Tartine fac maxim 10.... etc.

Daca vin si rubedeniile la masa, vedem cati vin si ce pretentii au. In functie de asta, ma pun si eu pe gatit.

Prajiturile, in schimb, le fac la cantitatea normala, ca se halesc! Si mai si rezista (bine, nu 2 luni....... da' tot tin o buna bucata de timp!).

De beut - limonada, suc proaspat de portocale si / sau grapefruit si ce-o mai vrea fiecare. Poate Pepsi, sau ceva sucuri "naturale" (zic ei pe ambalaj). Plus bere / vin / alte alcoale (ghisinata, crema-lichior irlandez de whiskey, brandy... Cum ziceam, dupa pofte, dupa gust!

No, cred ca-i destul de lunga lista. Mai incolo, cand ne dumirim incotro o luam, fac si lista de cumparaturi (ma refer la cantitati).

mama Fox, un batalion intreg tb sa fiti sa gatati tot ce ai pe lista :wacko:

:wacko: Daca fac in cantitati industriale, da, ma duc la unitatea militara si le dau alora o strigare! :tongue3:

Da' daca fac in cantitati mici, o sa fie de ajuns pentru cateva zile. In perioada aia suntem si noi in conted si tre' sa mancam de cateva ori pe zi... N-o sa fac o oala de 10 kile de bors, 2 ne ajung (daca suntem doar noi 2). Si fac un singur fel de zeama si unul de mancare. Hai 2, ca sa mancam diferit la pranz si altceva seara. Da' in rest... daca-s chibzuite cantitatile, nu-i prea multa mancare. :D Cred. :D

Hmmmmm! io m-am cugetat si am zis: As face niste ciorba de potroace cu zeama de varza. La noi in ziua de Craciun nu se mananca ciorba si vad ca nici la al meu, deci next day! Sau poate de Revelion.

O sa fac piftie ca suntem amandoi cazuti in freza dupa piftie/racituri. O sa iau niste caltabos, slaninutza( asta nu mananca decat cu usturoi, n-ati vazut asa ceva!!) daca am noroc niste sangerete sau leber sa-mi placa. Cu sarmalele e clar, iese al treilea razboi balcanic in lipsa lor, ramane de vazut daca fac multe la mama si doar le fierb la mine, sau o ajut si pe ea, si fac si eu!Friptura la tava de porc rumenit, cu salata de sfecla si hrean si muraturi diverse!

O sa fac ratoi/pui daca nu gasesc ratoi umplut cu sarmale de revelion si poate niste piftie aghen, ca suntem viciosi!!

Placinta cu branza si in rest, nu prea mancam noi nimic dulce, poate daca aduc altii de revelion si ne face pofta! Sa faca altii salata de boeuf la comanda!

Salata de cruditati imi face pofta, dar el nu se atinge de ea, poate ceva salata de vinete, poate salata de sfecla cu hrean la piftie si friptura. In orice caz a doua zi o sa se roage de niste ciorba de potroace!