Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Meniul / Masa festiva de Craciun

Featured Replies

Minunat bradutul, Ria, bravissima! =))

Multumesc Adriana!

Ideea nu-mi apartine in totalitate, eu doar am adaptat-o. :wub:

• Author

Ria, pe mine m-ai dat pe spate! Ce idei aveti dom'le! Superbe! :wub:

Daca as fi stiut înainte! Si eu am avut în meniul de ajun supa crema.

Îti dai seama ce ochi ar fi facut fiica-mea daca-i "crosetam" un brad în supa!!!!!!!!!!!! =))

Ria, pe mine m-ai dat pe spate! Ce idei aveti dom'le! Superbe! :wub:

Daca as fi stiut înainte! Si eu am avut în meniul de ajun supa crema.

Îti dai seama ce ochi ar fi facut fiica-mea daca-i "crosetam" un brad în supa!!!!!!!!!!!! :-*

Ha! Ha! Esti mortaaaala Maya! Merci! =))

Ria :P si mie imi place supa cu bradutul, atat de estetica pentru Craciun! probabil ca se poate face si un ou de Paste, de ajuns ca ai lansat idee, mentionand ca sunt cremele groase si nu se amesteca ... :)

si tare as fi vrut sa vad si pozele la restul ...ca precis ai facut totul cu aceeasi inspiratie ... :P

• 2 weeks later...

Pan' la urma, normal ca s-au modificat schimbarile. Pe ici pe colo, prin punctele esentiale... Poze n-am din varii motive: nema acumulatori suficienti in casa, ca am avut jde ornamente ce necesitau baterii si le-am tot folosit, de-a ramas aparelu' fara nica... Si cum el cere 4...... l-am lasat sa se hodineasca. In plus, nu prea am avut chef, da' cel mai cel.... nema timp! :71:

De Craciun, au fost ai mei omuleti in vizita si-am servit ca aperitive:

- chisca (caltabosi);

- muschi rosu de porc (afumat crud);

- cascaval;

- telemea de vacule;

- cas (tot de muuuuuu);

- salata de icre (de stiuca) - facuta de mine;

- salata din chepti de piu-piu cu ciumperci si maioneza;

- salata de telina cu morcovi si maioneza;

- file de porcule;

- rondele de masline negre, masline verzi umplute cu ardei rosu sau cu migdale.

Felul 1:

- ciorba falsa de burta, cu pleurotus - i-a placut la nebunie jupanului, a zis ca-i mai buna decat aia adevarata! B);

- supa de sfecla rosie cu legume (toate fierte in zeama lasata de cheptii de piu-piu folositi la salata de mai sus).

Felul 2:

- friptura de muschi de porcule (file);

- paste umplute cu spanac si ricotta;

- carnati;

- mancarica de hribi cu smantana si marar.

Garnituri si muraturi:

- orez fiert si ametit cu marar, putel unt si neste mirodenii;

- castraveti murati;

- harbuji si gogonele pusi de mamitan si je asta toamna.

Desert:

- nuci;

- faguri;

- fursecuri;

- cornulete

- salata de fructe (capsuni, kiwi si banane).

Bauturi:

- vin (rosu);

- bere;

- lichior irlandez de whisky si ciocolata;

- whisky;

- suc de portocale (facut de mine);

- limonada (tot homemade);

- apa.

De Anul Nou iar am avut motafiri (mama mea si mama lui.... =))) si-am pregatit iar cateva bunataturi (zic io), desi nu cu mult diferite fata de Craciun.

Aperitivele au fost cam aceleasi (ma refer la sortimente, ca nu rezista la noi bunataturile prea mult timp! B)).

Felul 1:

- supa de gaina umpluta, cu galuste din gris.

Felul 2:

- rulada din file de porc, umpluta dupa sfatul Moatzei cu caise, curmale, prune (toate uscate), ceapa rosie, ardei rosu, cascaval si niste usturoi tocat marunt. Pe muschiuletul intins (batut c-o oala) am pus neste mustar, sare, piper, boia, oregano si apoi am pus umplutura si-am rulat carnita. In tava, am pus zeama de la caisele re-hidratate, folosite la terina (vine mai acusi). Am scapat si niste ceapa feliata, dar si cativa catei de usturoi. La final, a iesit o minunatie de friptura. Iar sosul..... delicios!

- gaina umpluta (am scos-o din supa si am parpolit-o nitel in cuptor, apoi am desfacut-o usor, pe bucati).

Garnitura si muraturi:

- orez (vezi mai sus);

- gogosari marinati (facuti de mine);

- harbuji, rosii si gogonele (tot productie proprie).

Desert:

- nuci;

- faguri;

- fursecuri;

- terina stratificata cu zmeura si cu caise.

Beuturi:

- lichior de ciocolata;

- bere;

- lichior irlandez de whisky si ciocolata;

- whisky;

- sampanie;

- suc de portocale (facut de mine);

- limonada (tot homemade);

- suc de fructe (multifructe);

- aqua chiorensis.

Cam asta am halit noi. Aseara am aflat si io ca jupanu' a facut 2 poze cu telefonu', da' numa' cu masa aranjata, inainte sa apuc io sa aduc halelurile. Sau erau aperitivele??? Inca nu am vazut pozele!!!! =))

Pan' la urma, normal ca s-au modificat schimbarile. ....

Inca nu am vazut pozele!!!! :71:

Muncisi, nu te trasasi indarat! =)) chiar ca o gramada de bunataturi! daca mai aveai si poze, adios sperante de slabeala =)) si pe saptamana asta!

- rulada din file de porc, umpluta dupa sfatul Moatzei cu caise, curmale, prune (toate uscate),

:tongue3: fu bun?

cel mai mult imi place ca ai invitat la masa mamele, bravo! cred ca-s mandre de tine. :scratch:

Pan' la urma, normal ca s-au modificat schimbarile. ....

Inca nu am vazut pozele!!!! :tongue3:

Muncisi, nu te trasasi indarat! :scratch: chiar ca o gramada de bunataturi! daca mai aveai si poze, adios sperante de slabeala :lol: si pe saptamana asta!

Daca mai aveam si poze, nu aveam meniul asta... Poate doar vreun sfert din el! :P

- rulada din file de porc, umpluta dupa sfatul Moatzei cu caise, curmale, prune (toate uscate),

:P fu bun?

cel mai mult imi place ca ai invitat la masa mamele, bravo! cred ca-s mandre de tine. :lol:

Nu, nu fu bun. Fu bestial!!!! :tongue3: Chiar acu' am o pulputa de curcan la cuptior, cu fructe uscate pe-alaturea, normal!!!!! :scratch: Incep sa trec pe lista de obligativitati fructele deshidratate!!! :P

Io nu va sfatuiesc sa faceti ca mine! Nu de alta, da' deveniti dependenti de-asa ceva! :P

Nu, nu fu bun. Fu bestial!!!! =)) Chiar acu' am o pulputa de curcan la cuptior, cu fructe uscate pe-alaturea, normal!!!!! =)) Incep sa trec pe lista de obligativitati fructele deshidratate!!! =))

Io nu va sfatuiesc sa faceti ca mine! Nu de alta, da' deveniti dependenti de-asa ceva! =))

ce metoda de preparare folositi doamna? =))

Nu, nu fu bun. Fu bestial!!!! :rolleyes: Chiar acu' am o pulputa de curcan la cuptior, cu fructe uscate pe-alaturea, normal!!!!! :floare: Incep sa trec pe lista de obligativitati fructele deshidratate!!! :)

Io nu va sfatuiesc sa faceti ca mine! Nu de alta, da' deveniti dependenti de-asa ceva! :hungry:

ce metoda de preparare folositi doamna? :)

Una complicata rau! :( Tre' sa faci rost de-o bucata de pulputa de curcan, s-o speli / cureti s-apoi sa-i gasesti o oala / tava pe masura. In respectivul vas azvarli usturoaie maruntite, fructe taiate fasii (sau cum ai chef) si ceputica. Si ce crezi ca mai mere pe-acolo (ardei, cartofi.....).

Carnea o dau cu mirodenii (sare, piper, boia, oregano..) si-o asez gingas peste fructe si legume. O inmoi c-o bere (neagra, daca e pe-aproape; daca nu, mere si blonda) si-o azvarl la cuptor, la foc mediu spre mic. O tot invart din cand in cand, mai stropesc cu bere (daca mai ramane si n-ai beut-o pe toata intre timp). Daca nu e bere, mere si cu apa. Dini cand in cand, poti incerca sa infigi furculita in pulpa (cat mai in mijloc si spre os) sa vezi daca s-a copt sau nu. Daca ai termometru, e si mai bine! :lol:

Noi o servim feliute, alaturi de sos si maglavais din tava, asezonate cu neste muraturi (gogosari, harbuji, depinde ce si cum ai prin batatura). :(

Alte doleante, stimabila?

• 8 months later...
La mine-i simplu: mancarea de Craciun e mereu aceeasi (piftie, salata de boeuf, zacusca, toba, lebar, supa pui cu taitei, sarmale, friptura de porc cu carnati la cuptor si muraturi). Prajiturile insa le variez de la an la an... fursecuri, creme, etc... am inceput deja sa fac incercari de fursecuri... (vezi merisoarele :) )

Jurati cu mîna pe inima, ca înca nu v-ati gîndit macar olecuta la meniul de Craciun, deja de acum? :)

ai innebunit cu totul :)

la Praga, intr-o vitrina de cofetarie, era aranjat un bradut :)

Si eu mi-a mutat biroul si-am dat de-o cutie cu ornamente de craciun, in secunda urmatoare m-am gandit ce fursecuri fac anul asta! :tongue3:

Jurati cu mîna pe inima, ca înca nu v-ati gîndit macar olecuta la meniul de Craciun, deja de acum? :P

:P am crezut ca sunt singura :)

Deocamdata hotarasc fursecurile. Am primit reclamatii ca fac prea multe dulciuri de craciun si lumea trebuie sa intre la dieta dupa sarbatori. Asa ca, anul asta o sa fie mai subtire, doar un singur fel de fursecuri, o rulada si cozonaci :tongue3:

Jurati cu mîna pe inima, ca înca nu v-ati gîndit macar olecuta la meniul de Craciun, deja de acum? :)

ai innebunit cu totul :)

la Praga, intr-o vitrina de cofetarie, era aranjat un bradut :)

Ioi,Maya si eu care credeam ca astia s-au saturat de vara si toamna,grabind anotimpurile,pentru c-au scos deja in vinzare ornamentele de :) .Nu, eu nu m-am gandit,caci mai vreau sa fie vara cu soare si cer senin. :)

Puso, se vede ca astia de pe-aici sunt chiar in intirziere, daca tot le-au luat-o cehii inainte.Si eu, care credeam.... :)

Eu inca sunt in sandale (e-adevarat ca azi a plouat cu gheata, dar tot cald e)

asa ca mi-e greu deocamdata sa ma gandesc ca peste 2 luni si-un pic :) e Craciunul!