Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Concurs de iarna pe Arta Culinara

Featured Replies

Bueyyy, ce-i p-aici! Parca-ncepe sa mi se faca rusine cu ce-am pus eu! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/blush.gif

Dar, daca a avut succes la public....

BAFTA, fetelor!

Ce rusine??? eu am locul intai la asata, stai la coada!!!

Bine-bine, stau, dar a doua, da? Maine iau Rama, asta asa, ca sa stii! Ca lamaie mi-am adus! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gif Fursecuuuuurrrriiii !Cu lamaie! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/eusa_drool.gif Dar nu maine!

• Author

Nimanui nu trebuie sa-i fie rusine pentru ca fiecare e unica cu reteta pe care a postat-o, cu timpul si atentia dedicate si asa mai departe :)

Vreau sa zic de nu stiu cit timp si tot ma iau cu altele, meritul este al Ioanei fara de care acest concurs nu ar fi existat. =))

Ramy daca vin repede mai gasesc o felie? Bun venit!

Mai este,dar grabeste-te ca domnul Ramy a pus ochii pe ea.

Fetelor cum sa va fie rusine?Ati facut numai bunataturi.Daca ati fi vazut cum ar trebui de fapt sa arate a mea,ar trebui sa-mi fie mie rusine.Dar va garantez ca de buna e buna.As fi pus si o foaie de tarta mai groasa,asta a fost prea subtire.Data viitoare fac eu si foaia si crema.

.Daca a-ti fi vazut cum ar trebui de fapt sa arate a mea,ar trebui sa-mi fie mie rusine.

Eu m-as multumi si cu una asa "defecta" (daca asa zici tu...), nu m-am dus sa caut cum ar trebui sa arate dar eu zic ca a ta arata mai mult decat onorabil si nu ma indoiesc de gust. Tot ce imi doresc pentru viitor e... teleportarea. Sau mai bine tele-clonarea =)) !

Vreau sa zic de nu stiu cit timp si tot ma iau cu altele, meritul este al Ioanei fara de care acest concurs nu ar fi existat. :)

https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gif Ooff, draga de ea! Ioana, draga mea, fie-ti bunatatea rasplatita! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gif https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gif Ioana, ca m-ai pus la treaba! Si, chiar daca nu voi castiga, felia din tort ti-o dedic.Restul, il impart cu voi toate!

Eu m-as multumi si cu una asa "defecta" (daca asa zici tu...), nu m-am dus sa caut cum ar trebui sa arate dar eu zic ca a ta arata mai mult decat onorabil si nu ma indoiesc de gust. Tot ce imi doresc pentru viitor e... teleportarea. Sau mai bine tele-clonarea =)) !

Ca de telepatie ai avut parte din belsug! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/11.gif

• Author

Zucchine alla velletrana

Un aperitiv de pe masa mea de crăciun, rețeta de Gianfranco Vissani, unul din chef-ii mei preferati :)

P1230678.JPG

ingrediente (cantități pentru 2 porții)

- 2 dovlecei mijlocii, cît mai tineri și proaspeți

- 100g de carne de vițel

- 2 mandarine (+ lichior de mandarine dacă aveți)

- o sfeclă roșie mică

- usturoi normal și usturoi verde

- rozmarin

- ulei de măsline evoo, sare, piper

cum se face

marinarea (de la jumătate de oră in sus)

dovlecei se taie in mirepoix, cit de mic puteți

se sărează și pun la marinat in ulei de măsline, usturoi și o rămurică de rozmarin

carnea de vițel se toacă din cuțit cît mai mărunt după care se pulsează două ture in mixer/blender/bimby

se sărează, piperează și se pune la marinat in suc de mandarine, alcool de mandarine (dacă aveți), ulei de măsline, usturoi normal + verde și rozmarin.

sfecla de coace in mo (in apă) cam 5 minute

montarea

se scurg toate sucurile de la dovlecei și de la carne intr-o tigaie și se face o "salsina" adăugînd un pic de apă și/sau suc de mandarine

montarea se face intr-o formă pătrată sau circulară, primul strat fiind felii foarte subțiri de sfeclă, un strat de zucchine, unul de carne și tot așa pînă umpleți forma. se decorează cu sfeclă

după ce se îndepărteaza forma, se toarnă cîteva picături/lingurițe de sosuleț

PS dacă cumva adăugați și o bucată de hîrtie in farfurie, aveți grijă să nu intre in sos :)

Dexter, am luat doar 200 de gr de carne si vreau sa-ti zic ca ne-am batut pe ea. Maica-mea mi-o fura din farfurie :)

Eu la ora asta dovleceii nu-i pot minca cruzi ca producatorul meu nu-i are si astia adusi de la distanta pina ajung in bucataria mea isi pierd toata prospetimea, aveam 2 destul de maricei mi se pare ca vin din Sicilia, i-am taiat bucatele mici mici si i-am copt in wok stropindu-i doar cu putin vin si lasindu-i sa se coaca in suc propriu doar cu putina sare cu arome.

Carnea am condimentat-o bine cu sare cu arome, piper, suc de lamiie ca n-am mandarine si un pic de amaretto di saronno (barul e in spatele bradului si nu pot sa scot nimic din el, pe asta il aveam afara pentru ca l-am folosit la biscuiti) plus binenteles ulei.

Foarte foarte bunut, mai fac :) mai ales cind s-or putea minca dovleceii cruzi.

Vad acum ca am uitat de sfecla ca doar o aveam, deasupra e un pic de otet balsamic pentru ca am gresit sticluta cu cel cremos de decorat :)

tartarezucchine.jpg

adriana, arată wow! mă bucur că v-a plăcut!

mie mi-a rămas un pic din carnea marinată, i-am pus restul de sosuleț in cap, am dat-o la frigider peste noapte și am mîncat-o a doua zi pe pîine prăjită :)

Iulia, super inceput de an :) !

Mi-am bagat nasul in bucataria domnisoarei Keiko :) , interesant ca majoritatea sunt retete de provenienta eurpoeana, multe sunt chiar si aici pe forum, dar sunt si unele pe care as vrea sa stiu cum se fac (nu mi-am facut cont, doar m-am uitat la poze deocamdata).

Adi, Adriana, multumesc de aprecieri !

Cu greu am reusit sa ma mobilizez desi aveam reteta in cap de ceva timp. Insa sa apuc sa fac o reteta cap-coada cu Maria prin preajma e o adevarata aventura. Noroc ca ieri a dormit 2ore legate suficient cat sa mesteresc la ea.

Nu e o reteta complicata, sigurul lucru care mi-a ridicat probleme au fost tigaretele. Eu nu am mai lucrat pana acum cu foi de orez si nu mi-au ieist asa cum arata in pozele cofetarului. Nu stiu unde am gresit....

eu fac niste tigarete cu branza si verdeturi dupa reteta Pocai, cu foi filo.

Iulia, bravo, io cred ca Mariuca iti da avant.

Iepure de camp, cu fructe si legume, la cuptor

post-100-14202195831798_thumb.jpg

Am avut un iepure de camp de cca 3 kg curatat. L=am portionat si l-am lasat cam o ora in apa rece cu otet.

Dupa ce l-am scos din apa, l-am sters cat de cat, l-am masat cu un amestec de condimente: boia dulce si iute, piper negru si rosu, rozmarin, cimbru, busuioc, usturoi granulat.

L-am asezat in tava, am pus peste carne cateva felii de sunca afumata, o mana de masline mici negre, o mana de masline verzi picante, o lamaie feliata, sare si l-am stropit cu ulei de masline. Am adaugat 200ml de supa de curcan, am acoperit tava cu folie de aluminiu si l-am pus la cuptor la foc mare.

post-100-1420220209099_thumb.jpg

Intre timp am pregatit legumele si fructele: doua portocale, un mar mare, stafide, curmale fara samburi, cateva cepusoare rosii, doi morcovi, rosii cherry si normale.

Dupa 45 de min m-am uitat la carne, am intors-o in tava, am stropit-o cu sosul care se formase deja si am pus legumele pe langa. Am acoperit iar si i-am dat bice inca o ora.

post-100-14202205047508_thumb.jpg

Cat carnea zacea in cuptor, am pregatit si o alta garnitura, ptr profani. Am curatat cinci cartofi, i-am feliat la Boerner si i-am pus in apa sarata care clocotea timp de fix 5min. Apoi i-am strecurat, i-am lasat sa se zvante si i-am prajit in untura de curcan. Va recomand calduros cartofii prajiti in felul asta, chiar se cunoste diferenta. Prin fierbere se expandeaza stratul de amidon de la suprafata cartofilor, iar prin prajire se formeaza un strat crocant, miezul ramanand pufos. Decadent!

Cat se prajeau cartofii am pescuit din tava de la cuptor fructele si legumele, mai putin maslinele si morcovii. Le-am dat la blender + trei felii de sunca caramelizata, le-am pus pe foc cu ceva vin rosu si un pic de supa de curcan. Au clocotit putin, am corectat aciditatea cu niste gem de caise, am pus o lingurita de sos iute de ardei si cateva picaturi de otet balsamic, sare. Cand mi-a placut gustul, le-am pasat prin strecuratoare. A iesit un sos consistent, lucios de la sunca afumata, dulce-acrisor-picant - f bun!

Cand am scos legumele din tava, am luat si folia de aluminiu si-am lasat carnea sa faca fatza.

Dupa 2h15min carnea era patrunsa bine, am stors peste carne restul de felii de portocala pe care le scosesem din tava si-am inchis focul.

Am trecut la poze si cand sa trec si la degustare cu tot familionul, mi-am dat seama ca am uitat biletul. Asa ca am scris unul la repezeala, am incurcat data si-am uitat si numele preparatului. Asa ca daca juriul nu valideaza reteta ptr concurs, nu ma supar :occasion14: doar rog sa mute reteta in alta parte.

Am avut si-o pietroasa alba si seaca, omul i-a pus chiar si gheata si ne-am declarat multumiti.

post-100-14202216577821_thumb.jpg

Carnea are o aroma salbatica, diferita de iepurele de casa. In plus, am avut parte de-un iepure f atlet, niciun pic de grasime n-a avut, asa ca sunca afumata de casa a fost f potrivita. In farfurie am pus si-o feliuta de sunca caramelizata, nu stiu daca se observa din cauza culorii mult mai inchise a carnii.

• Author

Asa ca am scris unul la repezeala, am incurcat data si-am uitat si numele preparatului. Asa ca daca juriul nu valideaza reteta ptr concurs, nu ma supar :occasion14: doar rog sa mute reteta in alta parte.

Imi pare rau, dar nefiind biletelul cum am cerut nu pot s-o validez :)

Am mutat-o aici si apoi facem cum doriti voi, ori un subiect cu toate retetele care n-au fost validate ori cite un subiect separat pentru diecare reteta.

Moatzo, da nu mai ai carne sa refaci platoul?

E pacat sa ai spart gheata cu o reteta de mancare si nu dulce... Am si eu in cap o reteta cu sos asa...pana la urmatorul concurs am timp s-o fac :occasion14:

Eu am scris biletul de pe 31 dimineatza ca sa fiu cu mintea limpede...:)

La mine s-a vazut cat de limpede gandeam, am ratat bunatate de soare!

Dar oarescum tot am avut noroc, mi-a iesit o friptura de rata extraordinara, dar n-a avut noroc de poze, baterii decedate. Iar in pragul decesului lor, am pozat christmas cake-ul o sa vedeti de ce tocmai mureau!

Ne mai si distram! Eu vroiam sa pun bloody mary beef, dar uite ce-a iesit!

nu-i bai, eram pe fuga ca de-obicei, si-am uitat complet de bilet.

iepurele a venit nesperat ca s-a luat la intrecere cu trenul si-a pierdut, deci nu era ceva planificat.

carne mai am, da' nu ma mai insir iar cu poze ca am altele de facut. astept musafiri.

oricum noua ne-a placut, iar eu am avut activitate, deci da!

Ramo, bine ai venit la concurs! :)

Iulia, acu doi ani de revelion in Romania, eu tot semifreddo am facut.Desi era frig de "ti se lipea nasul".

Si tot a avut succes.Nu stiu cum erau tigaretele originale, dar ale tale arata bine. :occasion14:

Moatza, pacat ca numai pentru vin iti dadeam premiu :) !

Dar cum i-am spus Olgutei, nimic nu se pierde, avem o alta reteta la catastif!

Ioana, cum ai facut bloody mary beef, ca l-ai mai pomenit pe undeva si mi s-au ciulit urechiile instinctiv.