Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Despre gradinarit

Featured Replies

Si labutele?Din ce recolta faceau parte? :hug:

Hehe, Lili, l-ai remarcat :lol:. Dragul de el, nu mai e...a trebuit sa ne despartim de el in noiembrie. Trist, era ca si un membru al familiei. O poza cu el, nu sunt off topic, doar m-a asistat si cand am pus cartofii si cand i-am recoltat :P

post-729-14266138820314_thumb.jpg

Acum mai mult on topic, azi am plantat in sera salata si o planta de castraveti- am cumparat rasaduri. Am vrut sa pun si ceapa insa parcela de pamant nu este discuita - cred ca asa se numeste procedura de maruntire si nivelare a pamantului dupa ce a fost arat. Nu imi mai amintesc bine termenii invatati in copilarie la bunici, la tara...:hug: Vremea e prielnica, azi au fost in jur de 18 grade iar noaptea nu mai coboara sub 0.

azi am plantat in sera salata :rolleyes: si o planta de castraveti- am cumparat rasaduri.

Salata deja merge bine in sera. Dar nu tie frica de ger-pina si in sera- castravetii vor caldura. Eu abia prin jumatatea lui

aprilie pun castraveti(plante) in sera. Acum e frumos intr-adevar. Ma tem ca va mai veni frig rau.

Ma ti te rog la curent cu castravetii. Sa stiu si eu, sa-i pun mai repede. Prin martie. :D

Peter

Salata deja merge bine in sera. Dar nu tie frica de ger-pina si in sera- castravetii vor caldura. Eu abia prin jumatatea lui

aprilie pun castraveti(plante) in sera. Acum e frumos intr-adevar. Ma tem ca va mai veni frig rau.

Ma ti te rog la curent cu castravetii. Sa stiu si eu, sa-i pun mai repede. Prin martie. :rolleyes:

Peter

Peter, am fost la Baumarkt, cautam ceva pentru renovare si m-am dus sa vad daca au deja plante pentru sera. Aveau si rosii, castraveti, salate si gulii albe si roz. ROsiile nu m-au incantat ca nu erau nimic deosebit, niciun soi de care as fi fost interesata dar am zis sa vad cum merge cu un castravete, d-aia am luat si doar o planta. Vedem. Ieri aici a fost foarte cald, zi de inceput de vara, nu de primavara.

Eu anul trecut a trebui sa pun dovleceii de 3 ori si abia a 4-oara au iesit. M-am incapatanat sa ii pun devreme si a fost prea rece si nu iesea nimic, eu crezand ca e ceva in neregula cu semintele. Am cumparat in final si un rasad si asa am ajuns sa am vreo 3-4 plante de dovlecei cu toti cei pusi de mine de nu mai stiam ce sa fac cu ei. Am meu nu mananca deloc, asa ca...inca mai am in congelator ceva pungi puse :D

Eu anul trecut a trebui sa pun dovleceii de 3 ori si abia a 4-oara au iesit. M-am incapatanat sa ii pun devreme si a fost prea rece si nu iesea nimic, eu crezand ca e ceva in neregula cu semintele. Am cumparat in final si un rasad si asa am ajuns sa am vreo 3-4 plante de dovlecei cu toti cei pusi de mine de nu mai stiam ce sa fac cu ei. Am meu nu mananca deloc, asa ca...inca mai am in congelator ceva pungi puse :rolleyes:

Anul trecut am luat o planta de zucchini, ii zicea "Kletterzucchini"

Am fost foarte multumit, crestea in sus nu in lateral. Buna ideea.

Peter

Peter

Peter, i-am vazut intr-o poza de-a ta si chiar ma gandeam sa pun anul asta la dovleceii mei cate un arac si sa ii ajut sa se urce dar tu zici ca astia sunt speciali...oare aia normali nu merg ca ii leg in jurul suportului?

Am fost in sera si castravetele arata OK. Vedem in zilele urmatoare dar cred ca va fi bine pentru ca nu am vazut ca temperaturile sa coboare sub 0 noaptea.

Peter

Peter, i-am vazut intr-o poza de-a ta si chiar ma gandeam sa pun anul asta la dovleceii mei cate un arac si sa ii ajut sa se urce dar tu zici ca astia sunt speciali...oare aia normali nu merg ca ii leg in jurul suportului?

Am fost in sera si castravetele arata OK. Vedem in zilele urmatoare dar cred ca va fi bine pentru ca nu am vazut ca temperaturile sa coboare sub 0 noaptea.

Pot sa easpund si eu ? Da, cred (tot din experienta ) ca legatul in verticala a plantelor de dovlecei este ideal (programati bine parii caci in anumite situatii greutatea plantei nu e de neglijat ): nu ma refer numai la cules care este comod dar , se permite in felul asta aesrisirea mai buna a plantei care est destul de semnsibila in anumite conditii de umiditate dublata de caldura .E mai putin practic sa aplici tactica asta la soiuri de genul "trombetta d'albenga".

Pot sa easpund si eu ? Da, cred (tot din experienta ) ca legatul in verticala a plantelor de dovlecei este ideal (programati bine parii caci in anumite situatii greutatea plantei nu e de neglijat ): nu ma refer numai la cules care este comod dar , se permite in felul asta aesrisirea mai buna a plantei care est destul de semnsibila in anumite conditii de umiditate dublata de caldura .E mai putin practic sa aplici tactica asta la soiuri de genul "trombetta d'albenga".

Ioana, eu as vrea sa ii ridic tot din cauza melcilor. Anul trecut au intrat pana si in florile dovleceilor si le-au devorat si au inceput sa rumege si la fructe. Iti dau dreptate ca e si mai comod de cules. Eu folosesc zucchini 'normali', ordinari, din cei verzi si galbeni iar daca ii culegi cand sunt mai micuti nu ajunge sa rupa planta. O sa incerc anul asta sa ii ridic pe araci sa vedem ce iese :hungry:

Ioana, eu as vrea sa ii ridic tot din cauza melcilor. Anul trecut au intrat pana si in florile dovleceilor si le-au devorat si au inceput sa rumege si la fructe. Iti dau dreptate ca e si mai comod de cules. Eu folosesc zucchini 'normali', ordinari, din cei verzi si galbeni iar daca ii culegi cand sunt mai micuti nu ajunge sa rupa planta. O sa incerc anul asta sa ii ridic pe araci sa vedem ce iese :hungry:

..planta nu se rupe neaparat, poate parul daca nu e bine plantat dar nu-i obligatoriu ! Revenind la melci , poti incerca si o alta stratagema , un pic mai complicata in sensul ca,ploaia de exemplu te poate incurca ...ma explic : fa in jurul plantelor un strat grosut de cenusa (e o bariera destul de buna daca nu lasi goluri si daca nu ti-o ploua mult dar, reinnoiesti dupa !). Singurul dezavantaj este ca, adaugand mereu cenusa , pe timp indelungat (ani, poate ) se modifica structura solului (prea multa salinitate strica uneori ). Eu tocmai am pus seminte in alveole (am din soiul Ibis, destul de precoce si productie buna).

Si la noi acasa se culeg mici dovleceii iar florile, sunt un deliciu (le fac impanate simple , umplute , in tarte sarate ce mai ...de abia astept sa le vina randul !)

• 3 weeks later...

Azi la noi în grădină...

Praz puse semințe se anul trecut. Acum replantate...

post-133-14283226228756_thumb.jpg

Vișinul meu iubit, plin de flori...

post-133-14283227094052_thumb.jpg

Leurda adusa din pădure (să trăiască Buzda) s-a prins...

post-133-14283227618794_thumb.jpg

Căpșuni cu o nouă plantuță de mur...

post-133-14283228372255_thumb.jpg

Rubarba...

post-133-14283229114012_thumb.jpg

Ștevia mâncată cu succes de melci... îi urăsc...

post-133-14283229491596_thumb.jpg

Hrean...

post-133-14283230176898_thumb.jpg

Azi a pus soțul semințe de mentă. Chiar sunt curioasă să văd dacă va ieși ceva. Anul trecut am luat o plantuță de mentă dar s-a topit. Cam atât pt moment.

Azi la noi în grădină...

Ștevia mâncată cu succes de melci... îi urăsc...

Sorina, ai citit mai sus discutia despre melci? Si eu am milioane aici si o sa incerc solutia cu cartoane sa vedem cum merge. Am inceput sa colectionez cartoanele de la cutii in care primesc comenzi.

Eu am o problema cu ridichiile. Au rasarit si plantutele au cate 2 frunzulite dar mai mult de jumatate din frunza e mancata de ceva. Melci nu am vazut decat daca apar noaptea desi in ultimile zile au fost temperaturi de 0 sau sub 0 grade pe timpul noptii si nu as crede ca au iesit ei la atac...

Eu aici stevie, urzici si leurda gasesc pe camp/padure sau pe marginea drumului. Neamtul meu mananca un pic ingrijorat verziturile astea dar ii plac. Dupa vreo 3-4 zile de pesto de leurda, mancare de spanac, ceva stevie si crema de urzici m-a intrebat daca mai mancam mult buruieni :(

Tata in perioada asta are o singura nelamurire pentru mama: Proteina unde e???? :(

Tare mi-ar placea sa am si eu ridichi sau castraveti! :(

Eu trebuie s-o las mai incet cu gradinaritul.

Uite ce frig mai este noaptea.

post-27-14283868423811_thumb.jpg

Dar saptamina asta se va incalzi considerabil.

Sambata mergem cu bicicletele pina la Rain am Lech la Centrul mare a lui Dehner.

Acolo sa vezi plante. Cred ca atunci voi pune si plantele de rosii crescute de mine, in sera.

Ridichii mei au deja trei frunze. In Hochbeet. Trebuie acoperit in fiecare noapte.

Peter

Sorina, Kiva, incercati cu sare din aceea pt zapada sau din cea grunjoasa si puneti de jur imprejur unde aveti legume.Eu am zis ca asa incerc anul asta.Eu doar ii omoram cu sare,dar mi s-a zis ca metoda asta ar merge.

[Eu am o problema cu ridichiile. Au rasarit si plantutele au cate 2 frunzulite dar mai mult de jumatate din frunza e mancata de ceva. Melci nu am vazut decat daca apar noaptea desi in ultimile zile au fost temperaturi de 0 sau sub 0 grade pe timpul noptii si nu as crede ca au iesit ei la atac...

....scuzati prezenta dezordonata (sper sa nu fie invaziva ) ; apropo de ridichii, ai observat daca au prin zona niste "animalute negre care sar ca purecii "...daca da, se trateaza cu produse care contin piretroide( de la sot citire !) Teoretic daca atacul e serios risti productia daca nu ....se salveaza ceva si fara tratament !

Azi m-am uitat iar la ele si parca nici nu mai vor sa creasca, au frunzulitele mancate. Am dat la o parte un bulgare de pamant si erau 2 melci fara cochilie sub el, mda, au invadat spatiul ingradit si sunt in pamant. Am presarat niste graunte albastre de care zicea Peter mai sus sa vad daca mai dispar...

Azi m-am uitat iar la ele si parca nici nu mai vor sa creasca, au frunzulitele mancate. Am dat la o parte un bulgare de pamant si erau 2 melci fara cochilie sub el, mda, au invadat spatiul ingradit si sunt in pamant. Am presarat niste graunte albastre de care zicea Peter mai sus sa vad daca mai dispar...

:hug: Cind nu mai stii mai departe, sa vezi ce ajuta. Otrava, ne-otrava(...)

Ieri am cules o galeata de urzici si am pus sa fac macerat pentru plante. Numai bine o sa fie gata cand vin si rosiile in sera.

Am o multime de coji de oua pe care oscilez intre a le macina si presara apoi in jurul plantelor sau a face o solutie despre care am citit pe un blog de gradinarit si care ajuta plantele sa isi pastreze inflorescenta. Anul trecut am avut o planta de rosi din soiul inima de bou si a avut probleme serioase sa pastreze florile. A rodit dar nu suficient si ma gandeam anul asta sa le ajut un pic :lol:

Ieri am cules o galeata de urzici si am pus sa fac macerat pentru plante. Numai bine o sa fie gata cand vin si rosiile in sera.

Am o multime de coji de oua pe care oscilez intre a le macina si presara apoi in jurul plantelor sau a face o solutie despre care am citit pe un blog de gradinarit si care ajuta plantele sa isi pastreze inflorescenta. Anul trecut am avut o planta de rosi din soiul inima de bou si a avut probleme serioase sa pastreze florile. A rodit dar nu suficient si ma gandeam anul asta sa le ajut un pic :floare:

Acu ca citesc, si la mine la cuore de bue au mai picat citeva flori. :lol:

De anul trecut mi-am luat Hornmehl sa-mi pun intre straturi la Hochbeet, poate incerc cu asta sa dau cum spui tu langa plantele de

rosii.

Eu serios inca nu am vazut urzici pe la mine prin zona, desi am mers vineri si mai departe cu bicicletele, tot n-am vazut ca m-am uitat chiar atent dupa urzici.... Spre vara incolo o sa fac si eu, dar pute ca dracu.

In alta ordine de idei, si la mine in Hochbeet au fost mancate doua-trei frunzulite de la ridichi, dar stiu acum ca sunt melci adusi cu

balegarul cind am umplut Hochbeetul.

Am jur imprejur o banda de cupru care nu permite melcilor(ca nu le place materialul) sa treaca de el si asa ei nu se pot urca pina in Hochbeet. Si totusi, vezi este posibilitati destul ca dracii sa vina pina unde vor...dar am otrava mea si am scapat deja de ei. Se vede la

Schleimspur...

Asa arata la mine acum. Ieri am mai pus un alt rand de ceapa, dar numai ptr. ceapa verde.

post-27-14289925568306_thumb.jpg

Peter

Eu pun in fiecare an rosii Inima de bou,anul asta deocamdata am vreo 300 plantute,mai pun soiul Elliot,si San marzano gigante,sa vad restul cam cate plantute i-mi ies.Acum sant in sera.Si in functie de timp ,cam peste 2 saptamani plantutele le punem direct in camp.

Pozele sant cam de o saptamana si ceva.

post-162-14290134805909_thumb.jpg

post-162-14290135016979_thumb.jpg

Astea-s numai inima de bou.

post-162-14290136251915_thumb.jpg

Si cam ce mai am numai pe langa casa,ca restul le am in alte locuri.

Rubarbar,adus in valiza acum vreo 3 saptamani din Romania(de la mama),vad ca s-a prins,ca nu avea frunze deloc.

post-162-14290137556609_thumb.jpg

Hrean adus tot din Romania,4 bucati,dar pus anul trecut.

post-162-14290139173459_thumb.jpg

Loboda,abia iesita.

post-162-1429013965441_thumb.jpg

Cateva capsuni,sant cam vechiute,cred ca trebuie sa le reinoiesc pe astea de langa casa.

post-162-14290140571706_thumb.jpg

post-162-14290140841359_thumb.jpg

Acu ca citesc, si la mine la cuore de bue au mai picat citeva flori. :scratch:

De anul trecut mi-am luat Hornmehl sa-mi pun intre straturi la Hochbeet, poate incerc cu asta sa dau cum spui tu langa plantele de

rosii.

Eu serios inca nu am vazut urzici pe la mine prin zona, desi am mers vineri si mai departe cu bicicletele, tot n-am vazut ca m-am uitat chiar atent dupa urzici.... Spre vara incolo o sa fac si eu, dar pute ca dracu.

In alta ordine de idei, si la mine in Hochbeet au fost mancate doua-trei frunzulite de la ridichi, dar stiu acum ca sunt melci adusi cu

balegarul cind am umplut Hochbeetul.

Am jur imprejur o banda de cupru care nu permite melcilor(ca nu le place materialul) sa treaca de el si asa ei nu se pot urca pina in Hochbeet. Si totusi, vezi este posibilitati destul ca dracii sa vina pina unde vor...dar am otrava mea si am scapat deja de ei. Se vede la

Schleimspur...

Peter

Peter, eu gasesc urzici aici destul de multe. Nu peste tot dar chiar si in jurul proprietatii. Maceratul este excelent pentru frunze. Era un frunzis la mine in sera anul trecut...hehee :wub:. Mirosul da, e nasol. Deja le am de 2 zile si pute urat in sera dar e ok atata timp cat isi face treaba nu ma deranjeaza prea rau.

Pentru ajutat planta sa nu avorteze florile oferindu-i un aport considerabil de calciu in perioada in care are flori gata sa fructifice - e o alta solutie citita la Vasi-Gioni pe blog - o parte coji de ou pisate cu 5 parti otet si se pastreaza la loc intunecos 20 zile. DUpa 20 zile se filtreza si se amesteca cu apa - 1 lingura solutie la 4 litri de apa. Nu am facut pana acum, o sa incerc anul asta ca am tot adunat coji de ou.

Azi am cumparat 2 plante de ardei, inca un castravete si 2 rosii pentru sera. Plus 4 ghivece cu plante aromate pe care sa le pun intr-un ghiveci mare, separat.

Apropos, castravetele pus in martie inca traieste, nu a inghetat dar nu s-a dezvoltat spectaculos. Ma gandesc ca o sa rodeasca astia amandoi in acelasi timp desi unul e cu aproape o luna mai devreme plantat in sera...

Eu pun in fiecare an rosii Inima de bou,anul asta deocamdata am vreo 300 plantute,mai pun soiul Elliot,si San marzano gigante,sa vad restul cam cate plantute i-mi ies.Acum sant in sera.Si in functie de timp ,cam peste 2 saptamani plantutele le punem direct in camp.

Pozele sant cam de o saptamana si ceva.

Ramy, 300 deocamdata? Tu cultivi doar pentru consum propriu sau si comercializezi? La mine max 10 plante sunt arhisuficiente si pentru salate si pentru gatit si facut ceva ketchup si pus la congelator peste iarna :scratch:

Kiva,comercializez fructe si legume,dar bineinteles si pentru consum propriu.Deci, eu mai folosesc si grauntele verzi pentru melci,si pentru stropit un fel mai bland de piatra vanata.As folosi si urzici,dar cred ca mi-ar trebui tone.