May 31, 20179 yr comment_242102 pai cirese ca de astea aveam si trebuia sa fac ceva rapid care nu-mi lua timpadaug migdaledar daca nu sta la soare se topeste zaharul? in visine se topeste, mai ales ca agiti periodic recipientul, dar zdrobeste tu cateva cirese ca sa lase zeama si sa-si ia un pic avant. sunt ferme ciresele, gen de-ale pietroase? Report
May 31, 20179 yr comment_242103 nu, sunt moi si foarte bine coaptedimineata le-am pus la soarecind ajung acasa vad cum e situatia si le schimb locul si adaug si migdalelemultumesc Report
May 31, 20179 yr comment_242104 Eu nu-mi amintesc sa fi vazut asa ceva, cu virgula cascaval era rulada de acu multi ani, in care se topea cascavalul. S-ar putea face ceva similar? Eu am pus cirese cu zahar in borcan, ce fac, le las la soare pina cind se topeste si apoi le pun deasupra alcool? Eu vreau să fac azi asta Am cireșe multe, n-am tonka, dar mă duc să caut. https://forum.artaculinara.ro/topic/340-condimente-uscate/page__view__findpost__p__35571 Report
May 31, 20179 yr comment_242105 Asa aratau azi dupa-amiaza.Borcanul mare e de 3 litri presupun ca celalalt de 2, in total am pus aproape 4 kg de cirese si unul de zahar. Acum le-am mai amestecat si zaharul s-a topit aproape de tot dar nu sunt toate acoperiteIntrebari:- trebuie sa mai pun zahar sa fie acoperite total de sirop?- peste citeva zile cit alcool pun? sa umplu borcanul, mai mult mai putin?multumesc Report
June 1, 20179 yr comment_242107 ciresele nu tb musai sa stea in sirop, lasa-le cel putin o saptamana, dar cu cat stau mai mult cu atat mai licoros si aromat e finalul.in borcanul de 3l as pune cam 1l alcool, in cel mai mic vreo 500ml. Dar nu poti gresi, ptr ca dupa ce se macereaza si cu alcool macar vreo 2 saptamani, poti corecta dupa gust, fie cu sirop concentrat de cirese/visine (si iese o bautura mult mai licoroasa, mai catifelata) fie adaugand inca ceva alcool, daca vrei mai tare.Eu as face asa: as pune alcool dupa cum ti-am zis, iar la vreo doua saptamani in ala mare as pune niste sirop concentrat si ar iesi un lichior (nu stiu daca tu ai mai prins celebrul Florio de pe vremuri, asa se facea chiar si industrial la fabrica unde lucram eu), iar in ala mic poate as mai pune niste tuica si s-ar duce gustul spre o "grapa" parca e la voi, un fel de rachiu de fructe, dar un pic mai dulce. Report
June 1, 20179 yr comment_242109 Mersi frumos, sigur ca-mi amintesc de Florio, aducea fostu lu sora-mea.Chiar ma gindeam sa pun si o sticla e tuica ca n-o bea nimenea la noi. Mersi frumos, fac cum zici Report
July 22, 20179 yr comment_242435 caut retete cu ceapa Mîncare rece, cea mai bună mîncare cu ceapă. E pe forum și rețeta mea și a lui Geany, din cîte îmi aduc aminte. Report
July 23, 20179 yr comment_242450 Mie mi-a placut mult placinta cu ceapa https://forum.artaculinara.ro/topic/2270-badischer-zwiebelkuchen/ si omleta cu ceapa https://forum.artaculinara.ro/topic/2270-badischer-zwiebelkuchen/,omleta cu ceapa https://forum.artaculinara.ro/topic/459-la-frittata-di-cipolle-con-patate-al-forno/,cipolatta am discutat despre ea aici la finger food https://forum.artaculinara.ro/topic/2040-finger-food/page__st__360,focaccia cu ceapa,supa de ceapa,mancarea rece https://forum.artaculinara.ro/topic/1547-mancare-rece/,sau tocanita cu ceapa multa ii spune sotul meu,ostropelului,deci ii place facut cu multa ceapa,stifado,sau stiu ca-ti place,poti face zacusca ,si de vinete si de fasole,la asta intra destula ceapa si o ai acolo in camara...cam astea imi vin in minte deocamdata ...(nu am facut niciodata dar tot mi-am propus sa fac,chiftelute cu o salata de ceapa si maioneza,se amesteca cu totul,am inteles ca e f. buna,auzisem de ea mai demult la tv,si la cireasa de pe tort a fost mai demult,nu mai stiu exact din ce zona provine)... Report
July 24, 20179 yr comment_242473 Mersi, am facut 2 placinte cu ceapa, una pentru noi si cealalta pentru donatorul cepei, daca as sti ca se pastreaza as folosi-o si la zacusca, dar cum e biologica la maxim, deja amindoua alea mari pe care le-am taiat ieri incepeau sa se strice de la coada. Report
July 24, 20179 yr comment_242476 Poate inca nu-i prea tarziu si mai ai ceapa: are Lili o dulceata de ceapa foarte buna. Report
July 24, 20179 yr comment_242478 Paii e pacat sa se strice,buna idee cu dulceata de ceapa ,avem si pe cea marinata ashefului' aici https://forum.artaculinara.ro/topic/311-muraturi-un-topic-acrisor/ ,mie imi place sa pun multa ceapa si tine,la borcan cu cuburi de branza ,rosmarin totul in ulei de maslina(e reteta de branza la borcan pe celalalt forum,eu pun multa ceapa si e f. buna) am postat tot acolo dupa sheful...avem si alsaciana aici https://forum.artaculinara.ro/index.php?/topic/1413-tarte-flambee/ Report
July 24, 20179 yr comment_242480 Geany si Carmella cu mancarea lor rece, rusineee! Pai pe caldurile astea sa-mi faceti voi pofta de asa ceva??!!?? Io acum ce fac??!! Report
July 24, 20179 yr comment_242482 Geany si Carmella cu mancarea lor rece, rusineee! Pai pe caldurile astea sa-mi faceti voi pofta de asa ceva??!!?? Io acum ce fac??!! Păi e mîncare rece, te răcorește Lasă că și eu m-am găsit azi să fac confit de rață (o rață de curte, o nebunie) pe aragaz, apoi gem de caise din recolta proprie apoi și-un gem de piersici că erau din cultură bio și extracoapte, pînă mîine erau putrede. Iar aici sînt vreo 35 de grade. Acum stau și mă gîndesc că puteam să fac o mîncare rece din rața ceea Mai iau mîine una Chiar nu mă sperie căldura, ce-o să fac acum, n-o să mai mănînc? Pe la prînz mai merge o brînză sau un cașcaval cu roșii, dar seara îmi vine cheful de gătit. Report
July 24, 20179 yr comment_242483 Daca te consoleaza eu am facut dulceata de visine si musaca de vinete. Visinele ca erau ultimele, ce naiba, trebuia sa mai fac ca se mananca de zici ca-i drog! Si vorba ta, daca stiam, ce-mi era sa fac si mancare rece, ca tot aveam cuptor aprins si focul pe aragaz! Report
July 24, 20179 yr comment_242484 Imi pare rau pt. poftele create...Da' stiu ca ati avut ceva canicula azi,la noi fu mai bine azi decat ieri,ca a si stropit nitel,acum pe seara e chiar racoare bine,poate se va adeveri prognoza meteo si maine sa ploua sa se racoreasca si pe la voi https://www.meteoblue.com/ro/vreme/prognoza/s%C4%83pt%C4%83m%C3%A2na/bucure%C8%99ti_rom%C3%A2nia_683506 Carmella jos palaria,ai gatit atatea bunatati pe caldura asta,asta da curaj Report
July 24, 20179 yr comment_242486 Pe noi ne tot ameninta ca o sa ploua, dar nu prea ploua, cald tare. Report
July 28, 20179 yr comment_242523 Azi mi-a cumparat domnu' Geany un cuptor cu microunde( marca samsung putere 800 watts,cu afisaj electronic,touch screen )eu am mai folosit in Italia dar doar pt, incalzit,azi am facut popcorn pt. microunde ca hunii sunt mari fani,normal ca prima punga am cam parlito dar i-au mancat asa si pe aia,am micsorat puterea la 600 de watts si a doua punga a iesit bine,am incalzit ardeii umpluti direct in strachinuta pt. servit (astia pe foc sunt mai antipatici de incalzit,cand sunt scosi f. reci de la frigider pana ii patrunde la mijloc )asa ca a picat la fix i-am facut calzi cat trebuie inclusiv pana in mijloc intrebarea mea pt. voi ar fi ce asi mai putea gati rapid si bun,de exemplu reteta asta ar merge oare facuta la cuptorul cu microunde?! https://forum.artaculinara.ro/topic/2942-omleta-cu-dovlecei-la-cuptor/ ??!! ,nu ma intereseaza pui intregi sau carne,ci deastea rapide usoare,am citit pe celalalt forum reteta Adrianei de cartofi taiati bucatele/feliute,cu o jumatate de pahar de apa sa se inmoaie ,apoi se pot condimenta dupa plac,chestii de genul astea simple si rapide m-ar interesa pe mine,cu branza topicioasa,ceva daca stiti,mi-ar fi de mare ajutor ,inclusiv impresii despre preparate facute de voi sau de care sa aveti cunostinta de pe la altii...cu siguranta domnu Geany va fi incantat de bulz de mamaliga( umplut cu branza iute de oi,cred ca va fi numa bun dat la microunde ca sa-l infierbante )o sa incerc sa topesc si ciocolata,am inteles ca trebuie amestecat in castron/bol,la fiecare 30 de sec de vreo 3 ori s-ar repeta operatiunea....daca mai aveti idei mi-ati fi de mare ajutor Report
July 28, 20179 yr comment_242526 geany eu fac mamaliga numai la microunde, e gata in 8 minute, procedeul Mayei. am făcut și mămăligă cu brînză sau ouă in ea, a ieșit bine.legumele și verdețurile, ies mai bine decît fierte. mie îmi plac crocante, nu moi tarefasole verde, brocoli, conopidă, frunziș (spanac, rapini) din astea. le pun in vas acoperit, la unele pun un stop de apă, le țin intre 2-4 minute. depinde și de cantitate. un kg de fasole verde = 9 minsă nu faci ouă cu coajă că presiunea nu are cum scăpa și explodeazăai grijă cum scoți capacul de pe recipient că sunt aburi fierbinți și te poți opări. sandwich cu pîine și brânză care se topește - pun totul pe pîine și bag cam 20 de secunde mufin la microunde - făina, ou, lapte (ori alt lichid), cacao, praf de copt, le pun intr-o formă de silicon cam 2-3 minute. merge și în cană. cantități cam pentru 2-3 mufini, nu o tavă intreagă PS să-l porți sănătoasă Report
July 29, 20179 yr comment_242528 Merci mult draga Dex asa am eu multe idei dar nu stiu la ce putere si cat timp sa las si daca o iesi,sendvisuri calde si-a facut Ale' singur ieri...de mai multe ori (dar bineinteles sub supravegherea mea,daca nu-s acasa sau langa el nu-l las sa-l folosesca singur inca,fiindca nu se stie niciodata,i-am explicat ca nu e voie cu metal inauntru,si vasul sa fie de sticla/ceramica,nu folie de aluminiu hartie etc)legume vreau si eu sa-mi fac pt. mine cand hunii mananca mancaruri pe care eu nu le pot manca din cauza de dieta ,ma incanta mult ideea cu cativa mufinshi facuti in forma individuala,intrucat Ale' e mare-mare fan si am forme individuale de silicon f. frumoase ( cadou de la Olguta ) dintrastea sunt.. Cat despre oul intreg cu coaja am citit ca poate exploda ,dar ma intreb,daca pensulez cu putin ulei sau putin unt forma asta individuala de silicon si sparg un ou intreg acolo (ochi)iese?! oare la ce putere si cat timp sa-l las?! m-ar incanta tot pt. mine ca sa nu fie prajit in ulei...si deasemeni daca nu in forma de silicon poate s-ar face oul intr-o chifla scobita,sau intr-o rosie scobita pe post de cosulet sau in jumatate de ardei ca intr-o barcuta?! asi mai pune eu acolo un pic de branza topicioasa ,putina ceapa verde etc...dar cum spuneam nu stiu la ce putere si cat timp ...,cu capac?fara capac? si daca o iesi comestibil ... Report
July 31, 20179 yr comment_242532 In afara de incalzit orice iti doreste sufletul, eu mai fac mamaliga reteta lui Maya, sau topesc ciocolata pentru glazura de ciocolata, cred ca intre 10-15 secunde la putere maxima la mine, cand amesteci e numai buna,nu se lipeste nu se taie.Cartofi copti, am un program de cartofi, doar setez greutatea, cam 7-8 minute.Fac porumb fiert eu. Pun 2 stiuleti si ii pun la putere maxima cam 3 minute si se fac repede! Fratele meu face vinete coapte pentru salata. Pune vinetele pe programul de legume si seteaza greutatea. Separat, coace pe aragaz o vanata sa aiba gustul de ars. Vinetele se fac cam in 9 minute. poti coace similar si ardei daca nu vrei sa mori de cald in bucatrie, dar iti recomand ca vinetele si ardeii sa le pui intr-o punga ca au tendinta sa mai bubuie. Eu ardeii ii fac numai pe aragaz ca-mi place arsura, dar daca ai o cantitate mare, merge sa te ajuti de MO. Si orez fiert pentru orice ai nevoie, daca n-ai program separat, la putere maxima cam 8 minute dar mai amesteci din 2 in 2 minute si vezi. Este bun cand vrei sa faci orez cu ceva si il faci aproape de tot si doar il amesteci cu legume sau branza, ierburi, etc. Adica pe post de garnitura nu sa faci pilaf la MO! Cam la asta il folosesc eu mai mult. Evident mereu la incalzit cate ceva care se poate prinde de ex. pilaful, ca tot am vb de el! Report
July 31, 20179 yr comment_242533 Multumesc din suflet pt. raspuns draga Ioana(Zerda) ... Acum m-am intors de la cumparaturi de la kaufland si cora am achizitionat vase termorezistente cu capac prevazut cu orificiu anume pt. microunde si capac pt. microunde desta.. Nu o sa va vina sa credeti,dar am vb. aseara cu tanti Aurica de la Asau care desi se indreapta vertiginos spre varsta de 80 de ani,abea se intorsese de la o nunta si e doxa in materie de microunde ...ca au si vecinele,asa ca stia de capacul special de popcornul pt. microunde si mi-a spus ca atunci cand ne asteapta in vizita la inceputul lui septembrie are sa-mi dea cadou 2 vase mici de yena' sticla rezistenta la cald cu capac,care sigur merg in cuptorul cu microunde ca si ea le-a primit cadou dar cum ea are butelie si e singura nu-i convine sa aprinda cuptiorul'' doar pt. ea asa ca mi le cadoneaza cu mare drag ...despre ce baiguiam eu cu oul facut intreg la cuptor ,m-am documentat pe net,nexam cica nu merge,trebuie intzepat cu vf. de cutit galbenusul ca daca nu explodeaza...cand oi mai prinde curaj o sa incerg in caserola speciala cu capac daca tot o exploda macar sa explodeze acolo ..ma incanta ideea in schimb cu oul posat si omleta...(pt. mine ca nu-s prajite deci fara grasime)...http://www.libertatea.ro/stiri/magazin/mic-dejun-rapid-3-feluri-de-a-gati-oua-in-cuptorul-cu-microunde-video-922638 alaturi de niste legume...daca ma specializez poate o sa fac topic cu retete simple si rapide la microunde unde sa pun si dezastrele macar poate o fi de folos altcuiva Report
July 31, 20179 yr comment_242534 Eu la popcorn iau numai din alea gata in punga de la chio sau mai sunt unele la Profi, dar nu stiu cum le cheama unguresti ceva. Pe ele scrie clar cat sa le lasi, cum sa pui punga si oricum ideea e sa nu mai auzi ca tzopaie in punga! Altfel, eu prefer sa le fac pe aragaz, popcornurile, ca nu ia o mie de ani! Capacul e bun, orice nu e ciorba are tendinta sa stropeasca. EU STIU ca unii numai la carnati si mici de incalzit foloseau cuptoruuuul! Orice leguma o poti face la MO de ex : broccoli, conopida, sfecla, etc., dar e bine sa ai totusi si capacul! Report