Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce ati gatit astazi?

Featured Replies

Raciturile date la rece pe balcon...

post-405-15140302228522_thumb.jpg

S-au inchegat f. bine :hug:

post-405-15140313031849_thumb.jpg

Sarmalutele sunt rasucite,numa bune de dat la fiert la foc mic maine dimineata =)) a si nins frumos la noi,chiar se simte craciunul :71:

Geanny sa nu te lasi mama!

Esti tonica,optimista si ça o sfirleaza.Imi pui si mie o foto cu ninsoarea te rog?

Zoazo si eu te iubesc mult :71: =))

Draga Verb' poza cu ninsoarea nu am,ca eram ocupata in timpul ala cu spumuitul carnii ce fierbea pt. racitura,si cum aragazul meu e chiar la geam,vedeam cum ninge frumos ''ca-n povesti'',desi habar n-am cum ninge in povesti =)) dar zau ca ningea frumos tare,apoi s-a oprit si nu s-a depus deloc,dar zau ca mi-a dat o stare tare faina :hug: pe care se vede ca,cumva am transmis-o =)) Ma bucur daca v-am incarcat cu optimism,maine la han va pun poze cu bradul(sper sa fie frumos,ca nici eu nu l-am vazut inca)si cu sarmalele si tochitura...

PS, Uite Verb',o poza pusa de var-miu pe facebook cu ninsoarea de azi din Bacau

post-405-15140534042373_thumb.jpg

Zoazo si eu te iubesc mult :71: =))

Draga Verb' poza cu ninsoarea nu am,ca eram ocupata in timpul ala cu spumuitul carnii ce fierbea pt. racitura,si cum aragazul meu e chiar la geam,vedeam cum ninge frumos ''ca-n povesti'',desi habar n-am cum ninge in povesti =)) dar zau ca ningea frumos tare,apoi s-a oprit si nu s-a depus deloc,dar zau ca mi-a dat o stare tare faina :hug: pe care se vede ca,cumva am transmis-o =)) Ma bucur daca v-am incarcat cu optimist,maine la han va pun poze cu bradul(sper sa fie frumos,ca nici eu nu l-am vazut inca)si cu sarmalele si tochitura...

PS, Uite Verb',o poza pusa de var-miu pe facebook cu ninsoarea de azi din Bacau

post-405-15140534042373_thumb.jpg

Merci draga mea si Craciun féricit si sanatos!

Merci mult! la fel si voua =))

Acum sa va povestesc cu raciturile > mama si matusa nu fac asa,ele pun totul intr-un singur vas mare(al mamei e dreptunghiular din sticla cu peretii inalti,al matusii e tot din sticla dar round,apoi se incalzeste intr-un alt vas cu apa calda forma si prin rasturnare,e pus pe platou si se taie din el ca dintr-un tort ca sa spun asa)domnul Geany e ''batman si batman'' la capitolul asta ,ca asa stie el de la mamicuta lui (dumnezeu sa o odihneasca)o vrea pusa in castroane si castronele ,strachinute si cutiute si tot ce s-o mai gasi prin casa =)) asa incat (eu am incetat demult sa mai intru in polemici de genul cu el ca nu o scoti la capat)ceea ce vedeti in poza e opera dumnealui =)) Rezulta ashea,ca din casa de la noi numa el mananca,eu si hunii nu ne atingem ca nu ne place,asa ca eu m-am ocupat de fiertura,el de restul inclusiv dat gust ,pisat usturoi,ales de pe oase,pus intr-o mie si unu de strachinute ,si sa fereasca dumnezeu sa-i ceara cineva,ca pe asta nu vrea sa o imparta deloc,mai bine-i ceri o mana si un picior decat sa-i ceri sa-ti dea din racitura lui =)) Dar una i-o duc lui mama ca ea nu face acum,una i-o dau la pachet la scarbici' (cu toate ca nu o sa vrea ca va trebuie sa o imparta cu colegii ,dar eu o sa ii dau oricum) si vechile lamentari,ca e prea putina zeama :71: eu nu o fac cu gelatina,ci efectiv cum se leaga ea de la picioarele de porc,si stiu ca atata apa cata pui de la inceput atat ramane ca nu mai poti adauga ca dupaia nu se leaga,iar cratita cea mai mare pe care o am eu atata e,ei bine el nu vrea sa priceapa,deatatia amar de ani aceeasi si aceasi poveste,si asa va fi si deacum inainte si daca am trai o suta de ani :P eu la inceput ma enervam teribil,acum ma amuza de una ,il stramb cu Ale' pe la spate,si soptesc deja cu ochii dati peste cap ceea ce el urmeaza sa spuna in clipa imediat urmatoare" numai atatea castroane avem?''...''Doar atat zeama ti-a iesit?!'',''In ce sa pun oasele ?!'' (ca le mai roade el dupaia si pe alea ) + unde-i aia!'' ,''da-mi aia..'',''ada-mi aia'' si etc etc etc ...Pff!! daca nu ar mai face asa sa mor io' daca nu mi-ar lipsi :P

Si azi eram in bucatarie la aragaz langa geam tot spumuind din supa pt. racitura,intre timp mai impatuream o sarmaluta,Ale' statea langa mine la geamul de la bucatarie cu limba scoasa sa prinda fulgii mari care intrau si in casa (datorita unui curent ascendent ,cred, la mine sub geam,la mine ninge de jos in sus,deci jur pe roshu',n-ai vazut asa ceva :P ,si intra fulgii si in casa daca e fereastra deschisa )domnu' Geany se tot foia si el pe langa noi sa vada si el si sa mai fure cate o bucatica de sorici ,de parca n-ar mai fi avut geamuri toata casa sa stea sa vada cum ninge,ci toti inghesuiti in bucataria mea micuta cat o cutie de chibrite ,cu siguranta ar fi fost si cel mare pe acolo daca era acasa,dar era la prietena :hug: asa incat eu nu stiu cum o fi nins pe la altii,dar la mine a nins ca-n povesti :-*

Azi am bagat in viteza:ciorba de curcan cu zeama de varza,piftia trebuie s-o degresez si am terminat sarmalele la cuptor si acum am terminat o placinta cu carne tocata promisa unui prieten! Maine doar friptura mai am de facut la cuptor.

Azi am bagat in viteza:ciorba de curcan cu zeama de varza,piftia trebuie s-o degresez si am terminat sarmalele la cuptor si acum am terminat o placinta cu carne tocata promisa unui prieten! Maine doar friptura mai am de facut la cuptor.

Harnicuto :hug: Sarbatori fericite :71:

Geany deci eu ma topesc cand te citesc, e imposibil sa nu zambesc, mi te inchipui graind moldoveneste, parca ai fi langa mine.

Raciturile acasa la mama tot asa se fac si se pun in castroane si castronele. Fiecare cu strachinuta lui.

Pupici de la mine, la noi afara sunt 5-8 grade si ne plangem ca e frig. As vrea si eu sa ninga ca-n povesti si sa stau cu gura deschisa sa prind fulgii.

Sarbatori fericite tuturor !

Off, cu racitura si la mine-i la fel: in cutiute mici, sa se manance una odata! Si tare-mi plac strachinutele tale, Geany!

Sa le mancati sanatosi!

Hi hi hi! va pup si va iubesc si eu nespus :71: =)) Si pe Giorgi' care abea m-a sunat :hug:

Va pun aici tochitura si sarmalutele,bradutul il pun la han,sun f. multumita de el,ca de obicei in realitate arata totul mult mai bine decat in poze =))

post-405-15141250404185_thumb.jpg

post-405-15141250456241_thumb.jpg

Eu am inceput ieri dimineata prin a taia bucati un pui mare intreg crescut liber si fericit de niste prieteni :71:

A fiert in doua oale pe soba de lemne impreuna cu cartofi si morcovi.

Am facut apoi salata boeuf pentru miine, salata de cartofi de toate zilele =)) si o parte din supa am folosit-o la risotto-ul nostru cel de toate simbetele la prinz :hug: Din carcasa puiului am facut o supa cu cereale si alte verdeturi tot pentru toate zilele.

Cealalta supa o voi folosi miine la prinz pentru tortellini in brodo si poimiine pentru un risotto al gorgonzola.

Carnea o voi face apoi friptura la cuptor pentru Sfintu Stefan.

Mama a facut sarmale si au copt molcut toata noaptea in slowcooker pe terasa.

Azi am pregatit vinetele pentru kuku di melanzane si acu e la cuptor.

Am fiert o verdeata urita care se numeste cardo aici si am facut un flan pentru miine.

Am pus sa stea in lapte brinza numita fontina si miine fac fonduta pe care o pun peste flanul de mai sus si in vol-au-vent.

Pentru cina din seara asta fac peste asa ca sunt off topic aici =))

La multi ani dragilor! :thumleft: multa sanatate,fericire si tot ce va doriti in noul an :sad3:

Azi am facut o varza calita(varza murata, pusa de mama)

post-405-15148090963785_thumb.jpg

Cu tochitura( avusei de la craciun,carnati de casa cu carne de porc crescut la curte,sunculita de casa,toate preparate si date cadou de un coleg de-al sotului,multumim si bodaproste :blink: )era la borcan in untura ei ,asa ca numai am scos si am incalzit

post-405-15148090829744_thumb.jpg

Alaturi de mamaliguta

post-405-15148090890968_thumb.jpg

Poza de grup (cu out ochi,ardei iuti si branza iute de oi)...poza cu soare =))

post-405-15148090776046_thumb.jpg

Si fara soare

post-405-15148090721305_thumb.jpg

Azi fusei la cumparaciuni',deja se vede prin magazine ca parca au trecut tatarii,sau mai stiu eu ce hoarde :thumleft: in fine...zic sa pacalesc hunii cu un pui ''alla cacciatora'' adica pui vanatoresc :blink:

post-405-15149798130384_thumb.jpg

Deja Ale' a spus ca el nu vrea puiul vanatoresc''..''ok. de care pui vrei dragule?!''...el cica > ''eu vreau pui romanesc''...(patriot pana-n varful unghiilor )...''Ok. dragule' romanesc sa fie pt tine''' :sad3:

post-405-15149798208383_thumb.jpg

Di' tati' pentru tatzi' :-*

Din ciclul un fel de 2 feluri :love7: un fel de focaccia sau pizza bianca abar' n-am ceva de genul (contine aluat de pizza,pus in tava mai mica de negresa ii spun eu ,de la prajitura negresa,in strat putin mai inalt si apasat cu degetele sa intre in gropitze uleiul de masline,ceapa,fulgi de ardei iute,piper,oregano,rosmarin,cateva feliute de masline,la sf. putin parmezan si cascaval afumat si din nou ulei de masline)

post-405-15152417355189_thumb.jpg

post-405-15152417408778_thumb.jpg

Branza cu smantana

post-405-15152417475521_thumb.jpg

Cu mamaliga bineinteles'

post-405-15152417536224_thumb.jpg

Niste pui facut harcea-parcea,ca Ale' vru cu supita alfabet

post-405-15152417804428_thumb.jpg

Si pui cu smantana pt. domnu' Geany'(eu ma delectai mai mult cu focaccia,sigur v-ati prins ;) ... :-* ....ca asa e pe la noi,fiecare cam cu ce-l duoare'' :-* important e ca fiecare ie' happy' :hug: )

post-405-15152417639984_thumb.jpg

post-405-15152417698501_thumb.jpg

Iooi, Geany, fata! Io-s la mama, la Braila! Asa ca sarmale si piftie! Da' pui d-ala cu smantana o sa comit si io, ca am di tati!

Iooi, Geany, fata! Io-s la mama, la Braila! Asa ca sarmale si piftie! Da' pui d-ala cu smantana o sa comit si io, ca am di tati!

Ci' sa fac fata'?! ma straduiesc si eu sa multumesc pe toata lumea :hug: si eu trebuia sa fiu la mama azi,dar asa de ceatos si intunericios si urat era ca ,nu mi-a venit nici sa ies din casa,am vb. cu ea,nu i-a convenit dar am promis ca venim sambata viitoare(dealtfel noi deabea ne-am vazut de miercuri,da' mna',mneaiei s-a cam invatat ca sambata mergem la ea :love7: ,ma recompensez eu sambata viitoare ,promis' ...cel mare a plecat si ajuns cu bine,asa ca toate bune si frumoase..)

Cartofi copti de doua ori, aveam ramasite de reciclat ???? (poza nerelevanta, ca de obicei, da' , na, sa nu spun ca nu gatesc ????)

post-142-15152620349764_thumb.jpg

Draga Bris',ce pofta-mi e de cartofi copti :hug: o sa-mi fac si eu...

Sa va povestesc despre aventurile mele aventuroase...Ieri cand am fost la cumparaturi(la magazinele de la scara blocului,ca mai departe nici nu m-am incumetat sa ma mai duc)din cauza sarbatorilor(boboteaza ,toata lumea de la biserica se inghesuia in magazine)sau pregatiri si pt. sf. Ion,cozi peste cozi,inghesuiala,multe produse nu se mai gaseau,asa ca cel putin la capitolul carne nu am mai facut nazuri,am cerut 3 pulpe congelate,lucru pe care nu-l fac de obicei(imi cumpar mereu carnea de pui refrigerata de la o macelarie,draguta,unde gasesc mereu marfa proaspata,si pulpele de pui mi le dezoseaza pe loc,sau pieptul de pui ,la fel,imi alege mai mari mai mici cum vreau,etc,dar acum si acolo sigur ar fi fost aglomerat asa ca nu am mai mers)asa ca mi-a trantit vanzatoarea 3 pulpe uriase,cu tot cu spinare ,cu oase groase,cu piele groasa si grasa,dar cum alta optiune nu aveam de data asta am luat asa.Le-am impartit in bucati potrivite(le-am curatat cat am putut de bine de pielea aceea groasa si de grasime)si le-am pus intr-o oala la fiert,tot am spumuit pana s-a limpezit supa,si dintr-o parte i-am facut lui domnu Geany cu smantana,iar restul supa lui Ale ca asa a cerut el,asa cum va povestisem ieri.Surpriza a venit azi,cand sa incalzesc supa,era racitura ,f. bine inchegata ,bucuria lui domnu' Geany care e inebunit dupa racituri,ca socrela mea mereu facea racitura de pasare,dar ea avea pasari de tara,si eu mereu ii spun lui domnu Geany ca eu cu deastea cumparate de la magazin nu-i fac .Ii facusem cu cocosh https://forum.artaculinara.ro/topic/657-racitura-de-cocos/,acuma mna ca mi-a iesit asa de buna cu deastea fara sa vreau,ca nu o sa mai scap de gura lui,si frica mea e ca daca o sa incerc nu o sa-mi mai iasa ,asa cum mi-a iesit acum din prostie :-* ca sa fi vrut sa-mi iasa asa de faina si nu-mi iesea :-*

Am incalzit supa doar putin,am ales bucati de carne din ea si le-am pus in strachinuta lui domnu Geany cu cateva rondele de morcov,am strecurat zeama intr-un castron,am usturoiato cu mujdei si am piperato si apoi am strecurato iar peste bucatile de carne in strachinuta de va spusei si am dat-o iar la rece...A iesit fabuloasa.Domnu' Geany s-a lins pe mustati si a spus ca deacuma asa sa fac...cre-ca' :love7: la pashtele cailor mai pupa el,ca eu nu ma incumet ...Au fost pulpele astea enorm de mari cu oase groase si le-am fiert eu scazut si deaia a iesit .

Astazi, ca si ieri si alaltaieri si rasalaltaieri, nu gatii nika. Mancai resturi.

Astazi, ca si ieri si alaltaieri si rasalaltaieri, nu gatii nika. Mancai resturi.

Si eu facui tot asa... Pai, daca mai sunt sarmale si friptura, de ce sa mai gatesc? :love7:

Eu inghesuii in congelator,dar nu e vina mea,intradevar imi ramasera cateva sarmalute,o sa le incalzesc cand ne-o fi pofta ca acum nu e cazul :hug: dar si carnati afumati si carne de porc si slanina,ce le-am primit cadou in ajun(nu ma steptam,asa ca nu am avut incotro)

Ieri a fost domnu' Geany in targ(cauta nush' ce galena,pt. un telefon fix vechi ce-l aveam de demult' si mergea beton,atata ca nu se auzea,in rest totul ok. :love7: ... :-* )bineinteles ca nu a rezolvat nimik,a venit vanat de frig,si mi-a spus clantzanind din dintzi ca erau gratare cu mici peacolo'...

Asa ca azi ,am luat pasta de mici preparata la macelaria de va spusei,i-am facut pe tigaia mea cu riduri(nu se compara cu cei facuti pe gratar dar asta ie' :-* )

post-405-15154107407744_thumb.jpg