Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce am copt azi!?!

Featured Replies

Vai de capul meu cum pot sa arate! Cu ce i-ai umplut?

Nuca, cacao, zahar si rom (bautura nu esentza)

• 2 weeks later...

Ieri, dupa ce am bagat mancarea la cuptor, ne-am trezit ca nu avem paine. Lene mare sa ne ducem sa cumparam, asa ca am framantat repede si am facut doua turte, iar din restul aluatului am facut o painica.

post-1290-13354454646752_thumb.jpg

Carmencitelor, frumoase paini mai faceti! V-as fi recunoscatoare sa puneti si retetele!

Eu zilele trecute placinte: cu branza si stafide si cu mere:

post-12-13357191026301_thumb.jpg

post-12-13357191208234_thumb.jpg

Langa frumusetile voastre de copturi, vin si eu cu turtele mele taranesti facute pe disc de tractor.

Azi am ales sa mancam totul facut in curte la foc de lemne:) si ptr ca nu am facut paine ieri, am hotarat sa fie asa tot meniul (la cuptorul din curte avem si o vatra unde sa coacem painica dar turtele sunt mai bune).Nu am facut turtele rotunde, ptr ca aveam multe de copt si asa incapeau mai multe pe disc.

post-1316-13357280328133_thumb.jpg

post-1316-13357280504225_thumb.jpg

post-1316-1335728062974_thumb.jpg

lasat in grija barbatilor focul

post-1316-1335728084383_thumb.jpg

scos barbatii din actiune si am trecut la incalzit eu

post-1316-13357280947551_thumb.jpg

post-1316-13357281174712_thumb.jpg

si din doua turte formate deja, am taiat asa niste mini baghete si le am copt, apoi asa fierbinti am pus peste ele unt frecat cu sare, oregano, cimbru si usturoi.

post-1316-13357281315706_thumb.jpg

Cerruleano, eu mor dupa turte, as manca pan-as pocni. Ai facut aluat simplu, faina, apa, sare si drojdie? Pune te rog si reteta ta, mersi mult.

Cerruleano, eu mor dupa turte, as manca pan-as pocni. Ai facut aluat simplu, faina, apa, sare si drojdie? Pune te rog si reteta ta, mersi mult.

Eu azi am facut dublu cantitatea fata de ce scrie in reteta de mai jos.

Se pot praji si in tigaie pe aragaz (tigaia de clatite) dar pe plita sau disc iesi fenomenale.

Ingrediente:

500gr faina

250ml apa calda

1 lingura de sare

25gr drojdie proaspata

1lingurita de zahar

50ml ulei

Se face un aluat (iese mai moale) dupa framintare se pune faina peste el si pe masa, se rastoarna din castron se imparte in 8 buc, fiecare bucata se da prin faina sa fie bine infainata si deasupra si dedesupt, se lasa putin la crescut pe masa, se da forma rotunda si se coc in tigaia de clatite la foc mediu. Coapte se pun una peste alta exact ca si clatitele. Deasupra turtelor dupa racire se pune folie alimentara.

Mod de preparare:

Se infaineaza masa bine

post-1316-13357302211139_thumb.jpg

Se intind cam cat este forma tigaii

post-1316-13357302407736_thumb.jpg

post-1316-13357302559189_thumb.jpg

Lasam la crescut vreo 15 minute si le punem la copt in tigaia de clatite fara ulei.

post-1316-13357302701643_thumb.jpg

Cand arata asa in tigaie intoarcem sa se coaca si pe partea cealalta

post-1316-1335730330772_thumb.jpg

Gata coapte

post-1316-13357302835443_thumb.jpg

post-1316-13357302977509_thumb.jpg

Azi le am lasat mai grosute putin decat in tigaie.

painea aceasta imi ia mie 36 ore.adica o incep seara si o termin a treia zi dimineata.este cu wild yeast.

am spus deja ca m-am inspirat .as putea sa pun un link?redactarea retetei originale este prea frumos elaborata ca sa va fac eu sa pierdeti ceva.

Cerra , minunate turtele tale.

Multumesc frumos!

Acum am dat`o in bara cu turtele la disc ptr ca toata lumea o s avrea asa. Pe maine am zis pas nici prin gand nu imi trece iara chef si suntem vreo 30 iarasi. Am si zis de ieri eram 8 pers (mancati azi ca de 1 Mai nu pupati de astea ) astia au inceput sa le manaince goale:))

Carmencitelor, frumoase paini mai faceti! V-as fi recunoscatoare sa puneti si retetele!

Eu zilele trecute placinte: cu branza si stafide si cu mere:

felicitari pentru imagini.imi place lumina lor.

Cerra, ce bine arata turtele tale. Desi am facut acum cateva zile, as manca iar. Tatal meu lasa tot pentru o turta.

Imi amintesc si de bunica mea, in copilarie stateam vara cate o saptamana la ea, si cum nu mancam mamaliga imi facea mereu turte, coapte pe plita. Ce bune mai erau...

deocamdata 2 mancaruri ma obsedeaza pentru ca nu imi reusesc.placintele si salata de boeuf.

orice ar fi nu ma descurajez. :angryfire:

post-1532-13357962623257_thumb.jpg

post-1532-13357963624373_thumb.jpg

asa ca am incercat din nou azi cu aluat din faina di grano duro si wild yeast.am inceput alaltaseara si am terminat azi dar sarea nu a fost suficienta si faina a fost de toata jena.

Cerra, ce bine arata turtele tale. Desi am facut acum cateva zile, as manca iar. Tatal meu lasa tot pentru o turta.

Imi amintesc si de bunica mea, in copilarie stateam vara cate o saptamana la ea, si cum nu mancam mamaliga imi facea mereu turte, coapte pe plita. Ce bune mai erau...

Si la noi a ramas ieri mancarea, ptr ca s`au indopat cu turte.

Din acelasi motiv le fac si eu. Imi aduc aminte de copilarie. Cine nu are disc, poate face rost de o plita de fonta sau otel gros si garantat face niste turte de minune. Si in tigaie ies bune, dar cele facute afara cu foc de lemne sunt mult mai bune si minibaghetele la fel.

Cum am prevazut de ieri, maine sunt de serviciu la facut turte(altceva nu tre sa fac eu decat turte si baghetelele unse) faza grea este ca........... suntem mult mai multi decat ieri.

Cerra,felicitari pentru turte...as fi halit si eu minim 3...:angryfire:

Multumesc!

Te cred, si mie imi plac si chiar as alege turtele simplu unse cu oloi deasupra si cu ceva ierburi si sare:) in loc la orice friptura. Si eu le fac destul de des dar in tigaie,iar daca am pofta eu sau alta lume, le umplem cu cate ceva si le punem la placa incinsa.

Cerrulinda, eu ieri mi-am facut de cap cu clatite si inghetata. Am zis ca maine imi fac de cap iar si dupa aia ma duc taras grabis la sala. Ia ghici cu ce o sa imi fac eu maine de cap? Abia astept! :angryfire:

Multumesc CarmenT! Placintele necesita un pic de exercitiu, dar salata boeuf nu are cum sa nu iti iasa. Imposbil! Poate maioneza, dar nu salata intreaga. Varsa-ti of-ul si poate ii dam de cap: ce anume nu iese la salata boeuf?

Ia ghici cu ce o sa imi fac eu maine de cap? Abia astept! :Demon:

Turteeeeeeeeeee :angryfire: dar sa faci neaparat si baghetelele cu unt si condimente :hungry:

OLD BREAD,NEW BREAD.paine noua cu paine veche.

Doamne, cum arata !!!!!!!!!!!!!!!

Sa o maninci goala nu alta:)